Novi T2 IP rangi

Vse o T-2 internetu
Uporabniški avatar
borutz
Navdušenec
Prispevkov: 670
Pridružen: 13. Feb 2007 ob 13:31
T-2: Že imam
Kraj: Spodnja Idrija

Novi T2 IP rangi

Odgovor Napisal/-a borutz » 27. Mar 2023 ob 23:29

Pozdrav,

Opazil sem, da je t2 začel dodeljevati naročnikom nove sklope ip adres. Nekatere od teh pokaže kot da so iz Irana, zato imajo marsikateri uporabniki ki delajo od doma preko vpn v podjetja ki se grejo tudi country blocking velike probleme. Je bilo kje kakšno obvestilo, nameravajo te countrye "prekategorizirati", je še kak drug sklop teh naslovov za katere ne vemo? :jao: :grrpc: :hmm: Verjetno marsikomu tudi ki ni v podjetju ne dela kakšna stvar v sami Sloveniji zaradi tega ...blink..... :plosk:
Slika

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 3166
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 17:52
T-2: Še nimam

Re: Novi T2 IP rangi

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 27. Mar 2023 ob 23:45

IP-ji se non-stop preprodajajo in sčasoma tudi geoip storitve posodobijo bazo. Dejansko lahko tudi sam takim storitvam javiš napako. Verjamem pa, da zna biti zoprno.

Uporabniški avatar
borutz
Navdušenec
Prispevkov: 670
Pridružen: 13. Feb 2007 ob 13:31
T-2: Že imam
Kraj: Spodnja Idrija

Re: Novi T2 IP rangi

Odgovor Napisal/-a borutz » 28. Mar 2023 ob 07:15

ni to prava rešitev. Človek ki plačuje t2 storitev se ne bo še s tem ubadal, zakaj je blokiran na n sajtih in storitvah....predvsem starejši ljudje. Se službeno s tem ukvarjam in v zadnjih nekaj letih razen pri t2 teh anomalij pri drugih SLO ispjih nisem opazil
Slika

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 3166
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 17:52
T-2: Še nimam

Re: Novi T2 IP rangi

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 28. Mar 2023 ob 07:24

Pa si že javil na klicni center? Naj se oni ukvarjajo s tem… ali pa ti dodelijo nov IP.

Uporabniški avatar
borutz
Navdušenec
Prispevkov: 670
Pridružen: 13. Feb 2007 ob 13:31
T-2: Že imam
Kraj: Spodnja Idrija

Re: Novi T2 IP rangi

Odgovor Napisal/-a borutz » 28. Mar 2023 ob 07:29

nimam jaz problemov. Dam primer. Velika multinacionalka bo klicala na T2, da jim reče naj njihovim zaposlenim ne dodeljuje teh ipjev? Kako bo nekdo starejši nevešč teh zadev zadevo sploh zaznal?
Slika

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 3166
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 17:52
T-2: Še nimam

Re: Novi T2 IP rangi

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 28. Mar 2023 ob 07:51

Velika multinacionalka bi lahko ugotovila, da ima IP range novega lastnika in posodobila svoje filtre. Strejši nevešč bo poklical na T-2 in javil, da ima probleme (kakršni koli že bodo). Problem bo pa v parih tednih sam od sebe izginil.

wizzard
Uporabnik
Prispevkov: 38
Pridružen: 3. Dec 2010 ob 23:59
T-2: Že imam
Paket: FTTH 200/40
Kraj: Portorož

Re: Novi T2 IP rangi

Odgovor Napisal/-a wizzard » 30. Mar 2023 ob 21:09

Men pa ~četrt spletnih strani kaže, da sem iz Avstralije :|

Uporabniški avatar
borutz
Navdušenec
Prispevkov: 670
Pridružen: 13. Feb 2007 ob 13:31
T-2: Že imam
Kraj: Spodnja Idrija

Re: Novi T2 IP rangi

Odgovor Napisal/-a borutz » 31. Mar 2023 ob 08:39

Ja, tudi mojemu sodelavcu in to še po pol leta
Slika

Uporabniški avatar
NoName
Administrator
Prispevkov: 2092
Pridružen: 16. Nov 2006 ob 20:26
T-2: Že imam
Paket: VDSL T4 KING + HDTV

Re: Novi T2 IP rangi

Odgovor Napisal/-a NoName » 2. Apr 2023 ob 21:17

To je malce kompleksnejša reč... Na katerem servisu kaže, da gre za range v tujini? Načeloma se ob nabavi, oz. še pred vklopom novega subneta ustrezno updejta RIPE DB, ki ima dejansko veljavo... Morebitni ostali servisi (recimo Maxmindov GeoIP2) pa so bolj komercialne narave, in ne odražajo nujno djanskega stanja. Potem je pa še stvar intergracije takih in drugačnih servisov - recimo Maxmind ima tudi 'lite' verzijo servisa, ki je pod določenimi pogoji brezplačna, ampak se posodablja na teden ali dva. Če mi za ZS sporočiš prve tri oktete IPja (11.22.33.xxx) ter kje si zasledil da si iz Irana, Avstralije in podobno, lahko malce prevoham naokoli.
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!

peterdoo
Model
Prispevkov: 221
Pridružen: 22. Jan 2007 ob 18:50
T-2: Že imam
Paket: 100/10 FTTH

Re: Novi T2 IP rangi

Odgovor Napisal/-a peterdoo » 9. Jun 2023 ob 09:20

Pri drugih ISP-jih, ki so kupili IP-je v drugih državah, traja po več let, da se problemi umirijo. Razni Paypal in podobni uporabljajo servise za geoblocking, ki se enostavno ne posodobijo. In z iranskim IP-jem ni dostopa do nobenega finančnega servisa ali plačila.

Potem pa tudi veliko firm uporablja požarne zidove, pri katerih se baza IP-jev posodablja samo, če se plačuje mesečno to opcijo. Tega pa kar nekaj podjetij noče plačevati.

Za vse to ni kriv T-2, ampak na koncu so uporabniki T-2 tisti, ki imajo težave in ne morejo nič narediti. Rešitev je uporaba IPv6. T-2 je bil včasih prvi pri IPv6 in Slovenija ena od držav, v kateri je IPv6 hitro rasel. Potem pa se je enkrat vse ustavilo. Zdaj počasi vse EU države prehitevajo Slovenijo pri IPv6. Ne vem, zakaj se uvedbe IPv6 ne izpelje do konca, tako da bi ga vsi uporabniki imeli.

Spirit
Faca
Prispevkov: 132
Pridružen: 29. Dec 2006 ob 10:29
T-2: Že imam
Paket: T4 Giga

Re: Novi T2 IP rangi

Odgovor Napisal/-a Spirit » 25. Jun 2023 ob 11:09

Jaz plačujem T2 za opravljene storitve, in če so te nekvalitetne oz. povzročajo težave, je na strani T2, da to zadevo nekako reši. Oni morajo priti naproti strankam, ne pa da stranka išče rešitve namesto njih.

Jaz imam konkretno zadnjih nekih tednov ogromne težave z raznimi stranmi odkar so mi dodelili IP naslove iz enega ranga. Konkretno ne morem več kupovati z neke znane spletne prodajalne, ker so mi flag-ali račun s pojasnilom, da je to zato, ker imam odprtih več uporabniških računov pri njih - kar pa ni res! Zadnjih 10 let imam samo tega in za to, da imam flag na tem računu je kriv T2. Rešijo pa ne.

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 3166
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 17:52
T-2: Še nimam

Re: Novi T2 IP rangi

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 25. Jun 2023 ob 12:17

Popolnoma razumljivo, da nisi zadovoljen... ampak T-2 je naredil vse, kar lahko. Ne moreš pričakovati, da bodo oni stopili v stik z milijoni spletnih stranmi, da popravijo svojo geoip bazo.

Kar se tiče problemov s specifičnimi spletnimi stranmi, boš moral žal sam reševati z njihovim supportom.

Sicer bo pa takih problemov vedno več... IPv4 naslovov je zmanjkalo. Operaterji ta problem rešujejo tako, da kupujejo že dodeljene IP-je od organizacij, ki jih ne uporabljajo. Posledično bo vedno več razdrobljenosti IP naslovov in težav z neposodobljenimi geoip bazami. Ravno par tednov nazaj sem imel neko pritožbo, da enim znancem, ki živijo v avstriji, ni delala neka slovenska storitev. Zakaj... ker je njihov operater kupil IP-je iz afrike in geoip baza ni bila posodobljena. Pa to ni krivda tega avstrijskega operaterja.

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 9201
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Novi T2 IP rangi

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 25. Jun 2023 ob 16:09

Sam je tudi T2 tukaj delno kriv. Naj bi naredil pogodbo prodajalcem IPjev da se to uredi ob nakupu. Nekdo pač to ureja, očitno je treba to osebo plačati za to premembo.

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 3166
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 17:52
T-2: Še nimam

Re: Novi T2 IP rangi

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 25. Jun 2023 ob 16:34

Nihče ne bo tega urejal, da bo šel osebno v stik s spletnimi stranmi in jih prosil, da posodobijo svojo bazo. Posodobi se RIPE DB... pogojno se javi še na Maxmind in drugim večjim GeoIP providerjem (ampak sem prepričan, da oni že sami redno posodabljajo). Ostalo je pa stvar ponudnikov storitev, da bodo posodobili svoje baze.

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 9201
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Novi T2 IP rangi

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 25. Jun 2023 ob 17:33

Pol pa brez veze debata. Čičat pa čakat.

Odgovori