T2 brezžična optika

Vse o FTTH in Gratelu
Odgovori
PatrikK
Model
Prispevkov: 295
Pridružen: 13. Nov 2016 ob 09:31
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant
Kraj: Tolmin

Re: T2 brezžična optika

Odgovor Napisal/-a PatrikK » 23. Nov 2016 ob 23:53

RobertM: kateri kraj ? :D Ker mogoče slišim jaz dosti bolj :)
Slika

Lojz
Uporabnik
Prispevkov: 40
Pridružen: 17. Okt 2016 ob 09:38
T-2: Že imam

Re: T2 brezžična optika

Odgovor Napisal/-a Lojz » 24. Nov 2016 ob 09:11

RobertM napisal/-a:V enemu kraju sem imel precej strank pa je bil link do tja spravljen ravno nad krošnjami dreves in še skozi daljnovod - tudi megla ni prizanašala.
Na začetku je bilo nekaj problemov, ki so se kasneje rešili in tudi sedaj ne slišim nič slabega od njih ;)
Potem bi mogoče rešil še moj problem, lokacija na vrhu hriba brez dreves in daljnovodov po besedah monterja max. signal,
zjutraj prenos 35M zvečer med 6 in 9 uro pa tudi manj kot 1M, TV HD je blokiran, rešujejo že več kot mesec pa nobenega napredka.
Če rabiš moje podatke me kontaktiraj.

siegmund
Novinec
Prispevkov: 6
Pridružen: 14. Maj 2015 ob 19:12
T-2: Že imam
Paket: oranžni diamant HBO

Re: T2 brezžična optika

Odgovor Napisal/-a siegmund » 15. Jan 2017 ob 15:07

Lojz, nič več ne poročaš kako ti sedaj deluje. Ali ste potem rešili problem?

Uporabniški avatar
kitl
Administrator
Prispevkov: 7968
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 16:20
T-2: Že imam
Paket: 300 Mbit/s - 40 Mbit/s 2x TV

Re: T2 brezžična optika

Odgovor Napisal/-a kitl » 15. Jan 2017 ob 21:23

Praksa je žal takšna, da večina uporabnikov ko se jim zadeva uredi ne poroča več. Tako, da smatraj ta primer kot rešen.
Slika


Lp, Kitl

siegmund
Novinec
Prispevkov: 6
Pridružen: 14. Maj 2015 ob 19:12
T-2: Že imam
Paket: oranžni diamant HBO

Re: T2 brezžična optika

Odgovor Napisal/-a siegmund » 15. Jan 2017 ob 21:33

Prašal sem zato, ker imam jaz podobne probleme. S tem da mi povezava zelo niha (včasih gre lepo 40/20, včasih pa samo 10/5). Mi pa tudi po 2x na dan ven vrže. Napako sem prijavil vsaj že ene 20x in odgovor:"bomo posredovali to tehnikom, da preverijo." Zračne razdalje do odajnika je cca. 1km brez kakršnih ovir. Lokacija: Čirče ( Kranj ) oddajnik je pa na Iskri čez savo (Labore).

Poslano z mojega SM-N910C z uporabo Tapatalk

Lojz
Uporabnik
Prispevkov: 40
Pridružen: 17. Okt 2016 ob 09:38
T-2: Že imam

Re: T2 brezžična optika

Odgovor Napisal/-a Lojz » 18. Jan 2017 ob 00:25

Internet zvečer ne pade več pod 10M, povprečna hitrost pa je med 20 in 30M
TV dela tekoče, časovni zamik tudi dela, še vedno pa nimam HD TV.
Tako stanje mi za silo zadostuje.
Mogoče je pomagalo tudi da sem napisal pritožbo tako da so mi priznali tudi
kar konkreten popust za dva meseca.
Predlagam ti da prijavljaš napako še naprej da ne pozabijo nate.

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1619
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: T2 brezžična optika

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 18. Jan 2017 ob 00:50

Če imaš povprečno hitrost med 20 in 30Mbit/s, nimajo več razloga, da ti ne vklopijo HD TV. Pokliči jih in vztrajaj, da vklopijo... če plačuješ paket, ki vključuje HD programe in če imaš hitrost, ki zadostuje za HD programe, naj ti jih tudi omogočijo... razen, če imajo preobremenjene antene na vaši lokaciji in si ne upajo...

siegmund
Novinec
Prispevkov: 6
Pridružen: 14. Maj 2015 ob 19:12
T-2: Že imam
Paket: oranžni diamant HBO

Re: T2 brezžična optika

Odgovor Napisal/-a siegmund » 18. Jan 2017 ob 01:01

Imam 2xhdtv... televizija deluje normalno, tudi HD-ji. Vecji problem je internet ki niha. Včasih dela normalno, včasih pa komaj 10mb. Da ne govorim o izpadih.

Poslano z mojega SM-N910C z uporabo Tapatalk

siegmund
Novinec
Prispevkov: 6
Pridružen: 14. Maj 2015 ob 19:12
T-2: Že imam
Paket: oranžni diamant HBO

Re: T2 brezžična optika

Odgovor Napisal/-a siegmund » 18. Jan 2017 ob 01:02

Aja imam pa pakek oranžni diamant hbo 40/20

Poslano z mojega SM-N910C z uporabo Tapatalk

matevz123
Začetnik
Prispevkov: 3
Pridružen: 7. Apr 2017 ob 06:02
T-2: Že imam
Paket: Brezžična optika T4 GIGA

Re: T2 brezžična optika

Odgovor Napisal/-a matevz123 » 7. Apr 2017 ob 06:15

Pozdravljeni.
Sem novopečeni t-2 uporabnik na "brežžični" optiki.
Najprej vprašanje za rutrer. Na helpu so mi zatrdili, da na omrežje ne morem postaviti svojega ruterja z dhcp in na innboxu bi se ga pa izklopilo. Ali je to res, ker to ni normalno?

Drugo pa, porti so nastavljeni na horizontu, ampak od zunaj do svojih storitev nimam dostopa (ftp, synology...). Ali je tudi tu kaksna omejitev in se ne da, lol.
Lep pozdrav

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1619
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: T2 brezžična optika

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 7. Apr 2017 ob 07:19

Lahko bi ti nastavili bridge port na Innboxu (jaz ga imam). V skrajni sili lahko ethernet kabel iz mikrotika priklopiš direktno v svoj router. Ampak potem izgubiš stacionarno telefonijo (razen, če lahko na svojem routerju narediš bridge port za innboxa... ali pa da pred oba skupaj postaviš switch).

matevz123
Začetnik
Prispevkov: 3
Pridružen: 7. Apr 2017 ob 06:02
T-2: Že imam
Paket: Brezžična optika T4 GIGA

Re: T2 brezžična optika

Odgovor Napisal/-a matevz123 » 7. Apr 2017 ob 07:42

Verjetno je problem, če postavim pred modem switch, ker imam 2 televiziji. Po istem utp kablu mora iz 2 nadstropja v pritličje, tako internet kot televizija. Poleg tega, a ne bo potem problem, ker bosta na istem omrežju 2 dhcp strežnika?

Povezava po hiši je taka: (nX: nadstropje X)

mikrotik -> innbox(n2) -> switch(n1) -----------------> wifi ruter (dhcp forwarder) (n1)
-------------------------------------------------------------> pc 1 (n1)
-------------------------------------------------------------> synology (n1)
-------------------------------------------------------------> switch (n0)
-----------------------------------------------------------------------------------> pc 2 (n0)
-----------------------------------------------------------------------------------> televizija 2 (n0)
-----------------------------> televizija 1 (n2)
-----------------------------> wifi ruter (dhcp forwader) (n2)

Upam, da je razumljivo, nadstropja so povezana z 1 kablom. Modem je v 2 nadstropju. Televiziji sta v 2. in pritličju.


PS: problem z nedelovanjem zunanjega dostopa je rešilo reboot vse mrežne opreme.

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1619
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: T2 brezžična optika

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 7. Apr 2017 ob 09:08

Ne vem, če me dobro razumeš.

Sedaj imaš mikrotika priklopljenega v WAN port Innboxa... in potem imaš na Innboxa priklopljeno svojo opremo (router, in drugo šaro... niti ni važno, kako).

Ena opcija je, da Innboxa popolnoma odstraniš (ga izklopiš iz elektrike in pospraviš v škatlo/omaro). Pri tej opciji mikrotika priklopiš na WAN port lastnega routerja (IP bo dobil preko DHCP)... vso opremo (vključno s TV-ji) priklopiš na lasten router. Edina stvar, ki ti ne bo delala, je stacionarni telefon (ker dvomim, da tvoj router podpira IP telefonijo... pa tudi če bi jo, bi moral od T-2 dobiti konfiguracijo). Če bi tvoj router podpiral bridganje WAN porta na LAN porte, bi lahko tudi Innboxa priklopil na lasten router (bridge port seveda) in preko njega fural IP telefonijo.

Druga opcija je, da med Mikrotika in Innboxa priklopiš še en neumen switch. Potem lahko kabel iz tega switcha priklopiš v WAN port routerja. Na ta način boš imel dve popolnoma neodvisni mreži (eno v Innboxu in eno na lastnem routerju). Kam in kako boš priklapljal naprave, je tvoja lastna odločitev. Innboxa načeloma ne potrebuješ... TV-ji so lahko priklopljeni kamorkoli.

Ampak vseeno... predlagam ti, da še enkrat pokličeš na helpdesk in si malo bolj tečen glede bridge porta na Innboxu... rečeš, da si slišal, da je to vsekakor tehnično možno (da nek sosed to ima.. bla bla). Če jih ne vklapljajo več, je to samo poslovna odločitev (ker jim pač zmanjkuje IPv4 naslovov).

matevz123
Začetnik
Prispevkov: 3
Pridružen: 7. Apr 2017 ob 06:02
T-2: Že imam
Paket: Brezžična optika T4 GIGA

Re: T2 brezžična optika

Odgovor Napisal/-a matevz123 » 7. Apr 2017 ob 11:40

Hvala za pojasnilo.
Sej ko sem klical prvič na help, so mi rekli, da dinamični zunanji IP ni mogoč in lahko, ampak s tehtnim razlogom, zaprosim za statični IP. It ta "tehtni" razlog, je očitno zaradi pomanjkanja IPv4 naslovov. Zakaj zaboga ni možno dobit IPv6 naslova, ki jih je na milijarde. Uporaba zastarele tehnologije?

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3366
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: T2 brezžična optika

Odgovor Napisal/-a atepej » 7. Apr 2017 ob 12:42

Jst innbox-a nebi odstranjeval.
Slika

Odgovori