Multi optik-ova ponudba in izukušnje potrošnikov z izvedbo

Vse o FTTH in Gratelu
Odgovori
zbiša
Novinec
Prispevkov: 11
Pridružen: 9. Avg 2006 ob 12:38
T-2: Še nimam
Kraj: ljubljana

Multi optik-ova ponudba in izukušnje potrošnikov z izvedbo

Odgovor Napisal/-a zbiša » 9. Avg 2006 ob 13:32

Pred časom /2005/ je Gratel zbiral soglasja za priklop svoje optike v Ljubljani (Beblerjev trg , N. Jarše). Letos poleti je na naslov nadzornega odbora etažnih lastnikov prišla tudi ponudba Multi optika-a za montažo optičnih vlaken do stanovanj (FTTH). Tako imenovano hišno optično omrežje bi ne bilo "last" katerega od sedanjih ali bodočih kabelskih operaterjev, ampak bi zagotavljalo svobodno izbiro med ponudniki multi medijskih storitev in možnost priklopa na različna primarna optična omrežja, ki se in se še bodo izvajala do naše večstanovanjske hiše.
V hiši smo organizirano pristopili k zbiranju soglasij za izvedbo FTTH Multi optik-a in zbrali dovolj interesentov.
Med samo akcijo so se oglasili iz Gratela (verjetno kot odziv na ponudbo Multi optika in naš odziv nanjo) in nas telefonsko obvestili, da bodo prišli opriklopit optiko, da imajo dovolj soglasij itd..
Tako nadzorni odbor kot naš upravnik tega nista dovolila, saj nas Gratel uradno ni nič obvestil, ampak so se javljali le pogodbeni monterji Gratela, ki bi kar začeli vrtati po hiši.
Zdaj me pa zanima, ali ima kdo v Ljubljani že napeljano optiko od Multi optik-a in se je že celo po njej priklopil na katerega od kabelskih operaterjev, na način kot to propagira Multi optik ? Ali kabelski operaterji postavljajo kakšen pogoj za priklop na neodvisno hišno optično omrežje ? Koliko Mb kabli v hiši so to ? Kje so jih npr. speljali (po starih kanalih in katerih ) ? Koliko različnih aparatov bo posameznik lahko imel priklopljenih v enem stanovanju (več TV, računalnik, ... ?)Ali bi se dalo priklopit tudi nadzorne video kamere v hiši, ... ?
Kako pa je z garantom, da se bodo kabelski operaterji odzvali brez kompliciranja ali zavračanja (ob pozivu posameznega lastnika, ki bi se rad priklopil na konkretnega posameznega kabelskega operaterja ? Ali ima to zadevno Multi optik sklenjene kakšne sporazume z operaterji, oz. ali bi jih moral imeti ? Kako se posamezni operaterji odzivajo na to "posredno konkurenco" ? Kaj narekuje zdajšnja zakonodaja glede tega. Ali so operaterji praviloma "dolžni" na priklop, če to potrošnik zahteva?

gulikoza
Starešina
Prispevkov: 1643
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 16:33
T-2: Že imam
Paket: 10/10 FTTH + tv + telefon

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 9. Avg 2006 ob 14:00

Operaterji niso dolžni nič, kljukci od multioptika pa tudi nimajo nobenih pogodb. Večina kabelskih operaterjev pa tako lahko samo sanja o primerni infrastrukturi za FTTH...

Ne razumem zakaj so ljudje proti gratelu, ki dejansko gradi po celem mestu neodvisno optično omrežje, takoj pa nasedejo kljukcem ki jim domov pošiljajo obljube o superhitrih povezavah, pokazati pa nimajo kaj.
Slika Optika od 30.5.2008

T2_Delavec
Starešina
Prispevkov: 12976
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 15:57
T-2: Že imam
Paket: Optika 100/10

Odgovor Napisal/-a T2_Delavec » 9. Avg 2006 ob 14:12

Tam, kjer ne bo infrastrukture, požegnane od Gratela, ne bo optike.
Muti-optik nima infrastrukture požegnane od Gratela. A je treba še razlagat? :o
Optika 100/10

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Prispevkov: 3188
Pridružen: 5. Apr 2006 ob 10:02
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a madpanter » 9. Avg 2006 ob 17:21

zbiša raj vi lepo podpišite z gratelom ker nakoncu bos se brez optike ostal.

@nimda sorry za oftopic: mogoce ves ce bojo gratelovci se kaj hodili po blokih za soglasja?
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

T2_Delavec
Starešina
Prispevkov: 12976
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 15:57
T-2: Že imam
Paket: Optika 100/10

Odgovor Napisal/-a T2_Delavec » 9. Avg 2006 ob 18:32

Bodo, bodo... :P
Optika 100/10

zbiša
Novinec
Prispevkov: 11
Pridružen: 9. Avg 2006 ob 12:38
T-2: Še nimam
Kraj: ljubljana

Odgovor Napisal/-a zbiša » 9. Avg 2006 ob 21:19

Od Multi optika sem v pogovoru izvedel, da so že montirali (ali da bodo) FTTH na nekaj lokacijah v Novih Fužinah. Če kdo to optiko že ima, me zanima ali se je že lahko povezal na katetrega od ljubljanski kabelskih signalov ( ne glede ali dotični operater ponuja signal po optiki (T-2) ali zaenkat še po koaksialcih) ?
Če se je, kakšna je bila procedura ? Ali je bil strošek enak, kot ga sicer konkretni operater zahteva za priklop, če tudi sam napelje hišno napeljavo ali uporabi že obstoječo hišno koaksialno omrežje, montirano ob izgradnji objekta in ali je bila cena za priklop morda večja, kot je ponujana v standardni ponudbi konkretnega operaterja ?
P.s:
Računati je, najbrž, da bo vsak operater, ki bo, na zahtevo potrošnika, priklopil svoj signal na Multi optikovo hišno omreže, moral prispevati določeno vsoto (najemnino ?) za uporabo hišnega optičnega omrežja Multi optik-u !?
Zanima me predvsem praktična, konkretna izkušnja z novim optičnim kablom v objektu in odnosom ljubljanskih operaterjev do potrošnika, ki želi preko optike prejemati signal konkretnega operaterja.

gulikoza
Starešina
Prispevkov: 1643
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 16:33
T-2: Že imam
Paket: 10/10 FTTH + tv + telefon

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 10. Avg 2006 ob 08:29

Mogoče nisi razumel...od Mutioptika nima noben delujoče povezave in je kot kaže tudi še lep čas ne bo imel. O stroških se pa tudi njim samim ne sanja (vprašaj njih kolk kaj stane, recimo za koliko se ti poveča mesečna naročnina!). Kabelski operaterji zaenkrat nimajo primerne infrastrukture za FTTH zato ne vem zakaj misliš da se to da priklopit :roll:
Slika Optika od 30.5.2008

zbiša
Novinec
Prispevkov: 11
Pridružen: 9. Avg 2006 ob 12:38
T-2: Še nimam
Kraj: ljubljana

Odgovor Napisal/-a zbiša » 10. Avg 2006 ob 09:59

Hvala za pojasnila.
Vseeno me zanima, kako si tako siguren v odgovorih.
Ali lahko navedeš tvoj vir informacij in njegovo zanesljivost podkrepiš s kakšnimi referencami ?
Tudi ne razumem, da se ne bi mogel noben operater priklopit na optiko, če pa jo npr. Gratel gradi v Ljubljani za T-2 in so bili tudi pri nas, da bi tudi sam objekt opremili z optiko, a smo jim zaenkrat to preprečili, ker se nam zdi ideja neodvisnega kabla privlačnejša. Do objektov oz. v njih bližino pa jo tako ali tako že napeljujejo ali se pač motim ?
Predvsem, pa sem prepričan, da je le vprašanje časa, ko bodo operaterji optiko potrebovali oz. jo bodo sami montirali po objektih( v Evropi naj bi šli komplet na optiko do 2008 leta), samo, da bo to potem v lasti tistega, ki jo bo napeljal in seveda onemogočil drugim ponudnikom, da jo koristijo. Meni je videti ta logika čisto o.k..
Sicer pa bi se napram Multi optik-u zavarovali z ustrezno pogodbo, če je to tisto sporno, kar naj bi nas moralo skrbeti .
Po drugi strani pa, kaj pa lahko izgubimo, če iz vsega skupaj ne bo nič in Multi optik kabla ne bo zamenjal z optiko ?!

gulikoza
Starešina
Prispevkov: 1643
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 16:33
T-2: Že imam
Paket: 10/10 FTTH + tv + telefon

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 10. Avg 2006 ob 10:24

Glej...glavna poanta je optika do hiše in ne hišni razvod. Stroški hišnega razvoda, tistih par metrov kabla po nadstropjih je zanemarljiv napram stroškom omrežja ki optiko pripelje do hiše. Do hiše pa optike nimaš, torej ti tudi hišni razvod ne pomaga nič. Kablaši na optiko še ne bodo šaltali ker se jim ne splača, saj so komaj dobro prenovili koaksialna omrežja, poleg tega pa sama struktura njihovih omrežij ni primerna za superhitre povezave. Gratel pa ne bo izvajal priklopov na omrežje Mutioptika ker jih pride dražje da imajo posrednika, poleg tega pa oprema sploh ni usklajena, saj te kljukci nimajo pojma kaj montirajo po hišah.

Lahko naročiš Mutioptika. Imel boš optiko v stanovanju...popolnoma neodvisno - ne bo nikamor priklopljena :lol: :lol:
Slika Optika od 30.5.2008

gulikoza
Starešina
Prispevkov: 1643
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 16:33
T-2: Že imam
Paket: 10/10 FTTH + tv + telefon

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 10. Avg 2006 ob 10:43

Vprašaj jih na multioptiku če imajo pogodbo z gratelom o priklopu na njihovo omrežje. Vprašaj jih s katerimi drugimi operaterji imajo pogodbo o priklopu. Vprašaj jih kakšne kable in opremo uporabljajo, na kateri valovni dolžini je signal. Lahko jih povprašaš kako bodo rešili problem priklopa na različne standarde (Gratel bo verjetno imel kar gigabit ethernet, kabelski operaterji se bodo verjetno posluževali APON standardov) in kdo bo kupil vso opremo ki bo dovoljevala različne priklope. Reci jim da te skrbi varnostni vidik, kako bo to rešeno če bodo vsa omrežja priklopljena v eni točki v kletnih prostorih, kdo skrbi za odpravo napak in v kolkem času garantirajo odpravo napake. Vprašaj jih kdo potem namesti opremo pri naročniku v stanovanju, kdo je odgovoren za njeno vzdrževanje in s katerimi ponudniki so stestirali kompatibilnost njihove napeljave. Navsezadnje jih povprašaj koliko bo to vse skupaj dvignilo naročnino pri določenemu operaterju napram tam, kjer se uporablja operaterjev hišni razvod.
Slika Optika od 30.5.2008

zbiša
Novinec
Prispevkov: 11
Pridružen: 9. Avg 2006 ob 12:38
T-2: Še nimam
Kraj: ljubljana

Odgovor Napisal/-a zbiša » 10. Avg 2006 ob 11:44

Hvala !
Tokrat sem z odgovorom kar zelo zadovoljen. Te dileme, ki jih navajaš in vprašanja za Multi optik so tokrat res konkretna in jih bom s pridom uporabil . Vedeti namreč moraš, da smo v objektu zbrali dovolj soglasij za izvedbo M.optikove ponudbe, a bomo vso stvar še precej premleli in preverili in končna odločitev morda niti ne bo toliko v prid Multi optiku, ki nam med drugim ponuja tudi določen % lastništva na kablu.
P.s.:
Če boš imel še kaj konstruktivnega glede te problematike, se prosim oglasi, kot tudi vsi, ki imate na to temo kakšne konkretne argumentirane odgovore in osebne izkušnje s problematiko optike v Ljubljani, Kranju Kopru in drugje.

Uporabniški avatar
Palček
Faca
Prispevkov: 160
Pridružen: 2. Jun 2006 ob 13:43
T-2: Že imam
Paket: 10/10 - optika
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Palček » 10. Avg 2006 ob 21:38

Tudi tukajle lahko kaj prebereš:
viewtopic.php?t=420
Slika

T2_Delavec
Starešina
Prispevkov: 12976
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 15:57
T-2: Že imam
Paket: Optika 100/10

Odgovor Napisal/-a T2_Delavec » 11. Avg 2006 ob 10:55

Evo, tu je pa z enega drugega Foruma, kjer so precej nazorno razkrinkali te Muti-Bariče od Muti-Optika. Upajmo le, da jim kdo zares ne nasede! :)

Evo link:
http://www.mobisux.com/tabla/showflat.p ... /3#2562347
Optika 100/10

ghdgfdhsf

Odgovor Napisal/-a ghdgfdhsf » 12. Avg 2006 ob 23:37

Malo z zamudo ampak je.
Multioptik samo dela zmedo med uporabniki saj nima nobene pogodbe z Gratelom.
Ne ponujajo nobeno optiko ker kot prvo sploh niso seznanjeni z tehničnimi zahtevami ki jih ima Gratel pri izdelovanju kanalne inštalacije v stanovanskih blokih kaj šele o optičnih kablih .
Tisti kateri ste podpisli z multioptikom pogodbo al pa če so vam že naredili instalacijo v bloku ste 100% odrezani od uvedbe optičnih kablov.
In še nekaj kar vsi blodite ko vam naredijo kanalni razvod in postavijo omarico od T-2 v kletne prostore v tej napjeljavi ni še otičnih kablov .
Optični kabli se začnejo vstavljat ko se kaka stranka odloči in to samo za njo.
Glavni dovodni kabel se pa postavi do omarice in čaka na boljše čase to je na priklope strank.

Odgovori