T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Vse o T-2 internetu
mikrohard
Starešina
Prispevkov: 3113
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 17:52
T-2: Še nimam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 2. Feb 2024 ob 15:22

Ma saj na koncu ni nek grozen problem. Če že ne moreš direktno priklopiti routerja na ONT ali SFP, si na modemu nastaviš en port na DMZ in imaš pač dvojni NAT. Večina ne bi opazila razlik.

karantanija
Faca
Prispevkov: 102
Pridružen: 31. Maj 2022 ob 19:41
T-2: Že imam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a karantanija » 2. Feb 2024 ob 18:27

MrTwelveTrees napisal/-a:
2. Feb 2024 ob 10:29
V pogodbi ki si jo sklenil s T2, nikjer ne piše da ti pripada poleg modema še dodatni public ip, tako da je to vse na lepe oči.
Dokler bo trajalo.
Marsikaj ne piše, pa to še ne pomeni, da ne obstaja. Zato pa smo tam, kjer smo, ko se gre samo še na princip "kje to piše" in "če ni prepovedano v pravnem aktu, je dovoljeno". Adijo zdrav razum.

V pogodbi tudi nikjer ne piše, da ne smem jaz obračunati mesečnih stroškov obdelave in plačila računa (in zaradi enostavnosti to odšteti od vsakokratnega računa). :mrgreen: Ampak zaenkrat nudim 100% popust, dokler imam iz naročnine popust. :owned:

zajc
Znanec
Prispevkov: 98
Pridružen: 25. Sep 2009 ob 14:26
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant FTTH

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a zajc » 6. Feb 2024 ob 12:09

S terena že hodijo poročila, da so nekaterim naredili posodobitve in jim na njihovih routerjih ne delajo zunanji IP-ji. Ali bo tudi Innbox G92 dobil NAT IP naslov ali bo imel zunanjega?
Slika

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 9107
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 6. Feb 2024 ob 12:12

INNBOX dobi public ip. Tvoj router pa ne več.

zajc
Znanec
Prispevkov: 98
Pridružen: 25. Sep 2009 ob 14:26
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant FTTH

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a zajc » 6. Feb 2024 ob 12:33

Ali router, ki ima nastavljeno "Dynamic IP", potem dobi IP od T-2 DHCP strežnika(??) ali od Innbox?
Slika

blackmack
Navdušenec
Prispevkov: 680
Pridružen: 7. Okt 2008 ob 20:14
T-2: Že imam
Paket: T4 optika

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a blackmack » 6. Feb 2024 ob 13:45

Danes moj router ponovno dobi ip iz x.x.64.x subneta. Na HD ga več nočejo preklopi v bridge in pogojujejo z nakupom statičnega ip-ja. Da jih ni sram. Očitno bo treba menjati ponudnika.
Slika

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 9107
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 6. Feb 2024 ob 14:39

Ja, če boš samo zaradi tega menjal ponudnika.... ok.

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 9107
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 6. Feb 2024 ob 14:41

zajc napisal/-a:
6. Feb 2024 ob 12:33
Ali router, ki ima nastavljeno "Dynamic IP", potem dobi IP od T-2 DHCP strežnika(??) ali od Innbox?
Če je port na katerem imaš priklopljen router v bridge mode, potem ja (če si na T2 optiki), ampak to se ukinja.
drugače bo router dobil DHCP IP od modema, to pa je: 192.168.64.x

blackmack
Navdušenec
Prispevkov: 680
Pridružen: 7. Okt 2008 ob 20:14
T-2: Že imam
Paket: T4 optika

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a blackmack » 6. Feb 2024 ob 17:29

Zdaj sem rešil te finte z DMZ, edino NAT loopback mi ne dela. Bo treba clonat MAC in priklopit router direktno na ONT.
Slika

karantanija
Faca
Prispevkov: 102
Pridružen: 31. Maj 2022 ob 19:41
T-2: Že imam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a karantanija » 6. Feb 2024 ob 17:32

MrTwelveTrees napisal/-a:
6. Feb 2024 ob 12:12
INNBOX dobi public ip. Tvoj router pa ne več.
Pa so kakrsnekoli tehnicne (ne poslovne) ovire, da se ne bi dalo tole urediti tako, da ne bi Innbox imel nobenega zunanjega IPja, ampak bi bil res direktno priklopljen router?
Oz. kaj pa dobri stari Milan? Verjetno je bilo tam na tak nacin?

Pa se enkrat vprasanje: Je to cez 192.168.64.n NAT-ano (in torej ni vec "nizka varnost", kot smo vcasih narocali) ali so vsi porti forwardirani 1:1?

shubell
Novinec
Prispevkov: 8
Pridružen: 11. Mar 2009 ob 20:30
T-2: Že imam
Paket: 3xiptv, 20/2 net, 1xIPtel

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a shubell » 6. Feb 2024 ob 18:09

Danes gledam da mi je zutraj crknila kamera na eni lokaciji. Grem popoldne pogledat in glej ga zlomka.... kar naenkrat je NAT aktiven na modemu..... mislim da jih ni sram.. sedaj mi pa pogojujejo staticni ip za izklop. Kje so casi ko je bil modem še modem...

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 555
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a starfotr » 6. Feb 2024 ob 18:25

Prihajamo v dobo, kjer IPv4 ni več zaželen. Oziroma bo finančno to prizadelo veliko ljudi.

Saj glavnina ljudi ne rabi IPv4. Vse popularne storitve so že na IPv6.

Problem, ki ga vidim je, da T2 načrtno ne nudi IPv6 statike za domače uporabnike. In ni problem to, da dela CGNAT.

Morda bi morali začeti razmišljat o IPv6 only omrežjih in translacijskih mehanizmih med v6 in v4. To bi bila prava pot. Ne pa kupovanje IPv4 naslovov iz neznanih virov.
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

blackmack
Navdušenec
Prispevkov: 680
Pridružen: 7. Okt 2008 ob 20:14
T-2: Že imam
Paket: T4 optika

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a blackmack » 6. Feb 2024 ob 22:20

shubell napisal/-a:
6. Feb 2024 ob 18:09
Danes gledam da mi je zutraj crknila kamera na eni lokaciji. Grem popoldne pogledat in glej ga zlomka.... kar naenkrat je NAT aktiven na modemu..... mislim da jih ni sram.. sedaj mi pa pogojujejo staticni ip za izklop. Kje so casi ko je bil modem še modem...
Ja na modemu mi naj aktivirajo en port ostale pa izklopijo. Itak jih ne rabim ker ne uprabljam več tv vmesnikov in ne ip telefonov. Ker to kaj so se sedaj spomnili je totalna katastrofa.
Niso mi delale kamere, ne VPN, ne FTP in oni na HD mi bluzi kako odlično so mi sedaj vklopili odlični DATA. Če bi bil zraven mene bi mu g. razbil, pa še tistemu ki se je to spomnil. In pol še tke nesramnosti razlagajo :jao: :jao:
Slika

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 9107
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 7. Feb 2024 ob 09:58

IPV6 še ni za moje pojme 100% zanesljiv, pa ne delajo vse spletne strani, na žalost.

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 3113
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 17:52
T-2: Še nimam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 7. Feb 2024 ob 10:37

Lahko bi bilo tako, da bi imeli uporabniki javni IPv6 in potem nek skupen IPv4 gateway. Seveda pa to spet marsikomu ne bi bilo všeč. Jaz konkretno pri T-2 IPv6 sploh ne morem dobiti, ker nisem na klasični tehnologiji.

Odgovori