ipv6 in t-2

Vse o T-2 internetu
Odgovori
SoLoR
Model
Prispevkov: 271
Pridružen: 4. Sep 2007 ob 21:18
T-2: Že imam
Paket: FTTH 500/100

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a SoLoR » 16. Apr 2020 ob 21:24

Zadnji ~dan so problemi z routanjem slovenskega ipv6 prometa... namesto preko sixa, gre preko nizozemske in potem na six...

Koda: Izberi vse

traceroute to www.arnes.si (2001:1470:8000::b106:67), 30 hops max, 80 byte packets
 1  2a01-260-4085--5.link6.t-2.net (2a01:260:4085::5)  2.260 ms  2.372 ms  2.818 ms
 2  2a01-260-1-1--6.core6.t-2.net (2a01:260:1:1::6)  1.577 ms  1.591 ms  1.605 ms
 3  2a01-260-1-1--15.core6.t-2.net (2a01:260:1:1::15)  3.384 ms  3.392 ms  3.400 ms
 4  2001:67c:29f0::5:7463:173 (2001:67c:29f0::5:7463:173)  19.444 ms  19.460 ms *
 5  vl50.lljtpl1.six.si (2001:7f8:46:0:1::2107)  64.546 ms  64.475 ms  64.532 ms
 6  * * *
 7  * 2001:1470:8000::b106:67 (2001:1470:8000::b106:67)  20.653 ms  20.299 ms

NoBody
T-2jevec / Moderator
Prispevkov: 347
Pridružen: 28. Nov 2006 ob 17:49
T-2: Že imam
Paket: T4 100/10
Kraj: Maribor

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a NoBody » 17. Apr 2020 ob 08:25

urejeno
Slika

SoLoR
Model
Prispevkov: 271
Pridružen: 4. Sep 2007 ob 21:18
T-2: Že imam
Paket: FTTH 500/100

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a SoLoR » 17. Apr 2020 ob 08:59

NoBody napisal/-a:
17. Apr 2020 ob 08:25
urejeno
Ja opazil :) hvala... nisem vedel a bi postal tukaj, oz. mogoce pisal na ipv6@ ali klical v klicni center (ceprav ce jim tam omenjam ipv6 in routanje, vprasanje ce bodo vedel o cem se gre)...

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 521
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a starfotr » 24. Apr 2020 ob 07:10

Bo T-2 kaj spremenil svojo politiko, na primer lahko bi se držali priporočil RIPE:

https://www.ripe.net/publications/docs/ripe-690
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

peterdoo
Model
Prispevkov: 204
Pridružen: 22. Jan 2007 ob 19:50
T-2: Že imam
Paket: 100/10 FTTH

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a peterdoo » 24. Apr 2020 ob 11:12

Misliš na prefix delegation?

Po novem tudi zasebni uporabniki pri T-2 dobijo /56 čez prefix delegation. Enako kot poslovni. Sicer ni statični, ampak to danes res ni več pomembno. Tako imaš 256 subnetov /64. Enega za WAN, drugega za LAN, pa za WiFi, pa za Guest-WiFi, za serverje,... Zdaj je užitek konfigurirati usmerjevalnik.
Zelo lepa poteza T-2 :rtmT2:

Je pa danes problem, da dnslj1.t-2.net dela samo na IPv4. Na IPv6 ne odgovarja:

Koda: Izberi vse

C:\>nslookup www.orf.at. 2A01:260:1:2::3
DNS request timed out.
    timeout was 2 seconds.
Server:  UnKnown
Address:  2a01:260:1:2::3

DNS request timed out.
    timeout was 2 seconds.
DNS request timed out.
    timeout was 2 seconds.
*** Request to UnKnown timed-out
dnsmb1.t-2.net pa odgovarja tudi na IPv6.

EDIT: Zdaj dnslj1 spet dela čez IPv6.

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 521
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a starfotr » 24. Apr 2020 ob 14:08

Lahko bi dali vsem /48, na primer. In ne samo T-2, vsi operaterji.
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3741
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a atepej » 24. Apr 2020 ob 14:49

Tako nekako se to nastavlja na Innbox modemih.

Slika
Slika

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 521
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a starfotr » 27. Apr 2020 ob 09:42

Tole nima nobene veze z mojim predlogom.
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

Uporabniški avatar
ciril88
T-2jevec
Prispevkov: 829
Pridružen: 16. Apr 2009 ob 16:31
T-2: Še nimam
Paket: Telemach trojček 50/40
Kraj: Republika prlekija

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a ciril88 » 28. Apr 2020 ob 18:48

Lahko bi, veš kaj bi vse lahko...
You Can Call Me Santa Claus
Slika

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 521
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a starfotr » 29. Apr 2020 ob 14:38

Ne samo, da bi lahko. Morali bi, v bistvu.
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1900
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 29. Apr 2020 ob 14:41

Priporočilo oz. “Best practice” še zdaleč ni obveza.

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 521
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a starfotr » 29. Apr 2020 ob 20:50

Saj tudi IPv4 ni obveza. Niti ne IPv6.

Je pa dobro, če nekaj delaš, da delaš to, kot je treba.

Hm, čigav je že slogan "tako kot mora biti"?
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

Odgovori