Odprto širokopasovno omrežje(OŠO) na T-2

Vse o FTTH in Gratelu

Re: Odprto širokopasovno omrežje(OŠO) na T-2

OdgovorNapisal/-a starfotr » 20. jan 2014 ob 21:05

Mi lahko na ZS pošlješ ta 2 faktorja? Me prav zanima kaj je vzrok temu.
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.
starfotr
Nadebudnež
 
Prispevkov: 482
Pridružen: 7. sep 2010 ob 14:28
Kraj: Vrhnika
T-2: Še nimam

Re: Odprto širokopasovno omrežje(OŠO) na T-2

OdgovorNapisal/-a Skorc » 20. jan 2014 ob 22:15

OK, navaden smrtnik bo rekel, da je kabel slabe kvalitete. V končni fazi ga ne zanima ali na kvaliteto prenosa vpliva faktor 1, 2 ali N. Za končnega odjemalca je v tem primeru napaljave (storitev) na ravni amaterskega izvajalca.
Lep pozdrav,
Škorc

Slika
Skorc
Legenda
 
Prispevkov: 1243
Pridružen: 21. jul 2006 ob 11:12
Kraj: Pince
T-2: Že imam
Paket: Malo mešano

Re: Odprto širokopasovno omrežje(OŠO) na T-2

OdgovorNapisal/-a SM9/125 » 21. jan 2014 ob 09:36

:plosk:
Zadnjič spremenil SM9/125, dne 21. jan 2014 ob 20:05, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
SM9/125
Faca
 
Prispevkov: 118
Pridružen: 4. nov 2010 ob 21:14
T-2: Že imam

Re: Odprto širokopasovno omrežje(OŠO) na T-2

OdgovorNapisal/-a SM9/125 » 21. jan 2014 ob 09:38

:plosk:
Zadnjič spremenil SM9/125, dne 21. jan 2014 ob 20:05, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
SM9/125
Faca
 
Prispevkov: 118
Pridružen: 4. nov 2010 ob 21:14
T-2: Že imam

Re: Odprto širokopasovno omrežje(OŠO) na T-2

OdgovorNapisal/-a Skorc » 21. jan 2014 ob 12:38

Očitno si me narobe zastopil, kritiziral nisem nikogar. OK, častim :)
Lep pozdrav,
Škorc

Slika
Skorc
Legenda
 
Prispevkov: 1243
Pridružen: 21. jul 2006 ob 11:12
Kraj: Pince
T-2: Že imam
Paket: Malo mešano

Re: Odprto širokopasovno omrežje(OŠO) na T-2

OdgovorNapisal/-a GregecSLO » 21. jan 2014 ob 13:28

FYI:
Folk v občini Velike Lašče ima strašne probleme okol tega "OŠO" fibra, ne govorim nekaj na pamet, bil kar pri parih ljudeh..
Pri meni osebno sicer deluje vse OK, pa sem na istem omrežju...

Eventuelno so potem težave rešili z:
- Menjavo modema Genexis
- Bil je packet loss, to so odpravili z upgrade firmware zgoraj omenjenega modema
- Hišna UTP napeljava neustrezna (2 primera, sem jim napeljal sam pa je bilo pol OK)
- Pri 2 hišah pa so menjali oz. zamenjali kabel, ponovno potegnili vlakna in je zdej OK.

Bil je pa še en problem, globalen, ki je vplival na vse naročnike OŠO v tej občini sicer random, ampak se je dogajal pogosto pa so ga tudi odpravili z firmware upgradom switchev...

@starfotr:
1 faktor: oprema pri stranki - modem HW/FW
2 faktor: kabel OK/NI OK - ali je bila meritev sploh opravljena (ja tud to se dogaja ja)
3 faktor: oprema operaterjev v centrali, switchi/routerji kablovje itd...
4 faktor: kaj in kako ima naročnik poštimano po bajti
5 faktor: človeški faktor :)

Evo ti faktorje :)
GregecSLO
Navdušenec
 
Prispevkov: 638
Pridružen: 29. sep 2009 ob 18:29
T-2: Že imam
Paket: 20/10

Re: Odprto širokopasovno omrežje(OŠO) na T-2

OdgovorNapisal/-a MrTwelveTrees » 21. jan 2014 ob 14:27

90% težav bi rešili, če bi dovolili da bi v te centrale T2 namontiral svojo opremo, in pri stranki samo modem na fiber, se pravi samo fiber v uporabi od OŠO,
+ tega vstop kadarkoli v to centralo

ker tega ni, oz. tega ne dovolijo je pač tako. Izvajatelj "projekta" OŠO postavlja pravila.

to je moje osebno mišlenje.
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found
Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
 
Prispevkov: 6683
Pridružen: 1. mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Odprto širokopasovno omrežje(OŠO) na T-2

OdgovorNapisal/-a atepej » 21. jan 2014 ob 14:55

Če prav razumem so za vse težave krive IskraTEL centrale?
Slika
Uporabniški avatar
atepej
Starešina
 
Prispevkov: 3125
Pridružen: 8. jan 2013 ob 17:04
Kraj: Ravne na Koroškem
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant FTTH

Re: Odprto širokopasovno omrežje(OŠO) na T-2

OdgovorNapisal/-a starfotr » 21. jan 2014 ob 16:20

Jaz mislim, da je problem, ker ta omrežja delajo šalabajzerji. Oni dobijo EU sredstva, naredijo, da nekaj na približno dela, nato pa kasirajo. Drago je za uporabnike in za operaterje. Ker pa ni druge povezave, je to izsiljevanje in sistem vzemi ali pusti.

Ja, se strinjam, da morajo imeti operaterji svojo opremo. Problem je vzdrževati mnogo različnih tipov opreme.
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.
starfotr
Nadebudnež
 
Prispevkov: 482
Pridružen: 7. sep 2010 ob 14:28
Kraj: Vrhnika
T-2: Še nimam

Re: Odprto širokopasovno omrežje(OŠO) na T-2

OdgovorNapisal/-a batou » 21. jan 2014 ob 17:30

Povsod kjer je OŠO je GPON omrežje tako za vednost ! tudi pri tebi


Ah dej ne bluzi, ker ne veš kaj govoriš.

Večina OŠO v sloveniji je p2p, v bistvu je mislim da edini GPON OŠO Južna Primorska.

Komen je bil narejen prej, pri nas je p2p.

Kako vem?

Ker je 100m stran od hiše aktivni optični switch v kabinetu. Kako še? Modem je Prospero 632+, za katerega ne obstaja GPON varianta (Iskratel ima komaj v novih serijah GPON podporo, recimo http://www.innbox.net/en/ftth-gpon-home-gateway <- natanko tega ima prijatelj na OŠO JP na Amisu. Razlika je še, da imajo pri JP samo eno vlakno, pri nas pa sta dve).

Poleg tega sem govoril z Goranom iz Vahte, ravno zaradi tega, ker nas imajo namen dati na GPON omrežje, aktivno opremo odstraniti in jo zamenjati z pasivnimi splitterji (iz 14 central bojo šli na 2). Obvestilo smo prejeli poleti, ampak do sedaj se to še ni zgodilo.

Mailov ne bom objavljal. Lahko pa ga sam kontaktiraš http://www.rumenestrani.si/si/vahta-93639
batou
Uporabnik
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 26. maj 2009 ob 16:35
T-2: Še nimam

Re: Odprto širokopasovno omrežje(OŠO) na T-2

OdgovorNapisal/-a atepej » 21. jan 2014 ob 17:50

Slika
Uporabniški avatar
atepej
Starešina
 
Prispevkov: 3125
Pridružen: 8. jan 2013 ob 17:04
Kraj: Ravne na Koroškem
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant FTTH

Re: Odprto širokopasovno omrežje(OŠO) na T-2

OdgovorNapisal/-a batou » 21. jan 2014 ob 18:03

V kablu mislim da ni razlike, glavna razlika je da PON uporablja časovno multipleksiranje, signal se deli z pasivnimi optičnimi splitterji. Pri p2p pa se uporablja aktivna optična stikala.

To kar pravi MrTwelveTrees je verjetno precej nemogoče v p2p omrežjih, sploh v majhnih vaseh. A bo vsak operater imel svojo majhno centralico v vsaki vasi?
Če pa ni majhnih central pride do problema pri sami količini fibra in posledični prostorski zahtevnosti.
Tu je bitstream dostop veliko bolj ekonomičen.
batou
Uporabnik
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 26. maj 2009 ob 16:35
T-2: Še nimam

Re: Odprto širokopasovno omrežje(OŠO) na T-2

OdgovorNapisal/-a MrTwelveTrees » 21. jan 2014 ob 18:41

tole je neurdano, da so operateji ponudili da dajo svojo opremo v te optične "mini" centrale, vendar oni tega NE pustijo.

sploh pa ker so se odločili da NE bodo vlekli fiber od teh central do vsake stranke, ampak so uporabili že omenjeni sistem ki se prakticira, ja dobro koliko pa bi prihranili ? zdej pa imajo težave...

mah o tem brez veze debatirat, sploh ko kakšen kamion potrga zračne optične kable, pade kakšno drevo na te kable, koliko bodo zdržali te kabli manj ker niso v zemlji.... eh...
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found
Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
 
Prispevkov: 6683
Pridružen: 1. mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Odprto širokopasovno omrežje(OŠO) na T-2

OdgovorNapisal/-a batou » 21. jan 2014 ob 18:52

Sej je bil izpad nekaj časa nazaj, baje ker se je v Ajdovščini pretrgal kabel, ki gre po zraku.

VDSL mislim da so kmalu opustili (imajo vsi fiber do doma), ker so imeli težave s Telekomom.
V naši vasi gre sicer kabel do hiš pod zemljo, ker so bili jaški že prej narejeni, je pa ta centralica precej miniaturna (recimo 1mx1mx30cm).

- xDSL has much higher operating cost than FTTH;
- Service providers do not like non homogeneous networks on the same area (the network was upgraded soon after the completion to a full FTTH solution);
- It takes time for service providers to enter new networks. Start working with them as soon as possible;


http://www.vahta.eu/mma/Prezentacija%20 ... 203160030/
batou
Uporabnik
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 26. maj 2009 ob 16:35
T-2: Še nimam

Re: Odprto širokopasovno omrežje(OŠO) na T-2

OdgovorNapisal/-a SM9/125 » 21. jan 2014 ob 19:52

:plosk:
Zadnjič spremenil SM9/125, dne 21. jan 2014 ob 20:05, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
SM9/125
Faca
 
Prispevkov: 118
Pridružen: 4. nov 2010 ob 21:14
T-2: Že imam

PrejšnjiNaslednji

Vrni se na Optika in Gratel

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost