ipv6 in t-2

Vse o T-2 internetu
Odgovori
Bayern1
Guru
Prispevkov: 940
Pridružen: 20. Avg 2015 ob 11:32
T-2: Še nimam

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a Bayern1 » 29. Sep 2018 ob 17:35

g33k napisal/-a:Vem da je offtopic... Meni je nekaj drugega bolj zanimivo, kako to da Telekom še vedno ne ponuja fizičnim naročnikov višjega uploada kot 40Mbit (P2P,GPON), ve kdo kaj bi lahko bil razlog?
razlog je samo en....nocejo odpreti pipic, ker so "zleht" ali pa imajo neuporabno opremo.....

Sent from my Huawei P-10 using Tapatalk

peterdoo
Model
Prispevkov: 201
Pridružen: 22. Jan 2007 ob 19:50
T-2: Že imam
Paket: 100/10 FTTH

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a peterdoo » 22. Okt 2018 ob 18:33

Se mogoče ve, zakaj T-2 pri zasebnih uporabnikih za IPv6 daje samo /64 po DHCPv6-PD?

RIPE predlaga vsaj /60 ali /56:
https://www.ripe.net/publications/ipv6- ... ssing-plan

Če bi T-2 vsem dal /60, bi lahko imel več kot 250 milijonov uporabnikov. Ne vem, kako naj bi to kdaj dosegli. RIPE navaja kar nekaj razlogov, zakaj bi zasebni uporabnik potreboval več subnetov. Gotovo nismo daleč od trenutka, ko bo kakšna Googlova, Amazonova, Applova ali podobna naprava hotela cel /64 zase. Potem bo moral T-2 spet vse na novo preštevilčiti. Ali ne bi bilo bolj enostavno že zdaj narediti tako, da bo vsaj nekaj let zdržalo, ne da bi bilo treba takoj spreminjati?

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 501
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a starfotr » 22. Dec 2018 ob 11:29

O madona, kaj sem odkril, to kar pocnejo na T-2 je cista neumnost, da dajejo zaporedno povezovalne naslove /126 iz enega /64.

Lahko kak komentar (NoName mogoče), zakaj je to tako?
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

peterdoo
Model
Prispevkov: 201
Pridružen: 22. Jan 2007 ob 19:50
T-2: Že imam
Paket: 100/10 FTTH

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a peterdoo » 22. Dec 2018 ob 18:05

To je še stari način. Po novem je povezovalni segment link-local, torej fe80::/64. Router potem sploh nima več globalnega IPv6 naslova, razen če mu dodeliš enega iz tistih IPv6 subnetov, ki ti jih je T-2 dodelil.

Pri zasebnih uporabnikih, ki dobijo samo en /64, se zato ne da vzpostaviti niti site-to-site VPN čez IPv6.

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 501
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a starfotr » 23. Dec 2018 ob 11:26

Tale T-2 implementacija IPv6 je živ fail. Tudi na wirelessu od iskratela ne omogočajo v6. Samo preko ethernet bridge-a. Da ne omenjam, da preko drugih platform (BRO, WP2MP), ne gre. Pa kdo si je to izmislil? Kakšna je to struktura omrežja?

Power userji imamo itak svoje routerje, tam je mogoče narediti marsikaj, vendar večina ljudi uporablja ISPjev wifi.

Presenečen sem, ker v preteklosti je bilo omrežje od T-2 zelo dobro zasnovano, robustno, struktura tako kot mora biti. Sedaj je pa tole postalo skropucalo, starec, ki se težko premika in se ne prilagaja na spremembe.
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

SoLoR
Model
Prispevkov: 269
Pridružen: 4. Sep 2007 ob 21:18
T-2: Že imam
Paket: FTTH 500/100

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a SoLoR » 23. Dec 2018 ob 11:41

Jah pomoje je odvisn kaj hocs... Ce mas povezovalni subnet + routan subnet mors imet na svoji strani nek router z radvd/dhcpv6 ki bo ta subnet upravlju... Ce se ne motim je pa druga opcija da ti oni upravljajo subneto preko slaaca. Jaz mam ipv6 od t2 ze od 2008 pa nikol ni blo vecjih problemov... No ja manjse obcasne porodne tezave na zacetku... Ko je bil ipv6 domena 10 forumasov tukaj.... Ampak to je pricakovano... Ne vem kdaj nazadnje sem imel probleme specificno z ipv6... Ce pade dol internet pade vse dol... Tist 1x na let za uro al pa dve (da dejansko opazim)...

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 501
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a starfotr » 23. Dec 2018 ob 12:10

Težko imaš od 2008, razen če si nek hud insider. Prvi v6 v državi je imel Amis. Ne prvega za končne uporabnike ampak prvi.
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

SoLoR
Model
Prispevkov: 269
Pridružen: 4. Sep 2007 ob 21:18
T-2: Že imam
Paket: FTTH 500/100

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a SoLoR » 23. Dec 2018 ob 12:50

Imas prav, na zacetku sem imel preko amis sixxs popa tunnel v zacetku 2009, vglavnem t-2 imam od kar so zacel na forumu dajat dostop, mislm da je bilo to se pred 2010... Ampak nima to sploh veze.

Vglavnem kar sem hotel rect je da v primeru da imas povezovalni segment+usmerjen subnet je cisto logicno da moras tudi na svoji strani imeti nek router, ki bo znal to upravljati. Ce povezes neko napravo direkt na modem bo ipv6 delal, ker ti t-2 advertisa povezovalni segment in pol naprava dobi ip iz tega, ampak seveda ne bo slo naprej, ker rabis router ki bo imel vsaj radvd ki bo advertisala tvoj subnet v lokalno mrezo.

V kolikor imas slaac varjanto, ti advertisajo cel subnet ampak tukaj pa ker nisem nikoli bral nobenih rfcjev in kako neighrbor discovery dejansko deluje, ne vem kako gre naprej. Ker deluje preko link-local je po eni strani cisto logicno da deluje samo na napravah, ki so povezani direkt na modem (oz nekako drugace bridgani direkt na modem port), ker samo te so meni logicno "neighbor" (oz vsaj prvi sosed? ;P).

V drugi varjanti ni rabis nobenih routerjev na svoji strani, ki bi znali upravljati z IPv6, ampak stvar je dejansko zelo omejena.

Mnogo ljudi ima delujoc ipv6 preko t-2, ton tvojih postov pa je da se jezis zato, ker tebi specificno nekaj dela in potem je implementacija fail in t-2 nesposoben, ko je lahko krivda tudi na drugi strani...

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3458
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a atepej » 23. Dec 2018 ob 13:09

Čez Innbox modeme (NAT + WiFi) bi moral iti ipv6.
Slika

Uporabniški avatar
hiberleaf
Faca
Prispevkov: 172
Pridružen: 24. Sep 2018 ob 22:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO
Kraj: Ljubljana

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a hiberleaf » 23. Dec 2018 ob 13:34

Mi zna kdo razložit kakšno konfiguracijo(in njen pomen) potrebujem na mojem ASUS router-ju, da mi bo deloval IPv6. Nastavitve za IPv6 izgledajo takole: http://demoui.asus.com/Advanced_IPv6_Content.asp . Router imam povezan na bridge port od innbox-a (trenutno ima router le IPv4 naslov). Vaše pomoči bom zelo hvaležen! :rtmT2: :pivo:

SoLoR
Model
Prispevkov: 269
Pridružen: 4. Sep 2007 ob 21:18
T-2: Že imam
Paket: FTTH 500/100

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a SoLoR » 23. Dec 2018 ob 13:39

povezovalni+subnet

nastavis na static-ipv6 podatke od povezovalnega vpises v wan, subnet pa v lan, notr vrzes se t-2 (al pa cloudflare/google) dns serverje in bi mogl delat.


edit: tvoj post je primer kako vprasat za pomoc na pravilen nacin, tako da lahko si pogledamo primer konfiguracije routerja!

Uporabniški avatar
hiberleaf
Faca
Prispevkov: 172
Pridružen: 24. Sep 2018 ob 22:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO
Kraj: Ljubljana

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a hiberleaf » 23. Dec 2018 ob 13:58

@SoLoR Hvala za odgovor! Bom poskušal in sporočim, če deluje :-)

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 501
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a starfotr » 23. Dec 2018 ob 14:32

atepej napisal/-a:Čez Innbox modeme (NAT + WiFi) bi moral iti ipv6.
Bi moral, pa ne gre. Ker dela samo preko etherneta. In še to, če je narejen bridge in ne za NATom v4.

Množice ljudi, ki imajo internetni priključek, na znajo konfigurirat niti osnov, kaj šele, da bi si konfigurirali v6 na svojem routerju (če ga slučajno imajo).

In prav zaradi množic, ki danes uporabljajo internet, se dela na tem, da se uvede v6. Če bi bilo ljudi na netu malo, potem potrebe po v6 sploh ne bi imeli.


Torej ISP mora zagotovit, da v6 dela brez dodatnih zadev, konfiguracij. T-2 ima pa tu zgrešeno logiko.

A1 in telekom imata to lepo urejeno. Dela iz prve, brez problemov, na katerikoli platformi (bro, llu...). Ne vem zakaj T-2 tako zelo komplicira.

Res pa je, da mobilno omrežje šepa za znoret. Preko telekomovega LTE sploh ni moč pridobiti v6, gre samo preko 3G, pa še to moraš imeti poseben APN in vklopljen v6. Za gostovanje v nacionalnem roamingu sploh ne upam pomislit, da bi to delalo preko T-2 mobilnega omrežja.
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

SoLoR
Model
Prispevkov: 269
Pridružen: 4. Sep 2007 ob 21:18
T-2: Že imam
Paket: FTTH 500/100

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a SoLoR » 23. Dec 2018 ob 16:54

Tebi pomoje ne dela zato ker imas povezovalni segment+subnet

v /126 subnetu iz povezovalnega segmenta imas 2 uporabna ipja, eden je na t-2 strani drugi pa na tvoji. Ko povezes napravo gor ko je innbox v bridge modu domnevam da ti tisti edini uporabni ip dodeli tvoji napravi in zato ipv6 dela, ko pa je v router nacinu si ga pa vzame zase in zato ne dela... mislim da innbox ne zna uporavljati z ipv6, vsaj nic ni v manualu, ne vem pa ce imajo kak custom firmware gor ker nimamo dostopa do njega ampak domnevam da innbox omogoca vsaj passthrough za slaac konfiguracijo (kot uporabniku zgoraj). Mislim da ce bi imel slaac konfiguracijo od t-2 bi vse delovalo, je pa tudi moznost da lahko t-2 skofigurira innota da bi delovalo tudi v kombinaciji povezovalni+subnet. Tukaj je glavni problem da mi uporabniki nimamo nobenega dostopa do innota (razen kar je preko servisnih strani), zato se pa vsaj osebni nebi nikoli zanasal na innota kot router... kupis spodobni router, das innota v bridge in se potem igras po svoje kako hoces, osebno uporabljam pc na katerem imam linux na mi sluzi kot router/firewall/server...

inno kot router, ker nimamo dostopa do njega ni kul, tudi ce omogoca ipv6 passthrough v slaac konfiguraciji, ne mors dolocat nobenih pravil za firewall/forward... vsak ipv6 iz subneta je public... recimo imas printer ki zna uporabljati ipv6, pomeni da je ta printer izpostavljen komurkoli na internetu in pol ti lahko naceloma kdorkoli printa na tvoj printer. samo primer na kar nisem pomislil ~10let dokler niso zaceli "hackati" printerjev za pewdiepie propagando in ja moj printer je bil ranljiv (pa ne uporabljam passworda za admina....) :P V kolikor se uporablja ipv6 je treba misliti tudi na take stvari... vglavnem moj point je, ce uporabljas ipv6, ne racunati da innota, ce hoces imeti kakrsnokoli kontrolo nad omrezjem, kupi se kvalitetni router nad katerim imas 100% kontrolo.

peterdoo
Model
Prispevkov: 201
Pridružen: 22. Jan 2007 ob 19:50
T-2: Že imam
Paket: 100/10 FTTH

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a peterdoo » 24. Dec 2018 ob 17:45

starfotr napisal/-a:Tale T-2 implementacija IPv6 je živ fail. Tudi na wirelessu od iskratela ne omogočajo v6. Samo preko ethernet bridge-a. Da ne omenjam, da preko drugih platform (BRO, WP2MP), ne gre. Pa kdo si je to izmislil? Kakšna je to struktura omrežja?

Presenečen sem, ker v preteklosti je bilo omrežje od T-2 zelo dobro zasnovano, robustno, struktura tako kot mora biti. Sedaj je pa tole postalo skropucalo, starec, ki se težko premika in se ne prilagaja na spremembe.
Vedeti je treba tudi, da so se običajni postopki za dodeljevanje IPv6 naslovov precej spremenili od takrat, ko se je začenjalo. Danes je na mobilnih omrežjih običajno uporabljati IPv6-only brez IPv4 (DNS64+NAT64 za dostop do IPv4 naslovov). Pri fiksnem omrežju pa vse čez DHCPv6(-PD), povezovalni segment pa link-local, fe80::/64 z ND/RA. Nobenih fiksnih globalnih IP-jev več izven DHCPv6. Vse drugo je enostavno preveč ročne konfiguracije in neprimerno za ponudnike z več tisoč naročniki.

Žal je pri proizvajalcih opreme za operaterje kot tudi tiste za doma/firme podpora za IPv6 dostikrat še vedno precej omejena.

T-2 gre v pravo smer, ampak pač traja, ker ne morejo zamenjati ali posodobiti vse opreme naenkrat.

Odgovori