Gratuitous ARP

Vse o T-2 internetu
Odgovori
gulikoza
Starešina
Prispevkov: 1643
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 16:33
T-2: Že imam
Paket: 10/10 FTTH + tv + telefon

Gratuitous ARP

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 6. Apr 2016 ob 16:23

Imam težavo ker ne delujejo dodatni statični IP-ji na priključku dokler se na njih ne začne odvijati promet ven. To je malce nerodno, če imaš server ki čaka na povezavo in nič ne dobi, dokler nekaj ne pošlje ven. IP-ji so skonfigurirani kot aliasi (ni routed subnet).
Support pravi, da naj router pošlje gratuitous ARP za vsak statičen IP, da se zapiše v tabelo. Na OpenWRT sem doprogramiral hotplug skripto, ki pa mi ne dela po pričakovanjih.

Za mušter sem vzel ifup-eth iz Centosa, ki pošlje dva arping ukaza, enkrat z -A in drugič -U (request in reply). S tcpdump na routerju vidim, da tudi router pošlje ven ARP pakete, ampak se IP ne vklopi. IP se vklopi, če narediš direktno arping na gateway (brez -A ali -U, z dest na 84.255.192.1). To pa žal pomeni, da bi moral hardcodati IP gateway-a v skripto, raje pa bi imel univerzalno rešitev :D.

Moje vprašanje je, ali obstaja kakšna kombinacija opcij, da arping pošlje tak unsolicited request (ali reply), da bodo T-2 switchi ustrezno reagirali?
Trenutno imam v skripti:

Koda: Izberi vse

logger "Sending gratuitous ARP on $INTERFACE ($DEVICE) for $IP"
/usr/sbin/arping -q -U -c 1 -I $DEVICE $IP
sleep 2
/usr/sbin/arping -q -A -c 1 -I $DEVICE $IP
Ob rebootu routerja se vpiše v log: "Wed Apr 6 13:27:30 2016 user.notice root: Sending gratuitous ARP on wan4 (eth0) for 84.255.193.x"
Slika Optika od 30.5.2008

Uporabniški avatar
NoName
Administrator
Prispevkov: 2021
Pridružen: 16. Nov 2006 ob 21:26
T-2: Že imam
Paket: VDSL T4 KING + HDTV
Kraj: Šmarje pri Jelšah

Re: Gratuitous ARP

Odgovor Napisal/-a NoName » 6. Apr 2016 ob 17:32

Če imaš te IPje na enem in istem routerju, bi lahko konec koncev usmerili posamezne statike na isti IP, ki ga uporablja sam router... S tem bi promet za omenjene IPje vedno priletel do tebe... Pa še tistih par zapisov v ARP tabeli bi bilo manj...
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!
Podpirajte avtorja - donirajte preko PayPala! Slika

gulikoza
Starešina
Prispevkov: 1643
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 16:33
T-2: Že imam
Paket: 10/10 FTTH + tv + telefon

Re: Gratuitous ARP

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 6. Apr 2016 ob 17:49

Kaj lahko naredim jaz pri tem?
Skrbi me tudi timeout...koliko časa ostane ARP v tabeli pri T-2?
Slika Optika od 30.5.2008

Uporabniški avatar
NoName
Administrator
Prispevkov: 2021
Pridružen: 16. Nov 2006 ob 21:26
T-2: Že imam
Paket: VDSL T4 KING + HDTV
Kraj: Šmarje pri Jelšah

Re: Gratuitous ARP

Odgovor Napisal/-a NoName » 6. Apr 2016 ob 21:06

A se ti MAC naslov menjuje? Drugače ne štekam, zakaj bi gratuitous arp pošiljal. Tudi, če je mašina ves čas čisto tiho, in nič ne sprašuje naokoli, bi v primeru dohodnega paketa na ta IP moral T-2 edge router (ki še nima arp zapisa v tabeli) poslati ARP request za razreševanje a.b.c.d naslova v nek MAC.. v tem primeru je tvoja mašina seveda 'dolžna' odgovoriti.

Daj mi na ZS sporoči podatke o priključku...
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!
Podpirajte avtorja - donirajte preko PayPala! Slika

gulikoza
Starešina
Prispevkov: 1643
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 16:33
T-2: Že imam
Paket: 10/10 FTTH + tv + telefon

Re: Gratuitous ARP

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 6. Apr 2016 ob 22:08

Ne MAC se ne menja, ampak ja, ARP pa ne pride dokler ne pošlješ nekaj na gateway. Ko pošlješ nekaj na gateway, se promet potem nekako "odpre"...
Slika Optika od 30.5.2008

Uporabniški avatar
NoName
Administrator
Prispevkov: 2021
Pridružen: 16. Nov 2006 ob 21:26
T-2: Že imam
Paket: VDSL T4 KING + HDTV
Kraj: Šmarje pri Jelšah

Re: Gratuitous ARP

Odgovor Napisal/-a NoName » 6. Apr 2016 ob 22:10

No, če hočeš pomoč, pol mi pošlji podatke privat...
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!
Podpirajte avtorja - donirajte preko PayPala! Slika

Odgovori