T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Vse o T-2 internetu
Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 9110
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 26. Jan 2024 ob 22:26

Sicer neuradno, ampak ker "zmanjkuje" IP naslovov, strankam ne nastavljajo več "bridge" portov na INNBOX modemih.

Za vse tiste, ki ste koristili 2 dinamična ip-ja (na xdsl, optika T2, optika Telekom v P2P načinu - NE BRO) je to pomemben podatek.
Zaenkrat naročnikom prenastavljajo porte na innbox modemu, če naročnik nima naročene statike, nima več bridge portov.

Mislim pa da bodo v kratkem tudi izklopili dinamične ipje, bo samo še statika na voljo.

To je samo za tiste ki rabijo, oz. so rabili več public IPjev.
Za tiste ki jih pa ne (večina), pa to ni pomemben podatek.

Uporabniški avatar
kitl
Administrator
Prispevkov: 8483
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 15:20
T-2: Že imam
Paket: 600/100 Mbit/s 2x TV

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a kitl » 27. Jan 2024 ob 12:15

Včasih smo plačevali za statiko :lol:
Slika


Lp, Kitl

Skorc
Legenda
Prispevkov: 1487
Pridružen: 21. Jul 2006 ob 11:12
T-2: Že imam
Paket: Malo mešano
Kraj: Pince

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a Skorc » 27. Jan 2024 ob 15:34

Ali pa je "statika" pogojno rečeno - le en IP iz intervala "dinamičnih" IP.
Lep pozdrav,
Škorc

Slika

karantanija
Faca
Prispevkov: 102
Pridružen: 31. Maj 2022 ob 19:41
T-2: Že imam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a karantanija » 28. Jan 2024 ob 16:50

MrTwelveTrees napisal/-a:
26. Jan 2024 ob 22:26
Zaenkrat naročnikom prenastavljajo porte na innbox modemu, če naročnik nima naročene statike, nima več bridge portov.
Kaj zdaj to pomeni, a kar pavsalno vsem? Ali samo "plebejcem" (verjetno vecina, t.i. non-power userji :mrgreen: )... verjetno v takem primeru nima kaj zmanjkati. Razen ce nameravajo "vrniti" bloke.
kitl napisal/-a:
27. Jan 2024 ob 12:15
Včasih smo plačevali za statiko :lol:
Ne ne. Vcasih NIsmo placevali statike. :owned: Ob narocilu si rekel, da rabis staticen IP & nizka varnost, in je bila zadeva zakljucena. To so bili casi "cisti racuni" slogana in pregledne ponudbe na spletnih straneh (brez zavijanja v raznorazne pakete in zvezdice z drobnim tiskom).

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 9110
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 28. Jan 2024 ob 17:34

Ja, ne vem ali vsem, sklepam da (moje mnenje) ko jim začenja zmanjkovati IPjev, presekenirajo naročnike, in kdor nima naročenih statičnih ipjev bodo začeli izklapljati bridge porte. To se že dela.

SL4FKO
Uporabnik
Prispevkov: 30
Pridružen: 15. Dec 2019 ob 16:57
T-2: Že imam
Paket: Mam.

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a SL4FKO » 28. Jan 2024 ob 18:15

MrTwelveTrees napisal/-a:
26. Jan 2024 ob 22:26
Sicer neuradno, ampak ker "zmanjkuje" IP naslovov, strankam ne nastavljajo več "bridge" portov na INNBOX modemih.

Za vse tiste, ki ste koristili 2 dinamična ip-ja (na xdsl, optika T2, optika Telekom v P2P načinu - NE BRO) je to pomemben podatek.
Zaenkrat naročnikom prenastavljajo porte na innbox modemu, če naročnik nima naročene statike, nima več bridge portov.

Mislim pa da bodo v kratkem tudi izklopili dinamične ipje, bo samo še statika na voljo.

To je samo za tiste ki rabijo, oz. so rabili več public IPjev.
Za tiste ki jih pa ne (večina), pa to ni pomemben podatek.

Jaz se res opravičujem, ampak zadeve ne razumem oz. mi ni logična...

Kot praviš, ukinjajo dinamične IPje in bo samo še statika na voljo...

Zakaj pa potem RAČUNAJO DODATNO 2 EUR/mesec za statični IP, če hočem moj modem v bridge mode, kjer pa je STATIKA mus?!

Res mi ni jasno. Po zgoraj napisanem bo šlo ITAK vse na statiko, ki jo rabiš za bridge mode. Se pravi, da bi bilo bolj logično če bi bil DINAMIČNI IP plačljiv potem...
ISP: T-2 Slovenia
Main: GT-AX6000 (HW Ver. A1) | amtm | Diversion | Skynet | Transmission |
Node: RT-AC68U (HW Ver. E1) | in AiMesh, ethernet backhaul

karantanija
Faca
Prispevkov: 102
Pridružen: 31. Maj 2022 ob 19:41
T-2: Že imam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a karantanija » 28. Jan 2024 ob 18:54

Ja, banda se zgleduje po (nekaterih) bankah, vsako malenkost zaracunajo posebej. Seveda bi bilo logicno - ce je argument zmanjkovanje IPjev - da bi imeli samo dinamicne, ker se lahko "ponovno uporabljajo" pri razlicnih uporabnikih, staticni pa so vedno zasedeni, pa cetudi jih uporabniki ne uporabijo 24/7.

Se bodo pa s tem priblizali mobilnim ponudnikom. :hudicek:

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 3113
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 17:52
T-2: Še nimam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 28. Jan 2024 ob 19:44

Problem statičnega IP-ja je ta, da potem stranka zasede dva javna IP-ja... enega za modem in enega za router.

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 9110
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 28. Jan 2024 ob 19:55

To ni problem, problem je da jih zmanjkuje, morajo plačati za nove IPje ki jih kupijo v Bangladešu.

T2 gleda tudi tako, 1 ip je zadosti za več kot 90% naročnikov, tisti ki pa nujno rabijo še en IP, pa bodo segli v mošnjiček.
Teh 2 eur na mesec se bo kmalu podražilo, garantiram na 3 ali celo 4 eur na mesec.

Ja, če si na BRO portu Telekom si prikrajšan za 2 dinamična IPja (dobiš lahko samo statiko z doplačilo)
Ampak se bosta tudi ta 2 dinamična ipja kmalu ukinila kmalu na T2 omrežju (moje mnenje).

DenisSLO
Faca
Prispevkov: 182
Pridružen: 1. Dec 2014 ob 11:58
T-2: Že imam
Paket: Diamant

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a DenisSLO » 29. Jan 2024 ob 01:53

MrTwelveTrees napisal/-a:
28. Jan 2024 ob 19:55
To ni problem, problem je da jih zmanjkuje, morajo plačati za nove IPje ki jih kupijo v Bangladešu.
Ja naj jih kupijo ane. Aja, ne bo pol dovolj za nov mercedez.

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 9110
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 29. Jan 2024 ob 11:01

Al pa bazen.

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Prispevkov: 3488
Pridružen: 5. Apr 2006 ob 10:02
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a madpanter » 29. Jan 2024 ob 14:23

Čaki malo, kaj se to zame spremeni, ker potrebujem samo 1 statičen IP in ga sedaj oderuško plačujem 2€ na mesec (rabim ga za svoj VPN dostop). Res je pa, da sem razmišljal presedlat na mikrotik pa potem tist njihvo DDNS uporabljat pa it na dinamiko.
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

karantanija
Faca
Prispevkov: 102
Pridružen: 31. Maj 2022 ob 19:41
T-2: Že imam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a karantanija » 29. Jan 2024 ob 18:05

mikrohard napisal/-a:
28. Jan 2024 ob 19:44
Problem statičnega IP-ja je ta, da potem stranka zasede dva javna IP-ja... enega za modem in enega za router.
Tega ne razumem čisto. A ni navzven samo en in edini, medtem ko je tisti za router interni napram modemu, tisti od modema pa interni napram T2?

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 9110
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 29. Jan 2024 ob 18:39

Modem INNBOX dobi IP public.

Lahko pa se potem recimo LAN4 nastavi na "bridge" in potem svoj lastni router dobi tudi svoj public IP.

Če je to na T2 optiki, xDsl (da ni BRO) in Telekom "stari" optiki P2P kjer ni BRO, potem je T2 dopuščal še 2 dinamična public IPja.

SL4FKO
Uporabnik
Prispevkov: 30
Pridružen: 15. Dec 2019 ob 16:57
T-2: Že imam
Paket: Mam.

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a SL4FKO » 29. Jan 2024 ob 19:56

Ok... Kako pa je z OŠO?
ISP: T-2 Slovenia
Main: GT-AX6000 (HW Ver. A1) | amtm | Diversion | Skynet | Transmission |
Node: RT-AC68U (HW Ver. E1) | in AiMesh, ethernet backhaul

Odgovori