postavitev domačega strežnika

Vse o T-2 internetu
Odgovori
gremGOR
Novinec
Prispevkov: 8
Pridružen: 5. Mar 2016 ob 16:59
T-2: Že imam
Paket: enga mega

postavitev domačega strežnika

Odgovor Napisal/-a gremGOR » 5. Mar 2016 ob 18:04

Pozdravljeni,

moja težavica je naslednja, priklopljen sem na 20/2 bakreno žico in za svoje potrebe postavljam http strežnik. Domeno imam že zakupljeno pri Neo-Serv. Strežnik (appache) teče na računalniku, ki je z žico povezan na ruter, ruter pa na Innbox V60 (tudi z žico)...zakaj tako? Ker je v sobi kjer je strežnik in ruter, še en računalnik, ki je prav tako z žico priklopljen na ruter za dostop do interneta. Strežnik teče in deluje, problem pa je v dostopu do strežnika od zunaj...namreč nisem viden.

Če gremo sedaj iz smeri strežnika do Innbox-a:
a) strežnik (z Windowsi in Appachem) ima nastavljeno da samodejno pridobiva IP, saj sem na
b) ruterju nastavil dodeljevanje IP naslova glede na MAC adreso (DHCP reservations) in izklopil wi-fi ker ga ne potrebujem, torej tu ni problema, ker ima strežnik s strani ruterja vedno dodeljen isti IP. Prav tako sem na ruterju nastavil port forwarding,
c) ruter ima nastavljeno tudi DHCP konfiguracijo (internet setup) za pridobivanje IP-ja s strani Innbox-a,
d) na horizontu (Innbox) sem nastavil port forwarding na ruterjev naslov...

Sedaj pa:
1) ko ruter povežem na drugi lan (lan2) vhod na innbox-u, je ruter viden s strani ostalih računalnikov v mreži (ki so povezani na wi-fi omrežje od Innbox-a) in v kolikor vstavim njegov (ruterjev) naslov v iskalnik, brez težav odpre spletno stran, kar pomeni da je strežnik preko ruterja dosegljiv v mreži. Težava pa je, ko želim do spletne strani dostopat od zunaj, saj vedno dobim timed-out.
2) ko pa ruter povežem na tretji lan (lan3) vhod na innbox-u pa ne ruter in ne strežnik nista več dosegljiva niti v mreži, kaj šele od zunaj...

Še shema, da si boste lažje predstavljali:

T-2 ---> InnboxV60 ---> ruter ---> strežnik (Windows 10, Appache)

Zanima me torej kako spravit strežnik do vesolja, ker mi ni nič več jasno...HVALA...

gremGOR
Novinec
Prispevkov: 8
Pridružen: 5. Mar 2016 ob 16:59
T-2: Že imam
Paket: enga mega

Re: postavitev domačega strežnika

Odgovor Napisal/-a gremGOR » 5. Mar 2016 ob 18:12

Še nekaj, SAMO ZA TEST sem poskusil strežnik vezati direktno na Innbox in je v mreži viden brez težav...težava z vidnostjo od zunaj še vedno ostaja...mogoče t-2 blokira incoming traffic na portu 80?

gremGOR
Novinec
Prispevkov: 8
Pridružen: 5. Mar 2016 ob 16:59
T-2: Že imam
Paket: enga mega

Re: postavitev domačega strežnika

Odgovor Napisal/-a gremGOR » 5. Mar 2016 ob 18:56

Bi mogoče moral svoj statični IP, ki mi ga je dodelil T2, uporabiti za statični IP (namesto DHCP) na ruterju, ter dns-a iz tu: http://www.t-2.net/podpora/navodila/int ... nastavitve ???

Uporabniški avatar
oyoy
Legenda
Prispevkov: 1341
Pridružen: 18. Mar 2006 ob 12:41
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant
Kraj: sLOVEnija/portorož-lucija
Kontakt:

Re: postavitev domačega strežnika

Odgovor Napisal/-a oyoy » 5. Mar 2016 ob 19:14

kolko se jaz spoznam na te stvari bo treba, dokler je innbox v vlogi routerja, nastaviti, da bo tvoj router od innboxa vedno dobil isti ip (kje boš to definiral - ali na innboxu, ali na tvojem routerju, je vseeno), vsekakor pa mora biti tudi na innboxu urejen port forwarding na tvoj router, torej na ta nastavljeni ip.
ko/če bo innbox v funkciji navadnega switcha, pa nastavitve urediš izključno na svojem routerju.
Slika
Slika

Uporabniški avatar
RobertM
Moderator
Prispevkov: 2235
Pridružen: 24. Dec 2006 ob 13:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant BRO FTTH
Kraj: Okolica Tolmina

Re: postavitev domačega strežnika

Odgovor Napisal/-a RobertM » 5. Mar 2016 ob 19:28

Nekje med tvojim "tracert" se pojavi tudi 192.168.64.1, ker si priključen za NAT port Innboxa :roll:
Če imaš naročen statični IP ga nastavi na svojemu routerju. le-ta mora biti priključen na bridgan port Innboxa - ponavadi od Lan4 navzdol odvisno od števila naročenih TV,...
Poizkusi z potrom za TV in nato navzdol - na routerju moraš dobiti javni IP (89.xx, 84,xx, 188,xx, ...)
Če ti zmanjka takih portov pokliči na klicni 0806464 in naj ti "odprejo" dodatnega ;-)
L.P.Robert
Pred zagonom jezika vklopi možgane !

Slika
Slika

gremGOR
Novinec
Prispevkov: 8
Pridružen: 5. Mar 2016 ob 16:59
T-2: Že imam
Paket: enga mega

Re: postavitev domačega strežnika

Odgovor Napisal/-a gremGOR » 5. Mar 2016 ob 20:24

Sva rešila z RobertM-om, oziroma je on rešil...potrebno je bilo moj ruter vklopit v lan3 port in ga nastavit na statični IP z DNS strežniki t-2ja...sedaj deluje - hvala obema še enkrat, za pomoč.

gremGOR
Novinec
Prispevkov: 8
Pridružen: 5. Mar 2016 ob 16:59
T-2: Že imam
Paket: enga mega

Re: postavitev domačega strežnika

Odgovor Napisal/-a gremGOR » 12. Okt 2016 ob 10:00

Pozdravljeni,

v začetku tedna so mi majstri napeljali optiko. Konfiguracija sistema se ni popolnoma nič spremenila (HW), prav tako nisem spreminjal SW-ja, ampak, kot je bilo pričakovano, sem spet odrezan s spleta. Ima mogoče kdo kakšno idejo kako lahko strežnik splavim na splet? Tehnik mi po telefonu ni bil ravno v veliko pomoč, če bi bil, bi zadevo poštimala...

Ne razumem, ali sem res jaz tako trd za ta omrežja, ali se kje skriva kšna nastavitev routerja ali innboxa, da jo enostavno vedno znova in znova, spregledam.

Za pomoč in nasvete bi bil izredno hvaležen...

gremGOR
Novinec
Prispevkov: 8
Pridružen: 5. Mar 2016 ob 16:59
T-2: Že imam
Paket: enga mega

Re: postavitev domačega strežnika

Odgovor Napisal/-a gremGOR » 12. Okt 2016 ob 10:04

am, strežnik sem med prvotno ibjavo iz marca, do danes spremenil, vendar je pred prehodom na optiko VSE delovalo...tako da ne bomo iskali v napačni seri. Strežnik teče na androidu(lighttp) in je z routerjem brezžično povezan...

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7095
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: postavitev domačega strežnika

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 12. Okt 2016 ob 12:40

imaš optiko tipa BRO oz. GPON ?
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3464
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: postavitev domačega strežnika

Odgovor Napisal/-a atepej » 12. Okt 2016 ob 12:48

server na wlan resno?
Slika

Skorc
Legenda
Prispevkov: 1288
Pridružen: 21. Jul 2006 ob 11:12
T-2: Že imam
Paket: Malo mešano
Kraj: Pince

Re: postavitev domačega strežnika

Odgovor Napisal/-a Skorc » 12. Okt 2016 ob 13:55

To je različica "za zajebancijo" :)
Lep pozdrav,
Škorc

Slika

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1668
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: postavitev domačega strežnika

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 12. Okt 2016 ob 14:27

Verjetno so ti Innboxa prekonfigurirali tako, da so vsi porti za NAT-om. Enostavno si nastavi port forwarding za port 80. Ali pa kliči na support in teži za bridge port.

gremGOR
Novinec
Prispevkov: 8
Pridružen: 5. Mar 2016 ob 16:59
T-2: Že imam
Paket: enga mega

Re: postavitev domačega strežnika

Odgovor Napisal/-a gremGOR » 14. Okt 2016 ob 09:10

MrTwelveTrees napisal/-a:imaš optiko tipa BRO oz. GPON ?
Am, resno? Fantje, še enkrat: za omrežja nisem ekspert, zato ne poznam tega podatka.
atepej napisal/-a:server na wlan resno?[/qoute]
Resno :D ...ker, kot je Skorc omenil: je to samo za lab namene...

In port forwarding sem imel nastavljeno (na Innbox-u (kolikor sem si lahko pomagal s horizontom)) še preden prehodom na optiko...torej svetujete bridge port?

Zdj se bom zmenil za tehnično podporo, da me bo njihov tehnik vodil (kot otroka) skozi nastavitve (dokler stvar ne bo delovala), ker očitno kljub magisteriju iz računalništva in informatike, nisem sposoben postavit fakin strežnika na t-2 optiko, kot prej nisem sposoben tega narest na bakru...ne vem zakaj sem zapravil vsa ta leta študija??? :jao:

Odgovori