Router

Vse o T-2 internetu
Odgovori
Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 4143
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 16:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: Router

Odgovor Napisal/-a atepej » 28. Nov 2020 ob 16:01

A so se poboljšali.
Slika

letherhosen
Znanec
Prispevkov: 62
Pridružen: 5. Avg 2006 ob 10:29
T-2: Že imam
Paket: Terra T4 na optiki TS
Kraj: Erde

Re: Router

Odgovor Napisal/-a letherhosen » 28. Nov 2020 ob 16:30

MrTwelveTrees napisal/-a:
28. Nov 2020 ob 15:56
Vzemi Linksys WRT3200 ACM
Hvala za predlog ...

Ali mi lahko vseeno namigneš, zakaj bi se odločil za WRT3200 ACM? Kaj je tisto, kar prevaga? Podpora za DD-WRT?
Kapetan Von LetherHosen

Slika>> Doma
Slika >> Služba

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7901
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Router

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 28. Nov 2020 ob 17:53

Sej sta oba dobra, karkoli boš vzel bo ok.
***
Večletne izkušnje pri xDSL priključkih - priklopi in odprava napak, napeljava in priklopi optičnih kablov, brezžične rešitve wifi, Izkušnje tudi na vzdrževanju in servisu računalniške opreme. :wink:

letherhosen
Znanec
Prispevkov: 62
Pridružen: 5. Avg 2006 ob 10:29
T-2: Že imam
Paket: Terra T4 na optiki TS
Kraj: Erde

Re: Router

Odgovor Napisal/-a letherhosen » 28. Nov 2020 ob 18:57

MrTwelveTrees napisal/-a:
28. Nov 2020 ob 17:53
Sej sta oba dobra, karkoli boš vzel bo ok.
Mr. Twelvetrees hvala za pomoč. Sem nabavil LinkSys WRT3200ACM za 165 EUR na Amazon.de.
Naslednji korak bo pa upgrade na optike na 200/20 ali celo na več. :D
Kapetan Von LetherHosen

Slika>> Doma
Slika >> Služba

Jesenican
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 13. Apr 2017 ob 20:17
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Optimum - FTTH

Re: Router

Odgovor Napisal/-a Jesenican » 14. Jan 2021 ob 00:54

Zdravo. Trenutno uporabljam T2-jev Innbox G64 za katerega se mi zdi, da ne zadostuje potrebam. Opazam relativno kratek domet wi-fi signala, niti ne "oddaja" v polni moci. Napeljana je optika, ki naj bi imela hitrost 300/50, najvisjo hitrost pa sem dobil za priblizno tretino tega. Bi tale router situacijo izboljsal?
https://www.mishop.si/xiaomi-mi-alot-ro ... -1149.html
Hvala za odgovore!

borutbolc
Faca
Prispevkov: 129
Pridružen: 20. Okt 2018 ob 20:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Optimum

Re: Router

Odgovor Napisal/-a borutbolc » 14. Jan 2021 ob 06:50

Bi izboljšal.

Lahko pa prosiš T-2 da ti zamenjajo Innboxa za G78. Na G64 ni AC WiFija in večjih hitrosti pač ni.

Skorc
Legenda
Prispevkov: 1400
Pridružen: 21. Jul 2006 ob 11:12
T-2: Že imam
Paket: Malo mešano
Kraj: Pince

Re: Router

Odgovor Napisal/-a Skorc » 14. Jan 2021 ob 07:17

Hmmm, ima optiko 300/50, WAN in LAN porti na routerju pa 10/100 Mbps. Menim, da to ni dobra kombinacija.
Lep pozdrav,
Škorc

Slika

Uporabniški avatar
janj2006
Novinec
Prispevkov: 22
Pridružen: 20. Avg 2006 ob 08:50
T-2: Že imam
Paket: T4 Optika
Kraj: Ljubljana

Re: Router

Odgovor Napisal/-a janj2006 » 14. Jan 2021 ob 07:30

Zanesljivo ni dobra kombinacija, saj ima WAN in LAN porte do 100 Mbps. Pogledati moraš za usmerjevalnik, ki ima 1000 Mbps (gigabit), kot npr. https://www.shoppster.si/brezzicni_usme ... 10_TP_LINK
:)

Jesenican
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 13. Apr 2017 ob 20:17
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Optimum - FTTH

Re: Router

Odgovor Napisal/-a Jesenican » 14. Jan 2021 ob 08:16

Hvala vsem. Kaj pa je boljse v tem primeru, menjati pri T2 za G78 ali kupiti drugega? Najbolj pri tem vprasanju me zanima zaradi dometa, glede na to da je govora od obeh gigabitnih.
@Skorc, ja, mogoce malo ponesrecena kombinacija, optiko so nam napeljali okoli 1 leto nazaj, takrat linija 100/10, mogoce bi ze takrat lahko dali boljso opremo, ampak je kar je :)

Uporabniški avatar
janj2006
Novinec
Prispevkov: 22
Pridružen: 20. Avg 2006 ob 08:50
T-2: Že imam
Paket: T4 Optika
Kraj: Ljubljana

Re: Router

Odgovor Napisal/-a janj2006 » 14. Jan 2021 ob 09:05

Če hočeš večji domet, potem je vsekakor bolje, da kupiš now gigabitni usmerjevalnik, ki podpira tudi WiFi 6. Z Innbox G64 ali G78 ne bo bistvene razlke v dosegu WiFi-ja. Znotraj odprtega prostora in do 8 m dela zadovoljivo, če pa želiš, da dela hitro tudi med prostori, pa rabiš ali svoj bolj zmogljiv usmerjevalnik (npr. https://www.shoppster.si/brezzicni_usme ... 20_TP_LINK ) ali pa kombinacijo, ki jo ponuja T-2 z Innbox M60. Več na: https://www.t-2.net/pametna-wi-fi-mreza.
:)

Jesenican
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 13. Apr 2017 ob 20:17
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Optimum - FTTH

Re: Router

Odgovor Napisal/-a Jesenican » 14. Jan 2021 ob 15:43

Torej, nov router. Bo tale tudi v redu deloval?https://www.shoppster.si/brezzicni_usme ... 80_TP_LINK
Nekako bi dal do malo cez 50€, ce je tisti Mi router boljsi od tegale potem se. Ali pa je mogoce se kaksen boljsi za nekje tako ceno?
Kako pa je potem to s priklopom? Gre opticni kabel direktno v ta router ali najprej v Innbox in potem naprej? Ce sem prav razumel Innbox ne da od sebe vec kot 100 Mbps, sepravi v tem primeru vseeno potrebna menjava Innboxa?
Upam da nisem prevec zakompliciral :)

Uporabniški avatar
janj2006
Novinec
Prispevkov: 22
Pridružen: 20. Avg 2006 ob 08:50
T-2: Že imam
Paket: T4 Optika
Kraj: Ljubljana

Re: Router

Odgovor Napisal/-a janj2006 » 14. Jan 2021 ob 16:48

TP-Link Archer 80 je nekoliko starejši model, vendar bo OK. Test si lahko prebereš: https://www.blacktubi.com/review/tp-link-archer-c80/
Optika ostane priključena na Innbox G64 (ki ga imaš), nanj preko UTP kabla priključiš nov usmerjevalnik. Preko Horizonta izključiš delovanje wifi-ja in na T-2 help desk ti spremeni nastavitev porta, kjer imaš priključen nov usmerjevalnik iz NAT v BRIDGE (most). Pomeni, da gre promet iz Interneta preko Innboxa na tvoj nov usmerjevalnik, kjer pa lahko vse nastaviš po lastni želji. Tvoj novi usmerjevalnik bo dobil IP naslov, ki mu ga dodeli T-2 DHCP. Tako ne boš imel 2x NAT.
Lahko pa usmerjevalnik tudi konfiguriraš kot AC (dostopna točka) in na T-2 ne rabijo nič spreminjat. Izbira je tvoja.
Innbox G64 ima gigabitne porte (to piše v specifikaciji, ki je dostopna na Internetu). Če priključiš svoj PC preko kabla, bi ti moral speedtest pokazati max. hitrost, v tvojem primeru 350/50 mbps. WiFi je po navadi vedno nekaj počasnejši od kabla.
Pri teh Innbox napravah pade WiFi domet zelo hitro. Dela že, samo ne po pričakovanih hitrostih. Za manj zahtevne domače uporabnike je to načeloma OK. Vsaj take so moje izkušnje.
:)

samm
Znanec
Prispevkov: 94
Pridružen: 6. Jan 2008 ob 11:41
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant 750/150

Re: Router

Odgovor Napisal/-a samm » 14. Jan 2021 ob 20:19

Za poznavalce neumo vpašanje,zame pa ne, torej ...
Ali pomeni ,če je na enem portu modema vklopljen multicast, da je to Bridge mode , ali je to popolnoma druga stvar?

Uporabniški avatar
janj2006
Novinec
Prispevkov: 22
Pridružen: 20. Avg 2006 ob 08:50
T-2: Že imam
Paket: T4 Optika
Kraj: Ljubljana

Re: Router

Odgovor Napisal/-a janj2006 » 15. Jan 2021 ob 07:19

To sta dve različni stvari. Bridge pomeni, da na tem portu ni NAT-a oz. gre promet mimo ruterja, ki je drugače vklopljen na Innbox-u.
Multicast pa je namenjen IPTV in je promet v eno smer, od ISP-ja (T-2) do vseh uporabnikov, ki imajo naročeno IPTV, ostali tega nimajo odprtega. Na začetku je šel multicast do vseh uporabnikov, tudi če nisi imel naročene IPTV - to je sedaj že zelo dolgo zgodivina.
:)

Uporabniški avatar
ciril88
T-2jevec
Prispevkov: 958
Pridružen: 16. Apr 2009 ob 16:31
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant 600/40
Kraj: Republika prlekija

Re: Router

Odgovor Napisal/-a ciril88 » 15. Jan 2021 ob 15:29

Če gre za T-2 omrežje potem gre tudi po "bridgu" multicast, v primeru da gre za kako TS omrežje (GPON optika, OŠO) pa gre multicast po vlanu 2000. in ti na bridgu nebo delal.
You Can Call Me Santa Claus
Slika

Odgovori