Prestavitev optičnega switcha

Vse o FTTH in Gratelu
Odgovori
Uporabniški avatar
lukap1
Novinec
Prispevkov: 9
Pridružen: 10. Mar 2008 ob 17:14
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant
Kraj: Ivančna Gorica

Prestavitev optičnega switcha

Odgovor Napisal/-a lukap1 » 31. Maj 2016 ob 13:57

Zdravo,
pri punci imajo optični switch (Milan), ki bi ga radi prestavili na hodnik. Ker gre optični kabel skozi steno in ni šans, da skoz spravim tudi konektorja, ju bo treba odrezat. Na T-2 pravijo, da bo to prišlo vsaj 30 €, treba pa bo zamenjat še konektorja (kajne?). Ker se vedno rad naučim kaj novega (pa tudi kak evro bi prišparal), me zanima, ali bi to lahko naredil sam. Kaj je sploh treba narediti? Samo odrezati konektorja in potem nekako takole namestiti nova? Je kabel lahko medtem "živ"? Pri UTP (in sorodnem) kablovju je zadeva precej enostavna, z optiko pač še nisem delal.
Če mi boste rekli, da naj se tega raje ne lotevam sam (kar bi počel prvič), ker je majhna možnost, da mi uspe, oz. je neizvedljivo, bom pač poklical in se dogovoril na T-2.
Slika

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7144
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Prestavitev optičnega switcha

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 31. Maj 2016 ob 14:03

Ne, ne pozabi.... bo treba plačat pač tisti strošek prestavitve, in bo narejeno tako kot treba, ker če bi šel tisto ti delat kar imaš zgoraj napisano, pa bi potem sličajno reklamiral delovanje storitev, bi tehnik videl da si nekaj čaral in boš dobil še vejčji račun za popravilo.
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Uporabniški avatar
lukap1
Novinec
Prispevkov: 9
Pridružen: 10. Mar 2008 ob 17:14
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant
Kraj: Ivančna Gorica

Re: Prestavitev optičnega switcha

Odgovor Napisal/-a lukap1 » 31. Maj 2016 ob 14:17

Okej, hvala, bomo pač plačali.
Slika

Uporabniški avatar
Krypto
Starešina
Prispevkov: 1644
Pridružen: 9. Sep 2006 ob 12:07
T-2: Že imam

Re: Prestavitev optičnega switcha

Odgovor Napisal/-a Krypto » 1. Jun 2016 ob 18:24

Tisto zgoraj so "mrzli" konektorji. Za orodje in material bi odštel bistveno več kot te pride prestavitev pri T-2.

Uporabniški avatar
lukap1
Novinec
Prispevkov: 9
Pridružen: 10. Mar 2008 ob 17:14
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant
Kraj: Ivančna Gorica

Re: Prestavitev optičnega switcha

Odgovor Napisal/-a lukap1 » 12. Jun 2016 ob 17:15

A mi lahko poveš kaj več o tem, prosim? Kaj so to mrzli konektorji?
Slika

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7144
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Prestavitev optičnega switcha

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 12. Jun 2016 ob 17:44

Po domače povedano: vlakno vtakneš v konektor in to je to.

T2 pa "štuka" otični kabel z "varjenjem" oz "plajsanjem" je postopek veliko bolj kvalitetno narejen kot prva opcija.
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3573
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: Prestavitev optičnega switcha

Odgovor Napisal/-a atepej » 12. Jun 2016 ob 18:30

Lahko uporabi mrzle konektorje samo mora naredit enako kot GVO
Slika

Uporabniški avatar
lukap1
Novinec
Prispevkov: 9
Pridružen: 10. Mar 2008 ob 17:14
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant
Kraj: Ivančna Gorica

Re: Prestavitev optičnega switcha

Odgovor Napisal/-a lukap1 » 12. Jun 2016 ob 22:18

Torej, T-2 (Gratel) naredi to s t.i. pigtailom? Ker tudi zdaj ni konektor direkt na tistem rjavem tankem optičnem kablu, pač pa je vmes pred vsakim konektorjem še kos barvnega. Zato lahko pričakujem, da bodo tudi, ko bodo prišli prestavit, privarili pigtail? Razlog za to pa so izgube? Pri enem konektorju sem npr. zasledil 0.2 dB izgube, varjenje naj bi bilo praktično brez izgub, konektorji na pigtailih pa so verjetno tudi nameščeni bolje, kot bi ga lahko sam. Je to to?
Slika

Uporabniški avatar
Krypto
Starešina
Prispevkov: 1644
Pridružen: 9. Sep 2006 ob 12:07
T-2: Že imam

Re: Prestavitev optičnega switcha

Odgovor Napisal/-a Krypto » 16. Jun 2016 ob 19:59


Odgovori