Modem in router v isti mreži

Vse o T-2 internetu
Blaze
Začetnik
Prispevkov: 2
Pridružen: 25. Nov 2012 ob 00:50
T-2: Že imam

Modem in router v isti mreži

Odgovor Napisal/-a Blaze » 25. Nov 2012 ob 00:57

Živjo,
Sem vesel novi uporabnik T-2 optike in zadeva je super. Imam MiLAN MIL-SM801G modem na katerega imam priklopljen Linksys router, vendar so računalniki ki so priključeni na enega ali drugega v različnih mrežah. Ali se da nastaviti Linksys tako da bi se vsi računalniki videli med sabo?

Lp

rossi
Navdušenec
Prispevkov: 706
Pridružen: 16. Dec 2007 ob 19:27
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO FTTH BRO
Kraj: Litija

Re: Modem in router v isti mreži

Odgovor Napisal/-a rossi » 25. Nov 2012 ob 01:24

Priklopiš vse v router... drugače ne bo šlo.

Oz. lahko takole... modem =>> router =>> switch

Skorc
Legenda
Prispevkov: 1288
Pridružen: 21. Jul 2006 ob 11:12
T-2: Že imam
Paket: Malo mešano
Kraj: Pince

Re: Modem in router v isti mreži

Odgovor Napisal/-a Skorc » 25. Nov 2012 ob 07:36

Ja, pa vsi računalniki naj bodo člani iste skupine.
Lep pozdrav,
Škorc

Slika

Uporabniški avatar
magecu
Faca
Prispevkov: 126
Pridružen: 3. Sep 2009 ob 21:06
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant (VDSL)
Kraj: Ljubljana Tržaška

Re: Modem in router v isti mreži

Odgovor Napisal/-a magecu » 25. Nov 2012 ob 12:37

Blaze napisal/-a:Živjo,
Sem vesel novi uporabnik T-2 optike in zadeva je super. Imam MiLAN MIL-SM801G modem na katerega imam priklopljen Linksys router, vendar so računalniki ki so priključeni na enega ali drugega v različnih mrežah. Ali se da nastaviti Linksys tako da bi se vsi računalniki videli med sabo?

Lp
Če vključiš računalnike v modem in nastaviš da se računalniki med seboj vidijo, to pomeni da jih lahko brez težav vidijo tudi vse osebe iz interneta.
Kar jasno ni ravno varna postavitev sistema.

Zato je v takem primeru priporočljivo imeti med tvojim internim (domačim omrežjem) in internetom nek strojni firewall (kar večina routerjev je).
Če na routerju nimaš dovolj vhodov za vse svoje računalnike je priporočljivo da na router priključiš switch (switchi z 8 vhodi in 1Gbps prenosa so zelo poceni).

Če pa še vedno želiš imet nekatere računalnike priključene direktno na modem, računaj da kar vidiš v svojem omrežju lahko vidijo tudi drugi iz interneta (razen če imaš naročeno visoko zaščito na T-2ju in so v bistvu vsi razen želenih portov zaprti na njihovi strani).

Uporabniški avatar
magecu
Faca
Prispevkov: 126
Pridružen: 3. Sep 2009 ob 21:06
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant (VDSL)
Kraj: Ljubljana Tržaška

Re: Modem in router v isti mreži

Odgovor Napisal/-a magecu » 25. Nov 2012 ob 12:39

rossi napisal/-a:Priklopiš vse v router... drugače ne bo šlo.

Oz. lahko takole... modem =>> router =>> switch
Načeloma se da router nastavit da dela kot pravi router in ne kot NAT.
Samo to je iz varnostnega pogleda katastrofalna rešitev.

Blaze
Začetnik
Prispevkov: 2
Pridružen: 25. Nov 2012 ob 00:50
T-2: Že imam

Re: Modem in router v isti mreži

Odgovor Napisal/-a Blaze » 25. Nov 2012 ob 20:14

Zanimive informacije. Torej v modem naj sploh nebi vklapljal računalnikov. No sej trenutno niso. Jaz sem želel imeti svojega v modemu ker mi je Linksys WRT54GL na speed testu potegnil le do 50, imam pa 100, do česar mi je direktno preko modema tudi potegnilo. Očitno je tudi čas za konkretni nov router.

rossi
Navdušenec
Prispevkov: 706
Pridružen: 16. Dec 2007 ob 19:27
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO FTTH BRO
Kraj: Litija

Re: Modem in router v isti mreži

Odgovor Napisal/-a rossi » 25. Nov 2012 ob 20:53

Jap WRT54gl zmore "le" 54Mbps....

Uporabniški avatar
oyoy
Legenda
Prispevkov: 1341
Pridružen: 18. Mar 2006 ob 12:41
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant
Kraj: sLOVEnija/portorož-lucija
Kontakt:

Re: Modem in router v isti mreži

Odgovor Napisal/-a oyoy » 25. Nov 2012 ob 21:09

s tem fw-jem (This version guarantees WAN-LAN 80Mb throughput. For WRT54G/GS/GL) in overlockanim procesorjem na 250 Mhz sem uspel iz WRT-54GLiztisniti še kak kilo čez 50 8)
Slika
Slika

Uporabniški avatar
magecu
Faca
Prispevkov: 126
Pridružen: 3. Sep 2009 ob 21:06
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant (VDSL)
Kraj: Ljubljana Tržaška

Re: Modem in router v isti mreži

Odgovor Napisal/-a magecu » 25. Nov 2012 ob 23:33

Blaze napisal/-a:Zanimive informacije. Torej v modem naj sploh nebi vklapljal računalnikov. No sej trenutno niso. Jaz sem želel imeti svojega v modemu ker mi je Linksys WRT54GL na speed testu potegnil le do 50, imam pa 100, do česar mi je direktno preko modema tudi potegnilo. Očitno je tudi čas za konkretni nov router.
Pol se pa sploh splača nov router.
Ker če je razlog hitrost prenosa na wan vhodu, potem bi bile težave tudi z internim omrežjem, saj bi računalniki na routerju dostopali do računalnika priključenega direktno na modem le z 50Mbps.

Če si nabaviš nov malo boljši router ki zmore polnih 100Mbps na wan portu bo skoraj sigurno tudi omogočal 1Gbps prenos na interni mreži.

Če imaš več kot štiri računalnike in se med seboj veliko pogovarjajo po mreži je treba tudi razmisliti o tem da veliko novih routerjev ima le 4 lan vhode.
V tem primeru je priporočljivo kupiti poleg routerja switch na katerega priključiš vse računalnike in nato switch priključiš z enim kablom na router.
Samo to v večini domačih primerov sploh ni potrebno.

gazui
Začetnik
Prispevkov: 2
Pridružen: 17. Jun 2014 ob 12:13
T-2: Že imam
Paket: T4 optika 100/10

Re: Modem in router v isti mreži

Odgovor Napisal/-a gazui » 17. Jun 2014 ob 13:47

Zdravo,

še eno kratko vprašanje na temo z moje strani: med T-2 modem (Milan MIL-SM801G) in Motorolo VIP1003 bi rad umestil router (Linksys WRT54G2), ker imam v dnevni sobi - kjer potrebujem več inet odjemalcev - samo eno UDP vtičnico? Zanima me, ali ima kateri od vas znalcev kaj izkušenj (kako deluje, oz. kaj je treba narest) s takšno postavitvijo? Torej, da Motorola ni neposredno povezana v Milan modem, ampak je povezana v lokalno omrežje routerja kot ostali uporabniki omrežja (PC, tablet, printer idr).

Hvala!

gr
Navdušenec
Prispevkov: 509
Pridružen: 15. Apr 2007 ob 11:15
T-2: Že imam
Paket: T4 20M, 2xTV, Patton
Kraj: Obalala

Re: Modem in router v isti mreži

Odgovor Napisal/-a gr » 17. Jun 2014 ob 13:48

STB za routerjem ne bo deloval.

gazui
Začetnik
Prispevkov: 2
Pridružen: 17. Jun 2014 ob 12:13
T-2: Že imam
Paket: T4 optika 100/10

Re: Modem in router v isti mreži

Odgovor Napisal/-a gazui » 17. Jun 2014 ob 14:03

huh, a res ni nobene opcije, DMZ mode, karkoli? :)

rossi
Navdušenec
Prispevkov: 706
Pridružen: 16. Dec 2007 ob 19:27
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO FTTH BRO
Kraj: Litija

Re: Modem in router v isti mreži

Odgovor Napisal/-a rossi » 18. Jun 2014 ob 09:23

Switch je opcija vmes pa potem na njega router in STB.

Uporabniški avatar
Anduril
Novinec
Prispevkov: 20
Pridružen: 5. Feb 2007 ob 11:23
T-2: Že imam
Paket: T4 Mega 100/10
Kraj: Ljubljana

Re: Modem in router v isti mreži

Odgovor Napisal/-a Anduril » 25. Jul 2014 ob 19:28

Živjo,

da ne bom odpiral nove teme:

V stanovanju imam od omarice z optičnim modemom (Innbox V60) po stanovanju že vnaprej speljane kable v vsako sobo. Strici, ki so me pred par dnevi priklopili na T2 optiko, so mi kabel v dnevno za STB logično priklopili na (predvidevam) video port modema, problem pa je v tem, da sem imel prej optiko preko Telemacha, STBja nisem potreboval in sem imel preko tega kabla lepo TV priklopljen na lokalno mrežo, da sem prek mreže streamal filme.

Zdej sem si mislil (upal?), da bo dovolj, če med modem in STB uturim en switch, pa potem ven en v STB in en v TV. STB dela normalno, TV pa ne dobi IPja, predvidevam, da zaradi video porta.

Mam tle sploh kako rešitev, razen tega, da posebej vlečem nov kabel čez celo stanovanje v dnevno? Ker to ne pride v poštev in bom potem malo razpizden, k nekako rabim povezavo do mreže na tv. :jao:
Slika

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7093
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Modem in router v isti mreži

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 25. Jul 2014 ob 19:32

"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Odgovori