Projekt RUNE

Vse o FTTH in Gratelu
blackmack
Navdušenec
Prispevkov: 623
Pridružen: 7. Okt 2008 ob 20:14
T-2: Že imam
Paket: Oranžni optimum 20/1 + 1TV

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a blackmack » 12. Sep 2019 ob 08:17

Vsi dobijo 10giga modeme?
Slika

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Prispevkov: 3116
Pridružen: 5. Apr 2006 ob 10:02
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a madpanter » 12. Sep 2019 ob 09:07

Pomoje je to pasovna širina, ki se deli na preostale uporabnike.
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3277
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a atepej » 12. Sep 2019 ob 10:56

Isto je kot gPON sam povezava je 10 giga simetrično in ne 2,5 / 1,25 ;)

In logika ta je potrebno imeti 10gPON modeme.
Slika

Andy
Faca
Prispevkov: 188
Pridružen: 12. Maj 2006 ob 12:32
T-2: Že imam
Paket: BRO FTTH Oranžni diamant HBO
Kraj: Škofja Loka

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a Andy » 13. Sep 2019 ob 14:22

Zdej... nisem lih expert v networkingu... tale modem ima v specifikaciji "samo" 1GBps ethernet porte in teoretičnih 1750MBps Wifi..skratka če ni tu prisoten kakšen "port aggregation" je data link, ki je omejen na uprabnika trenutno še vedno max 1GBps, kot pri osnovnem GPONu ?
Govorim za enega uporabnika.
Obstaja kakšen modem z 10GBps ethernet porti ? :D

("samo" je v narekovajih zato, ker je 1GBps še vedno hitrost ki jo smatram za :car: )

Drugače pa ja, podpiram tudi 10GPON na Telekomu/T-2 :mrgreen:
Zadnjič spremenil Andy, dne 13. Sep 2019 ob 14:38, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika
BRO FTTHSlika

Skorc
Legenda
Prispevkov: 1275
Pridružen: 21. Jul 2006 ob 11:12
T-2: Že imam
Paket: Malo mešano
Kraj: Pince

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a Skorc » 13. Sep 2019 ob 14:37

Morda si nekoliko površno prebral specifikacijo :) 10 Gbps je na WAN portu ("vhod"), LAN porti ("izhodni" porti - uporabniški porti) so pa 1 Gbps.
Lep pozdrav,
Škorc

Slika

Andy
Faca
Prispevkov: 188
Pridružen: 12. Maj 2006 ob 12:32
T-2: Že imam
Paket: BRO FTTH Oranžni diamant HBO
Kraj: Škofja Loka

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a Andy » 13. Sep 2019 ob 14:41

Drži.. link do WAN-a 10GBps
Max DL/UL je pa potem lahko 4x1GBps +1Wifi, skratka še vedno gigantskih skoraj 6GBps ?
Slika
BRO FTTHSlika

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3277
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a atepej » 13. Sep 2019 ob 15:54

Se vzpostavi 10gPON in daš razmerje 1:10 in dobi vsak 1 giga linijo kot sedaj na p2p.
Slika

starfotr
Nadebudnež
Prispevkov: 498
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a starfotr » 15. Sep 2019 ob 08:34

Na P2P samo zamenjaš opremo na obeh straneh in imaš lahko 40 G ali pa 100 G. Trenutno je pa aktualen 400 G ethernet.

Če karkoli delaš na PON omrežju, moraš vsem menjat opremo. Na P2P pa samo eni stranki, če želi nadgradnjo.
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1574
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 15. Sep 2019 ob 19:26

Pri obeh tehnologijah je treba menjat na obeh straneh. Edina razlika v topologiji med P2P in GPON je ta, da so vmes med centarlo in uporabnikom pasivni optični splitterji.

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Prispevkov: 3116
Pridružen: 5. Apr 2006 ob 10:02
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a madpanter » 15. Sep 2019 ob 20:10

Mislm da je hotel povedat da če je na isti spliter vezanih 64 uporabnikov je treba vsem 64 zamenjat opremo...
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1574
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 15. Sep 2019 ob 23:40

64 je pretirana številka... večinoma jih je manj. Sicer pa, če bi bila res ena pomembna stranka, ki bi želela nadgradnjo, jo lahko prestavijo tudi na drug splitter (pomembna pišem zato, ker tudi na P2P ne bodo za navadno stranko menjali opremo na centrali). Seveda je P2P topološko enostavnejši in teoretično bolj zmogljiv... ampak za rezidenčne uporabnike je GPON več kot dovolj... če pa čez 10, 15, 20 let ne bo več dovolj, lahko pa brez večjih stroškov do splitterjev pripeljejo par dodatnih vlaken in s tem povečajo kapaciteto... važno, da ima vsak uporabnik do stanovanja svoje vlakno... kako je pa zunaj napeljano je pa iz uporabniškega stališča popolnoma vseeno... to naj se operater sam odloči.

Odgovori