Iskratel innbox V50-U, V60-U, F60

Vse o T-2 internetu
Odgovori
SoLoR
Model
Prispevkov: 269
Pridružen: 4. Sep 2007 ob 21:18
T-2: Že imam
Paket: FTTH 500/100

Re: Iskratel innbox V50-U, V60-U, F60

Odgovor Napisal/-a SoLoR » 25. Dec 2018 ob 22:13

Meeh... In kak je razlog da ma innbox lasten javni ip kot da ipji rastejo na drevesu... :) cist nepotreno...

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1663
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: Iskratel innbox V50-U, V60-U, F60

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 25. Dec 2018 ob 22:18

Grem stavit, da nimaš VSEH portov bridganih. Pa tudi WiFi je razlog (čeprav ga ti in jaz ne uporabljava). Ne vem, zakaj se glede tega sekiraš.

SoLoR
Model
Prispevkov: 269
Pridružen: 4. Sep 2007 ob 21:18
T-2: Že imam
Paket: FTTH 500/100

Re: Iskratel innbox V50-U, V60-U, F60

Odgovor Napisal/-a SoLoR » 25. Dec 2018 ob 22:30

Hja ne vem...lahko bi pomoje bli glede na to da mam na ostalih portih iptvje pa telefon kar kolikor vem deluje preko lokalnih ipjev... gre se samo za to da je potencialen security risk nad katerim nimam nobenega nadzora... Saj vem da pretiravam pac mal ocd... Ti dosajo ip za katerga ne ves da ga mas... In teb ni jasno kaj je narobe pa nic ne mors niti pogledat samo internet ne dela. Vem da je to long shot sam prov to je prvo kar mi je padl na misel ko sem to vidu... :) dokler nisem vedu je blo kul... Zdej me bo pa motil ker pac vem :) bom prezivu... Najbrz Slika

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Skorc
Legenda
Prispevkov: 1288
Pridružen: 21. Jul 2006 ob 11:12
T-2: Že imam
Paket: Malo mešano
Kraj: Pince

Re: Iskratel innbox V50-U, V60-U, F60

Odgovor Napisal/-a Skorc » 26. Dec 2018 ob 07:04

SoLoR napisal/-a:Meeh... In kak je razlog da ma innbox lasten javni ip kot da ipji rastejo na drevesu... :) cist nepotreno...

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk
Kakšen naslov (številko) pa naj bi imela naprava, ki je priklopljena na javno omrežje (Internet)? Menda ne iz nabora privatnih naslovov (non routable) :aa:
Lep pozdrav,
Škorc

Slika

SoLoR
Model
Prispevkov: 269
Pridružen: 4. Sep 2007 ob 21:18
T-2: Že imam
Paket: FTTH 500/100

Re: Iskratel innbox V50-U, V60-U, F60

Odgovor Napisal/-a SoLoR » 26. Dec 2018 ob 07:24

Glede na to da naj bi naprava delovala izrecno in samo kot modem, se pravi edina stvar ki jo dela je da se pogovarja z napravo na t-2 strani po enem vec ali manj direkt kablu, ja za to ne rabi javnega ipja. To ni nic "cudno". Naprava ki je priklopljena na javno omrezje je moj router.... ne pa modem, modem je del lokalnega t-2 omrezja.

Uporabniški avatar
RobertM
Moderator
Prispevkov: 2230
Pridružen: 24. Dec 2006 ob 13:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant BRO FTTH
Kraj: Okolica Tolmina

Re: Iskratel innbox V50-U, V60-U, F60

Odgovor Napisal/-a RobertM » 26. Dec 2018 ob 07:59

Innbox je malo več kot samo modem - za 99% uporabnikov je tudi router in zato rabi javni IP.
Za nas naprednejše uporabnike pa je samo odvečni porabnik energije in porabnik enega IPja.

V časih Smartcom modemov je le-ta imel lokalni IP(10.y.x.w) ampak je vsak računalnik dobil javnega.
Če so bili v hiši trije računalniki,...
L.P.Robert
Pred zagonom jezika vklopi možgane !

Slika
Slika

Uporabniški avatar
hiberleaf
Faca
Prispevkov: 172
Pridružen: 24. Sep 2018 ob 22:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO
Kraj: Ljubljana

Re: Iskratel innbox V50-U, V60-U, F60

Odgovor Napisal/-a hiberleaf » 26. Dec 2018 ob 10:53

Če prav razumem se innbox v bridge načinu spremeni v L2 napravo (podobno switch-u) in takrat ne potrebuje IP naslova (IP dobi router priklopljen nanj). Me prav zanima, če bi innbox-a lahko zamenjal s tem: https://www.mimovrste.com/usmerjevalnik ... sfp-5-port ? Ima namreč SFP vhod, kar pomeni, da lahko FTTH optiko priklopim nanj neposredno in se innbox-a znebim. Je tu še kakšna finta ali bi to res delovalo? :hmm:

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7089
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Iskratel innbox V50-U, V60-U, F60

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 26. Dec 2018 ob 11:32

Čigava oprika, od Telekoma ali T2
če je od T2 ali od Telekoma "stari" tip LLU oz. P2P potem ni problema, če pa je gpon od Telekoma pa.... ni tako preprosto.
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Uporabniški avatar
hiberleaf
Faca
Prispevkov: 172
Pridružen: 24. Sep 2018 ob 22:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO
Kraj: Ljubljana

Re: Iskratel innbox V50-U, V60-U, F60

Odgovor Napisal/-a hiberleaf » 26. Dec 2018 ob 12:40

@MrTwelveTrees Kaj pa T2 gpon? Je drugače potrebna kakšna posebna konfiguracija ali je samo plug & play (pri T2 optiki)?

klemen86
Novinec
Prispevkov: 13
Pridružen: 29. Dec 2014 ob 09:33
T-2: Že imam
Paket: T-4 mega

Re: Iskratel innbox V50-U, V60-U, F60

Odgovor Napisal/-a klemen86 » 9. Jan 2019 ob 10:03

Pred kratkim sem dobil dostop preko optičnega priključka, Telekomova optika, router Innbox F60. Opažam, da mi računalnik (Win 10) občasno obnovi DHCP najem (v času, ko sicer najem ne poteče). A se to dogaja še komu na F60?

gr
Navdušenec
Prispevkov: 509
Pridružen: 15. Apr 2007 ob 11:15
T-2: Že imam
Paket: T4 20M, 2xTV, Patton
Kraj: Obalala

Re: Iskratel innbox V50-U, V60-U, F60

Odgovor Napisal/-a gr » 9. Jan 2019 ob 10:26

Privzeto se obnavlja na 50% (je pa na DHCP serverju to nastavljivo) - če si naslov dobil ob 7h in je lease nastavljen na 24 ur, ti ga bo ob 19h avtomatično obnovilo.

klemen86
Novinec
Prispevkov: 13
Pridružen: 29. Dec 2014 ob 09:33
T-2: Že imam
Paket: T-4 mega

Re: Iskratel innbox V50-U, V60-U, F60

Odgovor Napisal/-a klemen86 » 9. Jan 2019 ob 12:02

To vem, da se obnovi avtomatsko na 50% časa. Govorim o obnovah, ki so izven predvidenega časa. Npr. včeraj sem prižgal računalnik ob cca. 7 zjutraj, ob 5 popoldne sem preveril in je bil še vedno isti najem, naslednjič sem preveril ob 8 zvečer in je bil najem ob 19.30 (pol ure po tem, ko bi moral avtomatski najem biti opravljen).

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3458
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: Iskratel innbox V50-U, V60-U, F60

Odgovor Napisal/-a atepej » 9. Jan 2019 ob 12:13

Klemen86 če rabiš statični ip, ga lahko vneseš v mrežno kartico uporabi pa od 192.168.64.2 - 192.168.64.99 pa bo.
Slika

klemen86
Novinec
Prispevkov: 13
Pridružen: 29. Dec 2014 ob 09:33
T-2: Že imam
Paket: T-4 mega

Re: Iskratel innbox V50-U, V60-U, F60

Odgovor Napisal/-a klemen86 » 9. Jan 2019 ob 12:41

Sam naslov mi ni pomemben. Bolj me zanima, če je random DHCP najem posledica izgube povezave (npr. zaradi napake v kablovju) ali je to obnašanje običajno na tem routerju. Sem pa zagnal diagnostiko od moje mrežne kartice (Intel I219-v) in pravi, da je kabel v excellent stanju, ampak omenjeni test dolžino kabla precej preceni. Zdaj pa ne vem, ali ta napaka v oceni dolžine kabla kaj pomeni (slab kabel) ali je vse OK.

gr
Navdušenec
Prispevkov: 509
Pridružen: 15. Apr 2007 ob 11:15
T-2: Že imam
Paket: T4 20M, 2xTV, Patton
Kraj: Obalala

Re: Iskratel innbox V50-U, V60-U, F60

Odgovor Napisal/-a gr » 9. Jan 2019 ob 13:58

Podaljšanja ne dela točno takrat, ko poteče renew time, zato se zaradi tega ne bi preveč sekiral, sploh če si ostal na istem stanju - isti IP, isti Lease Valid čas, posodobljen je samo Lease Expires čas.

Če sumiš na težave s povezljivostjo, rajši preverjaj v sistemskih logih - v Windows z Event Viewer preveri Windows Logs/System, Application and services/Microsoft/Windows/UniversalTelemetryClient/Operational in Dhcp-Client/Operational (ta je privzeto onemogočen in ga je treba vključiti ročno).

Odgovori