Telekomova optika + statični IP

Vse o T-2 internetu
Odgovori
srnjak
Novinec
Prispevkov: 11
Pridružen: 18. Feb 2008 ob 15:09
T-2: Že imam
Paket: NET+MOBIL

Telekomova optika + statični IP

Odgovor Napisal/-a srnjak » 15. Jan 2019 ob 11:36

Pozdravljeni,
morda kdo na tem forumu ve kaj več o tem.

Nekaj dni nazaj mi je t-2 priključil internet preko telekomove optike (prej sem imel preko bakra). Tehnik, ki je bil pri meni, je naročil, da moram nastaviti pridobivanje IP preko dhcp, čeprav imam naročen statični IP. OK, IP je res dodeljen (naj bi bil vedno isti), poleg tega pa je še tako radodaren, da mi povozi nastavitve v resolv.conf.

Ali kdo ve, zakaj je takšna nuja po dhcp dodeljevanju? Zakaj ne morem enostavno ročno vnesti svojih statičnih podatkov?

Uporabniški avatar
ciril88
T-2jevec
Prispevkov: 740
Pridružen: 16. Apr 2009 ob 16:31
T-2: Še nimam
Paket: Telemach trojček 50/40

Re: Telekomova optika + statični IP

Odgovor Napisal/-a ciril88 » 15. Jan 2019 ob 16:47

srnjak napisal/-a:Pozdravljeni,
morda kdo na tem forumu ve kaj več o tem.

Nekaj dni nazaj mi je t-2 priključil internet preko telekomove optike (prej sem imel preko bakra). Tehnik, ki je bil pri meni, je naročil, da moram nastaviti pridobivanje IP preko dhcp, čeprav imam naročen statični IP. OK, IP je res dodeljen (naj bi bil vedno isti), poleg tega pa je še tako radodaren, da mi povozi nastavitve v resolv.conf.

Ali kdo ve, zakaj je takšna nuja po dhcp dodeljevanju? Zakaj ne morem enostavno ročno vnesti svojih statičnih podatkov?

Vrjetno gre v tvojem primeru za bitni tok, in tam se pač veže IP na mac.
You Can Call Me Santa Claus
Slika

srnjak
Novinec
Prispevkov: 11
Pridružen: 18. Feb 2008 ob 15:09
T-2: Že imam
Paket: NET+MOBIL

Re: Telekomova optika + statični IP

Odgovor Napisal/-a srnjak » 16. Jan 2019 ob 19:45

To jaz bolj razumem, da se dodelitev IP veže na mac.
Če razumem pravilno, dhcp samo posreduje nastavitve za določeno mrežno kartico. Se motim? Lahko malo več tehnične razlage?

Skorc
Legenda
Prispevkov: 1272
Pridružen: 21. Jul 2006 ob 11:12
T-2: Že imam
Paket: Malo mešano
Kraj: Pince

Re: Telekomova optika + statični IP

Odgovor Napisal/-a Skorc » 17. Jan 2019 ob 09:28

Vsaka naprava, ki je priključena v (računalniško) omrežje ima edinstven naslov (mac naslov, prvih nekaj števil določajo proizvajalca). IP naslov je v tvojem primeru iz rezervacije določene pa podlagi mac naslova vstopne naprave. Lahko bi poenostavljeno rekli, da gre za dhcp brez poteka rezervacije veljavnosti IP naslova.
Lep pozdrav,
Škorc

Slika

srnjak
Novinec
Prispevkov: 11
Pridružen: 18. Feb 2008 ob 15:09
T-2: Že imam
Paket: NET+MOBIL

Re: Telekomova optika + statični IP

Odgovor Napisal/-a srnjak » 17. Jan 2019 ob 11:06

Hvala za odgovor.
Vem, kaj je MAC in vem, kaj je dhcp. Ni pa mi jasno, zakaj je obvezna nastavitev dodeljevanja preko dhcp.
Če poznam svoje nastavitve, bi torej lahko tudi ročno nastavil in bi moralo delati. Ali se motim? Navsezadnje je dotični IP ves čas rezerviran zame.

nejcs
Novinec
Prispevkov: 5
Pridružen: 1. Dec 2016 ob 15:18
T-2: Že imam
Paket: Kajpavem1000

Re: Telekomova optika + statični IP

Odgovor Napisal/-a nejcs » 27. Jan 2019 ob 21:09

srnjak napisal/-a:Hvala za odgovor.
Vem, kaj je MAC in vem, kaj je dhcp. Ni pa mi jasno, zakaj je obvezna nastavitev dodeljevanja preko dhcp.
Če poznam svoje nastavitve, bi torej lahko tudi ročno nastavil in bi moralo delati. Ali se motim? Navsezadnje je dotični IP ves čas rezerviran zame.
Ročna nastavitev bi gotovo delovala, pri tem ne pozabi nastaviti route, ki se pri dhcp sama skonfigurira. Ves promet, razen lokalnega, moraš poslat na "default gateway". Z večino routerjev bi delovalo tudi, če ga enostavno usmeriš na port, kjer je internet priklopljen.

Nejc


Sent from my iPhone using Tapatalk

Odgovori