VoLTe

Vse o T-2 mobilni telefoniji
Uporabniški avatar
mahi
Legenda
Prispevkov: 1206
Pridružen: 14. Feb 2007 ob 10:38
T-2: Že imam
Paket: T-4 FTTH 10/10 + 1SDTV
Kraj: Portorož

VoLTe

Odgovor Napisal/-a mahi » 20. Feb 2018 ob 08:34

Bo na voljo v TS omrežju?
Slika

Veron
Navdušenec
Prispevkov: 629
Pridružen: 17. Apr 2006 ob 13:40
T-2: Že imam

Re: VoLTe

Odgovor Napisal/-a Veron » 20. Feb 2018 ob 09:57

Verjetno bolj ne. Ker ne bodo nastavili prioritete TS LTE pred T2 3G.

Jaka
Starešina
Prispevkov: 2750
Pridružen: 21. Jul 2006 ob 13:41
T-2: Že imam
Paket: IPTV
Kraj: Ljubljana

Re: VoLTe

Odgovor Napisal/-a Jaka » 31. Avg 2018 ob 23:09


Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 4465
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 16:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: VoLTe

Odgovor Napisal/-a atepej » 1. Sep 2018 ob 17:46

Pri T-2 pa so povedali, da letos vpeljujejo LTE, kar je tudi eden od predpogojev za VoLTE.
Se pravi T-2 uvaja lasten LTE?
Slika

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 542
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: VoLTe

Odgovor Napisal/-a starfotr » 1. Sep 2018 ob 18:59

In zakaj bi imeli Volte?

1. Zelo malo telefonov to podpira.
2. Če kdo želi to storitev, se naj premakne na operateja, ki to omogoča. Jaz ne vidim hude uporabne vrednosti tega.

LTE in T-2? Se hecaš? Nimajo šans, razen, če kupijo enega, ki ima zakupljene frekvence. :owned:
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 8652
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: VoLTe

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 1. Sep 2018 ob 19:35

Jaz ne razumem nekaterih.... imeli bi vse funkcije ki si jih lahko privoščita Telekom in A1 ? Pa to enostavno ne gre.... T2, Hot, Bob.... ti se tega ne bodo šli. Mogoče Telemach.

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 4465
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 16:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: VoLTe

Odgovor Napisal/-a atepej » 1. Sep 2018 ob 19:48

Starfotr potem pa prosim razloži mi stavek, ki sem ga citiral. Drugače pa VoLTE ni enostavna zadeva, ker morajo dobiti neke nastavitve od proizvajalcev.
Slika

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 542
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: VoLTe

Odgovor Napisal/-a starfotr » 2. Sep 2018 ob 18:57

Si zasledil kak razpis za LTE frekvence? Si zaledil kak drug dokument, kjer navajajo, da bodo 3G zamenjali za 4G? Daj link, da vidimo, kaj so si zamislili.

Drugače kot s temi dvemi prijemi ne morejo imeti LTE. Če mene vprašaš, če ne mislijo širit omrežja in pokriti večino države v naslednjih parih letih, naj gredo v 100 % uporabo roaming omrežja, kot vsak normalen, ne pa ta nacionalni roaming.
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

SUHA
Novinec
Prispevkov: 19
Pridružen: 27. Jun 2009 ob 14:12
T-2: Že imam
Paket: VDSL 10/2+TV+2xGSM+telefon

Re: VoLTe

Odgovor Napisal/-a SUHA » 6. Mar 2021 ob 03:28

VoLTE omogoča, da deluje deljenje brezžične internetne povezave preko dostopne točke mobilnega telefona med opravljanjem normalnega telefonskega klica. V praksi to pomeni, da ko recimo govoriš s stranko po mobitelu, da lahko zraven še gledaš po internetu in s pomočjo interneta, ki ga računalnik dobi preko omrežja mobilnega telefona, stranki svetuješ. Sicer je treba govoriti na pamet, kar pa je bistveno bistveno težje. To je bilo sedaj v času pandemije zelo uporabno, ker je marsikdo delal od doma, domače kabelske internetne kapacitete pa so bile že prezasedene z drugimi uporabniki (npr. šolanje).

Glavni slovenski operaterji so med epidemijo močno povečali kapaciteto prenosa podatkov in marsikdo se sedaj že odloči, da bo namesto kabelskega interneta imel internet kar preko dostopne točke mobilca. 200, 300 ali neomejeno GB mesečnega prenosa je sedaj uporabno tudi za "mainstream" uporabnike in ne le za nišne. VoLTE je torej nuja. Ko bo pa vzpostavljeno omrežje 5g pa sploh ne bo več dosti debate. Hitrost interneta preko 5g omrežja je pri Telekomu pri paketu Naj 5G do 450/100 Mbit/s, pri najvišji optiki od T2ja pa je hitrost 750/150 Mbit/s, vse ostale hitrosti pri optiki pa so nižje od 450/100 Mbit/s. Tudi če lovi slabše je mobilen prenos npr. 20/2 soliden, kot je bil včasih na bakru.

Skratka T2 se bo moral tule hitro obrnit in resno začet delat na mobilnem omrežju, sicer bo šla njihova pot hitro navzdol. Spomnim se pred leti, kako je takratni Simobil trpel, ker v svoji ponudbi ni imel fiksnega interneta.... Pa so potem ponujali paket "instant internet" preko mobilnega omrežja, pa se pajdašili s kabelskim Amisom.... Pa jim je potem uspelo zadeve zrihtati. T2 mora iti sedaj v kontra smer in uredit mobilne povezave, kar bi moralo biti načeloma lažje. Upam da so oddali dobro pondubo za nakup 5G frekvenc, sicer bo v prihodnosti težko.

Uporabniški avatar
mahi
Legenda
Prispevkov: 1206
Pridružen: 14. Feb 2007 ob 10:38
T-2: Že imam
Paket: T-4 FTTH 10/10 + 1SDTV
Kraj: Portorož

Re: VoLTe

Odgovor Napisal/-a mahi » 6. Mar 2021 ob 06:48

Nisem prepričan, če je VoLTE točno to kar pišeš. Kolikor je meni znano, se v "neVoLTE" omrežju telefon pri klicih prestavi v 3g omrežje, torej internet še vedno deluje vendar v 3g omrežju. Pri VoLTE pa pri klicu ostane telefon povezan v 4G omrežje, kar pomen da gre glasovna storitev preko 4G omrežja torej preko IP tehnologije in ne preko 3g ali celo 2g. Torej bi pri Hotspotu moral internet še vedno delovati med klicem, vendar le v 3g omrežju. Saj tudi na telefonu vidimo da se v trenutku klica 4g ugasnje in se prikaže H+ ali pa 3G.

Ne vem, zdi se mi, da je tako, če se pa motim, pa me popravite :)

Bi pa osebno namesto VoLTE raje videl VoWiFi, saj na določenih delih stanovanja imam zelo slab signal, medtem ko WiFi je odličen....


Še veno pa mislim, da mobilni internet nikoli ne bo nadomestil kabla (optike). Res da so Telekomove hitrosti 5G na papirju fantastične. Kakšne pa bodo ko bo par 100k uporabnikov uporabljalo 5g omrežje ipd. Tako kot rastejo hitrosti na mobilnem omrežju bodo tudi na optiki. In če nam bo čez nekaj let običajna mobilna hitrost nekje 300Mbps, nam bo pa na optiki 3Gbps.....

Z vsem drugim, kar si pa napisal se pa popolnoma strinjam. T-2 naj se odloči, kaj bo z mobilno telefonijo, ker v takšnem stanju kot je sedaj nima bodočnosti.
Slika

gasdopodna
Nadebudnež
Prispevkov: 411
Pridružen: 7. Feb 2010 ob 10:08
T-2: Že imam

Re: VoLTe

Odgovor Napisal/-a gasdopodna » 6. Mar 2021 ob 09:45

Najbolj bi bilo smešno, če bi T-2 zdaj uvedel VoLTE še pred A1... 😛

Uporabniški avatar
mahi
Legenda
Prispevkov: 1206
Pridružen: 14. Feb 2007 ob 10:38
T-2: Že imam
Paket: T-4 FTTH 10/10 + 1SDTV
Kraj: Portorož

Re: VoLTe

Odgovor Napisal/-a mahi » 6. Mar 2021 ob 11:34

Ja, samo bi delovalo samo v T-2 omrežju. V TS sigurno nebi....
Slika

gasdopodna
Nadebudnež
Prispevkov: 411
Pridružen: 7. Feb 2010 ob 10:08
T-2: Že imam

Re: VoLTe

Odgovor Napisal/-a gasdopodna » 6. Mar 2021 ob 13:02

Glede na to, da še večina T-2 baznih sploh nima podpore za 4G... Naša ima...

Romanowskiy
Novinec
Prispevkov: 7
Pridružen: 31. Avg 2008 ob 17:56
T-2: Že imam
Paket: 500/100

Re: VoLTe

Odgovor Napisal/-a Romanowskiy » 16. Sep 2022 ob 15:30

Hmm, smo v letu 2022 in še kar ni VoLTE-ja?

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 8652
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: VoLTe

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 16. Sep 2022 ob 16:43

Ne.

Odgovori