Domače omrežje

Vse o T-2 internetu
Odgovori
toblak
Novinec
Prispevkov: 22
Pridružen: 28. Nov 2012 ob 20:40
T-2: Že imam

Domače omrežje

Odgovor Napisal/-a toblak » 28. Nov 2012 ob 20:54

:razz: Pozdravljeni, imam Mikrotik router, preko katerega oba računalnika, prenosni in stacionarni, delujeta brez problemov. Prenosni brezžično, stacionarni tako brezžično kot preko kabla. Problem se pojavi, ko hočem ta dva kompa povezat v domače omrežje. Vidita se, datotek pa nikakor ne morem odpirat. Pri stacionarcu sploh ne morem nastavit domače skupine,piše da ni ID omrežja...sigurno so kakšne nastavitve v Mikrotiku?
Hvala za pomoč :razz: . Lep pozdrav!

Uporabniški avatar
magecu
Faca
Prispevkov: 126
Pridružen: 3. Sep 2009 ob 21:06
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant (VDSL)
Kraj: Ljubljana Tržaška

Re: Domače omrežje

Odgovor Napisal/-a magecu » 28. Nov 2012 ob 21:44

Eh to pa zgledajo bolj problemi windows sistema.

Router ima ponavadi bolj malo opravka z filesharingom od windowsov.
Če se računalnika vidita(ping) in sta na istem omrežju ( dela IP naslovov, ki jih prekriva maska sta enaka), potem je router opravil svoje dolžnosti.
Če pa se računalnika celo vidita v omrežni soseščini potem pa router pri tem skoraj sigurno ne more nič imet zraven.

Ostalo je stvar operacijskih sistemov da se pravilno pomenijo med seboj glede dovoljenj za dostop datotek.

Nekateri routerji ko se jim naloži specialne firmarje (DDWRT, Tomato,...) imajo možnost delovati kot wins server. Močno dvomim, da je mikrotik zmožen ali nastavljen, da deluje kot wins server.
In tudi če bi bil, če vidiš v omrežni soseščini računalnik in lahko do njega dostopaš, bi pomenilo, da je router opravil svoj del.

Kar pomeni da bi bilo potrebno ugotoviti kako imaš nastavljen file sharing in zakaj ne deluje kakor si to želiš.
Če imaš na mreži različne verzije widnowsev je to nastavit cel križ.

toblak
Novinec
Prispevkov: 22
Pridružen: 28. Nov 2012 ob 20:40
T-2: Že imam

Re: Domače omrežje

Odgovor Napisal/-a toblak » 28. Nov 2012 ob 21:48

Sta enaka win, w7, Ultimate,64. Se pa meni tudi zdi, da bi lahko bil problem z Win...malo se še pohecam, potem pa na oba kompa naložim na novo, pa da vidimo kako bo...sicer pa hvala za odgovor. Če se še kaj spomniš...

Uporabniški avatar
magecu
Faca
Prispevkov: 126
Pridružen: 3. Sep 2009 ob 21:06
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant (VDSL)
Kraj: Ljubljana Tržaška

Re: Domače omrežje

Odgovor Napisal/-a magecu » 28. Nov 2012 ob 21:53

Jst uporabljam uporabnike z gesli za dostop do datotek na diskih.

Filesharing pa imam nastavljen tako, da so vključene napredne nastavitve.
Nastavljeni permision uporabnikom itd.

Ostali sistemi so mi winsih zmeraj delali probleme, ker je sistem, ki ga uporabljajo zelo slabo spisan.
Stvari delajo boljše če imaš pravi server, samo za domačo uporabo je to popoln absurd. :)

Tako da najprej poglej kakšne dovoljenja imajo kateri uporabniki za dostop do datotek in kako imaš local shares nastavljene.

krepki45
Model
Prispevkov: 296
Pridružen: 24. Feb 2012 ob 18:15
T-2: Že imam
Paket: ORANŽNI DIAMANT HBO-500/100
Kraj: SG

Re: Domače omrežje

Odgovor Napisal/-a krepki45 » 1. Dec 2012 ob 07:59

toblak napisal/-a::razz: Pozdravljeni, imam Mikrotik router, preko katerega oba računalnika, prenosni in stacionarni, delujeta brez problemov. Prenosni brezžično, stacionarni tako brezžično kot preko kabla. Problem se pojavi, ko hočem ta dva kompa povezat v domače omrežje. Vidita se, datotek pa nikakor ne morem odpirat. Pri stacionarcu sploh ne morem nastavit domače skupine,piše da ni ID omrežja...sigurno so kakšne nastavitve v Mikrotiku?
Hvala za pomoč :razz: . Lep pozdrav!
Pri tebi bo problem ker imaš verjetno skupno rabo zaščiteno z geslom.

To rešiš tako da greš v Nadzorno ploščo nato Središče za omrežje in skupno rabo,spreminjanje dodatnih nastavitev,skupne rabe,vsa omrežja in izklopi skupno rabo zaščiteno z geslom.

toblak
Novinec
Prispevkov: 22
Pridružen: 28. Nov 2012 ob 20:40
T-2: Že imam

Re: Domače omrežje

Odgovor Napisal/-a toblak » 1. Dec 2012 ob 09:05

Zdravo, ni problem v geslu...kaj pa vem, sem si raje naredila NAS. Hvala vsem za odgovore, čeprav še vedno ne vem v čem je bila finta...lep vikend!

psevdonim
Faca
Prispevkov: 110
Pridružen: 5. Maj 2007 ob 14:04
T-2: Že imam
Paket: najcenejši
Kraj: SLO

Re: Domače omrežje

Odgovor Napisal/-a psevdonim » 21. Dec 2014 ob 19:44

(december '14)
zaradi problemov z brezžičnim routerjem sem oba računalnika, namiznega in prenosnika, priklopil v modem, ki je Smartcom SVM104.
Problem: ne dela več prenos podatkov med računalnikoma (mapa Skupna raba oz. Shared Documents). Pri iskanju vzroka sem našel, da računalnika nimata isti IP: prenosnik ima 188.230..., namizni pa 93.103... .
Kako je to možno, da imata dva računalnika, vklopljena v isti modem, različen IP ?
Kaj je treba narediti, da bo domače omrežje med tema dvema spet delovalo ? Razen da ju ponovno vključim v nestabilni router ?
___

Uporabniški avatar
Ika13
Navdušenec
Prispevkov: 549
Pridružen: 29. Apr 2007 ob 20:50
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant
Kraj: Kidričevo

Re: Domače omrežje

Odgovor Napisal/-a Ika13 » 21. Dec 2014 ob 19:51

Zato ker si vklopil računalnika v modem, kateri ne služi kot router.
Slika

lp, Ika13

rossi
Navdušenec
Prispevkov: 706
Pridružen: 16. Dec 2007 ob 19:27
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO FTTH BRO
Kraj: Litija

Re: Domače omrežje

Odgovor Napisal/-a rossi » 22. Dec 2014 ob 01:35

Napravi sta dobili zunanji ip naslov in nista v domacem omrezju. Bo treba nov router kupit ;)

Odgovori