ipv6 in t-2

Vse o T-2 internetu
Odgovori
xerces8
Nadebudnež
Prispevkov: 494
Pridružen: 3. Sep 2006 ob 14:45
T-2: Že imam
Paket: T2 NET+MOBIL
Kraj: Maribor

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a xerces8 » 5. Feb 2011 ob 13:43

Torej trdiš, da bo T-2 tako delal in ne drugače?
Ali ugibaš?

Uporabniški avatar
slow_slow
T-2jevec / Moderator
Prispevkov: 4913
Pridružen: 19. Jul 2007 ob 13:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni DIAMANT HBO
Kraj: Maribor T-2
Kontakt:

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a slow_slow » 5. Feb 2011 ob 13:48

ugiba

Uporabniški avatar
OmegaBlue
Navdušenec
Prispevkov: 613
Pridružen: 4. Sep 2009 ob 09:41
T-2: Še nimam
Paket: A1 Konkurenca ;)

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a OmegaBlue » 5. Feb 2011 ob 19:52

Ugibam ja, pojma nimam kako imajo planirano, bi bil pa zelo vesel če bi T-2 omogočal upravljanje s svojim segmentom, dodeljevanje random ipv6 naslova mi ni ravvno preveč všeč.

Smisel mojega bluzenja je to, da je koncept malo drugačen pri ipv6, dvomim da je veliko uporabnikov upravljalo kak /24 ali večji segment da bi to razumeli. Še definicijo "dinamike" po siolu jim je zelo težko zbiti ven iz glave.

SoLoR
Model
Prispevkov: 269
Pridružen: 4. Sep 2007 ob 21:18
T-2: Že imam
Paket: FTTH 500/100

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a SoLoR » 5. Feb 2011 ob 20:18

Mja... načelno lahko pondijo točno isto kot na ipv4... stateless konfiguracijo (recimo temu dinamična) v nekem univerzalnem t2 subnetu or uporabniku dodeljenem subnetu, statefull (recimo temu statična) konfiguracija glede v nekem univerzalnem t2 subnet or uporabniku dodeljenem subnetu, samo dvomim da bodo dodali servisnim stranem da "igranj" z njihovimi dhcp serverji in pa pač poplno kontrolo nad subnetom v primeru da lavfaš doma radvd/dhcp6 server.

StefanB
Uporabnik
Prispevkov: 25
Pridružen: 6. Jun 2007 ob 08:22
T-2: Že imam
Paket: FTTH 10/10
Kraj: Ljubljana

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a StefanB » 7. Feb 2011 ob 19:25

Kak hint kako svoj statičen IP (IPv4) pri T-2 premapirati v T-2jev IPv6 naslovni prostor (2a01:260:...) oz na kakšen način priti čim bliže native IPv6 povezljivosti, da se lahko znebim he.net tunela? Je potrebno za IPv6 range dodatno zaprositi T-2 kljub statičnem IPju?

Uporabniški avatar
NoName
Administrator
Prispevkov: 2021
Pridružen: 16. Nov 2006 ob 21:26
T-2: Že imam
Paket: VDSL T4 KING + HDTV
Kraj: Šmarje pri Jelšah

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a NoName » 7. Feb 2011 ob 20:43

ipv6 je čist ločen od ipv4... tudi ko bo t-2 (in seveda drugi operaterji) laufal dualstack, ne bo ipv6 naslov (oz subnet) vezan na tvoj trenutni ipv4 (bodisi statični ali dinamični) naslov... zaenkrat je ipv6 pri t-2 v testni fazi, ko bo pa zadeva ratala produkcijska, boste pa končni uporabniki zagotovo pravi čas izvedeli in uspeli pridobiti naslov...

glede na izkušnje pa ugotavljam, da trenutna omrežna oprema pri večini uporabnikov (govorim za uporabnike z usmerjevalniki tipa linksys, netgear, dlink, asus) še ne omogoča native ipv6... izjem je sila malo, saj kakor gledam, redko kateri derivat dd-wrtja ga recimo podpira, ga pa recimo zato openwrt, ampak se ga večina poznanih izogiba ko hudič križa...
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!
Podpirajte avtorja - donirajte preko PayPala! Slika

xerces8
Nadebudnež
Prispevkov: 494
Pridružen: 3. Sep 2006 ob 14:45
T-2: Že imam
Paket: T2 NET+MOBIL
Kraj: Maribor

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a xerces8 » 7. Feb 2011 ob 21:08

Tržna priložnost za lasten model ruterja? ;)

Uporabniški avatar
KoMar
Administrator
Prispevkov: 3979
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 12:43
T-2: Že imam
Paket: 100/10 FTTH

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a KoMar » 7. Feb 2011 ob 21:49

http://tomatousb.org/ naj bi ga... =)

matjazc
Navdušenec
Prispevkov: 745
Pridružen: 16. Avg 2007 ob 16:49
T-2: Že imam
Paket: FTTH+IPTEL+HDTV
Kraj: Ljubljana

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a matjazc » 7. Feb 2011 ob 22:00

Netgear je začel vključevati IPv6 support v nove firmware verzije za brezžične routerje. Trenutno sta podprta WNDR3700 (V1 in V2) in WNDR37AV z IPv6 certified. Prihajata pa še dva nova brezžična routerja WNDR3800 in WNDR4000.
Sam imam trenutno nastavljen 6to4 Tunnel na routerju in čakam, da T-2 štarta IPv6 (se priporočam za beta testiranje). Je pa fajn slišat, da se zadeva že testira. :D

|DSI|
Faca
Prispevkov: 180
Pridružen: 23. Jan 2007 ob 21:08
T-2: Že imam
Paket: T4 Tera 100/100
Kraj: Lj - Dravlje

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a |DSI| » 9. Feb 2011 ob 22:50

Jaka napisal/-a:Ena stran je že na ipv6 http://[2a01:260:4000:200::]
No še ena stran je dostopna po IPv6 od kar je KoMar za vikend nadgrajeval (selil?) strežnik: http://t-2.rula.net :)
Slika T-2
Slika FTTH
Slika UMTS

gulikoza
Starešina
Prispevkov: 1643
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 16:33
T-2: Že imam
Paket: 10/10 FTTH + tv + telefon

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 11. Feb 2011 ob 17:04

Abigor napisal/-a:Ravno včeraj smo debatirali na račun IPv4 in pomanjkanja naslovov. Problem je, ker bi IPv4 naslovov lahko bilo čisto dovolj, če se nebi firmam dodeljevali bloki IPjev, katerih sploh ne potrebujejo. Vsepovsod se samo "hvali", da bo IPV4 naslovov zmanjkalo. Naj pa nekdo zaupa podatek, koliko je dejansko IPv4 naslovov v uporabi.
Ni čisto tako...IPv4 IPjev bi slej ko prej zmanjkalo. Od 4 miljarde (2^32) možnih IPv4 IPjev jih je "samo" 2^28 dejansko uporabnih, ostalo so class D (multicast) in E (reserved)) in še od teh je kar nekaj rezerviranih (10.x, 127.x., 172.16.x, 169.254.x, 192.168.x, itd...). Nadalje se jih ogromno izgubi s subnetanjem (z vsakim subnetom izgubiš 2 IPja), veliko se jih izgubi zaradi povezovalnih segementov - recimo firma dobi 8 IPjev, 2 sta neuporabna in potem moraš imeti še v drugem subnetu 4 IPje za routerje (1 ISPjev, 1 firmin router za povezovanje, 2 izgubljena IPja) tako da da firma dobi 6 uporabnih public IPjev in ponuca celih 12 IP številk. Tako da praktično je nemogoče izračunati koliko IPjev je v uporabi, ve se samo, da prostih ni veliko. Res je, da so v preteklosti večjim podjetjem dodeljevali kar cele /8 subnete, ampak tudi če bi vse te IPje vrnilli, bi to zadostovalo komaj za dodatnih 18-24 mesecev...

Tudi jaz se prijavim na kako ipv6 beta testiranje ;-). Sploh da malo usposobim svoje firewall skripte preden bo dejansko stvar zaživela v praksi. Luštno bi bilo kaj sprobati na ipv6 Day :D
Slika Optika od 30.5.2008

SoLoR
Model
Prispevkov: 269
Pridružen: 4. Sep 2007 ob 21:18
T-2: Že imam
Paket: FTTH 500/100

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a SoLoR » 19. Feb 2011 ob 15:26

Po naključju pogruntal, T-2 recursive DNS strežniki so dobili IPv6 zapise:

Koda: Izberi vse

mih ~ # dig dnslj1.t-2.net AAAA

; <<>> DiG 9.7.3 <<>> dnslj1.t-2.net AAAA
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 11007
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 2, ADDITIONAL: 2

;; QUESTION SECTION:
;dnslj1.t-2.net.                        IN      AAAA

;; ANSWER SECTION:
dnslj1.t-2.net.         3507    IN      AAAA    2a01:260:1:2::3

;; AUTHORITY SECTION:
t-2.net.                1034    IN      NS      dns1.t-2.net.
t-2.net.                1034    IN      NS      dns2.t-2.net.

;; ADDITIONAL SECTION:
dns1.t-2.net.           2873    IN      A       84.255.209.77
dns2.t-2.net.           1051    IN      A       84.255.210.77

;; Query time: 0 msec
;; SERVER: 2a01:260:4002:102::1#53(2a01:260:4002:102::1)
;; WHEN: Sat Feb 19 14:25:52 2011
;; MSG SIZE  rcvd: 130

mih ~ # dig dnsmb1.t-2.net AAAA

; <<>> DiG 9.7.3 <<>> dnsmb1.t-2.net AAAA
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 63446
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 2, ADDITIONAL: 2

;; QUESTION SECTION:
;dnsmb1.t-2.net.                        IN      AAAA

;; ANSWER SECTION:
dnsmb1.t-2.net.         3513    IN      AAAA    2a01:260:1:3::3

;; AUTHORITY SECTION:
t-2.net.                1029    IN      NS      dns2.t-2.net.
t-2.net.                1029    IN      NS      dns1.t-2.net.

;; ADDITIONAL SECTION:
dns1.t-2.net.           2868    IN      A       84.255.209.77
dns2.t-2.net.           1046    IN      A       84.255.210.77

;; Query time: 0 msec
;; SERVER: 2a01:260:4002:102::1#53(2a01:260:4002:102::1)
;; WHEN: Sat Feb 19 14:25:57 2011
;; MSG SIZE  rcvd: 130

matjazc
Navdušenec
Prispevkov: 745
Pridružen: 16. Avg 2007 ob 16:49
T-2: Že imam
Paket: FTTH+IPTEL+HDTV
Kraj: Ljubljana

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a matjazc » 19. Feb 2011 ob 19:50

SoLoR, super novica. Hvala za novico. :car: :D

T-2jevci kdaj bomo lahko začel uporabniki testirat IPv6? ;) :pivo:

:rtmT2:

Uporabniški avatar
NoName
Administrator
Prispevkov: 2021
Pridružen: 16. Nov 2006 ob 21:26
T-2: Že imam
Paket: VDSL T4 KING + HDTV
Kraj: Šmarje pri Jelšah

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a NoName » 28. Feb 2011 ob 11:01

samo v vednost...
t-2.net. 3600 IN AAAA 2a01:260:1:2::80
www.t-2.net. 3600 IN AAAA 2a01:260:1:2::80

dns1.t-2.net. 3600 IN AAAA 2a01:260:1:2::4
dns2.t-2.net. 3600 IN AAAA 2a01:260:1:3::4

dnslj1.t-2.net. 3600 IN AAAA 2a01:260:1:2::3
dnsmb1.t-2.net. 3600 IN AAAA 2a01:260:1:3::3

ntp1.t-2.net. 3600 IN AAAA 2a01:260:1:2::4
ntp2.t-2.net. 3600 IN AAAA 2a01:260:1:3::4
ntp3.t-2.net. 3600 IN AAAA 2a01:260:1:2::3
ntp4.t-2.net. 3600 IN AAAA 2a01:260:1:3::3

ntp.t-2.net. 3600 IN AAAA 2a01:260:1:2::3
ntp.t-2.net. 3600 IN AAAA 2a01:260:1:2::4
ntp.t-2.net. 3600 IN AAAA 2a01:260:1:3::3
ntp.t-2.net. 3600 IN AAAA 2a01:260:1:3::4

smtps.t-2.net. 3600 IN AAAA 2a01:260:1:2::5

servis.t-2.net. 3600 IN AAAA 2a01:260:1:2::78
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!
Podpirajte avtorja - donirajte preko PayPala! Slika

Uporabniški avatar
NoName
Administrator
Prispevkov: 2021
Pridružen: 16. Nov 2006 ob 21:26
T-2: Že imam
Paket: VDSL T4 KING + HDTV
Kraj: Šmarje pri Jelšah

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a NoName » 28. Feb 2011 ob 19:56

še nekaj novega...

smtp.t-2.net has IPv6 address 2a01:260:1:4::1e

če bo kdo pošiljal pošto z domene t-2.net in bo uporabil strežnik smtp.t-2.net, hkrati pa uporablja IPv6 dostop (kakšen tunel), naj obvezno vključi šifriranje povezave (SSL/TLS) ter SMTP avtentikacijo (preverjanje pristnosti).
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!
Podpirajte avtorja - donirajte preko PayPala! Slika

Odgovori