OŠO Komen

Vse o T-2 internetu
Odgovori
developer
Začetnik
Prispevkov: 3
Pridružen: 25. Feb 2023 ob 23:18
T-2: Še nimam

OŠO Komen

Odgovor Napisal/-a developer » 26. Feb 2023 ob 00:15

Pozdravljeni!
Zanima me ali kdo od vas ve ali bomo tudi mi ostali v Občini Komen kdaj dobili hitrejši internet od 100Mb?
Za Tomačevico in del Komna vem, da lahko dosega hitrosti, ki so višje od tega.
Kaj je sploh problem at the first place, da je omejitev 100Mb? Kar jaz vem bi optika morala dosegati veliko višje hitrosti. Omrežnih naprav pod 1Gb pa verjetno ne izdelujejo več.

Haval za odgovore,
Lp

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 8695
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: OŠO Komen

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 26. Feb 2023 ob 10:32

Problem je ker bi bilo potrebno zamenjati vso opremo na centrali in pri strankah.
To pa očitno noče noben plačat (ne skrbnik omrežja ošo, ne operater)

Spc
Faca
Prispevkov: 136
Pridružen: 30. Jul 2019 ob 12:07
T-2: Že imam
Paket: T4 || 1000/200
Kraj: Maribor
Kontakt:

Re: OŠO Komen

Odgovor Napisal/-a Spc » 4. Mar 2023 ob 20:35

developer napisal/-a:
26. Feb 2023 ob 00:15
Pozdravljeni!
Zanima me ali kdo od vas ve ali bomo tudi mi ostali v Občini Komen kdaj dobili hitrejši internet od 100Mb?
Za Tomačevico in del Komna vem, da lahko dosega hitrosti, ki so višje od tega.
Kaj je sploh problem at the first place, da je omejitev 100Mb? Kar jaz vem bi optika morala dosegati veliko višje hitrosti. Omrežnih naprav pod 1Gb pa verjetno ne izdelujejo več.

Haval za odgovore,
Lp
Ker si na portu, ki ima max 100mbit optiko.
Pač stare SFPje so dali noter, ki so omejeni na 100mbit, nekak tako to zgleda:
https://www.atel-electronics.eu/produkt.php?hash=06841

Nekdo mora nadgraditi celotno "optično centralo", nove switche in SFPje z 1Gbit/s.
:D

raceboy
Faca
Prispevkov: 198
Pridružen: 23. Okt 2013 ob 18:43
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO (Optika)
Kraj: Brkini

Re: OŠO Komen

Odgovor Napisal/-a raceboy » 16. Mar 2023 ob 17:33

v OŠO Pivka je bil problem, ker so v switchih nastavili pred 10 leti na 100mbit potem so se itak pokregali in na koncu je prevzel GVO. in se ni dalo vec zmenit za povisanje. so pa naredili tudi novo centralo za novejse priklope tako da sem se presaltal na nov prikljucek in imam 1000mbit. ostali so se vedno na 100.

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 8695
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: OŠO Komen

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 16. Mar 2023 ob 20:27

Seveda, izvajalec je kupil najcenejšo opremo.

developer
Začetnik
Prispevkov: 3
Pridružen: 25. Feb 2023 ob 23:18
T-2: Še nimam

Re: OŠO Komen

Odgovor Napisal/-a developer » 16. Mar 2023 ob 21:22

Ekola sedaj lahko naredim update na moj originalen post.

Nekaj dni po 1. objavi v ta thread sem pisal na Telekom (da, sem Telekom uporabnik) v stilu "ali so v prihodnosti planirane kakšne posodobitve omrežja". Presenetljivo sem nazaj dobil odgovor, da se ravno izvajajo nadgradnje omrežja in da lahko pričakujem povišanje v nekaj dneh. Super!

Čakam nekaj dni povišanja ni... Ko ponovno pokličem mi povedo, da moram počakati, da mi domov pošljejo nov SFP priključek. Čakam, čakam ... SFPja ni. Kličem ponovno v torek (2 dni nazaj) in mi povedo, da imam "NEO C (OŠO)" paket in, da je ta omejen na 100/20Mb. Prijazna gospa mi je zamenjala na pravi NEO C paket in rekla, da bom v nekaj dneh prejel nov optični pretvornik in da bi takrat moral imeti 1Gb/100Mb. Včeraj sem preveril in speedtest mi je pokazal 900/100Mb. Počakam še pretvornik, da vidim ali bo res.

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 543
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: OŠO Komen

Odgovor Napisal/-a starfotr » 18. Mar 2023 ob 17:26

Ti misliš, da boš na paketu 1G dobil beč od 900 z menjavo pretvornika?
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

developer
Začetnik
Prispevkov: 3
Pridružen: 25. Feb 2023 ob 23:18
T-2: Še nimam

Re: OŠO Komen

Odgovor Napisal/-a developer » 18. Mar 2023 ob 17:30

starfotr napisal/-a:
18. Mar 2023 ob 17:26
Ti misliš, da boš na paketu 1G dobil beč od 900 z menjavo pretvornika?
Haha ne moj typo. Najprej sem imel zapisano 300/100, ker mi je na linuxu nek cli speedtest tako pokazal. Potem pa sem probal še speedtest in ta mi je pokazal 900/100 in sem spremenil samo številke in sem tisti del "Počakam še pretvornik, da vidim ali bo res." pozabil izbrisat.

Odgovori