Optika v Mengšu

Vse o FTTH in Gratelu
Odgovori
Uporabniški avatar
protoncek
Faca
Prispevkov: 124
Pridružen: 19. Jan 2008 ob 19:00
T-2: Že imam
Paket: 50/20
Kraj: Mengeš
Kontakt:

Re: Optika v Mengšu

Odgovor Napisal/-a protoncek » 23. Nov 2013 ob 23:45

Jaz imam kabel direktno iz zunanje omarice v dnevno, kjer so mi dali dozo cca 8x10 cm. v tej dozi so optični konektorji, tja pride drug optični kabel, ki gre potem v modem. Sam tega ne boš vlekel ker so v tej dozi kabli zavarjeni, pa tudi kabel iz te doze do modema ima gor dva konektorja, katera boš težko vlekel po cevi.
Po moje je najbolje da sam že prej pripraviš vse cevi. Fi je 16 zvrha dovolj, saj je sam kabel tanek (3-4 mm fi), bolj pazi da cev ne bo nikjer ostro zavijala, npr. v kotu, ko gre iz ene stene na drugo - to spelji malce bolj v loku. Če boš imel vse pripravljeno ti bodo po moje že potegnili kabel notri, oni pa zagotovo ne bodo štemali. Edino vprašanje je, če ti bodo kaj več zaračunali če bo kabel zelo dolg...

Kaj se izcimi iz naročila pa le povej, ko kaj izveš. Me zanima, kako ti uspe.
na optiki... žal pri konkurenci...:-(, ampak T2 sem imel pa 2802 dneva...

starfotr
Nadebudnež
Prispevkov: 497
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: Optika v Mengšu

Odgovor Napisal/-a starfotr » 24. Nov 2013 ob 01:22

Bolj kot dolžina kabla je pomembno to, da je doza in modem postavljen na mestu, kjer bo, dokler bo stavba stala. Premik optike šele stane, dodatni metri kabla niso ovira. So brezplačni.

Pa še nekaj... Sedaj imajo narejene kable, nič več ne švasajo naprej od doze. V bistvu imajo vsaj 25 m dolge kable, tako da ti ostanek navijejo in zatlačijo za modem, če je privijačen na steno.


Tule so pa tehnične podrobnosti:
http://forumi.siol.net/showthread.php?t=40833
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

Uporabniški avatar
protoncek
Faca
Prispevkov: 124
Pridružen: 19. Jan 2008 ob 19:00
T-2: Že imam
Paket: 50/20
Kraj: Mengeš
Kontakt:

Re: Optika v Mengšu

Odgovor Napisal/-a protoncek » 24. Nov 2013 ob 10:56

Hm....morajo imeti tudi krajše... Jaz imam namreč od notranje doze do zunanje omarice manj kot 10m in nikjer zvitega kabla. V sami dozi 8x10 pa ni variante da bi spravil notri par metrov tega kabla. V moji ga je v skrajnem primeru slab meter. Pa tudi jaz sem dal čez zid belo rebratso cev fi 10mm (ali 12) in so jo pustili oziroma čez njo speljali kabel. Čez to majhno cev skorajda ne bi mogli spravit nekih konektorjev, torej mogoče na zunanji strani kaj varijo... Razen če so konektorji res majhni.
Škoda, ker me ni bilo zraven, da bi malce "pofirbcal"...
na optiki... žal pri konkurenci...:-(, ampak T2 sem imel pa 2802 dneva...

Airborne
Novinec
Prispevkov: 14
Pridružen: 8. Jun 2009 ob 01:13
T-2: Že imam
Paket: T4 Giga, 2x TV, 1x Tel.

Re: Optika v Mengšu

Odgovor Napisal/-a Airborne » 24. Nov 2013 ob 11:15

Ok je ze malo bolj jasno. Se pravi je ok ce pripravim cevi in bodo potegnili kabel skozi iz smeri vhoda v hiso proti modemu. Na koncu pa potem namestijo konektorje, ce prav razumem. Ali je doza 8x10 lahko poleg modema na koncni lokaciji ali mora biti pri vhodu kabla v hiso? Zunanje omarice nimamo, cev gre pod zemljo direkt v klet.


Aja pa se tole na linku ki ga je podal Starfotr - Telekomov nacin priklopa, je napisano da sta na opticni prikljucni dozi -OPD napeljani dve opticni vlakni:
Funkcijska lokacija je centralna točka kabelskega FTTH omrežja in se nahaja v objektu Telekoma Slovenije. V funkcijski lokaciji je nameščen optični delilnik FTTH, na katerem so zaključena dostopovna optična vlakna FTTH s konektorji LC/APC. Posamezni uporabnik je s funkcijsko lokacijo povezan z dvema dostopovnima optičnima vlaknima FTTH, ki sta preko vstopne točke v objekt (VTO) vezani na hišno inštalacijsko napeljavo in zaključeni na optični priključni dozi (OPD) s konektorjema SC/PC (prvo vlakno = IP/VoIP/IPTV) in SC/APC (drugo vlakno = RF CATV).

Ali mi bodo ce se odlocim za narocilo samo interneta pustili tudi konektor za priklop catv, ce se tako odlocim v prihodnosti. Predvidevam da so Protoncku zato napeljali kabel z dvema konektorjema do modema, ali se motim?
Lp

Uporabniški avatar
protoncek
Faca
Prispevkov: 124
Pridružen: 19. Jan 2008 ob 19:00
T-2: Že imam
Paket: 50/20
Kraj: Mengeš
Kontakt:

Re: Optika v Mengšu

Odgovor Napisal/-a protoncek » 24. Nov 2013 ob 12:01

Glede dveh vlaken ne morem reči, čeprav po moje vsem vlečejo dve vlakni, saj, kot praviš, se kasneje lahko odločiš za spremembo.
glede notranje doze - jaz jo imam meter stran od lokacije, kjer bo modem. Ne vem, koliko je lahko dolg kabel, ki bo povezoval to dozo z modemom, ampak nekako dvomim, da imajo recimo 10 metrskega ali več, da bo to dozo lahko imel recimo v kleti. Po moje so to že tovarniško narejeni kabli s konektorji na obeh straneh in monter to samo priklopi. Sicer bom v četrtek videl, kako to gre, ko mi baje pridejo montirat.
Nimate zunanje omarice? Čudno...namreč, v tej omarici je spoj dovodnega kabla in tega, ki ga bodo vlekli po bajti. Nekje po moje mora biti - seveda na zunanji strani hiše. Vsem so jo dajali. Ko so ti vlekli cev do bajte ...so pustili samo cev?
na optiki... žal pri konkurenci...:-(, ampak T2 sem imel pa 2802 dneva...

Airborne
Novinec
Prispevkov: 14
Pridružen: 8. Jun 2009 ob 01:13
T-2: Že imam
Paket: T4 Giga, 2x TV, 1x Tel.

Re: Optika v Mengšu

Odgovor Napisal/-a Airborne » 24. Nov 2013 ob 12:40

Izvajalci so vprasali ali zelimo cev ali omarico in smo izbrali cev, ker gre 20 cm pod zemljo skozi zunanji zid hise v prostor v kleti, tako da ni bilo potrebno rezati nove fasade za montazo omarice. Upam da bo ok. So mi rekli, da ce damo omarico zunaj potem je dovolj fi 16cm cev cez fasado, ce pa damo cev mora iti v hiso cev fi 50. Verjetno bo sel kabel direktno do opd doze in potem naprej? Ce uporabljajo vnaprej konektirane kable jih bo problem spraviti skozi cevi po notranjosti hise.

Se pa vsekakor priporocam za informacije o nacinu priklopa, ko vam bodo prisli montirat. ;-)
Lp

starfotr
Nadebudnež
Prispevkov: 497
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: Optika v Mengšu

Odgovor Napisal/-a starfotr » 24. Nov 2013 ob 16:46

Od omarice do "bele škatlice" so vlakna varjena. Od bele škatlice naprej je pa kabel s konektorjem, ravno tako je konektor na koncu tega kabla, ko gre v modem. Ti, ki imaš samo cev, pa imaš kabel speljan od cestnega jaška ali od sosedove omarice do tebe.

V beli škalici je navitega res kak meter kabla. Če nimaš že od začetka naročene CATV, potem ti ne potegnejo še enega vlakna. Če se v prihodnosti odločiš za CATV, potem ti pač dodajo še eno vlakno. Verjetnost za to je dokaj majhna, saj če nisi naročnik telekoma, potem je CATV več kot 15€/mesečno, če pa imaš siol, potem pa je nekaj čez 5 €. Jaz v današnjem svetu časovnega zamika niti ne pogledam kabelske :D
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

Uporabniški avatar
Krypto
Starešina
Prispevkov: 1641
Pridružen: 9. Sep 2006 ob 12:07
T-2: Že imam

Re: Optika v Mengšu

Odgovor Napisal/-a Krypto » 25. Nov 2013 ob 22:21

No, kakorkoli že. Cev ti kar pripravi, ti bo kdo kvečjemu hvaležen. Tud 14,3 RBC je v redu da se ne boš preveč matral z razbijanjem.

Uporabniški avatar
Malkec
T-2jevec / Moderator
Prispevkov: 3073
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 15:24
T-2: Že imam
Paket: T4 TERA 100/20 FTTH
Kraj: Maribor

Re: Optika v Mengšu

Odgovor Napisal/-a Malkec » 28. Nov 2013 ob 15:47

Novi naslovi:

HRIBARJEVA ULICA 26
HRIBARJEVA ULICA 27
HRIBARJEVA ULICA 31
JELOVŠKOVA ULICA 1
JELOVŠKOVA ULICA 11
JELOVŠKOVA ULICA 1A
JELOVŠKOVA ULICA 1B
JELOVŠKOVA ULICA 2
JELOVŠKOVA ULICA 2A
JELOVŠKOVA ULICA 5
JELOVŠKOVA ULICA 6
JELOVŠKOVA ULICA 7
JELOVŠKOVA ULICA 7A
JELOVŠKOVA ULICA 8
JELOVŠKOVA ULICA 8A
JELOVŠKOVA ULICA 8B
JELOVŠKOVA ULICA 8C
JELOVŠKOVA ULICA 8D
JELOVŠKOVA ULICA 8E
JELOVŠKOVA ULICA 8F
JELOVŠKOVA ULICA 8G
JELOVŠKOVA ULICA 9
LIPARJEVA CESTA 16
LIPARJEVA CESTA 16A
LIPARJEVA CESTA 21
LIPARJEVA CESTA 22
LIPARJEVA CESTA 25
LIPARJEVA CESTA 33
LIPARJEVA CESTA 37
LIPARJEVA CESTA 44
MURNOVA ULICA 19
MURNOVA ULICA 4
SLOVENSKA CESTA 54
SLOVENSKA CESTA 92
TRUBARJEVA ULICA 11
TRUBARJEVA ULICA 5
TRUBARJEVA ULICA 7
TRUBARJEVA ULICA 9
ŠUBIČEVA ULICA 1
ŠUBIČEVA ULICA 6
ŠUBIČEVA ULICA 8
CANKARJEVA ULICA 21
CANKARJEVA ULICA 23
CANKARJEVA ULICA 7
DALMATINOVA ULICA 7
GLAVIČEVA ULICA 8
GLAVIČEVA ULICA 8A

Airborne
Novinec
Prispevkov: 14
Pridružen: 8. Jun 2009 ob 01:13
T-2: Že imam
Paket: T4 Giga, 2x TV, 1x Tel.

Re: Optika v Mengšu

Odgovor Napisal/-a Airborne » 28. Nov 2013 ob 21:36

Uff, moja ulica je ze na seznamu samo hisna stevilka pa se ni. Malkec se zelo priporocam za objavo, ko bo seznam spet updatan:) lp

Uporabniški avatar
protoncek
Faca
Prispevkov: 124
Pridružen: 19. Jan 2008 ob 19:00
T-2: Že imam
Paket: 50/20
Kraj: Mengeš
Kontakt:

Re: Optika v Mengšu

Odgovor Napisal/-a protoncek » 28. Nov 2013 ob 22:55

Menda so danes spet (ali še vedno) nekaj vlekli...kot kaže, še niso obupali za letos.
BTW....danes sem dobil optiko. Zaenkrat dela (trkam na les). Imam pa doma bajto kot bi bombo vrgel. Je že res da kabelska uporablja OBSTOJEČO koax napeljavo, a kaj ko obstoječa pelje od zgoraj dol, siolova pa ravno obratno (no, razen če bi dal na podstrešje modem...).
To pomeni da sem se moral plazit po podstrešju, prevezat razdelilec, odklopit strešno anteno... :jao: potem sledi ponovno iskanje kanalov, moj philips mi jih razmeče prosto po prešernu.... :grrpc:
na optiki... žal pri konkurenci...:-(, ampak T2 sem imel pa 2802 dneva...

Airborne
Novinec
Prispevkov: 14
Pridružen: 8. Jun 2009 ob 01:13
T-2: Že imam
Paket: T4 Giga, 2x TV, 1x Tel.

Re: Optika v Mengšu

Odgovor Napisal/-a Airborne » 29. Nov 2013 ob 21:37

Super da so napeljali. Torej imas kabelsko in ne ip tv preko siola? Kako pa izgleda sam priklop in montaza, so napeljali lepo ali bo potrebno se popravljati?

Uporabniški avatar
protoncek
Faca
Prispevkov: 124
Pridružen: 19. Jan 2008 ob 19:00
T-2: Že imam
Paket: 50/20
Kraj: Mengeš
Kontakt:

Re: Optika v Mengšu

Odgovor Napisal/-a protoncek » 29. Nov 2013 ob 22:22

Zaenkrat imam samo kabelsko, internet in telefon, čeprav razmišljam da bi nabavil še box, da imam vsaj "normalne" HD programe. V kabelski so namreč bolj "nikad čuo" HD-ji: Docubox HD, fightbox HD, fashion HDServus HD.. :jao: ajd, poleg nikoli gledanih SLO, planet, ARD in podobnih.

Napelje v bistvu kot rečeš...meni je napeljal samo tako, da je delalo ker sem itak imel namen celoten kot, kjer imam to opremo skupaj s PCjem razsuti (kar sem danes tudi storil). Če imaš naročeno kabelsko je dobro prej potegnit in zvezat koax, da mojster lahko pri vsakem TVju izmeri jakost signala.čeprav mislim da on ne bi kaj dosti "čaral"...namreč prišel je s cliotom, tja pa kaj dosti ne spravi, npr. mašine itd...
na optiki... žal pri konkurenci...:-(, ampak T2 sem imel pa 2802 dneva...

žeči
Novinec
Prispevkov: 18
Pridružen: 26. Okt 2013 ob 12:56
T-2: Že imam
Paket: T4 GIGA 100/10 FTTH
Kraj: Mengeš

Re: Optika v Mengšu

Odgovor Napisal/-a žeči » 8. Jan 2014 ob 17:59

No, k meni so prišli danes s T2 in imam končno optiko. So zamenjali oba stara STB-ja in uredili priklop. Takoj ko so odšli, sem šel seveda na speedtest :D in... :shock: nič. Hitrost enaka. Prej sem imel paket T4 GIGA na bakru, torej teoretičnih 20/2. Ko sem torej pognal test, je pokazalo hitrost 15/10 :hmm: nič mi ni bilo jasno. Download enak kot prej, medtem ko upload točno 10Mbit/s. Sem si mislil, da je pač trik v tem, da se morajo strežniki osvežiti ali kaj podobnega. Tv mi je delal normalno. Malo kasneje sem posumil da je kriv mogoče moj star linksys wrt54g usmerjevalnik (ta je glavni usmerjevalnik, v zgornjem nadstropju pa imam tplink wdr3600 + ddwrt). Ker mi ni dalo miru, sem šel v klet, kjer imam ftth modem in sem direkt vanj priklopil utp kabel od računalnika. Poženem test in... :pivo: 100/10 tako kot mora biti. Kriv je bil torej star usmerjevalnik. Čeprav je serija wrt54 zelo dobra, je pač stara in tu ni kaj. Ker je v paketu vključen tudi zastonj tplink usmerjevalnik, sem t2 majstra vprašal, če ga lahko obdržim čeprav ga ne potrebujem, češ, mogoče pa prav pride. Ni bilo nobenih problemov. No in tako sem takoj uporabil tudi njihov ruterček, ki pa ima prepustnost wan/lan 100Mbit/s. Sedaj vse dela normalno :mrgreen: Pa tudi majster je bil prijazen, vse razložil kar sem ga vprašal...

Uporabniški avatar
Krypto
Starešina
Prispevkov: 1641
Pridružen: 9. Sep 2006 ob 12:07
T-2: Že imam

Re: Optika v Mengšu

Odgovor Napisal/-a Krypto » 8. Jan 2014 ob 18:26

Zdej si pa lahko nick spremeniš v žešči:D

Odgovori