Število IP naslovov na optiki in VDSL, Dinamični, Statični

Vse o T-2 internetu
Odgovori
Uporabniški avatar
slow_slow
T-2jevec / Moderator
Prispevkov: 5068
Pridružen: 19. Jul 2007 ob 13:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni DIAMANT HBO
Kraj: Maribor T-2
Kontakt:

Re: Število IP naslovov na optiki in VDSL, Dinamični, Statični

Odgovor Napisal/-a slow_slow » 10. Mar 2020 ob 15:19

Dinamični javni ip T-2 na določenih medijih sploh ni mogoč.

urfl6302
Novinec
Prispevkov: 10
Pridružen: 10. Mar 2020 ob 14:45
T-2: Že imam
Paket: 100/10

Re: Število IP naslovov na optiki in VDSL, Dinamični, Statični

Odgovor Napisal/-a urfl6302 » 10. Mar 2020 ob 15:38

Povezava je na optiki, mislim da preko TS.

Ravno to je moje vprašanje, kako se lahko paket z "dinamičnim" IP prodaja kot paket s "statičnim" IP. Statični je namreč oblika: priključen-in tako ostane dokler si naročnik, ali pa ne zmanjka elektrike oz. se naredi "reset" povezave, prednost je namreč KONSTANTNOST povezave tudi več dni ali mesecev, tudi let, in ne zgolj isti IP naslov. To je bil tudi eden od pogojev da sem "podpisal" pogodbo s T-2, namreč "statični" IP, ker pogosto potrebujem konstantnost povezave v daljšem časovnem obdobju od 24 h. Težava z IP številko je rešljiva tudi na druge načine.
Največkrat se mi namreč dogaja, da za kakšno minuto ali dve ni prenosa podatkov, ravno takrat ko je najmanj treba, da ne omenjam kako "srečen" rataš, ko ti sredi FCP (final cut pro) rander sharinga, ko se prenašajo podatki 100 GB in več, po urah čakanja "vrže" prenos ven in je treba vse ponovit in čakat nadaljnih nekaj ur. Kakorkoli se skušam temu prilagodit in vedno znova spreminjam "urnik" za mojo vrsto, se mi dogaja da težko izračunam kako "hiter" bo internet na drugi strani pipice . Moteče je tudi pri gledanju televizije preko interneta.

Torej, goljufija ali ne z oglaševanjem nečesa česar ne moreš ponuditi?

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7451
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Število IP naslovov na optiki in VDSL, Dinamični, Statični

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 10. Mar 2020 ob 15:45

Najprej moraš ugotoviti kje je težava da se prenos ti prekine. To je prvo.
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

urfl6302
Novinec
Prispevkov: 10
Pridružen: 10. Mar 2020 ob 14:45
T-2: Že imam
Paket: 100/10

Re: Število IP naslovov na optiki in VDSL, Dinamični, Statični

Odgovor Napisal/-a urfl6302 » 10. Mar 2020 ob 15:52

če sem na "dinamičnem" DHCP s 24h najemom IP številke, pa čeprav je naslednja dodeljena enaka prejšnji, ni več vprašanje zakaj se prekinja, vsak dan tam nekje do 30 minut po polnoči.
V pogodbi piše "statični" IP dostop, ki pa očitno to ni?
Ali pa obstaja še kakšna alternativna razlaga "statičnega" in "dinamičnega" dostopa pri ISP?

Uporabniški avatar
slow_slow
T-2jevec / Moderator
Prispevkov: 5068
Pridružen: 19. Jul 2007 ob 13:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni DIAMANT HBO
Kraj: Maribor T-2
Kontakt:

Re: Število IP naslovov na optiki in VDSL, Dinamični, Statični

Odgovor Napisal/-a slow_slow » 10. Mar 2020 ob 16:03

Telekom optika.
Torej glede na opis bi rekel novejši priklop GPON-BRO, kjer je mac od modema na določenem ipju, ki se javlja v svet in si posledično za nat modema na 192... DHCP od modema.

Dinamičnega obnašanja v bistvu na T-2 obstaja samo v obliki, če naprava ni aktivna 24h v omrežju drugače dobi bolj kot ne isti ip. Pa tudi tole bolj kot ne samo za omrežje T2 ter izjeme VDSL/LLU in ne OŠO/BRO/GPON,...

DHCP lease ne prekine povezave...
jaz bi na tvojem mestu preverjal sam stream in ne ip.

urfl6302
Novinec
Prispevkov: 10
Pridružen: 10. Mar 2020 ob 14:45
T-2: Že imam
Paket: 100/10

Re: Število IP naslovov na optiki in VDSL, Dinamični, Statični

Odgovor Napisal/-a urfl6302 » 10. Mar 2020 ob 16:13

dodal bi:
imate super forum, tudi produkt ki ga "uradno" podjetje ponuja je enkraten, od štirih "sprobanih" se je T-2 izkazal za najboljšega do zdaj, po mojem mnenju. Dela dobro. Ni idealno, je pa daleč boljše od slabšega, še slabšega in najslabšega, ki sem jih imel priložnost preizkušati do zdaj. In to z očitno razliko T-2 v korist.
Zanima me zgolj vaše strokovno mnenje. Za nadaljnih 2 leti, sem tako ali drugače "zacementiran" v dobro voljo sosedove pomoči, ki je ostal na TS kjer statika pomeni "statičnost", dinamika pa "spremenjljivost", kljub nekoliko zasoljeni ceni ISP paketa.
Če bi vedu, kaj me čaka, bi tudi sam raje dal tistih nekaj evrov drobiža več.

Hvala za "debato" in vaša mnenja

urfl6302
Novinec
Prispevkov: 10
Pridružen: 10. Mar 2020 ob 14:45
T-2: Že imam
Paket: 100/10

Re: Število IP naslovov na optiki in VDSL, Dinamični, Statični

Odgovor Napisal/-a urfl6302 » 10. Mar 2020 ob 16:19

kot pravim, ni težava v IP ju.
Vsak dan, tam nekje nekaj minut po polnoči, se prekine dostop do interneta, ki se vrne po kakšni minuti ali še prej. Nekajkrat sem opazil, da je prekinitev trajala dlje, in je tudi naprava priključena na wifi javila da je brez dostopa do interneta, wifi je bil povezan. Torej jasen indikator da je povezava na dinamični DHCP z 24h najemom IP. to da je nova povezava za naslednjih 24h z istim IP je v tem primeru nepomembno.
zanima me kaj za vas pomeni "statičen" in "dinamičen" IP dostop

Uporabniški avatar
slow_slow
T-2jevec / Moderator
Prispevkov: 5068
Pridružen: 19. Jul 2007 ob 13:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni DIAMANT HBO
Kraj: Maribor T-2
Kontakt:

Re: Število IP naslovov na optiki in VDSL, Dinamični, Statični

Odgovor Napisal/-a slow_slow » 10. Mar 2020 ob 16:26

To sploh ni DHCP težava in nobenga leasa... bolj kaže na teževo omrežja.
meni ne zmanjka povezave pa imam več različnih opcij.
Telekom LLU, T2 FTTH in Telekom Bro Gpon Ftth...
Pa še info lease(T2) se ne dela ob polnoči.

urfl6302
Novinec
Prispevkov: 10
Pridružen: 10. Mar 2020 ob 14:45
T-2: Že imam
Paket: 100/10

Re: Število IP naslovov na optiki in VDSL, Dinamični, Statični

Odgovor Napisal/-a urfl6302 » 10. Mar 2020 ob 20:06

Tole sem uspel pogledat, kaj je na tej povezavi "statičnega" ?
Slika
https://drive.google.com/file/d/1yQSwRt ... sp=sharing
nisem tech, zato prosim za nasvet kako preverit tisto o čemer govorite vi, hvala

Uporabniški avatar
RobertM
Moderator
Prispevkov: 2270
Pridružen: 24. Dec 2006 ob 13:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant BRO FTTH
Kraj: Okolica Tolmina

Re: Število IP naslovov na optiki in VDSL, Dinamični, Statični

Odgovor Napisal/-a RobertM » 10. Mar 2020 ob 20:51

Ne mešajmo jabolk in hrušk !
Če si naročil statični IP ga dobiš tudi na horizontu in podatkih priključka.
Iz priložene slike pa je lepo viden DHCP kar NI statični IP.
Poglej podatke naročnika, kjer je vse lepo napisano (IP,maska,prehod,...)

BDW: Na BRO dobiš "statični" DHCP - za potrebe WEB strani in ostale dostope pa imam še dodatni res statični IP na katerega je vezana domena, razni dostopi,... Na nekaterih medijih (T-2) je ta brezplačen. Na BRO pač doplačujem 1€+DDV(dve statiki). Deluje pa mi popolnoma vse preko Innboxa ali preko svojega routerja(vsak svoj IP).
L.P.Robert
Pred zagonom jezika vklopi možgane !

Slika
Slika

urfl6302
Novinec
Prispevkov: 10
Pridružen: 10. Mar 2020 ob 14:45
T-2: Že imam
Paket: 100/10

Re: Število IP naslovov na optiki in VDSL, Dinamični, Statični

Odgovor Napisal/-a urfl6302 » 10. Mar 2020 ob 21:08

Opravičujem se Robert, zgleda da sem pogovor sprožil v napačnem "forumu". Ta je pač bil edini ki nekako ustreza kriteriju "statični/dinamični" IP.
Moj namen ni komentiranje vaših povezav.

Na pogodbi je statični IP, tudi podatki o naročniku ga imajo, zraven vse podatke o podomrežju, DNS, itd... uporabniška imena, geslo... skratka vse, tudi na računu je.
Modem pa se povezuje tako kot prikazuje slika, torej z "dinamičnim" IP. Iz tega sklepam da se, kljub zahtevi po statičnosti, še vedno ekrat dnevo odklopi in priklopi nazaj, ali pa nekaj podobnega kar povzroča vsakodnevno prekinitev povezave z internetom. Kot povedano, vedno ob nepravem času. Ker sem v izogib temu, ravno zaradi tega razloga, zahteval "statično" povezavo. Pri TS se to namreč ni dogajalo.

Morebiti pa sem zgrešil naslov, in bi tole vprašanje res moralo kam drugam?

urfl6302
Novinec
Prispevkov: 10
Pridružen: 10. Mar 2020 ob 14:45
T-2: Že imam
Paket: 100/10

Re: Število IP naslovov na optiki in VDSL, Dinamični, Statični

Odgovor Napisal/-a urfl6302 » 10. Mar 2020 ob 21:17

O horizontu pa samo tole,
ker se ne strinjam s "sledenjem" uporabe in prometa, ker mi je mar in me skrbi kdo so "poslovni partnerji" ki jim T-2 posreduje in dovoluje obdelavo mojih podatkov in internetnega prometa, NISEM podpisal strinjanja za odbelavo in deljenjem tega prometa/podatkov (mislim da je obrazec GDPR, razširjen za še dodatna tri polja, vključno z oglaševanjem in dovoljenjem, za oglaševanje T-2 poslovnih partnerjev. Uporaba horizonta mi je zaradi tega onemogočena, če želim vpis, se pač moram strinjati s pogoji uporabe, ali pa ne uporabljati, pa čeprav plačujem zanj, ker je prav tako napisan v paketu iz pogodbe in na računu.
Alternative žal ni, pravijo T-2 svetovalke?! Naredit web interface, ki bi dovoljeval uporabo brez tega oglaševanja in ostalega google/google analytics "sranja" se "kao" menda ne da. Pa Google še zdaleč ni edini, med nami in njim so še razni naši "zainteresiranci, preiskovalci, filtrerji, skratka vse kar se da pogledat pa če te zanima ali pa ne, ko enkrat "data teče" pač teče po vedno istih "ceveh". Na srečo sta obe luknji tega "interneta", na koncu in na začetku, popolnoma enako "debeli".
V naprej se opravičujem za izliv, zdej sm "dušo prvezou", pa nič osebnega do vas ni mišljeno

Vi mate super forum, kamor se splača kaj vprašat ali prebrat. Ti so namreč zadnje cajte bolj redkost kt cigankini zobje, al pa kt "statični IP" dostopi v T-2 omrežju, če že hočete.
Zadnjič spremenil urfl6302, dne 10. Mar 2020 ob 21:59, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7451
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Število IP naslovov na optiki in VDSL, Dinamični, Statični

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 10. Mar 2020 ob 21:18

Kolikor je mini znano, dobijo modemi INNBOX vedno dinamični ip (ki se načeloma ne menja, ostaja isti) če pa stranka naroči statični IP pa se ta vpiše v njegov router.
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

urfl6302
Novinec
Prispevkov: 10
Pridružen: 10. Mar 2020 ob 14:45
T-2: Že imam
Paket: 100/10

Re: Število IP naslovov na optiki in VDSL, Dinamični, Statični

Odgovor Napisal/-a urfl6302 » 10. Mar 2020 ob 22:07

Tako mi potem statični IP v routerju, ki je povezan s serverjem prek dinamično povezanega modema, nič kaj dosti ne pomaga? ali pa res več ničesar ne razumem prav. Nosilna povezava je "dinamična" sekundarna pa statična, in to se trži kot statično?
go figure

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7451
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Število IP naslovov na optiki in VDSL, Dinamični, Statični

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 10. Mar 2020 ob 22:22

NE !
Če stranka dobi statični IP se na modemu nastavi določen port v "bridge mode" in ta port dela kot switch. Ampak če je priključek tipa BRO Telekom optika, potem mora stranka še sporočiti MAC naslov WAN priključka svojega routerja, da T2 nastavi in zeklene ta statični IP na ta MAC naslov.

Pa nehaj že enkrat pisati o prekinjanju ker to nima veze z IPJI!

Beleži kdaj se ti prekinitve dogajajo in prijavi napako!
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Odgovori