Signal za Evropo je se vedno 4:3.antjest napisal/-a:Krivi niso niti ameri niti T2. Kriva je stara oprema, ki se noče sama nadgraditi (zamenjati), da lahko to prebavinemo napisal/-a:Fox news je prešel na widescreen (http://www.foxnews.com/widescreentv/index.html), vendar samodejno preklapljanje ne deluje, tako da gledamo črn okvir. So krivi Američani, ali je treba zadevo "uredit" tudi pri t2?
Dokler se pa ne zamenja, si bomo morali pomagati z zoom ali cinema ali kakorkoli se že temu reče.
PS
Pisal sem tudi amerom za težavo. Me prav zanima odgovor.
Format slike: 16:9 / 4:3
-
- Uporabnik
- T-2: Že imam
- Paket: 20/20
- Kraj: Ljubljana
Re: 16:9 zmeda
-
- Uporabnik
- Paket: 50/50
pozdravljeni, imam problem s 16:9.
najprej bi rad poudaril, da mi je cela znanost letterboxanja, pillarboxanja, anamorfnega raztegovanja, zoomanja in vsega kar spada zraven, jasno kot beli dan.
moj problem:
danes sem priklopil motorolo 1910 na 16:9 plazmo, preko HDMIja. ce STB nastavim na pillarbox, naceloma nimam nobenih pripomb na geometrijo slike, vsaj zaenkrat ne (po parih urah gledanja). bi pa mi bilo veliko ljubsi nacin, ki je bil mozen pri Amino 110, torej pri vsebinah, ki se prenasajo v anamorfnem 16:9 razmerju bi si zelel zgolj signal televiziji za razteg slike. razlog za to je preprost, pillarbox od motorole je izveden v crni barvi. na moji plazmi pa lahko izberem odtenek sivine, kar skrbi za to, da se fosforji ob straneh starajo priblizo enako, kot na sredinskem 4:3 obmocju slike. ce pa je pillarbox crn, bo ob pogostem gledanju 4:3 s casom zacela nastajat razlika, konkretno bo to vidno kot bolj ziva in kontrastna slika ob straneh, kot na sredi.
torej, predlog - ali se doda moznost pillaboxa v sivi barvi, ali pa se omogoci tak nacin, kot je pri Aminotu 110 za 16:9 - torej brez raztegovanja v STBju, ampak s posiljanjem kontrolnega signala preko HDMI. je pa res, da ne vem, ce tak signal v HDMI protokolu sploh obstaja.
najprej bi rad poudaril, da mi je cela znanost letterboxanja, pillarboxanja, anamorfnega raztegovanja, zoomanja in vsega kar spada zraven, jasno kot beli dan.
moj problem:
danes sem priklopil motorolo 1910 na 16:9 plazmo, preko HDMIja. ce STB nastavim na pillarbox, naceloma nimam nobenih pripomb na geometrijo slike, vsaj zaenkrat ne (po parih urah gledanja). bi pa mi bilo veliko ljubsi nacin, ki je bil mozen pri Amino 110, torej pri vsebinah, ki se prenasajo v anamorfnem 16:9 razmerju bi si zelel zgolj signal televiziji za razteg slike. razlog za to je preprost, pillarbox od motorole je izveden v crni barvi. na moji plazmi pa lahko izberem odtenek sivine, kar skrbi za to, da se fosforji ob straneh starajo priblizo enako, kot na sredinskem 4:3 obmocju slike. ce pa je pillarbox crn, bo ob pogostem gledanju 4:3 s casom zacela nastajat razlika, konkretno bo to vidno kot bolj ziva in kontrastna slika ob straneh, kot na sredi.
torej, predlog - ali se doda moznost pillaboxa v sivi barvi, ali pa se omogoci tak nacin, kot je pri Aminotu 110 za 16:9 - torej brez raztegovanja v STBju, ampak s posiljanjem kontrolnega signala preko HDMI. je pa res, da ne vem, ce tak signal v HDMI protokolu sploh obstaja.
-
- Legenda
- Paket: Oranžni Diamant HBO na FTTH
Ne, na HDMIju ni neke posebne AR signalizacije. Prek HDMIja dobiš sliko vedno v isti ločljivosti, ki je odvisna od nastavitve v sistemskem meniju Motorole (recimo 1080i) in z istim AR, ki je odvisen tudi od nastavitve v programskem meniju Motorole. Na izhodu dobiš skoraj vedno format 16:9, razen če izbereš ločljivost 576i in v programskem meniju fiksen AR 4:3. V tvojem primeru (kot si že sam ugotovil) pri SD vsebini črna robova na levi in desni dodaja Motorola, zato da je geometrija slike pravilna.
Mogoča rešitev tvojega problema bi bila, da Motorolo nastaviš na format 16:9 (ne pillarbox), potem pa sliko na televizorju ročno popraviš v 4:3 (če tvoj televizor to omogoča).
Mogoča rešitev tvojega problema bi bila, da Motorolo nastaviš na format 16:9 (ne pillarbox), potem pa sliko na televizorju ročno popraviš v 4:3 (če tvoj televizor to omogoča).
-
- Uporabnik
- Paket: 50/50
ja saj ravno o tem govorim
samo, da mi ne bi bilo treba popravljat na televizorju rocno, ampak bi se to dogajalo avtomatsko. ampak ce AR signal ni v HDMI protokolu, potem pac ni mogoce. ampak ves cas rocno popravljat je pa RES neprakticno...
custom barva pillarboxa?
samo, da mi ne bi bilo treba popravljat na televizorju rocno, ampak bi se to dogajalo avtomatsko. ampak ce AR signal ni v HDMI protokolu, potem pac ni mogoce. ampak ves cas rocno popravljat je pa RES neprakticno...
custom barva pillarboxa?
S 1.12.2009 bi naj RTVSLO šibnila s 16:9. Se že kaj pripravljate in dogovarjate, da mi to takrat tudi dobimo?
Zadnjič spremenil blackmack, dne 27. Nov 2009 ob 08:37, skupaj popravljeno 1 krat.
- mahi
- Legenda
- Paket: T-4 FTTH 10/10 + 1SDTV
- Kraj: Portorož
Kje si pa prišel do tega podatka, da bo 1.12. RTV končno začela oddajat to, kar Evropske TV hiše oddajajo že nekaj let?
- mahi
- Legenda
Danes smo 1.12. Je kakšna sprememba?blackmack napisal/-a:S 1.12.2009 bi naj RTVSLO šibnila s 16:9. Se že kaj pripravljate in dogovarjate, da mi to takrat tudi dobimo?
Ne vem. Bom danes preveril na DVB-T.
UPDATE: Na dvb-t forumi pišejo, da je slika 16:9? Kak je z vami T-2?
UPDATE: Na dvb-t forumi pišejo, da je slika 16:9? Kak je z vami T-2?
-
- Faca
- Paket: T4 GIGA / TS Modri Plus
- Kraj: odročen
Dvomim, da T-2, Siol.... dobivajo signal iz testnega multiplex A
- mahi
- Legenda
Kakorkoli obrnemo, danes v 21. stoletju bi za nacionalko morali govoriti o HD oddajanju ne pa o 16/9, v katerem bi morali začet oddajat že pred leti.
Zadnjič spremenil mahi, dne 1. Dec 2009 ob 10:04, skupaj popravljeno 1 krat.
- Fry
- Legenda
- Paket: FTTH 10/10, 3xTV, Telefon
- Kraj: Koper
N DVB-T je slika v 4:3 (trenutno)!
4:3 al slika v letterboxu, da so črni robovi zgoraj in spodaj?
Z dvb-t:
Z dvb-t:
urednik1 Napisano:
-------------------------------------------------------
> Jaz vidim logotip 16:9 ampak je zelo slabe
> kakovosti. Medtem, ko še vedno ne preklaplja na
> 16:9 in vidim letterbox, kar pomeni, da verjetno
> še ne oddajajo v 16:9.
Tako je!
zaenkrat je edina razlika ta, da so logotip pomanjšali prestavili nižje iz temnega polja...