Težave s hitrostjo....

Vse o T-2 internetu
Odgovori
Uporabniški avatar
ciril88
T-2jevec
Prispevkov: 847
Pridružen: 16. Apr 2009 ob 16:31
T-2: Še nimam
Paket: Telemach trojček 50/40
Kraj: Republika prlekija

Re: Težave s hitrostjo....

Odgovor Napisal/-a ciril88 » 23. Maj 2020 ob 12:18

daj mi tvoje podatke, na ZS pa pogledam.
You Can Call Me Santa Claus
Slika

joneson
Novinec
Prispevkov: 5
Pridružen: 21. Maj 2020 ob 16:59
T-2: Že imam
Paket: T4

Re: Težave s hitrostjo....

Odgovor Napisal/-a joneson » 23. Maj 2020 ob 12:47

ciril88 napisal/-a:
23. Maj 2020 ob 12:18
daj mi tvoje podatke, na ZS pa pogledam.
Poslano.

joneson
Novinec
Prispevkov: 5
Pridružen: 21. Maj 2020 ob 16:59
T-2: Že imam
Paket: T4

Re: Težave s hitrostjo....

Odgovor Napisal/-a joneson » 26. Maj 2020 ob 10:13

Po še enem klicu so javli, da je omrežje (GPON) preobremenjeno in smo šli nazaj na manjšo hitrost. Vglavnem, hvala za pomoč.

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 524
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: Težave s hitrostjo....

Odgovor Napisal/-a starfotr » 14. Jun 2020 ob 12:13

Telekomovo ali T-2 omrežje?
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1978
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: Težave s hitrostjo....

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 14. Jun 2020 ob 12:16

Je že prej napisal, da je T-2 GPON omrežje. Pač... če je preveč uporabnikov na enem kablu, enkrat dosežeš mejo. Saj Telekom že testira XGS PON... dokler je optika, je rezerve še veliko.

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3889
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: Težave s hitrostjo....

Odgovor Napisal/-a atepej » 14. Jun 2020 ob 12:37

mikrohard sej bo po mojem tudi T-2 šel na XG-PON2
Slika

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7477
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Težave s hitrostjo....

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 14. Jun 2020 ob 14:11

Če se ne motim, ima Telekom 16 naročnikov na enem vlaknu gpon, T2 pa 32 ....
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 524
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: Težave s hitrostjo....

Odgovor Napisal/-a starfotr » 14. Jun 2020 ob 14:39

T-2 tudi v veliki večini primerov dela P2MP tako, da zaključi v centrali na GPON, po terenu imajo pa P2P topologijo. Tako, da lahko kadarkoli prestavijo na P2P.

Meni je to tako smešno, ko delajo GPON. Ve se, da promet raste eksponentno. Sploh še niso dobro naredili GPONa, že razmišljajo o novi tehnologiji, kako bodo to nestandarno skropucalo zamenjali/nadgradili. Kot, da je menjava tehnologije zastonj. Kot, da je to dolgoročno ceneje, kot, če bi imeli že od začetka P2P.

Najprej 10 GPON, nato na vlaknu vsak svojo valovno dolžino.... Wtf, je res to potrebno? Telkoti so očitno samo bedaki.
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

borutbolc
Znanec
Prispevkov: 95
Pridružen: 20. Okt 2018 ob 20:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Optimum

Re: Težave s hitrostjo....

Odgovor Napisal/-a borutbolc » 14. Jun 2020 ob 17:08

Matematika je tu preposta. Če uporabljaš OLT s 16 izhodi in na vsakega daš spliter po 64 uporabnikov in vse nafilaš, ta škatla požre definitivno manj energije kot 45 stikal po 24 uporabnikov. Pa da tudi ta ena škatla stane manj kot 45 onih, tudi nekaj šteje. Zahtevnih strank pa ni toliko da bi upravičevalo neuporabno takšnega sistema - zahtevna stranka, pa po mojem ne šteje kronični pritiskač speedtesta.

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1978
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: Težave s hitrostjo....

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 14. Jun 2020 ob 17:12

Točno tako... tu ni bistvena topologija omrežja in šparanje pri optičnih vlaknih. Tudi oprema ni bistveno cenejša (ker so ONT-ji dražji). Prišparajo pa precej pri elektriki in fizičnem prostoru. Ni to neko "nestandardno" skorpucalo... prodaja in uporablja se po celem svetu. Nadgradnje so pa tudi možne, če bo potreba. P2P je sicer zakon... ampak proti GPON-u nima ekonomske računice.

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7477
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Težave s hitrostjo....

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 14. Jun 2020 ob 17:45

Kaj pa to, ste pozabili na bencin in čas ki ga Telekomovec zapravi da pri stranki priklopi ONT za T2 naročnika ? In koliko prej se reši napaka na P2P vlaknu ter na gpon.
Pa tudi ko bodo paketi tudi pri T2 Giga (v paketu že v štartu) bo zmeraj več (z leti) nezadovoljstva strank.

Se še spomnite da je imel T2 NA ZAČETKU, na lastni optiki hitrost odprto malce več kot je bilo naročeno ? Potem pa so omejili na 90 oz 92 (pa ne ni bilo stikalo Milan ki je imelo samo 100Mbit porte) No zadnja leta pa so hitrost dvignili spet nazaj malce čez naročeno. LE ZAKAJ? :owned:

Ja, otroci bodo stiskali speed test in bili nezadovoljni ker ne bo giga link (ok vsi vemo da piše hitrost DO) point je v tem da bo slaba reklama (ok priznam da je pri vseh operaterjih enako).

Že tako je slaba reklama da mora na Telekom gpon priključku odprava napake trajati dlje časa, na LLU (P2P) Telekom je napaka kar hitro rešena, na gpon pa malce kasneje.
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1978
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: Težave s hitrostjo....

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 14. Jun 2020 ob 19:24

Mislim, da je Telekomu za to popolnoma vseeno. Kolikor sem slišal od prijatelja, naj bi telekom na en kabel priklopil tudi do 64 uporabnikov (ne 16, kot pišete tukaj). Matematika tukaj je precej enostavna. En port en uporabnik, en port 64 uporabnikov. Which one will it be...

g33k
Legenda
Prispevkov: 1223
Pridružen: 8. Sep 2011 ob 12:32
T-2: Še nimam

Re: Težave s hitrostjo....

Odgovor Napisal/-a g33k » 14. Jun 2020 ob 19:28

Kolikor je meni poznano se največ uporabljajo 16 in 32 splitterji in pa seveda tudi 64.
Ocenjena maksimalna hitrost je torej enaka oglaševani hitrosti, ki jo lahko naročnik doseže pri danem paketu vsaj enkrat na dan. :beri:

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1978
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: Težave s hitrostjo....

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 14. Jun 2020 ob 19:37

Verjetno odvisno od naročenih paketov. Ampak ne glede na to je vedno prisoten overprovisioning.

borutbolc
Znanec
Prispevkov: 95
Pridružen: 20. Okt 2018 ob 20:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Optimum

Re: Težave s hitrostjo....

Odgovor Napisal/-a borutbolc » 14. Jun 2020 ob 19:41

Lahko je odvisno tudi od "sosedov". Ni vseeno ali si priklopljen na 2,5Gbit/s in se ta deli na 1/64 in so sosedi samo TV uporabniki, ali pa si na 24 portnem stikalu, ki je povezano naprej samo z 1Gbit povezavo, pa so gor sami speedtesterji. Pri enemu lahko jih 5 klikne speed test, pa bo vsem pokazalo 500/100, medtem ko na P2P ki ga opevate samo 2. Kaj je boljše? Važno da imaš vlakno, s časom se bo lučka noter spreminjala, pa še hitrejša bo... Spliterji, se uporablja vse, edino za 128 še nisem slišal.

Odgovori