ipv6 in t-2

Vse o T-2 internetu
Odgovori
SoLoR
Model
Prispevkov: 271
Pridružen: 4. Sep 2007 ob 21:18
T-2: Že imam
Paket: FTTH 500/100

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a SoLoR » 16. Apr 2020 ob 21:24

Zadnji ~dan so problemi z routanjem slovenskega ipv6 prometa... namesto preko sixa, gre preko nizozemske in potem na six...

Koda: Izberi vse

traceroute to www.arnes.si (2001:1470:8000::b106:67), 30 hops max, 80 byte packets
 1  2a01-260-4085--5.link6.t-2.net (2a01:260:4085::5)  2.260 ms  2.372 ms  2.818 ms
 2  2a01-260-1-1--6.core6.t-2.net (2a01:260:1:1::6)  1.577 ms  1.591 ms  1.605 ms
 3  2a01-260-1-1--15.core6.t-2.net (2a01:260:1:1::15)  3.384 ms  3.392 ms  3.400 ms
 4  2001:67c:29f0::5:7463:173 (2001:67c:29f0::5:7463:173)  19.444 ms  19.460 ms *
 5  vl50.lljtpl1.six.si (2001:7f8:46:0:1::2107)  64.546 ms  64.475 ms  64.532 ms
 6  * * *
 7  * 2001:1470:8000::b106:67 (2001:1470:8000::b106:67)  20.653 ms  20.299 ms

NoBody
T-2jevec / Moderator
Prispevkov: 351
Pridružen: 28. Nov 2006 ob 16:49
T-2: Že imam
Paket: T4 100/10
Kraj: Maribor

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a NoBody » 17. Apr 2020 ob 08:25

urejeno
Slika

SoLoR
Model
Prispevkov: 271
Pridružen: 4. Sep 2007 ob 21:18
T-2: Že imam
Paket: FTTH 500/100

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a SoLoR » 17. Apr 2020 ob 08:59

NoBody napisal/-a:
17. Apr 2020 ob 08:25
urejeno
Ja opazil :) hvala... nisem vedel a bi postal tukaj, oz. mogoce pisal na ipv6@ ali klical v klicni center (ceprav ce jim tam omenjam ipv6 in routanje, vprasanje ce bodo vedel o cem se gre)...

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 525
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a starfotr » 24. Apr 2020 ob 07:10

Bo T-2 kaj spremenil svojo politiko, na primer lahko bi se držali priporočil RIPE:

https://www.ripe.net/publications/docs/ripe-690
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

peterdoo
Model
Prispevkov: 204
Pridružen: 22. Jan 2007 ob 18:50
T-2: Že imam
Paket: 100/10 FTTH

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a peterdoo » 24. Apr 2020 ob 11:12

Misliš na prefix delegation?

Po novem tudi zasebni uporabniki pri T-2 dobijo /56 čez prefix delegation. Enako kot poslovni. Sicer ni statični, ampak to danes res ni več pomembno. Tako imaš 256 subnetov /64. Enega za WAN, drugega za LAN, pa za WiFi, pa za Guest-WiFi, za serverje,... Zdaj je užitek konfigurirati usmerjevalnik.
Zelo lepa poteza T-2 :rtmT2:

Je pa danes problem, da dnslj1.t-2.net dela samo na IPv4. Na IPv6 ne odgovarja:

Koda: Izberi vse

C:\>nslookup www.orf.at. 2A01:260:1:2::3
DNS request timed out.
    timeout was 2 seconds.
Server:  UnKnown
Address:  2a01:260:1:2::3

DNS request timed out.
    timeout was 2 seconds.
DNS request timed out.
    timeout was 2 seconds.
*** Request to UnKnown timed-out
dnsmb1.t-2.net pa odgovarja tudi na IPv6.

EDIT: Zdaj dnslj1 spet dela čez IPv6.

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 525
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a starfotr » 24. Apr 2020 ob 14:08

Lahko bi dali vsem /48, na primer. In ne samo T-2, vsi operaterji.
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 4189
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 16:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a atepej » 24. Apr 2020 ob 14:49

Tako nekako se to nastavlja na Innbox modemih.

Slika
Slika

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 525
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a starfotr » 27. Apr 2020 ob 09:42

Tole nima nobene veze z mojim predlogom.
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

Uporabniški avatar
ciril88
T-2jevec
Prispevkov: 977
Pridružen: 16. Apr 2009 ob 16:31
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant 600/40
Kraj: Republika prlekija

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a ciril88 » 28. Apr 2020 ob 18:48

Lahko bi, veš kaj bi vse lahko...
You Can Call Me Santa Claus
Slika

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 525
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a starfotr » 29. Apr 2020 ob 14:38

Ne samo, da bi lahko. Morali bi, v bistvu.
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 2377
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 17:52
T-2: Še nimam

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 29. Apr 2020 ob 14:41

Priporočilo oz. “Best practice” še zdaleč ni obveza.

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 525
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a starfotr » 29. Apr 2020 ob 20:50

Saj tudi IPv4 ni obveza. Niti ne IPv6.

Je pa dobro, če nekaj delaš, da delaš to, kot je treba.

Hm, čigav je že slogan "tako kot mora biti"?
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

StefanB
Uporabnik
Prispevkov: 27
Pridružen: 6. Jun 2007 ob 08:22
T-2: Že imam
Paket: FTTH 10/10
Kraj: Ljubljana

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a StefanB » 16. Dec 2020 ob 08:41

Če še komu stare nastavitve s statično dodeljenim povezovalnim segmentom in /64 subnetom ne delujejo več je tule kopija odgovora T-2 meni:
Glede IPv6 protokola.
Smo v obdobju ko selimo stranke iz starega sistema na nov sistem.
Bistvena novost je, da sedaj omogočamo protokol IPv6 vsem strankam v osnovi.
Tega omogočamo preko metode DHCPv6.
Statična konf. IPv6 omogočamo le na priključkih, ki so tipa poslovni.
Vaš priključek je že preseljen na nov sistem.
Tako da vsem strankam(rezidenti) katerim smo omogočili IPv6 (statična konf.) v začetku, se ob prehodu na nov sistem pobrišejo IPv6 naslovi.

Kako deluje ?
Vsaka naprava (PC, TV, Kamera,…) katero priklopite na naš priključek in če podpira IPv6 bo dobila preko DHCPv6 ipv6 naslov /128.
Naprave tipa (router) »usmerjevalnik« in podpirajo IPv6 (piše na njih IPv6 ready), ter pošilja na DHCPv6 paket tipa PD (Prefix Delegation) bodo dobili naslovni prostor /56.
Skratka naprave bodo sedja imele na LAN priključkih dva naslova IPv4 in IPv6.

DNSv6 ostajajo nespremenjeni.
DNS 1: 2a01:260:1:2::3
DNS 2: 2a01:260:1:3::3

Lep pozdrav !
Bravo :rtmT2: !

Skratka, za uporabo IPv6 na routerju izberite:
  • Na WAN strani: SLAAC/DHCPv6
  • Na LAN strani: SLAAC/RDNSS (Če imate tudi starejše naprave, npr Windows<10 pa SLAAC/DHCPv6 - glej preglednico)

krho
Faca
Prispevkov: 106
Pridružen: 3. Mar 2008 ob 13:20
T-2: Že imam
Paket: OranžniOptimum 300/50 (FFTH)

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a krho » 17. Dec 2020 ob 07:25

Sam jest rabim tud ipv6 statiko.. oz. statičen prefix.. ker drugače ne morem do službenih strežnikov preko ipv6

Uporabniški avatar
NoName
Administrator
Prispevkov: 2052
Pridružen: 16. Nov 2006 ob 20:26
T-2: Že imam
Paket: VDSL T4 KING + HDTV

Re: ipv6 in t-2

Odgovor Napisal/-a NoName » 17. Dec 2020 ob 11:21

Ja, taka odločitev je tudi mene presenetila... Škoda, ker ni opcija najem statičnega v6 subneta (proti plačilu, seveda)...
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!

Odgovori