Swith/Router

Vse o T-2 internetu
ender
Novinec
Prispevkov: 8
Pridružen: 17. Sep 2007 ob 15:52
T-2: Že imam
Paket: 8/1

Swith/Router

Odgovor Napisal/-a ender » 19. Sep 2007 ob 14:28

Zdaj ko je dl skočil za približno 8x ( :) ) me zanima kako bi si lahko to povezavo delila dva računalnika.
Kaj je boljše switch ali router? Ter če bi lahko še opisal kako se vse skupaj postavi.

Hvala.

Uporabniški avatar
morphx
Model
Prispevkov: 208
Pridružen: 17. Sep 2007 ob 23:51
T-2: Že imam
Paket: 4/512 + 2×iptel + iptv
Kraj: Koper, ki to ni

Re: Swith/Router

Odgovor Napisal/-a morphx » 19. Sep 2007 ob 14:51

odvisno od financ, router je malo bolj pametna zadeva kot switch.
Slika

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Prispevkov: 3256
Pridružen: 5. Apr 2006 ob 10:02
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Re: Swith/Router

Odgovor Napisal/-a madpanter » 19. Sep 2007 ob 14:56

moj glas je za router :mrgreen:
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

SoLoR
Model
Prispevkov: 271
Pridružen: 4. Sep 2007 ob 21:18
T-2: Že imam
Paket: FTTH 500/100

Re: Swith/Router

Odgovor Napisal/-a SoLoR » 19. Sep 2007 ob 15:55

moj glas je... switch, en star p2-3 z 256+ rama, 2 mrezni, mal vecji disk, das linux got in ga uporabis kot router/firewall/lan server/download... downside je, moras mal poznat linux in ga vzdrzevati z popravki tko da za moj pojem ni najbolj lahka odlocitev je pa najbolj ucinkovita :)

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Prispevkov: 3256
Pridružen: 5. Apr 2006 ob 10:02
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Re: Swith/Router

Odgovor Napisal/-a madpanter » 19. Sep 2007 ob 16:03

je pa tudi ena stvar več ki požre elektriko (router jo manj pokuri), ropota, možni problemi z diskom, itd...
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

mali-40
Legenda
Prispevkov: 1222
Pridružen: 26. Apr 2006 ob 08:40
T-2: Še nimam
Paket: FTTH 20/20 T1
Kraj: koroška

Re: Swith/Router

Odgovor Napisal/-a mali-40 » 19. Sep 2007 ob 16:05

ender napisal/-a:Zdaj ko je dl skočil za približno 8x ( :) ) me zanima kako bi si lahko to povezavo delila dva računalnika.
Kaj je boljše switch ali router? Ter če bi lahko še opisal kako se vse skupaj postavi.

Hvala.
Če imaš modem SVM 104 ali SVM2104 in imaš dinamičen IP lahko gor priklopiš dva računalnika saj delujeta kot swich,če pa imaš statični IP,potem te ceneje pride swich saj ga dobiš že za 14€.

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Prispevkov: 3256
Pridružen: 5. Apr 2006 ob 10:02
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Re: Swith/Router

Odgovor Napisal/-a madpanter » 19. Sep 2007 ob 16:09

nevem če bo z switchem delovola ker imaš samo en ip. Router dodeli računalnikom za njim svoje IP številke za switch pa nevem če zna to naredit :oops: z routerjem je manj problemov in bo zihr delovalo pa še wireless maš lahko kar je spet + ;-)
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

mali-40
Legenda
Prispevkov: 1222
Pridružen: 26. Apr 2006 ob 08:40
T-2: Še nimam
Paket: FTTH 20/20 T1
Kraj: koroška

Re: Swith/Router

Odgovor Napisal/-a mali-40 » 19. Sep 2007 ob 16:13

Saj ni nikjer napisal da ima statični IP ker jaz mam dinamičnega in imam gor na modem priklopljena dva računalnika v LAN1 in LAN2 in tudi mreža med računalnikoma dela brez problema.

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Prispevkov: 3256
Pridružen: 5. Apr 2006 ob 10:02
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Re: Swith/Router

Odgovor Napisal/-a madpanter » 19. Sep 2007 ob 16:38

se posipam s pepelom :mrgreen:

Povej kak IP maš ender, statik al dynamic
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

Uporabniški avatar
pack
Legenda
Prispevkov: 1037
Pridružen: 15. Nov 2006 ob 11:48
T-2: Že imam
Paket: PRD:VDSL1/1 vmesnika ISDN+PSTN
Kraj: Trzin

Re: Swith/Router

Odgovor Napisal/-a pack » 19. Sep 2007 ob 16:49

mali-40 napisal/-a:[...če pa imaš statični IP,potem te ceneje pride swich saj ga dobiš že za 14€.
Da se ne bosta o hruškah in bananah pogovarjala. Če ima statični IP, mu switch ne bo kaj dosti koristil; v tem primeru potrebuje router, ki je za laika najboljša izbira. V primeru dinamičnega IPja (kar je najbolj verjetno, da ima), pa je za priklop 2 računalnikov že zadosti ta novejši modem od T-2 (model 104), čim se bo pojavila potreba po še 3. računalniku oz. brezžični povezavi, si pa omisli router (brezžični).
Slika
Za počitnice varčujem pri T2!

Uporabniški avatar
Fry
Legenda
Prispevkov: 1454
Pridružen: 1. Jun 2007 ob 10:04
T-2: Že imam
Paket: FTTH 10/10, 3xTV, Telefon
Kraj: Koper

Re: Swith/Router

Odgovor Napisal/-a Fry » 19. Sep 2007 ob 17:09

...... ampak, ne glede na to možnost, bi vseeno priporočil uporabo routerja.
To pa zato, ker:
- omogoča priklop več računalnikov (vsaj 4). Dokaj hitro se računalniki v hiši začnejo množit (fotr, sin, hčera, prenosnik, potem pa še "ta star računalnik " samo za p2p, ...)
- router loči domače omrežje od interneta, kar samo po sebi omogoča dodatno varnost.
- na router je mogoče priklopiti računalnike brezžično (če se seveda kupi router, ki to omogoča
- nekateri routerji omogočajo tudi priklop printerja, ki je potem deljiv z vsemi računalniki. To sicer omogoča tudi printer sharing, vendar pa mora biti v tem primeru tisti računalnik, ki ima priklopljen printer stalno prižgan.
- pa še kaj ..... (kar je odvisno od routerja)

Skratka več kot dovolj razlogov za nakup routerja (prej ali slej).

mali-40
Legenda
Prispevkov: 1222
Pridružen: 26. Apr 2006 ob 08:40
T-2: Še nimam
Paket: FTTH 20/20 T1
Kraj: koroška

Re: Swith/Router

Odgovor Napisal/-a mali-40 » 19. Sep 2007 ob 17:24

Ja vem da če ima statični IP da mu swich ne bo pomagal in da potrebuje router,sem narobe napisal.

ender
Novinec
Prispevkov: 8
Pridružen: 17. Sep 2007 ob 15:52
T-2: Že imam
Paket: 8/1

Re: Swith/Router

Odgovor Napisal/-a ender » 19. Sep 2007 ob 20:36

(:
Hvala za odgovore. Kupil router in vse lepo dela (:

Uporabniški avatar
pack
Legenda
Prispevkov: 1037
Pridružen: 15. Nov 2006 ob 11:48
T-2: Že imam
Paket: PRD:VDSL1/1 vmesnika ISDN+PSTN
Kraj: Trzin

Re: Swith/Router

Odgovor Napisal/-a pack » 20. Sep 2007 ob 00:39

Auu, express... Bi moral pobirat kakšno provizijo za pospeševanje prodaje. 8)
Slika
Za počitnice varčujem pri T2!

Mlchk
Faca
Prispevkov: 151
Pridružen: 19. Mar 2006 ob 10:42
T-2: Že imam
Paket: 4/1 + IP Telefonija + IP TV
Kraj: Škofja Loka

Re: Swith/Router

Odgovor Napisal/-a Mlchk » 7. Jan 2008 ob 13:29

Hej.

Trenutno mam priklopljena dva računalnika na VDSL2 modem, rad bi priklopil še enega. Porti so na Voodu še frej, a po prebranem sklepam, da tudi če priklopim tretji računalnik v Vood, zadeva ne bo delovala? Ali pač?

Ja, imam statičen ip.
Slika

Odgovori