ipv6 in t-2

Vse o T-2 internetu
Odgovori
Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 6968
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 23. Sep 2018 ob 15:36

Še tako majhna malenkost kot je ipv6 se očitno plača, in bi jo moral T2 plačevati na TS BRO portu.
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1555
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 23. Sep 2018 ob 17:13

Za tiste, ki jim je ipv6 nuja, bi lahko tudi preko BRO-ja implementirali kak ipv6 tunel. Ampak jim očitno ipv6 ni dovolj pomembna storitev.

KristijanL
Začetnik
Prispevkov: 3
Pridružen: 25. Jan 2014 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: optika 20/20

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a KristijanL » 23. Sep 2018 ob 19:03

Otrocja odlocitev?! Ipv6 je naslednja verizija standarda, to je enako kot ce bi primerjal da siol ponuja na svojem wifi routerju standard b/g/n/ac, medtem ko pa t2 ponuja le b/g/n. Ce ne poznas ipv6 in njegovoh lastnosti ne pisi bedarij, to je vec kot legitimna odlocitev.

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1555
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 23. Sep 2018 ob 19:07

Seveda je legitimna odločitev... če si prepričan, da to potrebuješ, še toliko bolj. Ni pa zaenkrat niti ene storitve (vsaj jaz je ne poznam), ki bi delovala samo na ipv6... in dvomim, da se bo to v naslednjih parih letih drastično spremenilo. Že dolgo se govori, da je ipv4 naslovov zmanjkalo, da je prehod na ipv6 nujen in to kmalu... ampak po vseh teh letih je vse še vedno v povojih.

Sicer bi pa T-2 moral IPv6 uporabnikom skonfigurirati avtomatično... in to vsem. Ne pa, da je treba pošiljat maile na ipv6@t-2.net in imeti CCNA certifikacijo, da si sploh sposoben to nastaviti.

Uporabniški avatar
ciril88
T-2jevec
Prispevkov: 740
Pridružen: 16. Apr 2009 ob 16:31
T-2: Še nimam
Paket: Telemach trojček 50/40

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a ciril88 » 24. Sep 2018 ob 12:41

KristijanL napisal/-a:Otrocja odlocitev?! Ipv6 je naslednja verizija standarda, to je enako kot ce bi primerjal da siol ponuja na svojem wifi routerju standard b/g/n/ac, medtem ko pa t2 ponuja le b/g/n. Ce ne poznas ipv6 in njegovoh lastnosti ne pisi bedarij, to je vec kot legitimna odlocitev.
Daj prosim dobi IPv6 in si nastavi tako kot je na sliki (odstrani ipv4), pa da te vidim.
Priponke
ipv6.JPG
ipv6.JPG (25.86 KiB) Pogledano 2331 krat
You Can Call Me Santa Claus
Slika

Uporabniški avatar
OmegaBlue
Navdušenec
Prispevkov: 613
Pridružen: 4. Sep 2009 ob 09:41
T-2: Že imam
Paket: 20/2

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a OmegaBlue » 24. Sep 2018 ob 15:19

To.. se seveda da brez problema. Ne zdaj branit odločitve ali ignorance do ipv6 na BRO s "kdo pa to rabi". So ljudje ki to potrebujejo ali želijo in nekaterim to dovolj pomeni da zamenjajo operaterja.

Pozivanje s "da te vidmo brez ipv4" je pa k večjem opletanje z lastnim neznanjem. Al pa ranjen ego tud to gre.

REsno ljudje ipv6 only omrežja obstajajo, pa čeprav s tranzlacijo za v4 na edge napravah.

Uporabniški avatar
hiberleaf
Faca
Prispevkov: 150
Pridružen: 24. Sep 2018 ob 22:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO
Kraj: Ljubljana

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a hiberleaf » 25. Sep 2018 ob 00:15

Zdravo,
je tu kdo, ki ima z IPv6 že kaj zgodovine? Sam sem (trenutno) vešč še IPv4, vendar bi rad naredil "korak v prihodnost" in se zbližal še z IPv6. Mi lahko svetujete kak dober resource, kjer so opisane ključne razlike z IPv4 ter vse ostale finte protokola IPv6.
Hvala že vnaprej! :pivo:

Skorc
Legenda
Prispevkov: 1272
Pridružen: 21. Jul 2006 ob 11:12
T-2: Že imam
Paket: Malo mešano
Kraj: Pince

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a Skorc » 25. Sep 2018 ob 08:45

KristijanL napisal/-a:Otrocja odlocitev?! Ipv6 je naslednja verizija standarda, to je enako kot ce bi primerjal da siol ponuja na svojem wifi routerju standard b/g/n/ac, medtem ko pa t2 ponuja le b/g/n. Ce ne poznas ipv6 in njegovoh lastnosti ne pisi bedarij, to je vec kot legitimna odlocitev.
Očitno si spregledal del odgovora v katerem navajam, da je tvoja odločitev legalna in legitimna. Tudi želja po napredku, učenju, spoznavanju, ... novih tehnologij ni sporna. Na tem mestu ne bi pisal o moji strokovnosti in poznavanju omrežnih in računalniških sistemov.
Lep pozdrav,
Škorc

Slika

morosito
Znanec
Prispevkov: 75
Pridružen: 1. Maj 2013 ob 04:01
T-2: Že imam
Paket: T4 Mega
Kraj: Capodistria

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a morosito » 29. Sep 2018 ob 10:39

Po lepem cajtu se vracam tezit glede te “telekomove optike” in kaj vse se ne da na njej...
1. Ipv6 kot vemo ni mogoc
2. Maks hitrost 100/20
3. Zajebancije

Smesno mi je to ker v italijo imam isto to optiko...gpon.
Imam pa vodafone iperfibra 950/200. Blok ima na vsakem štuku 6 stanovanj in 13 štukov. Več ali manj vsi imamo to iperfibro 1gigabit za 29.90€ na mesec (drugace pa optika je openfiber).

Kdo tu zdaj spet laze? Spominjam se na case ko pri nas nisi mogu imet adsl brez isdn medtem pa v italijo si kupil telefonski filter od 1€ in locil ti je tel in adsl brez problema (pri nas so takrat trdili da je to nemogoce).

Zdaj pac ta optika....imas jo pa nic ne mores....
Ce prej sem imel vdsl 70/10 pa vse je delalo...zdaj pa 100/20 pa nic ne dela...jebemti te slovenske sole in univerze ki stvarijajo idiote....

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1555
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 29. Sep 2018 ob 11:02

Pa kaj tebi ni jasno? Zakaj se ti zdi, da kdo komu laže? Omejitve na T-2 BRO optiki preko Telekomovega omrežja niso zaradi GPON tehnologije, temveč zaradi tehničnih omejitev, ki so posledica pogodbenih dogovorov med Telekomom in T-2. Razlog je tudi vsem jasen (razen tebi mogoče)... in sicer cena, ki jo bi moral T-2 plačevati Telekomu, če bi želeli več storitev in višje hitrosti. Še vedno mi ni jasno, zakaj si sploh šel na T-2 oz. zakaj vztrajaš pri T-2. Če imaš Telekom optiko, pač izbereš Telekom za operaterja in ne bo nobenih umetno ustvarjenih tehničnih omejitev.

PS: Če bi bil lastnik optičnega omrežja v Italiji Telekom Slovenije, ponudnik pa nek tretji operater, bi imel verjetno iste omejitve kot pri nas. Ali pa višjo ceno od tiste, ki jo sedaj plačuješ v Italiji. Tukaj imaš cenik: https://www.telekom.si/operaterji/bro/B ... 9-2018.pdf in lahko vidiš, da bi moral T-2 za povezavo 1000/100 Telekomu plačati cca 30.5€ mesečno. Pa to je samo za hitrost... druge storitve se še ekstra plačujejo... potem so še drugi fiksni stroški, ki jih ima operater s teboj. In ti bi želel imeti to vse za 30€ na mesec? Koliko minusa na mesec pa pričakuješ, da bi moral operater pridelati z enim uporabnikom na mesec, da bi še lahko dolgoročno preživel?

g33k
Legenda
Prispevkov: 1095
Pridružen: 8. Sep 2011 ob 12:32
T-2: Še nimam

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a g33k » 29. Sep 2018 ob 11:53

Pa je res takšna razlika v ceni na naročnika med 100/20 in malce višjo hitrostjo?
Ocenjena maksimalna hitrost je torej enaka oglaševani hitrosti, ki jo lahko naročnik doseže pri danem paketu vsaj enkrat na dan. :beri:

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1555
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 29. Sep 2018 ob 12:31

Sem prilepil link do PDF-ja in si lahko sam pogledaš cene. 100/20 jih stane cca 16,5€ mesečno, 300/40 bi bil cca 20,5€ mesečno, 300/100 bi bil cca 23.5€ mesečno, 1000/100 pa cca 30,5€ mesečno.

Sicer ne vem, kakšne marže ima T-2... ampak če niso bili pripravljeni požreti 5€ mesečno na naročnika za ProPlus, potem so očitno cene za višje hitrosti previsoke. Vprašanje je tudi, ali imajo pavšalno pogodbo s Telekomom (za vse naročnike ista cena), ali imajo za nekatere najete višje hitrosti, za druge nižje (glede na paket).

morosito
Znanec
Prispevkov: 75
Pridružen: 1. Maj 2013 ob 04:01
T-2: Že imam
Paket: T4 Mega
Kraj: Capodistria

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a morosito » 29. Sep 2018 ob 14:59

Optika je nacionalni interes v italijo tako da obstaja zakon ki sciti pravice da se storitev ne omejuje koncnemu kupcu. To kar pri nas ne obstaja. To ureja drzavna agencija AGCOM
Ker ze ligika razmisljanja je drugacna...v slo koncni kupec “ga najebe” ker en operater nima sporazuma...kar je totalno napacno....to krsi pravico in moralo koncnega kupca....

Pa se...predeli ki nimajo dostop do optike so zrihtali FTTC (vdsl2) ki laufa med 100-200/20 na supervectoring profil 35...kar tudi ne obstaja pri nas

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1555
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 29. Sep 2018 ob 15:44

Imamo pa zato manj migrantov, vec gozda in smo manj zadolzeni. Drzave se pac razlikujejo. Sicer sem pa 99.999% preprican, da tudi v Italiji ni vse roznato in imas podrocja, kjer ni mozno imeti niti 10Mbit/s... konec koncev je ogromna drzava. Tudi nemci imajo ogromne tezave s pokrivanjem podezelja.

g33k
Legenda
Prispevkov: 1095
Pridružen: 8. Sep 2011 ob 12:32
T-2: Še nimam

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a g33k » 29. Sep 2018 ob 16:33

Vem da je offtopic... Meni je nekaj drugega bolj zanimivo, kako to da Telekom še vedno ne ponuja fizičnim naročnikov višjega uploada kot 40Mbit (P2P,GPON), ve kdo kaj bi lahko bil razlog?
Ocenjena maksimalna hitrost je torej enaka oglaševani hitrosti, ki jo lahko naročnik doseže pri danem paketu vsaj enkrat na dan. :beri:

Odgovori