ipv6 in t-2

Vse o T-2 internetu
Odgovori
Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3566
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a atepej » 4. Jan 2019 ob 17:56

Čudno, da T-2 ne omogoča ipv6 na innbox, če pa ta zna talati lokalne ip naslove preko fe80::/64
Slika

SoLoR
Model
Prispevkov: 269
Pridružen: 4. Sep 2007 ob 21:18
T-2: Že imam
Paket: FTTH 500/100

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a SoLoR » 4. Jan 2019 ob 18:07

Userus napisal/-a:Živjo!
Po navodilih iz te teme sem v router nastavitve vnesel dobljene podatke:
Slika
Imam T-2 optiko, iz njihovega modema gre UTP kabel v Asus router in iz tega UTP kabel v PC. Kljub vnešenemu mi razni "my ip" na guglu napišejo "IPv6: Not detected".
Podatki, ki sem jih dobil so:
Povezovalni segment: 2a01:260:XXXX::c/126
T-2 usmerjevalnik: 2a01:260:XXXX::d
Vaš usmerjevalnik: 2a01:260:XXXX::e
Podomrežje: 2a01:260:XXXX:0002::/64
DNS 1: 2a01:260:1:2::3
DNS 2: 2a01:260:1:3::3


Sem kaj narobe vnesel, na kaj pozabil?

ps. tako enako sliko sem nekam uploadal ponesreči z nezakritimi podatki. Je teoretično možna kakšna zloraba?

Hvala za pomoč :)
V firewallu poglej ce mas ipv6 icmp omogocen, vem da vcasih je bilo to nujno. Pa poglej ce imas kje specificno kak forwarding za ipv6 za vklopit... drugac pa a racunalnik dobi IPv6 is subneta? Drguace pa s tvojimi ip podatki naceloma ni nobene take panike ce so javni, mogoce te lahko kdo malo lazje ddosa al pa kej, ampak kaj hujsega ni, ce se nisi nobenemu zameril.

SoLoR
Model
Prispevkov: 269
Pridružen: 4. Sep 2007 ob 21:18
T-2: Že imam
Paket: FTTH 500/100

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a SoLoR » 6. Jan 2019 ob 16:58

Hm okey to probal urediti ze par let, vsake toliko casa se spomnim, mal pogoooglam, probam par stvari in obupam... Vglavnem rad bi imel kombinacijo stateful+stateless autoconf ampak da statetful preko dhcpv6 ima prednost... stateless hocm vpelat samo zato ker razni telefoni ipd nimajo dhcpv6 clienta (android khm). Vglavnem tole je moj trenutni radvd.conf

Koda: Izberi vse

interface lan
{
        AdvSendAdvert on;
        AdvManagedFlag on;
        AdvOtherConfigFlag on;
        AdvDefaultPreference high;
        AdvHomeAgentFlag off;
        prefix 2a01:260:xxxx:xxx0::/64
        {
                AdvOnLink on;
                AdvAutonomous off;
                AdvRouterAddr on;
                AdvValidLifetime 86400;
                AdvPreferredLifetime 86400;
                DeprecatePrefix on;
        };
};
stateful dela, moji racunalniki (win10) in printer dobijo ip od dhcpv6, androidi ne dobijo ipv6 ampak to je pricakovano. Sedaj pa probam vpeljat se stateless autoconf subnet. Recimo takole:

Koda: Izberi vse

interface lan
{
        AdvSendAdvert on;
        AdvManagedFlag on;
        AdvOtherConfigFlag on;
        AdvDefaultPreference high;
        AdvHomeAgentFlag off;
        prefix 2a01:260:xxxx:xxx0::/64
        {
                AdvOnLink on;
                AdvAutonomous off;
                AdvRouterAddr on;
                AdvValidLifetime 86400;
                AdvPreferredLifetime 86400;
                DeprecatePrefix on;
        };
        prefix 2a01:260:xxxx:xxx1::/64
        {
                AdvOnLink on;
                AdvAutonomous on;
                AdvRouterAddr on;
                AdvValidLifetime 86400;
                AdvPreferredLifetime 86400;
                DeprecatePrefix on;
        };
};
Tukaj pa je tisto kar mi gre na zivce, androidi ipv6 dela, vendar naprave ki podpirajo stateful+stateless(recimo win10) dobijo 3 ipje (stateful, stateless + temp), ampak ok kar me bolj moti je da prioritizira stateless ip, se pravi ce bom sel na neko stran (https://www.myip.com/) mi bo kazalo da dostopam iz ipja od autoconfa in ne iz mojega stateful ipja. Se da to karkoli popraviti? Najbolj bi bilo ce bi se dalo narediti da naprave ki imajo dhcpv6 cliente ne probavajo z autoconfom, oz vsaj da se na ven predstavljajo z ipjem od dhcpja in ne od autoconfa. Porbal sem ze spremeniti priotitete (dhcpv6 je na high, radvd sem dal na low) pa ni nic drugace....

klemen86
Novinec
Prispevkov: 13
Pridružen: 29. Dec 2014 ob 09:33
T-2: Že imam
Paket: T-4 mega

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a klemen86 » 23. Jan 2019 ob 21:42

Ali je mogoče na Innboxu F60 (Telekomova optika) urediti ipv6 brez drugega routerja?

Uporabniški avatar
ciril88
T-2jevec
Prispevkov: 749
Pridružen: 16. Apr 2009 ob 16:31
T-2: Še nimam
Paket: Telemach trojček 50/40

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a ciril88 » 24. Jan 2019 ob 10:19

Odvisno al gre za bitni tok BRO ali pa T-2 opremo v centrali (LLU) optiko.
You Can Call Me Santa Claus
Slika

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3566
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a atepej » 24. Jan 2019 ob 10:39

Torej se da nastavit IPv6 na Innbox-u.
Slika

klemen86
Novinec
Prispevkov: 13
Pridružen: 29. Dec 2014 ob 09:33
T-2: Že imam
Paket: T-4 mega

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a klemen86 » 24. Jan 2019 ob 15:35

Verjetno je LLU, hitrost imam na Oranžnem diamantu 500/100. Kako potem uredim ipv6 dostop preko Innbox F60?

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3566
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a atepej » 24. Jan 2019 ob 17:20

Jst sem tudi na LLU in se tudi priporočam - če je možno.
Slika

Uporabniški avatar
ciril88
T-2jevec
Prispevkov: 749
Pridružen: 16. Apr 2009 ob 16:31
T-2: Še nimam
Paket: Telemach trojček 50/40

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a ciril88 » 24. Jan 2019 ob 18:12

pokličita na 064064064 in da bi naročila IPv6, vaju bodo usmerili dalje.

Lp
You Can Call Me Santa Claus
Slika

Uporabniški avatar
DustWolf
Znanec
Prispevkov: 60
Pridružen: 3. Okt 2007 ob 18:59
T-2: Že imam
Paket: 10/10
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a DustWolf » 24. Feb 2019 ob 00:21

DustWolf napisal/-a:Da še jaz malo obudim mrtvi thread...

On and off še že 2 leti matram vzpostaviti ta bajeslovni SLAAC IPv6 od T-2, pa ne gre nikakor. Kot da ni RA oglasov na omrežju.
Sem rešil. Problem je bil v tem da ni bilo RA oglasov v omrežju. Ko se je to zrihtalo višje je vse začelo delat.

LP,
Jure
--
Most problems are man-made.

boris445
Novinec
Prispevkov: 5
Pridružen: 22. Apr 2019 ob 12:58
T-2: Že imam

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a boris445 » 9. Maj 2019 ob 17:16

Še obstaja kakšen APN IPv6 za Andorid? Se da met na telefonu sploh?

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 502
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a starfotr » 9. Maj 2019 ob 19:18

Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

StefanB
Uporabnik
Prispevkov: 25
Pridružen: 6. Jun 2007 ob 08:22
T-2: Že imam
Paket: FTTH 10/10
Kraj: Ljubljana

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a StefanB » 27. Okt 2019 ob 10:23

Že n let imam statičen IPv4 in /64 IPv6 segment na routerju.
Nedavno pa sem opazil, da sta dve napravi, ki ju imam priklopljeni neposredno na T-2 switch poleg dinamičnih IPv4 naslovov dobili tudi nek IPv6 naslov.
Ali sta ta dva IPv6 naslova statična ali dinamična?

Uporabniški avatar
NoName
Administrator
Prispevkov: 2021
Pridružen: 16. Nov 2006 ob 21:26
T-2: Že imam
Paket: VDSL T4 KING + HDTV
Kraj: Šmarje pri Jelšah

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a NoName » 27. Okt 2019 ob 21:49

@StefanB... glede na majhno količino podatkov težko reči... če se naslovi začnejo z fe80::/64 potem gre za t.i. 'link-local' naslove, ki niso usmerjeni, če pa je nekaj kar začne z 2a01:260::/29, potem pa gre za T-2jve IPv6 naslove. Lahko da so SLAAC IPv6 naslovi, ali pa kaki 'temporary' naslovi oz.. nekaj, kar operacijski sistem dodeli če imaš vključene privacy extensione... ali pa kak dhcpv6...
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!
Podpirajte avtorja - donirajte preko PayPala! Slika

StefanB
Uporabnik
Prispevkov: 25
Pridružen: 6. Jun 2007 ob 08:22
T-2: Že imam
Paket: FTTH 10/10
Kraj: Ljubljana

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a StefanB » 28. Okt 2019 ob 10:45

Ne, niso samo link local naslovi, napravi sta dobili (poleg ipv4 in fe80::...) tudi čisto pravi
inet6 2a01:260:d003:...... prefixlen 128 scopeid 0x0<global>
in ta povezava čisto lepo deluje na ipv6 storitve in tudi ping6, tracerfoute6 ipd lepo delujejo.

journalctl pravi, da dobi naslov iz dhcp strežnika na drugi strani povezave (to ni link-local naslov naprave):

Koda: Izberi vse

dhcpcd[431]: xxxx: REPLY6 received from fe80::22d8:bff:xxxx
dhcpcd[431]: xxxx: adding address 2a01:260:d003:xxxx/128
dhcpcd[431]: xxxx: renew in 3600, rebind in 7200, expire in 82800 seconds
Torej je nek T-2 DHCP, dodeljen za 23 ur, vendar mi vsako uro ob renew-u že več dni zapored (journalctl beleži od reboota) dodeli isti IPv6 naslov.
Je to podobno kot IPv4, da se pač lahko na random spreminja (čeprav ponavadi ostaja kar enak dokler je povezava živa), ali zaradi večjega naslovnega prostora vseeno lahko računamo, da bo nekemu mac naslovu dodelil isti IPv6 četudi naprava nekaj dni ni online?

Odgovori