T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Vse o T-2 internetu
Odgovori
karantanija
Faca
Prispevkov: 107
Pridružen: 31. Maj 2022 ob 19:41
T-2: Že imam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a karantanija » 29. Jan 2024 ob 21:05

MrTwelveTrees napisal/-a:
29. Jan 2024 ob 18:39
Modem INNBOX dobi IP public.

Lahko pa se potem recimo LAN4 nastavi na "bridge" in potem svoj lastni router dobi tudi svoj public IP.

Če je to na T2 optiki, xDsl (da ni BRO) in Telekom "stari" optiki P2P kjer ni BRO, potem je T2 dopuščal še 2 dinamična public IPja.
Moj IP, ki ga pokaže mdr., če grem npr. na whatismyip ali pa Nperf (ali pa na WAN zavihek mojega routerja), je torej tisti, ki ga dobi router. Torej je poleg tega še en, ki ga ima modem in je samo za okras?

Ali pa je to (t)isti, ki je viden navzven, če router konektam na ne-bridgan port (takrat router dobi IP v rangu 192.168.64.x)? In po novem bo tale zunanji sharan med več različnimi uporabniki (kot pri mobilnem netu)?

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 3127
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 17:52
T-2: Še nimam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 29. Jan 2024 ob 21:38

Ne... večina uporabnikov bo pač imela tisti en javni IP, ki ga ima innbox. Če njegova napoved drži, se bodo bridge porti ukinjali. V prihodnje tudi TV boxi ne bodo več potrebovali bridge porta.

cybrdawg
Začetnik
Prispevkov: 2
Pridružen: 29. Jan 2024 ob 21:28
T-2: Že imam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a cybrdawg » 30. Jan 2024 ob 00:15

imam sorodno vprašanje. ali kdo ve, če bi ob selitvi naročnika na novo lokacijo T-2 ugodi prošnji za ohranitev istega static IP-ja?

Uporabniški avatar
kitl
Administrator
Prispevkov: 8494
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 15:20
T-2: Že imam
Paket: 600/100 Mbit/s 2x TV

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a kitl » 30. Jan 2024 ob 08:02

Mislim da to ne sme biti problem. Glede na to da plačuješ svoj IP.
Slika


Lp, Kitl

Nitro
Faca
Prispevkov: 113
Pridružen: 16. Sep 2006 ob 15:10
T-2: Že imam
Paket: T4 Giga - optika
Kraj: Mengeš

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a Nitro » 30. Jan 2024 ob 10:13

cybrdawg napisal/-a:
30. Jan 2024 ob 00:15
imam sorodno vprašanje. ali kdo ve, če bi ob selitvi naročnika na novo lokacijo T-2 ugodi prošnji za ohranitev istega static IP-ja?
Včasih je tu omejitev tudi tehnologija na katero si priklopljen (da ni mogoče prenesti) recimo prehod iz T-2 omrežja na TS GPON...drugače pa prenos statičnega ipja ni problem
Slika
Slika T4 Giga - Telekom optika

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 9152
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 30. Jan 2024 ob 10:20

cybrdawg napisal/-a:
30. Jan 2024 ob 00:15
imam sorodno vprašanje. ali kdo ve, če bi ob selitvi naročnika na novo lokacijo T-2 ugodi prošnji za ohranitev istega static IP-ja?
Če greš iz T2 na BRO priklop ne bo šlo.

karantanija
Faca
Prispevkov: 107
Pridružen: 31. Maj 2022 ob 19:41
T-2: Že imam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a karantanija » 31. Jan 2024 ob 19:22

Kaj pa ce se selim iz optike na lokacijo, kjer je zaenkrat samo telekomova parica?

karantanija
Faca
Prispevkov: 107
Pridružen: 31. Maj 2022 ob 19:41
T-2: Že imam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a karantanija » 31. Jan 2024 ob 19:23

mikrohard napisal/-a:
29. Jan 2024 ob 21:38
Ne... večina uporabnikov bo pač imela tisti en javni IP, ki ga ima innbox. Če njegova napoved drži, se bodo bridge porti ukinjali. V prihodnje tudi TV boxi ne bodo več potrebovali bridge porta.
Ampak a to pomeni, da si navzven se vedno unikaten, ali se deli vec uporabnikov na istem javnem IP (CGNAT ali kaj ze je), kot na mobilnih omrezjih?

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 3127
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 17:52
T-2: Še nimam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 31. Jan 2024 ob 19:29

Seveda... ni še take krize z IP-ji, da bi morali več uporabnikov dati na isti IP. Pač en sam uporabnik brez doplačila ne bo več mogel imeti več kot enega javnega IP-ja.

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 9152
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 31. Jan 2024 ob 20:00

Z leti se krčijo privilegiji operaterja T2 (sicer za večino naročnikov ne, ampak za tiste ki so to koristili več let).

karantanija
Faca
Prispevkov: 107
Pridružen: 31. Maj 2022 ob 19:41
T-2: Že imam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a karantanija » 1. Feb 2024 ob 17:27

mikrohard napisal/-a:
31. Jan 2024 ob 19:29
Seveda... ni še take krize z IP-ji, da bi morali več uporabnikov dati na isti IP. Pač en sam uporabnik brez doplačila ne bo več mogel imeti več kot enega javnega IP-ja.
A pa je potem še vedno "nizka varnost" in so vsi porti dosegljivi 1:1 ali je NAT?

Torej teoretično, če imaš svoj router, ki "podpira optiko", bi imel lahko vseeno direktno zunanji IP?

blackmack
Navdušenec
Prispevkov: 682
Pridružen: 7. Okt 2008 ob 20:14
T-2: Že imam
Paket: T4 optika

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a blackmack » 1. Feb 2024 ob 20:14

Včeraj zjutraj sem opazil, da so storitve ne delajo. Pridem domov in vidim, da ima router wan ip v rangu 192.168.64.x. Sem klical na t-2 in so mi 4 port prestavili nazaj v bridge.
Malo neodgovorno je to kar tak prestavljat. Če se že grete to naj ima stranka t-2 modem kot router ali pa ga dajajte naprej samo kot modem in da dela samo en port kot bridge ostalo pa 0.
Slika

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 9152
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 2. Feb 2024 ob 10:29

V pogodbi ki si jo sklenil s T2, nikjer ne piše da ti pripada poleg modema še dodatni public ip, tako da je to vse na lepe oči.
Dokler bo trajalo.

Uporabniški avatar
Ahiles
Nadebudnež
Prispevkov: 373
Pridružen: 14. Sep 2007 ob 14:35
T-2: Že imam
Paket: 90/20

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a Ahiles » 2. Feb 2024 ob 11:12

Ni naš problem da ma T2 na tak način narejen omrezje. Stranka uporabla 1 IP pa svoj rutar. Kva ga pa vi biksate z modemom pa če rabi 100ipjev ni moj problem.

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 9152
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 2. Feb 2024 ob 13:40

ENOSTAVNO: tisti ki bo hotel svoj public IP na svojem routerju bo moral plačati zato.

Sicer še ni tako strogo zaenkrat, ampak bomo kmalu tam.

Odgovori