Stran 26 od 26

Re: A1

Objavljeno: 1. Sep 2022 ob 12:29
Napisal/-a kaspet
Kakor sem jaz razumel (in gledal nastavitve zunanje antene - dosegljivo preko http://172.20.168.1) ni zaklenjeno na lokacijo niti samo na 5G - zaenkrat. Čeprav je v pogojih navedeno da to ne smeš uporabljati na drugi lokaciji (ker te lahko zaradi kršenja blokirajo), kot je v pogodbi - verjetno zaradi nadzora koliko je takih uporabnikov na eni bazni postaji.

Seveda (malo izven topic) je sedaj vprašanje/predlogi kako skonfigurirati domače omrežje za dva ISP - (lahko tole prestavi admin tudi v drugo temo)

Npr. sam imam slabo sinhronizacijo na paketu T4 VDSL (13/0.9) net+stac.tel+mob.+T2 TV app + TV STB - povezano kot VDSL --> Innbox V60 s stac. tel. --> Mikrotik router -- > tu pa LAN z Wifi-AP + TV STB + TV app + telefoni, prenosniki, NAS, ostale IP naprave.

Seveda je zadeva vse zaradi T-2 TV, ker smo navajeni in dela BP s prijaznim vmesnikom, je pa NET podn, če je na taki liniji prižgan TV (ali oba), pa mularija na telefonih,...

T-2 neke hibridne zadeve ne more ponuditi, ker nima mobilnega omrežja, zakup v nacionalnem romingu za neomejene količine prenosa podatkov pa je seveda predrag.

Torej - kako urediti na istem routerju (brez dveh ločenih LAN omrežij), da bi bil NET preko drugega ISP (npr. A1 Ultra) oz. load balancing obeh - ostalo (2 x TV, stac. tel in mob.) pa ostane preko T2?

Re: A1

Objavljeno: 1. Sep 2022 ob 16:44
Napisal/-a mikrohard
Z mikrotikom dokaj enostavno. Narediš si dva WAN-a. Potem pa urediš statične rute tako, da bo šla televizija preko T-2 WAN-a, vse ostalo pa preko A1. Najbolj zorpn del tukaj je, da ugotoviš, na katere IP-je hodi T-2 televizija, da jo lahko usmeriš preko pravega WAN-a.

Re: A1

Objavljeno: 3. Sep 2022 ob 09:39
Napisal/-a scythe
kaspet napisal/-a:
1. Sep 2022 ob 12:29


T-2 neke hibridne zadeve ne more ponuditi, ker nima mobilnega omrežja, zakup v nacionalnem romingu za neomejene količine prenosa podatkov pa je seveda predrag.

In to jim bo hodilo v napoto na dolgi rok, vemo da dosti hiš ima slabe kabla oz. sploh optike ne bodo imeli in bi bila hibridna opcija zaželjena, npr pri naši vasi niso 3 podpisali od 260 hiš in Telekom ne bo gradil optike, točno tisti 3 so na glavnem vodu. Sam bom tale A1 Ultra tudi probal čez zimo, da vidim kako se stvar obnese ko so motnje.

Re: A1

Objavljeno: 6. Sep 2022 ob 08:30
Napisal/-a kaspet
mikrohard napisal/-a:
1. Sep 2022 ob 16:44
Z mikrotikom dokaj enostavno. Narediš si dva WAN-a. Potem pa urediš statične rute tako, da bo šla televizija preko T-2 WAN-a, vse ostalo pa preko A1. Najbolj zorpn del tukaj je, da ugotoviš, na katere IP-je hodi T-2 televizija, da jo lahko usmeriš preko pravega WAN-a.
Sem z namenom testiranja "A1 Ultra net + TV" prilagodil domače omrežje tako, da je sedaj na T-2 priključku ostal na Innboxu V60 v omrežju 192.168.64.xx le še T-2 STB in dodatno tudi TV s T-2 TV app, pa še stac. tel. seveda.

Mikrotik router za net pa sem priklopil direktno preko A1 5G antene (Askey RTL 6300 5G NR CPE).
Poizkusil sem brez A1 Zyxell modema in net dela.

Imam pa problem z Mikrotik-om in hitrostmi.

Če sem povezan žično s prenosnikom direktno na A1 5G NR CPE anteno je Speedtest (ali AKOS test) tam nekje 420 / 120 Mbit/s - super tudi zvečer - je pa res antena na terasi direktno vidno do antene (signal vseh 5 ledic).

Če dam na A1 5G NR CPE anteno tudi A1 Zyxell router in potem žično na prenosnik dobim recimo 120-150 / 80 Mbit/s - malo čudno ??

Ko pa dam A1 5G NR CPE anteno na Mikrotik router (že malce star model RB751G-2HnD) in testiram enako žično na prenosnik pa gre le do cca. 60/60, brezžično pa samo cca. 10-15 / 20.

Na notranjem LAN-u (žično 1 Gbit in tudi WiFi) pri delu med prenosniki in NAS nisem opazil problema, očitno je le med WAN in LAN.
Zdaj pa ne vem ali je problem starost HW Mikrotika ali je kaj v konfiguraciji, kar upočasnjuje zadevo.
Tega do sedaj nisem opazil, saj je T-2 VDSL (13/0.9) počasnejši od te omejitve.

Bom hvaležen za kak komentar/nasvet - lahko tudi ZS da ne smetimo teme.

Še o A1 TV izkušnji v sklopu "A1 Ultra net + TV" testnega obdobja:
Preko A1 Ultra dela tudi A1 Xplore TV app na Samsung TV, AMPAK sorry temu se ne sme reči TV izkušnja.
Kako je to narejeno za pomikanje po programu, TV vodič, preklapljanje počasno, včasih se ustavi in vrti krogec, zamik, skratka zelo nerodna uporaba vsega skupaj.
Imam izkušnjo samo s T-2 TV, ampak ni primerjave.

Re: A1

Objavljeno: 6. Sep 2022 ob 09:04
Napisal/-a mikrohard
Ne vem sicer, katerega mikrotika imaš... ampak v kolikor je starejši in imaš konfiguracijo tako, da gre ves routing preko CPU-ja mimo fastracka (do tega lahko pride, če imaš kakšne QoS nastavitve, ali pa če uporabljaš queue za limitiranje hitrosti na napravah), so lahko take WAN hitrosti nekaj normalnega. Če ne bo šlo drugače, si naredi backup konfiguracije in reset mikrotika na privzete nastavitve... potem pa korak po korak dodajaj svoje nastavitve in boš videl, na katerem koraku hitrost pade (oz. če je že v štartu počasna).

Re: A1

Objavljeno: 6. Sep 2022 ob 09:42
Napisal/-a kaspet
mikrohard napisal/-a:
6. Sep 2022 ob 09:04
Ne vem sicer, katerega mikrotika imaš...
....Mikrotik router (že malce star (najbrž 2011 ali 2012) model RB751G-2HnD - model z GB porti)...
https://mikrotik.com/product/RB751G-2HnD
Mogoče malce švoh CPU??
Kje pogledam če gre ves routing preko CPU??

Moja konfiguracija je le DHCP server ima static leases (fiksni IP-ji na LAN), NAT port forwarding, pa Parental control blokade posameznih naprav, pa skripta ki mi sporoči na mail public IP če se spremeni, ostalo pa je default config.

Kaj pa podobnega (stenska varianta) novega Mikrotika priporočaš - nezahtevna stabilna domača raba.

Re: A1

Objavljeno: 6. Sep 2022 ob 12:54
Napisal/-a mikrohard
V administraciji greš na "System/Resources" in gledaš, kako se CPU obnaša, ko poženeš speedtest.

Tukaj sicer piše, da je max dosegel 150Mbit/s... in da kaj več naj ne bi bil zmožen: https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=69275

Glede novega ti težko kaj priporočam... tole bi znal biti best buy glede na price/performance: https://www.getic.com/product/mikrotik-hap-ax2

Mogoče bi bil pa že kak "MikroTik hAP ac" dovolj za tvoje potrebe.

Re: A1

Objavljeno: 6. Sep 2022 ob 16:07
Napisal/-a scythe
Tole ja pa malo presenečenje, da deluje RTL6300 CPE brez modema Zyxell-a. Bi šlo tudi na TP-link router?

Drugače sem neki novega opazil na pogodbi, omejitev povezave na lokaciji. 800m od glavnega oddajnika pa omejitev, zgleda je velik naval na 5G internet, da so moral dati omejitev. Zdaj me zanima, kje je omejitev nastavljena, na routerju ali CPE anteni?

Slika

Re: A1

Objavljeno: 16. Sep 2022 ob 14:20
Napisal/-a kaspet
Sem testiral tudi preko TP-link routerja in dela brez problema.
Itak dobiš dinamični IP (100.xx.xx.xx) za CGN-atom.
Testno sem zahteval tudi statični IP in ga po več kot tednu s posredovanjem na supportu tudi dobil.
Zaenkrat deluje OK - tudi včeraj med močnim nalivom brez kakega občutnega padca hitrosti.

Re: A1

Objavljeno: 16. Sep 2022 ob 16:45
Napisal/-a MrTwelveTrees
Kako je pa s porti ? port forwarding ?

Re: A1

Objavljeno: 20. Sep 2022 ob 22:29
Napisal/-a kaspet
MrTwelveTrees napisal/-a:
16. Sep 2022 ob 16:45
Kako je pa s porti ? port forwarding ?
Ja na statičnem IP sedaj deluje port forwarding normalno kot prej na T-2.

Za info: Mikrotik router sem iz T-2 Innbox F60 modema priklopil direktno na zunanjo A1 Ultra anteno (Askey RTL6300) ter naknadno zahteval še statični IP. Vse na Mikrotiku nastavljeno enako in vse dela kot prej.