hAP ac

Vse o FTTH in Gratelu

hAP ac

OdgovorNapisal/-a atepej » 20. nov 2016 ob 12:03

A ve kdo kako bi ga pripravil, da bi delal na T-2 (LLU) FTTH.

Več o njem: https://routerboard.com/RB962UiGS-5HacT2HnT
Slika
Uporabniški avatar
atepej
Starešina
 
Prispevkov: 3212
Pridružen: 8. jan 2013 ob 17:04
Kraj: Ravne na Koroškem
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant FTTH

Re: hAP ac

OdgovorNapisal/-a RobertM » 20. nov 2016 ob 12:54

Iz enega LAN porta switcha v LAN1 Mikrotika+konfiguracija :lol:
Ali bi kako drugače priključil (sfp,3G,...) ?
L.P.Robert
Pred zagonom jezika vklopi možgane !

Slika
Slika
Uporabniški avatar
RobertM
Moderator
 
Prispevkov: 2211
Pridružen: 24. dec 2006 ob 13:51
Kraj: Okolica Tolmina
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant BRO FTTH

Re: hAP ac

OdgovorNapisal/-a NoName » 20. nov 2016 ob 15:28

Po mojem bi ga priključil direkt na fiber.. rabiš ustrezen SFP modul zanj, potem pa odvisno od tega, kakšno napravo imaš od T-2. Če imaš MILAN switch, pol bi rabil še en SC-SC duplex skoznik, ter SC-LC kabel. Če imaš Innbox, pol bi verjetno delal tisti SFP vmesnik, ki je v njem...
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!
Podpirajte avtorja - donirajte preko PayPala! Slika
Uporabniški avatar
NoName
Administrator
 
Prispevkov: 2013
Pridružen: 16. nov 2006 ob 21:26
Kraj: Šmarje pri Jelšah
T-2: Že imam
Paket: VDSL T4 KING + HDTV

Re: hAP ac

OdgovorNapisal/-a atepej » 20. nov 2016 ob 15:55

Ja sedaj pa imam Innbox v50-U.
Slika
Uporabniški avatar
atepej
Starešina
 
Prispevkov: 3212
Pridružen: 8. jan 2013 ob 17:04
Kraj: Ravne na Koroškem
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant FTTH

Re: hAP ac

OdgovorNapisal/-a |DSI| » 20. nov 2016 ob 23:57

Jah potem je enostavno. gbic iz Innboxa vtakneš v Mikrotika.
Potem pa lepo nastaviš potrebno število ether portov (glede na število TV/TEL vmesnikov) kot slave od sfp1 (ali pa kreiraš en bridge "uplink" in vanj dodaš sfp1 + željene ether porte).
Za preostale ether porte in wlan interface pa ustvariš še en bridge oz. ponucaš obstoječi "bridge-local"
Ostane ti samo še konfiguracija IPjev (DHCP client ali pa statičen IP na sfp1 interface), lokalni IP na bridge-local, potem pa še NAT/FW pravila po potrebi in to je to.
Slika T-2
Slika FTTH
Slika UMTS
|DSI|
Faca
 
Prispevkov: 178
Pridružen: 23. jan 2007 ob 21:08
Kraj: Lj - Dravlje
T-2: Že imam
Paket: T4 Tera 100/100

Re: hAP ac

OdgovorNapisal/-a atepej » 21. nov 2016 ob 11:26

Hvala za info, sporočim kako bo ko ga dobim :)

PS: |DSI| kako se ti zdi ta model ali bi bilo bolje, če bi vzel unega z 10x LAN.
Slika
Uporabniški avatar
atepej
Starešina
 
Prispevkov: 3212
Pridružen: 8. jan 2013 ob 17:04
Kraj: Ravne na Koroškem
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant FTTH

Re: hAP ac

OdgovorNapisal/-a PaJo » 21. nov 2016 ob 11:53

Če rabiš WiFi je to boljša izbira, drugače pa ima RB3011UiAS-RM boljši proc, druge bistvene razlike ni. Vsekakor dobra izbira in sfp dirket v MK mora vsekakor delovat.
Uporabniški avatar
PaJo
Model
 
Prispevkov: 203
Pridružen: 22. maj 2007 ob 12:56
Kraj: Slov. Bistrica
T-2: Že imam
Paket: FTTH 100/10 - služba

Re: hAP ac

OdgovorNapisal/-a atepej » 21. nov 2016 ob 12:21

Jst se bolj nagibam k all in one napravam, sedaj se odločam med tem ki sem ga predlagal in RB2011UiAS-2HnD-IN, ki ima sicer malo slabši cpu in 10x LAN (5x gigabit + 5x fast ethnet) pa mislim, da bom izbral tegale ki sem ga predlagal v prvem postu.
Slika
Uporabniški avatar
atepej
Starešina
 
Prispevkov: 3212
Pridružen: 8. jan 2013 ob 17:04
Kraj: Ravne na Koroškem
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant FTTH

Re: hAP ac

OdgovorNapisal/-a |DSI| » 21. nov 2016 ob 20:32

Za all-in-one je trenutno hAP AC kar najboljša izibra.
Pri Mikrotiku so sicer v planu imeli, da bodo dali ven RB3011 varianto z WiFijem...pa se jim je nekaj zataknilo (menda je bilo nekaj narobe pri FCC certifikaciji)...tako, da ga še vsaj pol leta ne bo.

Je pa sicer hAP AC čisto dovolj zmogljiv. Zmore nekaj manj kot 1 Gbps WAN-to-LAN. Je edini Mikrotik, ki ima 3x3 mimo tako na 2.4G kot tudi na 5G bandu.
V praksi lahko na 5 GHz pričakuješ hitrosti nekje med 400-550 Mbps.
Slika T-2
Slika FTTH
Slika UMTS
|DSI|
Faca
 
Prispevkov: 178
Pridružen: 23. jan 2007 ob 21:08
Kraj: Lj - Dravlje
T-2: Že imam
Paket: T4 Tera 100/100

Re: hAP ac

OdgovorNapisal/-a atepej » 22. nov 2016 ob 11:11

100/10 + 2x HD IPTV bi moralo iti, če že sedaj na innboxu mi gre wlan (v isti sobi) do 90/10.
Slika
Uporabniški avatar
atepej
Starešina
 
Prispevkov: 3212
Pridružen: 8. jan 2013 ob 17:04
Kraj: Ravne na Koroškem
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant FTTH


Vrni se na Optika in Gratel

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 2 gostov