T2 na Telekom (TS) optiki (LLU)

Vse o T-2 internetu
Odgovori

T2 na TS optiki

a) me ne zanima, baker mi zadostuje
2
1%
b) me zanima če bo cena enaka kot cena na vdslju
96
67%
c) me zanima, bi plačeval tudi 10/15 eur več kot na vdslju
46
32%
 
Skupaj glasov: 144

starfotr
Nadebudnež
Prispevkov: 499
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: T2 na Telekom (TS) optiki (LLU)

Odgovor Napisal/-a starfotr » 19. Avg 2017 ob 11:08

Ni enak. Pri P2P ti sploh ni treba uporabiti WDM, če imaš 2 vlakni. ponovno, kakorkoli obrneš, ne dosegaš fizikalnih performansev P2P. Je samo približek z omejitvami.
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3281
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: T2 na Telekom (TS) optiki (LLU)

Odgovor Napisal/-a atepej » 19. Avg 2017 ob 11:15

TS ima tudi na LLU eno vlakno - mislim da za radi tega (vsaj meni) storitve ne delajo kaj slabše.
Slika

starfotr
Nadebudnež
Prispevkov: 499
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: T2 na Telekom (TS) optiki (LLU)

Odgovor Napisal/-a starfotr » 19. Avg 2017 ob 11:22

Res je, zato je potrebno uporabiti WDM, da se loči upload in download.
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3281
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: T2 na Telekom (TS) optiki (LLU)

Odgovor Napisal/-a atepej » 19. Avg 2017 ob 11:30

WDM PON je pa isto
Slika

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1574
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: T2 na Telekom (TS) optiki (LLU)

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 19. Avg 2017 ob 12:07

Vsekakor je (in tudi bo) p2p vedno hitrejši od p2mp. Ampak živimo v kapitalizmu... in tukaj so pomembni stroški.

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3281
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: T2 na Telekom (TS) optiki (LLU)

Odgovor Napisal/-a atepej » 19. Avg 2017 ob 12:18

A pri p2p pa bi lahko vsem hkrati delalo 300/50 - misiš, da je centrala dovolj zmogljiva za to.
Slika

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1574
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: T2 na Telekom (TS) optiki (LLU)

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 19. Avg 2017 ob 13:16

Neumesno vprašanje. Kako bo core omrežje skalirano, je stvar operaterjev. Dejstvo je, da bo en sam uporabnik na enem vlaknu lahko vedno dobil višjo hitrost kot pa če bi si to vlakno delil z N drugimi uporabniki. Z napredkom tehnologije so tudi p2p hitrosti vedno višje.

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3281
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: T2 na Telekom (TS) optiki (LLU)

Odgovor Napisal/-a atepej » 19. Avg 2017 ob 13:43

Na p2p je razmerje do 1:432 - not pa lahko vstaviš 2 central switching blade - kateri ima 2x SFP+ in 4x SFP nekateri pa 4x SFP+ in 8x SFP
Slika

JoTu
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 17. Avg 2017 ob 21:28
T-2: Še nimam

Re: T2 na Telekom (TS) optiki (LLU)

Odgovor Napisal/-a JoTu » 19. Avg 2017 ob 18:06

kitl napisal/-a:Saj ni žalost. Žalost je to, da so pogoji najema drugačni (beri višje hitrosti so dražje) Po oomače povedano T-2 ne mora sam regulirati hitrosti do 1 GB/s tako kot je to pri P2P za isti denar. Zato smo pa omejeni na maks 100/20.
Svoje omejuje, drugim operaterjem ponuja višje hitrosti, seveda za več denarja. Klasika.
Me pa zanima še druga stvar. Pri nas so kabel pripeljali v blok. Trenutno se nič ne dela. Kolikor sem uspel prebrati in razbrati (priznam tole je novo zame,
zato mi ne zamerite, če morda sprašujem za koga neumnosti) bodo v kleti, ali pač že nekje postavili omarico iz katere bodo napeljavi optiko v vsako stanovanje.
V bloku je 19 stanovanj. Se pravi do bloka en kabel, potem pa od omarice v vsako stanovanje svoj kabel. (poenostavljeno)
Postavlja se mi vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi teoretično vseh 19 stanovalcev na polno vse obremenilo in vlekli torente in gledali TV, recimo vsi z max 100/40 kolikor je pač možno? A se potem hitrost deli na število priključenih uporabnikov na "tisto omarico". ?

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7008
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: T2 na Telekom (TS) optiki (LLU)

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 19. Avg 2017 ob 18:45

Teoretično če bi vseh 19 naročnikov na polno obremenilo linijo, bi se mogoče poznalo, ampak v praksi tega ne boš doživel, vsaj za stanovanja.
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Uporabniški avatar
kitl
Administrator
Prispevkov: 7947
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 16:20
T-2: Že imam
Paket: 300 Mbit/s - 40 Mbit/s 2x TV

Re: T2 na Telekom (TS) optiki (LLU)

Odgovor Napisal/-a kitl » 19. Avg 2017 ob 18:46

Ne vem pri nas pride kabel do hiše kateri mislim, da ima 8 vlaken za blok pa ne vem.
Slika


Lp, Kitl

starfotr
Nadebudnež
Prispevkov: 499
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: T2 na Telekom (TS) optiki (LLU)

Odgovor Napisal/-a starfotr » 19. Avg 2017 ob 19:00

Zopet je odvisno od tehnologije. Tista omarica je lahko samo delilnik oz. spojka, brez kakršnekoli opreme. Do bloka je lahko dejansko pripeljanih toliko vlaken, da ima vsako stanovanje svoje. Lahko pa je 1 vlakno do bloka in nato v vsako stanovanje svoje vlakno.

Prva tehnologija se imenuje P2P, kjer gre vlakno od vsakega stanovanja do centrale.
Druga tehnologija se imenuje P2MP, kjer je 1 vlakno od centrale do bloka in se nato razcepi na več uporabnikov.

Promet se vsako leto povečuje. Ozka grla so znana. Če prevečkrat pride do zasičenja bodo morali povečati kapacitete. Vendar vsi naenkrat nikoli ne vlečejo na polno dol. Tako, da ni problema.

Enako je pri vodi, elektriki, plinu... Vsak priključek ima DN 20 cev, medtem, ko gre po ulici cev npr. DN 100.

Enako je z elektriko. Vsak priključek ima varovalke npr. 20 A ali več, medtem ko so v transformatorju 80 A. Teoretično bi 4 ljudje, ki bi na polno rabili elektriko, prekoračili glavno varovalko v transformatorju, praktično jih je pa 50 ali 100 brez prpblema gor. Faktor istočasnosti...
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3281
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: T2 na Telekom (TS) optiki (LLU)

Odgovor Napisal/-a atepej » 19. Avg 2017 ob 19:01

MrTwelveTrees napisal/-a:Teoretično če bi vseh 19 naročnikov na polno obremenilo linijo, bi se mogoče poznalo, ampak v praksi tega ne boš doživel, vsaj za stanovanja.
Pa še taj ne, če je razmerje 1:19 bo hitrost na uporabnika višja od 100/20
Slika

JoTu
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 17. Avg 2017 ob 21:28
T-2: Še nimam

Re: T2 na Telekom (TS) optiki (LLU)

Odgovor Napisal/-a JoTu » 19. Avg 2017 ob 19:05

Na našem koncu je to novo, saj smo o optiki lahko samo sanjali. Zato je tudi toliko neznank. Vem (vsaj zaenkrat) da je kabel v bloku, govorijo o GPON optiki. Za celo mesto.
Koliko je vlaken v kablu ne vem, dvomim pa, da so vlekli kable z določenim številom vlaken po naseljih. Vsepovsod pa je govora samo o GPON-u.

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7008
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: T2 na Telekom (TS) optiki (LLU)

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 19. Avg 2017 ob 19:17

Le kaj bo čez 10, 20, 30, let ? Ko bo vsako stanovanje melo najbrž giga....
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Odgovori