ipv6 in t-2

Vse o T-2 internetu
Odgovori
Uporabniški avatar
KoMar
Administrator
Prispevkov: 3979
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 11:43
T-2: Že imam
Paket: 100/10 FTTH

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a KoMar » 10. Nov 2013 ob 20:58

:mrgreen:

Uporabniški avatar
nemo
Starešina
Prispevkov: 1591
Pridružen: 30. Avg 2007 ob 15:58
T-2: Že imam
Paket: t4 tera na optiki

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a nemo » 11. Nov 2013 ob 00:57

Slika
Plačaš 100, dobiš 90.

Uporabniški avatar
NoName
Administrator
Prispevkov: 2054
Pridružen: 16. Nov 2006 ob 20:26
T-2: Že imam
Paket: VDSL T4 KING + HDTV

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a NoName » 11. Nov 2013 ob 01:12

WAN IPv6 Address: Tvoj WAN IPv6 naslov
WAN Prefix Length: /126
Wan IPv6 Gateway: T-2 IPv6 naslov usmerjevalnika

LAN IPv6 Address: Eden izmed dodeljenih IPv6 naslovov v /64 podomrežju, npr. tisti, ki se konča z ::1
LAN Prefix Length: /64
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!

Uporabniški avatar
nemo
Starešina
Prispevkov: 1591
Pridružen: 30. Avg 2007 ob 15:58
T-2: Že imam
Paket: t4 tera na optiki

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a nemo » 11. Nov 2013 ob 11:11

Pri WAN Prefix Length sem poskusil vpisati 126, pa lahko vpišem samo dve cifri, tega se spomnim. :grrpc:

Sicer pa hvala, nisem doma, da bi takoj preveril, kaj sem zaj...
Plačaš 100, dobiš 90.

Uporabniški avatar
NoName
Administrator
Prispevkov: 2054
Pridružen: 16. Nov 2006 ob 20:26
T-2: Že imam
Paket: VDSL T4 KING + HDTV

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a NoName » 11. Nov 2013 ob 11:23

ja.. poskusi vpisati 96, če pa še to ne gre... pa poskusi z 64... a zadnji firmware imaš?
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!

Uporabniški avatar
nemo
Starešina
Prispevkov: 1591
Pridružen: 30. Avg 2007 ob 15:58
T-2: Že imam
Paket: t4 tera na optiki

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a nemo » 11. Nov 2013 ob 15:19

Ja imam zadnji fw. Prefix length pusti vpisati samo do 64, sicer pojamra.
NoName napisal/-a:WAN IPv6 Address: Tvoj WAN IPv6 naslov
WAN Prefix Length: /126
Wan IPv6 Gateway: T-2 IPv6 naslov usmerjevalnika

LAN IPv6 Address: Eden izmed dodeljenih IPv6 naslovov v /64 podomrežju, npr. tisti, ki se konča z ::1
LAN Prefix Length: /64
Sicer pa imam podatke za Povezovalni segment, T-2 usmerjevalnik, Vaš usmerjevalnik, Podomrežje in DNS 1, DNS 2.

DNS sem seveda hitro našel, Wan IPv6 Gateway je torej T-2 usmerjevalnik, kaj pa sta WAN IPv6 Address in LAN IPv6 Address? :oops:
Plačaš 100, dobiš 90.

Uporabniški avatar
NoName
Administrator
Prispevkov: 2054
Pridružen: 16. Nov 2006 ob 20:26
T-2: Že imam
Paket: VDSL T4 KING + HDTV

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a NoName » 11. Nov 2013 ob 16:48

Si poslal mail v skladu z zahtevami v prvi objavi te niti? Potem ti ti nekdo moral sporočiti podatke...
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!

Uporabniški avatar
nemo
Starešina
Prispevkov: 1591
Pridružen: 30. Avg 2007 ob 15:58
T-2: Že imam
Paket: t4 tera na optiki

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a nemo » 11. Nov 2013 ob 17:38

Seveda sem poslal mail in dobil podatke, problem je pač, ker še vedno ne vem, kaj naj vpišem v WAN IPv6 Address in LAN IPv6 Address: povezovalni segment, moj usmerjevalnik ali podomrežje? Kakorkoli obračam, je en izmed podatkov, ki sem jih dobil, preveč, ker ga nimam kam vpisati. Trial and error in brskanje po internetu pa me tudi nista pripeljala daleč: zdaj mi usmerjevalnik pravi, da je moj pc dobil ip, vendar ipv6 test javi, da ga nimam.

Saj sem prosil za pomoč tudi po e-pošti pa nisem dobil odgovora. Glede na to, da je zadeva še bolj eksperimentalna, celo razumem, da ni podpore.
Plačaš 100, dobiš 90.

Uporabniški avatar
NoName
Administrator
Prispevkov: 2054
Pridružen: 16. Nov 2006 ob 20:26
T-2: Že imam
Paket: VDSL T4 KING + HDTV

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a NoName » 11. Nov 2013 ob 18:28

dej mi na privat prilepi vsebino maila.
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!

gulikoza
Starešina
Prispevkov: 1643
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 15:33
T-2: Že imam
Paket: 10/10 FTTH + tv + telefon

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 11. Nov 2013 ob 19:48

"Povezovalni segment" je subnet, kjer se nahajata "T-2 usmerjevalnik" in "Vaš usmerjevalnik" (eden je najbrž ::1 in drugi ::2). "Vaš usmerjevalnik" je WAN IPv6 Address, "T-2 usmerjevalnik" je "WAN IPv6 Gateway". WAN Prefix Length je maska povezovalnega segmenta.
Potem si pa na LAN strani - torej "Podomrežje". Tukaj se sam odločiš kako boš razdeljeval IP-je, routerju lahko daš na lan strani ::1, ostalim pa naprej po stateless ali dhcpv6 ali statično...

edit: še to, pomaga če se hitro naučiš in mentalno razdeliš ipv6 naslov na subnet in host (praviloma bo najbrž >90% naslovov /64) in je zato dosti lažje žonglirat če hitro ugotoviš do kam je network address in kje se začne host...
Slika Optika od 30.5.2008

Uporabniški avatar
nemo
Starešina
Prispevkov: 1591
Pridružen: 30. Avg 2007 ob 15:58
T-2: Že imam
Paket: t4 tera na optiki

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a nemo » 11. Nov 2013 ob 20:10

Gulikoza, ti si rešitelj! :car:

Hvala obema, zadj mi je (skoraj vse) jasno, predvsem pa sem test naredil z 10/10.
Plačaš 100, dobiš 90.

Uporabniški avatar
b100w11
Novinec
Prispevkov: 5
Pridružen: 27. Feb 2009 ob 08:07
T-2: Že imam
Paket: 100/10 - OŠO Sežana
Kraj: Dutovlje

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a b100w11 » 3. Jan 2014 ob 22:50

Jaz imam pa nekaj težav pri vzpostavitvi povezave med usmerjevalnikoma v povezovalnem segmentu.
Iz svojega usmerjevalnika ne morem pingat T-2 in od zunaj ne pride do mene :roll:

Bi lahko kdo od T2jevcev preveril če je kakšna napaka pri routing na njihovi strani?
Skozi konfiguracijo sem šel že n-krat in se začenjam vrteti v krogih.

Na lokalni mreži je vse ok in lahko mirno pingam vse na svoji strani, ne pridem pa do T-2 usmerjevalnika.
Nastavljam pa firewall m0n0wall in vsa pravila za ipv6 sem nastavil na pass...

Kakšna ideja?

Uporabniški avatar
Ika13
Navdušenec
Prispevkov: 549
Pridružen: 29. Apr 2007 ob 20:50
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant
Kraj: Kidričevo

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a Ika13 » 3. Jan 2014 ob 23:32

Kolko je meni poznano se T2 ne da pingat. Povej točen naslov, kaj pingaš pa preverim kako je pri meni?

Edit: se popravljam, očitno sedaj dovoljujejo, da pingaš njihov naslov, vsaj meni je šlo; sedaj :hmm:
Slika

lp, Ika13

Uporabniški avatar
b100w11
Novinec
Prispevkov: 5
Pridružen: 27. Feb 2009 ob 08:07
T-2: Že imam
Paket: 100/10 - OŠO Sežana
Kraj: Dutovlje

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a b100w11 » 3. Jan 2014 ob 23:41

Ne bo držalo... Od zunaj odgovarjata na ping bodisi statični IPv4 kot IPv6 (T-2 usmerjevalnik)

NoBody
T-2jevec / Moderator
Prispevkov: 351
Pridružen: 28. Nov 2006 ob 16:49
T-2: Že imam
Paket: T4 100/10
Kraj: Maribor

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a NoBody » 4. Jan 2014 ob 20:40

daj mi podatke o naročniku na privat da pogledam

lp
Slika

Odgovori