T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Vse o T-2 internetu
Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 4609
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 16:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a atepej » 7. Feb 2024 ob 11:19

Ti bi dal IPv4 na CGN
Slika

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 555
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a starfotr » 8. Feb 2024 ob 10:57

Saj to delajo na mobilnem omrežju. Skoraj vsi uporabniki so za CGNAT. Razen tisti, ki plačajo dodatno in imajo statiko.

Smo pa na žalost prišli do tega, da v6 ni mogoče dobiti na raznih platformah. Kar je v bistvu zelo zgrešeno. Glede na to, da tudi na BRO ni mogoče dobiti tega. Tistih nekaj uporabnikov na wireless PTMP je v bistvu zanemarljivo število, vendar bi to lahko uredili. Najbrž je samo stvar nastavitev, saj vsi moderni komunikacijski sistemi podpirajo v6 že dolgo.
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

Uporabniški avatar
Pegart
Znanec
Prispevkov: 50
Pridružen: 11. Jun 2006 ob 19:35
T-2: Še nimam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a Pegart » 8. Feb 2024 ob 11:14

Ne spoznam se dovolj na omrežja in imam vprašanje. Načeloma nimam preferenc glede statičnega ali dinamičnega IPja, imam pa veliko preferenco, da se ognem routanju na modemu, ker imam lastni router, ki je bolj zmogljiv, predvsem ima pa več nastavitev.

A ta sprememba pomeni, da ne bomo mogli več uporabljati lastnih routerjev in bomo primorani uporabljat modem, kot router?

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 3113
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 17:52
T-2: Še nimam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 8. Feb 2024 ob 11:46

Jaz sicer mislim, da tukaj ni motivacija T-2, da bi ukinil bridge porte za lastne routerje... pač prestavljajo IPTV boxe iz bridge omrežja za NAT, da se bo lahko uporabljalo castanje iz telefona na box. In ker pač ne ločujejo med bridge porti za IPTV in bridge porti za routerje, se bo sedaj marsikomu še router prestavil za NAT.

Nitro
Faca
Prispevkov: 112
Pridružen: 16. Sep 2006 ob 15:10
T-2: Že imam
Paket: T4 Giga - optika
Kraj: Mengeš

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a Nitro » 8. Feb 2024 ob 12:41

Pegart napisal/-a:
8. Feb 2024 ob 11:14
Ne spoznam se dovolj na omrežja in imam vprašanje. Načeloma nimam preferenc glede statičnega ali dinamičnega IPja, imam pa veliko preferenco, da se ognem routanju na modemu, ker imam lastni router, ki je bolj zmogljiv, predvsem ima pa več nastavitev.

A ta sprememba pomeni, da ne bomo mogli več uporabljati lastnih routerjev in bomo primorani uporabljat modem, kot router?
Ne, tvoj router boš lahko še naprej uporabljal
Slika
Slika T4 Giga - Telekom optika

blackmack
Navdušenec
Prispevkov: 680
Pridružen: 7. Okt 2008 ob 20:14
T-2: Že imam
Paket: T4 optika

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a blackmack » 8. Feb 2024 ob 19:24

Ja samo ne do imel na WAN portu IP-ja direktno na internet. Razen če boš doplačal statičnega.
Slika

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 3113
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 17:52
T-2: Še nimam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 8. Feb 2024 ob 20:09

Če si nastaviš DMZ, 99.9% ljudi ne bo opazilo razlike.

SL4FKO
Uporabnik
Prispevkov: 30
Pridružen: 15. Dec 2019 ob 16:57
T-2: Že imam
Paket: Mam.

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a SL4FKO » 8. Feb 2024 ob 21:55

mikrohard napisal/-a:
8. Feb 2024 ob 20:09
Če si nastaviš DMZ, 99.9% ljudi ne bo opazilo razlike.
Ja bravo... Namesto 2 EUR na mesec za statični IP naj si enabla DMZ?

Čisto neumna ideja...
ISP: T-2 Slovenia
Main: GT-AX6000 (HW Ver. A1) | amtm | Diversion | Skynet | Transmission |
Node: RT-AC68U (HW Ver. E1) | in AiMesh, ethernet backhaul

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 3113
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 17:52
T-2: Še nimam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 8. Feb 2024 ob 22:04

Zakaj? Če bi res prišlo do tega, da bi morali ljudje izbirat, je to ena izmed alternativ. Sicer pa niti približno še nismo v taki točki... to so vse samo špekulacije. T-2 je še vsakemu, ki je poklical, nazaj vklopil bridge port. Lahko prebereš malo višje, kaj je razlog, da so začeli prestavljat bridge porte za NAT (hint: IPTV boxi).

karantanija
Faca
Prispevkov: 102
Pridružen: 31. Maj 2022 ob 19:41
T-2: Že imam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a karantanija » 8. Feb 2024 ob 22:20

mikrohard napisal/-a:
8. Feb 2024 ob 22:04
kaj je razlog, da so začeli prestavljat bridge porte za NAT (hint: IPTV boxi).
Dobro, potem je to za tiste, ki rabijo TV kanalizacijo. Tiste, ki je nimamo, pa naj pustijo pri miru.

blackmack
Navdušenec
Prispevkov: 680
Pridružen: 7. Okt 2008 ob 20:14
T-2: Že imam
Paket: T4 optika

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a blackmack » 9. Feb 2024 ob 12:06

mikrohard napisal/-a:
8. Feb 2024 ob 22:04
T-2 je še vsakemu, ki je poklical, nazaj vklopil bridge port.
Ne namisljaj si in zavajaj. Sem klical in nocejo.
Pa na modem nimam drugega priklopljeno kot router. Sicer imam t4 paket vendar STB ne uporabljam.
Slika

shubell
Novinec
Prispevkov: 8
Pridružen: 11. Mar 2009 ob 20:30
T-2: Že imam
Paket: 3xiptv, 20/2 net, 1xIPtel

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a shubell » 9. Feb 2024 ob 15:39

Meni so po kreganju vklopili, naslednji dan pa spet izklopili...

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 9107
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 9. Feb 2024 ob 16:23

Uradno so zaposleni dobili navodila, da ne smejo več tega početi, če pa to ubogajo pa je njihova odločitev.

Najbrž potem sistem sam popravi nastavitve nazaj.

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 3113
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 17:52
T-2: Še nimam

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 9. Feb 2024 ob 16:48

Potem pa pač odklop modema in direktno svoj router na ONT. Ali pa (za večino dovolj dobro) nastavit DMZ na WAN IP od svojega routerja.

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 4609
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 16:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: T-2 počasi ukinja dinamične IPje

Odgovor Napisal/-a atepej » 9. Feb 2024 ob 18:43

Tisti, ki so na TS PON BRO itak ne rabijo innbox modema.
Slika

Odgovori