SIOL internet priklop

Telekom in SiOL, Amis, Telemach, Tuš,...
afternine
Faca
Prispevkov: 115
Pridružen: 6. Sep 2006 ob 23:01
T-2: Že imam
Paket: 1/256 + VOIP + 2xIPTV
Kraj: Eh, kje le

SIOL internet priklop

Odgovor Napisal/-a afternine » 18. Jan 2008 ob 23:20

Zdravo!

Mogoče bi tole bolj pasalo na SIOLov forum, pa mi tisti ni simpatičen... No, starši so nabavili SIOL-ov Trio paket (T2 se pri njih ne da dobit), TV dela OK, telefon dela OK, priklopit je treba net. Računalnik sem priklopil preko ruterja (Linksys befsr41, ki mi je na T2 lepo delal). Na routerju nastavim DHCP server da servira lokalne adrese od 10.10.1.50 naprej, na PCju nastavim DHCP, se povežeta, na routerju nastavim na PPPoE, za username vpišem "internet", za geslo "SIOL", vpišem DNS strežnike (193.189163.13 ali nekaj takega) shranim nastavitve, router se poveže (v statusni strani piše "connected") in dobi IP (iz ranga 85.in nevem še kaj - kaj ni to T2 IP področje?). Do tukaj vse gladko. Poskušam pingati katerega od DNS strežnikov, pa ne gre. Ker DNS strežniki niso vidni, seveda tudi browsati po internetu ne morem
.
Sem klical na tehnično pomoč pa mi je rekla da naredim kot sem in da se moram še registrirat na register.siol.net. Seveda do tega naslova ne morem. Stuck for good. Sem poskušal poklicati spet pa sem obupal po 12 (!) minutah poslušanja muzike v slušalki (naj mi še kdo reče da je T2 help desk slab...)

Če ima kdo od bivših (lahko tudi sedanjih) SIOLovcev kako idejo, kako naprej?

Bye

Uporabniški avatar
RobertM
Moderator
Prispevkov: 2310
Pridružen: 24. Dec 2006 ob 12:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni optimum BRO FTTH
Kraj: Okolica Tolmina

Re: SIOL internet priklop

Odgovor Napisal/-a RobertM » 18. Jan 2008 ob 23:33

Z uporabniskim imenom "siol" in geslom "internet" lahko dostopas samo do par osnovnih siolovih strani-toliko,da opravis registracijo.Potem uporabljas svoje up.ime in geslo,ki si ga vpisal ob registraciji.Postopek je enak ze od casa dialup-a.
Za tak "strokoven" priklop Siol-Telekom racuna cca. 70 eurov. :roll:
L.P.Robert
Pred zagonom jezika vklopi možgane !

Slika
Slika

afternine
Faca
Prispevkov: 115
Pridružen: 6. Sep 2006 ob 23:01
T-2: Že imam
Paket: 1/256 + VOIP + 2xIPTV
Kraj: Eh, kje le

Re: SIOL internet priklop

Odgovor Napisal/-a afternine » 18. Jan 2008 ob 23:58

Hvala za nasvet,

mislim pa , da do DNS serverjev bi pa moral priti, oz. jih pingati, ampak ne gre! Priznam pa, da ker DNS strežniki niso bili dostopni, priti do register.siol.net nisem nit probal. Mi je pa sedaj vsaj bolj jasen ta postopek registracije. Ko pridem naslednjič k staršem bom poskusil dostopati do register.siol.net , čeprav brez DNSja ne verjamem da bo šlo. Ima še kdo kako idejo???

Lep večer še naprej...

Veron
Navdušenec
Prispevkov: 605
Pridružen: 17. Apr 2006 ob 13:40
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Optimum VDSL

Re: SIOL internet priklop

Odgovor Napisal/-a Veron » 19. Jan 2008 ob 00:19

Pusti DNS, da ruter avtomatsko pridobi.
Sicer pa upam, da imaš vpisano:

193.189.160.13 in
193.189.160.23

Lahko probaš tudi Arnes DNSje, meni odpre register.siol.net
193.1.2.66 in
193.1.2.72

V najslašem primeru pa odpri register.siol.net preko ipja > http://213.250.3.55/

Muki
Faca
Prispevkov: 107
Pridružen: 21. Sep 2006 ob 10:30
T-2: Že imam
Paket: 10/2

Re: SIOL internet priklop

Odgovor Napisal/-a Muki » 19. Jan 2008 ob 00:33

Veron, tole me je spomnilo - morda ti kaj več veš o tejle bistroumni pogruntavščini, da bo Siol selil DNS strežnike na nove IP naslove?

Uporabniški avatar
NoName
Administrator
Prispevkov: 2054
Pridružen: 16. Nov 2006 ob 20:26
T-2: Že imam
Paket: VDSL T4 KING + HDTV

Re: SIOL internet priklop

Odgovor Napisal/-a NoName » 19. Jan 2008 ob 00:42

tole je men tud prislo na uho ja... s 1. februarjem taurus-1 in taurus-2 ne bosta vec stregla dns cachinga, zatorej je potrebno uporabit .13 in .23.
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!

afternine
Faca
Prispevkov: 115
Pridružen: 6. Sep 2006 ob 23:01
T-2: Že imam
Paket: 1/256 + VOIP + 2xIPTV
Kraj: Eh, kje le

Re: SIOL internet priklop

Odgovor Napisal/-a afternine » 19. Jan 2008 ob 00:45

Thanx, DNSje sem preverjeno pravilno vpisal (ko sem prejle pisal post doma sem verjetno zgrešil IPje ker jih ne vem na pamet, vem pa T2jeve ;) ). Bom poskusil še varjante brez vpisovanja (da jih router sam dobi), če ne bo šlo grem pa direktno na IP od register.siol.net

Bom poročal kako se je zadeva izšla (ali pa prosil še za pomoč...)

Bye

Muki
Faca
Prispevkov: 107
Pridružen: 21. Sep 2006 ob 10:30
T-2: Že imam
Paket: 10/2

Re: SIOL internet priklop

Odgovor Napisal/-a Muki » 19. Jan 2008 ob 00:46

Ja, tole je uradno, prišel je mail iz siola. S 5. februarjem, če smo natančni.

Zanima me predvsem argumentacija za to odločitev. :roll: :roll:

dal
Legenda
Prispevkov: 1206
Pridružen: 19. Mar 2006 ob 09:23
T-2: Že imam

Re: SIOL internet priklop

Odgovor Napisal/-a dal » 19. Jan 2008 ob 00:53

Muki napisal/-a:Veron, tole me je spomnilo - morda ti kaj več veš o tejle bistroumni pogruntavščini, da bo Siol selil DNS strežnike na nove IP naslove?
Ničesar ne bodo selili, samo uporabnike bi radi navadili na uporabo strežnikov 193.189.160.13 in 193.189.160.23. Ta dva sta sicer že par let na vseh dopisih in tudi SiOL jih dodeljuje preko PPPoE.

Od 5.2.2008 strežnika 193.189.160.11 in 193.189.160.12 ne bosta več vračala informacij za domene, ki jih nimata vpisanih lokalno. Bomo videli, kako jim bo uspelo. :neutral:

dal
Legenda
Prispevkov: 1206
Pridružen: 19. Mar 2006 ob 09:23
T-2: Že imam

Re: SIOL internet priklop

Odgovor Napisal/-a dal » 19. Jan 2008 ob 00:57

afternine napisal/-a:Ima še kdo kako idejo???
Registracijo na register.siol.net sicer lahko opraviš od kjerkoli, ni potrebno biti tam, kjer je modem / priključek. Boš pa potreboval podatke, ki so jih poslali iz SiOL-a (uporabniško ime za registracijo, geslo, MAC naslov, serijsko številko modema).

Uporabniški avatar
NoName
Administrator
Prispevkov: 2054
Pridružen: 16. Nov 2006 ob 20:26
T-2: Že imam
Paket: VDSL T4 KING + HDTV

Re: SIOL internet priklop

Odgovor Napisal/-a NoName » 19. Jan 2008 ob 01:14

Muki napisal/-a:Ja, tole je uradno, prišel je mail iz siola. S 5. februarjem, če smo natančni.

Zanima me predvsem argumentacija za to odločitev. :roll: :roll:
Pardon.. sm povrsno preletel mail... sm se za stiri dni zmotil...

Js bi reku da zarad kolicine domen, ki jih avtoritivno strezeta taurus-1 in taurus-2 ne zmoreta opravljati vlogo caching serverja, za ta namen pa so postavili verjetno taurus-3 in taurus-4, ki sta caching only.

Nekaj takega se aktivno pripravlja pri nas ze nekaj casa... Naslednji teden pa po uradno neuradnih podatkih uradno neuradno zastarta :roll:
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!

dal
Legenda
Prispevkov: 1206
Pridružen: 19. Mar 2006 ob 09:23
T-2: Že imam

Re: SIOL internet priklop

Odgovor Napisal/-a dal » 19. Jan 2008 ob 01:17

Upam, da ste izbrali kakšne lepe številke. ;-)

Muki
Faca
Prispevkov: 107
Pridružen: 21. Sep 2006 ob 10:30
T-2: Že imam
Paket: 10/2

Re: SIOL internet priklop

Odgovor Napisal/-a Muki » 19. Jan 2008 ob 08:42

NoName napisal/-a:
Muki napisal/-a:Ja, tole je uradno, prišel je mail iz siola. S 5. februarjem, če smo natančni.

Zanima me predvsem argumentacija za to odločitev. :roll: :roll:
Pardon.. sm povrsno preletel mail... sm se za stiri dni zmotil...

Js bi reku da zarad kolicine domen, ki jih avtoritivno strezeta taurus-1 in taurus-2 ne zmoreta opravljati vlogo caching serverja, za ta namen pa so postavili verjetno taurus-3 in taurus-4, ki sta caching only.

Nekaj takega se aktivno pripravlja pri nas ze nekaj casa... Naslednji teden pa po uradno neuradnih podatkih uradno neuradno zastarta :roll:
Čaki malo, pa se ti zdi to zadosten razlog za masivno prekonfiguracijo omrežja? Saj lahko na isti par IP naslovov, ki je stalnica že 10 let in jo že vrabci čivkajo, obesijo zaradi mene 20 DNS serverjev, če sta jim dva preobremenjena. Poznamo namreč reči, kot so load balancerji - tudi softverski, če je problem v denarju....

Uporabniški avatar
NoName
Administrator
Prispevkov: 2054
Pridružen: 16. Nov 2006 ob 20:26
T-2: Že imam
Paket: VDSL T4 KING + HDTV

Re: SIOL internet priklop

Odgovor Napisal/-a NoName » 19. Jan 2008 ob 10:37

Ja, se mi zdi zadosten razlog za prekonfiguracijo omrezja. Saj to ni taksna 'masovna prekonfiguracija' kot ti govoris.. pac.. par nameserverjev se postavi in to je to. le-ti se bodo oglasevali preko dhcpja, hkrati se bo pa uporabnike s staticnim ipjem pozivalo, da uporabijo njim najblizji dns cache. postavljanje load balancerja, ali softverskega oz. se bolj hardverskega, se mi pa res zdi overkill.
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!

Veron
Navdušenec
Prispevkov: 605
Pridružen: 17. Apr 2006 ob 13:40
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Optimum VDSL

Re: SIOL internet priklop

Odgovor Napisal/-a Veron » 19. Jan 2008 ob 19:51

@Muki eto si že dobil odgovore.

Odgovori