Kako spraviti dva ruterja v isto omrezje

Vse o T-2 internetu
CrazyX
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 16. Avg 2019 ob 19:03
T-2: Že imam

Kako spraviti dva ruterja v isto omrezje

Odgovor Napisal/-a CrazyX » 16. Avg 2019 ob 19:21

Imam optiko preko telekomovih kablov, na modem imam priklopljena dva ruterja in vsak ima svoj staticni IP. Ruterja oz racunalniki povezani na razlicna ruterja se med sabo ne vidijo oz se ne da dostopati do njih lokalno (v bistvu niti preko globalnega IPja ne ker modem nima vklopljen lan loopback). Zanima me, ce se to da kako resit z drugimi nastavitvami na ruterjih in sicer sedaj je nastavljeno tako:

Prvi ruter ima vklopljen DMZ na 192.168.64.99:
Static IP
Wan: 192.168.64.99
Subnet mask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.64.1
Router IP: 192.168.1.1
Router Subnet mask: 255.255.255.0
Dhcp server enabled...
(Globalni IP tega ruterja je 89.212.183.XXX)

Drugi ruter:
Static IP
Wan: 89.212.183.XX
Subnet mask: 255.255.0.0
Gateway: 89.212.0.1
Router IP: 192.168.2.1
Router Subnet mask: 255.255.255.0
Dhcp server enabled...

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7006
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Kako spraviti dva ruterja v isto omrezje

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 16. Avg 2019 ob 19:44

prvemu routerju daš ip:
192.168.0.1
drugemu
192.168.0.2

na prvemu vklopiš DHCP, na drugemu izklopiš.

in ju povežeš med sabo z lan kablom

Naprave bodo dobile IP samodejno od prvega, če pa boš hotu da dobijo prehod od drugega, boš pa ročno vnesel IP v napravo in prehod 192.168.0.2

IP sem sam samo za primer.
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1574
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: Kako spraviti dva ruterja v isto omrezje

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 16. Avg 2019 ob 20:01

En router imaš povezan direktno na internet (bridge), na drugem imaš pa dvojni NAT. Brez pretikanja kablov jih ne boš povezal skupaj v eno mrežje.

CrazyX
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 16. Avg 2019 ob 19:03
T-2: Že imam

Re: Kako spraviti dva ruterja v isto omrezje

Odgovor Napisal/-a CrazyX » 16. Avg 2019 ob 20:38

MrTwelveTrees; na ta nacin bosta imela oba ruterja enak globalni IP naslov, kar pa ne smeta, saj je ravno to razlog zakaj uporabljam 2 na tak nacin.

Mikrohard; ce bi bilo treba le prevezati ni problema, pomembno mi je le, da vsak ruter ohrani svoj globalni IP (ce bi kaj pomagalo lahko DMZ tudi izklopim v horizontu za en ruter).

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7006
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Kako spraviti dva ruterja v isto omrezje

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 16. Avg 2019 ob 20:43

Ne ne bosta.
Rekel si da imaš 2 szatična ipja + 1x IP ki ga ima innbox modem

oba tvoja routerja potegneš kabel na innbox modem kjer imaš bridge port.

se pravi modem ti dobi ip v rangu: 89.xxx.xxx.xxx
pa še 2 x statični IP tvojih dveh routrejev.
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1574
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: Kako spraviti dva ruterja v isto omrezje

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 16. Avg 2019 ob 21:34

Če hočeš obdrzati dva globalna IP-ja in vseeno routerja lokalno povezati, se ti stvar precej zakomplicira. Kaj točno bi pa rad dosegel?

CrazyX
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 16. Avg 2019 ob 19:03
T-2: Že imam

Re: Kako spraviti dva ruterja v isto omrezje

Odgovor Napisal/-a CrazyX » 16. Avg 2019 ob 23:14

MrTwelveTrees; torej povezava ostane kot je? Pac en ruter na en port v modem, drugi na drugega? Ali je misleno da bi se ruterja posebej povezal (to ni mozno ker drug ruter je precej dalec stran in do njega je potegnjen le en kabel).

Mikrohard; nekako povezati ruterja oz imeti opcijo dostopanja do drugih racunalnikov.

Uporabniški avatar
Tosho
Navdušenec
Prispevkov: 636
Pridružen: 12. Jan 2007 ob 16:58
T-2: Že imam
Paket: Optično oranžen
Kraj: Idrija

Re: Kako spraviti dva ruterja v isto omrezje

Odgovor Napisal/-a Tosho » 16. Avg 2019 ob 23:39

Daš vnc na kompe, pa se boš lahko povezal na vse...
Slika

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7006
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Kako spraviti dva ruterja v isto omrezje

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 17. Avg 2019 ob 10:06

Najprej se prepričaj da imaš 3 ipje! ,
1. IP ko se na net povežeš preko INNBOX modema
2. IP ko se na net povežeš preko routerja 1
3. IP ko se na nat povežeš preko routerja 2

vsakič mora biti različen IP

preveri tukaj: https://whatismyipaddress.com/

potem se pogovarjamo naprej.
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

CrazyX
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 16. Avg 2019 ob 19:03
T-2: Že imam

Re: Kako spraviti dva ruterja v isto omrezje

Odgovor Napisal/-a CrazyX » 17. Avg 2019 ob 11:24

Na ruterjih je razlicen, kako se pa direktno “preko modema” povezem?

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7006
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Kako spraviti dva ruterja v isto omrezje

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 17. Avg 2019 ob 12:06

Lahko, pa ti je pomembno da imaš več statičnih IPjev ? Ali ti je zadosti en, in več routerjev doma ?

Ker če ne rabiš več statičnih ipjev, potem nastaviš na obema svojima routerjema ip:
192.168.64.210
192.168.64.220

in na obeh izklopiš DHCP, ta je vklopljen samo na INNBOX modemu

nato povežeš s kablom iz innboxa na LAN port obeh svojih routerjev (ne v WAN port)
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Uporabniški avatar
hiberleaf
Faca
Prispevkov: 157
Pridružen: 24. Sep 2018 ob 22:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO
Kraj: Ljubljana

Re: Kako spraviti dva ruterja v isto omrezje

Odgovor Napisal/-a hiberleaf » 17. Avg 2019 ob 21:53

CrazyX napisal/-a:
16. Avg 2019 ob 20:38
MrTwelveTrees; na ta nacin bosta imela oba ruterja enak globalni IP naslov, kar pa ne smeta, saj je ravno to razlog zakaj uporabljam 2 na tak nacin.

Mikrohard; ce bi bilo treba le prevezati ni problema, pomembno mi je le, da vsak ruter ohrani svoj globalni IP (ce bi kaj pomagalo lahko DMZ tudi izklopim v horizontu za en ruter).
Zadeva bi delovala, če bi naredil static route na modem-u (ves promet od R1, ki ima dest. IP R2 omrežja preusmeriš na port od R2; ves promet od R2, ki ima dest. IP od R1 pa na port od R1). R1 omrežje: X.X.Y.0/24 in R2 omrežje X.X.Z.0/24.
Delovalo bi tudi z vlan-i, vendar bi rabil še 2 smart switch-a :neutral:
Če se prav spomnim, je NAT mogoče nastaviti tudi tako, da se public IP veže na določen private IP (router-ja sta v istem omrežju, vendar se njun promet na modem-u prepošlje s SRC IP-jem določenem v NAT tabeli) :hmm:

@mikrohard bi ti o tem znal malo več povedat :)

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7006
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Kako spraviti dva ruterja v isto omrezje

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 18. Avg 2019 ob 11:06

On ima 1 staričen IP na innboxu (to kar imajo vsi na BRO) in 1x na svojem routerju in ne 2x dodatni IP. V to sem prepričan.
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3279
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: Kako spraviti dva ruterja v isto omrezje

Odgovor Napisal/-a atepej » 18. Avg 2019 ob 11:15

Če prav razumem on ima dva ip-ja (na primer 89.212.39.44 in 188.22.77.10) in bi rad, da lokalno omrežje deluje med njima.
Slika

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7006
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Kako spraviti dva ruterja v isto omrezje

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 18. Avg 2019 ob 11:28

Ne, ima 2 lastna routerj na katerega so priklopljeni računalniki. Rad bi videl da se računalniki vidijo v mreži preko obeh routerjev.

Sej sem mu že zgoraj napisal rešitev, da na enem izklopi DHCP, in ju med sabo poveže preko lan kabla.
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Odgovori