T-2 Test novih hitrosti

Vse o T-2 internetu
lumpek
Model
Prispevkov: 268
Pridružen: 11. Sep 2009 ob 12:27
T-2: Že imam

Re: T-2 Test novih hitrosti

Odgovor Napisal/-a lumpek » 10. Sep 2022 ob 13:58

ja vem. sej sem računal 1 vmesnik majn pri t4 giga.

kaj pri oranžnem optimumu lahko v t2 klubu znižaš ceno programske sheme L na 4,75€? pri t4 paketu to 2x na leto po navadi naredim :D. tako, da v bistvu 1 naročnino letno s tem pri sparaš.

stacionarnega telefona nihče ne uporablja več. mobilni se pa ni kol ni, ker je bilo včasih samo 100min zraven.
smešno, da je t3 paket brez mobilne dražji kot t4. cenejši samo, če pustiš 100mbit internet. pri enaki internetni hitrosti, pa več kot 10€ dražji.
Slika

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 2794
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 17:52
T-2: Še nimam

Re: T-2 Test novih hitrosti

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 10. Sep 2022 ob 14:39

Ne moreš, ker je že del paketa. Lahko pa koristiš točke za časovni zamik.

yuka
Znanec
Prispevkov: 60
Pridružen: 24. Jan 2008 ob 15:59
T-2: Že imam
Paket: 1000/100

Re: T-2 Test novih hitrosti

Odgovor Napisal/-a yuka » 15. Sep 2022 ob 10:16

Glede tega lacp, jaz mam router Asus ax87u, ki podpira WAN Aggregation, torej da maš dva kabla priklopljena direktno v modem. A innobox F60 podpira LACP-IEEE 802.3ad in se to lahko priklopi direktno v modem, še en kabel v lan port? Kaj profitiraš s tem?

Spc
Faca
Prispevkov: 107
Pridružen: 30. Jul 2019 ob 12:07
T-2: Že imam
Paket: 500/100
Kraj: Maribor
Kontakt:

Re: T-2 Test novih hitrosti

Odgovor Napisal/-a Spc » 16. Sep 2022 ob 12:19

yuka napisal/-a:
15. Sep 2022 ob 10:16
Glede tega lacp, jaz mam router Asus ax87u, ki podpira WAN Aggregation, torej da maš dva kabla priklopljena direktno v modem. A innobox F60 podpira LACP-IEEE 802.3ad in se to lahko priklopi direktno v modem, še en kabel v lan port? Kaj profitiraš s tem?
Jaz imam SFP člen v svoj lasten switch.
Ta SFP je povezan z 1Gbit/s do T-2 optike, torej internet mi ne bo deloval nič hitreje, omejen sem na 1Gbit/s fizično preko optike.
Server je sicer povezan z LACPjem tudi na internet, a to je bolj redudanca do switcha kot kaj druga.

LACP pa pomaga za lokalno mrežo.
Predstavljaj si da imaš paket z 1Gbit/s internetom, T-2.
V lokalni mreži imaš recimo NAS, ki je pravtako povezan z 1Gbit/s v lokalno mrežo.

Če bi teoretično kopiral datoteko iz NAS-a na PC v lokalni mreži ti to vzame 1gbit/s.
Ko bi kopiralo iz NAS-a pa bi še hkrati nekaj downloadal iz interneta z 1gbit/s.

V tem primeru bi ti:
- Ali padla internet hitrost na par kilobyte-ov na sekundo
- Ali padel prenos iz NASa na par kilobyte-ov na sekundo

Če imaš LACP ti oboje deluje nemoteno z 1Gbit/s, vseskupaj 2Gbit/s.
Lahko hkrati kopiraš datoteke iz lokalne mreže z 1gbit/s in hkrati downloadaš z 1gbit/s iz internta.

yuka
Znanec
Prispevkov: 60
Pridružen: 24. Jan 2008 ob 15:59
T-2: Že imam
Paket: 1000/100

Re: T-2 Test novih hitrosti

Odgovor Napisal/-a yuka » 16. Sep 2022 ob 12:47

Ok razumem, hvala za razlago. Sam ni mi pa jasno zakaj bi kdo mel direkt v modem 2 kabla, da mas potem kot 2x Wan po 1Gbit aggregation 2Gbps Wan.. Mogoce ce bi mel hitrejsi net od 1Gbit? Verjetno pri 1Gbps ne bo razlike.

Spc
Faca
Prispevkov: 107
Pridružen: 30. Jul 2019 ob 12:07
T-2: Že imam
Paket: 500/100
Kraj: Maribor
Kontakt:

Re: T-2 Test novih hitrosti

Odgovor Napisal/-a Spc » 16. Sep 2022 ob 13:04

yuka napisal/-a:
16. Sep 2022 ob 12:47
Ok razumem, hvala za razlago. Sam ni mi pa jasno zakaj bi kdo mel direkt v modem 2 kabla, da mas potem kot 2x Wan po 1Gbit aggregation 2Gbps Wan.. Mogoce ce bi mel hitrejsi net od 1Gbit? Verjetno pri 1Gbps ne bo razlike.
Tudi če bi imel ti 2gbit internet ti LACP ne pomaga, saj v enem kosu ne moreš downloadat več kot 1gbit/s.
LACP je tako narejen, ko protokol opazi, da je prvi 1gbit link (port) zaseden začne drugega uporabljat.

V tem primeru če hočeš v celoti uporabit 2gbit rabiš 2.5GbE standard.

LACP:
https://www.youtube.com/watch?v=EnqygxhgSoI

yuka
Znanec
Prispevkov: 60
Pridružen: 24. Jan 2008 ob 15:59
T-2: Že imam
Paket: 1000/100

Re: T-2 Test novih hitrosti

Odgovor Napisal/-a yuka » 16. Sep 2022 ob 14:00

Tocno tako si tud jaz predstavlam to zadevo. Ampak kolikor berem po internetu in redditu, naj bi ta Wan aggregation omogocal hitrosti do 2Gbps. Nevem pa, ce je res tako. Zato ker eni se odlocajo med 2.5Gbps single portom, pa temi routerji, ki podpirajo 2 porta v enega za aggregation. Razlika naj bi bila pac v 2.0 vs 2.5Gbps oboje pa naj bi spustilo cez vec kot 1Gbps. Mi je zanimiva ta tema, ker drugace ne vidim kaj bi lahko koristilo to, da majo teli routerji to moznost pac. Pomoje Innbox F60 itak ne podpira tega?

Ali pa je pac fora, da ce mas vec racunalnikov in eden teoreticno recimo porabi 1Gbps, potem lahko z dual tudi drugi dobi 1Gbps, ker bi drugace dobil 0, oz. kak podobnega.

Link;
https://www.asus.com/support/FAQ/1039053/

Spc
Faca
Prispevkov: 107
Pridružen: 30. Jul 2019 ob 12:07
T-2: Že imam
Paket: 500/100
Kraj: Maribor
Kontakt:

Re: T-2 Test novih hitrosti

Odgovor Napisal/-a Spc » 16. Sep 2022 ob 14:39

yuka napisal/-a:
16. Sep 2022 ob 14:00
Ali pa je pac fora, da ce mas vec racunalnikov in eden teoreticno recimo porabi 1Gbps, potem lahko z dual tudi drugi dobi 1Gbps, ker bi drugace dobil 0, oz. kak podobnega.
Tako je ja.
Recimo jaz imam server na LACP-ju 2.0Gbit/s v lokalni mreži in PC z LACPjem 2.0Gbit/s.
Če kopiram 1 file je vedno 1Gbit/s, če pa zraven dodam še drugega pa je takoj 2.0Gbit/s.

Vsak file gre po svojem linku do PCja neke vrste, torej ko je en link zaseden do 100% začne še drugega uporabljati.

Spc
Faca
Prispevkov: 107
Pridružen: 30. Jul 2019 ob 12:07
T-2: Že imam
Paket: 500/100
Kraj: Maribor
Kontakt:

Re: T-2 Test novih hitrosti

Odgovor Napisal/-a Spc » 17. Sep 2022 ob 13:28

Drugače pa če si bo kdo delal doma mrežo z LACP-jem priporočam te mrežne:
https://eu.mouser.com/datasheet/2/612/e ... 472432.pdf

Intel i350-T2 , Dual Port ali Quad Port.

Na ebayu so nove po 25€ na kos.
https://www.ebay.de/itm/Intel-OEM-Netzw ... 4961842243
Slika

Driver podpira ndis 6.85, kar je najnovejši.
:beri:

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 8510
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: T-2 Test novih hitrosti

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 17. Sep 2022 ob 22:33

Na tem linku niso po tej ceni.

Spc
Faca
Prispevkov: 107
Pridružen: 30. Jul 2019 ob 12:07
T-2: Že imam
Paket: 500/100
Kraj: Maribor
Kontakt:

Re: T-2 Test novih hitrosti

Odgovor Napisal/-a Spc » 18. Sep 2022 ob 09:52

MrTwelveTrees napisal/-a:
17. Sep 2022 ob 22:33
Na tem linku niso po tej ceni.
Ta link je potekel, nekdo je že kupil to mrežno, zato sem naredil screenshot cache-a iz brskalnika.
Na ebay-u treba poiskati nove.
:)

Tukaj je original link:
https://www.ebay.de/itm/Intel-OEM-Netzw ... 7675.l2557

Spc
Faca
Prispevkov: 107
Pridružen: 30. Jul 2019 ob 12:07
T-2: Že imam
Paket: 500/100
Kraj: Maribor
Kontakt:

Re: T-2 Test novih hitrosti

Odgovor Napisal/-a Spc » 18. Sep 2022 ob 10:56

Ravnokar sem naredil še dodatne teste.

ASUS RT-AC86U:
Processor: Broadcom BCM4906 (1.8 GHz, 2 cores)
RAM: 512 MiB (Micron MT41K256M16TW)
https://www.mimovrste.com/usmerjevalnik ... 401-bm3000

Vsi porti so gigabitni.
Če naredim speedtest na routerju, da router downloada file iz WAN porta dobim 504.74Mbit/s | 104.38Mbit/s:
Slika

Če izklopim hardware accelerator ( Flow cache ) v routerju, in gre ves promet skozi CPU routerja dobim ven:

Torej WAN > LAN brez vklopljenega Flow Cache-a:
Slika
 
 
Slika
319.57Mbit/s | 103.92Mbit/s

Torej tukaj celoten load prevzame processor routerja.

 
Če vklopim accelerator, Flow Cache dobim:
Slika
 
 
Slika
Tukaj gre WAN > LAN mimo CPU-ja.

Torej brez acceleratorjev niti ne bi bilo možno na routerjih dosegati več kot 300-400mbit/s wan>lan hitrosti.
Problem pa nastane, če vklopim accelerator gre traffic mimo cpuja, in posledično firewall ne zna vsega filtrirat.

CPU zasedenost %, brez flow cache-a:
208 2 admin RW 0 0.0 0 49.6% [bcmsw_rx]

Tukaj izgleda, da WAN > LAN NAT translation uporablja samo 1 jedro, in seveda to jedro pride do 49,6% pri speedtestu 327Mbit/s, več kot to potem ni zmožen spustiti skozi procesor.

:beri:

Še mogoče zanimivost, ping do quake champions strežnika:
ASUS RT-AC86U (Signle 1Gbit/s): Skače 18-20ms (vseeno ali je cache-flow vklopljen ali ne, uporabljen WTFast)
Windows Server 2022 z Intel i350T4 v2 (LACP): Ping ostane na 17ms, ne skače, ravna črta.

RT-AC86U bi naj bil "kao gaming router z WTFast", a ga Windows Server 2022 z Intel i350-T4 v2 požere.
Torej ta WTFast je samo marketing fora, nič ne prinese k pingu.

https://www.wtfast.com/en/
:lol:

yuka
Znanec
Prispevkov: 60
Pridružen: 24. Jan 2008 ob 15:59
T-2: Že imam
Paket: 1000/100

Re: T-2 Test novih hitrosti

Odgovor Napisal/-a yuka » 19. Sep 2022 ob 14:47

Wtfast je v beta in podpira sam dolocene igre:

https://wtfast.zendesk.com/hc/en-us/art ... rted-Games

Qc ni med njimi, probaj LoL

Spc
Faca
Prispevkov: 107
Pridružen: 30. Jul 2019 ob 12:07
T-2: Že imam
Paket: 500/100
Kraj: Maribor
Kontakt:

Re: T-2 Test novih hitrosti

Odgovor Napisal/-a Spc » 20. Sep 2022 ob 09:41

yuka napisal/-a:
19. Sep 2022 ob 14:47
Wtfast je v beta in podpira sam dolocene igre:

https://wtfast.zendesk.com/hc/en-us/art ... rted-Games

Qc ni med njimi, probaj LoL
Kako da ne ?
https://www.wtfast.com/en/games/quake-champions/

Quake Champions 2017
STATUS: Supported

Seveda je tukaj.
:beri:

yuka
Znanec
Prispevkov: 60
Pridružen: 24. Jan 2008 ob 15:59
T-2: Že imam
Paket: 1000/100

Re: T-2 Test novih hitrosti

Odgovor Napisal/-a yuka » 20. Sep 2022 ob 09:46

Ja, ampak pomoje ne na WTfastu, ki je vgrajen v Asus routerje. Poglej zgornji link, ki sem ga dal. Je prav od te implementacije. Ne vem razen, ce imajo napacno specificirano, ampak mislim da na Asus routerjih ni podpore za QC.

Odgovori