Klicanje prek Wifi (Telekom)

Vse o T-2 mobilni telefoniji
Odgovori
Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7454
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Klicanje prek Wifi (Telekom)

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 14. Avg 2018 ob 18:57

Pri Telekomu so uporabnikom novejših Samsungovih telefonov omogočili glasovno klicanje (in pošiljanje SMSov) preko lokalne omrežne povezave Wifi.

mogljivosti se reče VoWiFi (Voice over WiFi) in načeloma omogoča manjšo porabo akumulatorja in boljšo dosegljivost v območjih, kjer je slabša pokritost z mobilnim signalom. Telekomovi naročniki morajo s telefona (podprti so Samsung od modela A3 2017 naprej) najprej poslati vklopni SMS (WIFIKLIC na 1918) in paziti, da so že prej vklopili VoLTE (Voice over LTE), nato pa v nastavitvah klicne aplikacije (Phone) storitev vklopiti še na telefonu.

Pri Telekomu poudarjajo, da je za avtentikacijo uporabnika (in, dodali bi – za obračunavanje klicev) še vedno v uporabi kartica SIM, po čemer se sistem razlikuje od priljubljenih storitev kot sta Viber ali Skype

https://www.monitor.si/novica/klicanje- ... fi/186872/
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

RAST
Model
Prispevkov: 222
Pridružen: 16. Nov 2008 ob 14:23
T-2: Že imam
Paket: Optika 400/50+TV

Re: Klicanje prek Wifi (Telekom)

Odgovor Napisal/-a RAST » 15. Avg 2018 ob 07:07

Ja, jaz sem včeraj to vklopil in deluje dobro, vsaj za enkrat. Moraš pa predhodno vklopiti tudi VoLTE ki je pogoj za VoWiFi, potem pa fon sam preklaplja med enim in drugim glede na razpoložljivost WiFi. Obljubljajo manjšo porabo baterije ampak ne vem, nisem prepričan, bom testiral...Bi pa prišlo prav v tujini izven EU kjer paketi ne pokrivajo mobilnih podatkov in kjer bi bil na razpolago WiFi (recimo kak hotel in podobno). Sicer ne vidim drugega razloga za uporabo ali pač???

Uporabniški avatar
mahi
Legenda
Prispevkov: 1148
Pridružen: 14. Feb 2007 ob 11:38
T-2: Že imam
Paket: T-4 FTTH 10/10 + 1SDTV
Kraj: Portorož

Re: Klicanje prek Wifi (Telekom)

Odgovor Napisal/-a mahi » 7. Feb 2020 ob 09:41

Ja, če že VoLTE edini še nimamo (TS in Telemach ga imata, za A1 ne vem) bi bilo lepo, da bi za začetek vsaj VoWifi uvedli. Doma imamo namreč bolj švoh signal, medtem ko WiFi leti. mislim, da tud za t-2 to ne bi bil prav hud finančni zalogaj (ali pa se motim)....
Slika

Veron
Navdušenec
Prispevkov: 562
Pridružen: 17. Apr 2006 ob 13:40
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Optimum VDSL

Re: Klicanje prek Wifi (Telekom)

Odgovor Napisal/-a Veron » 7. Feb 2020 ob 11:21

Telemach VoLTE? Si prepričan?

EDIT: ehhh, telesmeh
Odslej možna tudi uporaba storitev VoLTE

Naročniki paketov ŠE VEČ in NAJVEČ, ki uporabljajo mobilni telefon Huawei P30 ali Huawei P30 Pro, lahko od danes uporabljajo storitev VoLTE. Možnost uporabe uporabniki vključijo z brezplačnim SMS sporočilom »VOLTE VKLOP« na številko 7070. Glede na posodobitve proizvajalcev na slovenskem trgu bodo postopoma dodani tudi ostali modeli mobilnih telefonov, s tem pa bo vse več uporabnikom omogočena uporaba storitve.

Uporabniški avatar
hiberleaf
Model
Prispevkov: 235
Pridružen: 24. Sep 2018 ob 22:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO
Kraj: Ljubljana

Re: Klicanje prek Wifi (Telekom)

Odgovor Napisal/-a hiberleaf » 7. Feb 2020 ob 17:58

https://www.blog.uporabnastran.si/2020/ ... i-samsung/
Ne samo Huawei - tudi 2 samsung telefona :lol:

Skorc
Legenda
Prispevkov: 1343
Pridružen: 21. Jul 2006 ob 11:12
T-2: Že imam
Paket: Malo mešano
Kraj: Pince

Re: Klicanje prek Wifi (Telekom)

Odgovor Napisal/-a Skorc » 7. Feb 2020 ob 18:27

Ampak so vseeno kekci :) Čudna je ta omejitev glede na znamko in model telefona. Je kar nekaj modelov (ne samo najnovejših), ki podpirajo VoLTE.
Lep pozdrav,
Škorc

Slika

weby
Navdušenec
Prispevkov: 545
Pridružen: 15. Okt 2006 ob 12:43
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO

Re: Klicanje prek Wifi (Telekom)

Odgovor Napisal/-a weby » 7. Feb 2020 ob 19:21

Fora naj bi bla, da more Samsung tud posodobitev ven spravit, da omogoči VoLTE za Telemach.

Pa ne, A1 ga še nima 🤦🏻‍♂️
Slika <-- Čakal 33 dni

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Prispevkov: 3219
Pridružen: 5. Apr 2006 ob 10:02
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Re: Klicanje prek Wifi (Telekom)

Odgovor Napisal/-a madpanter » 8. Feb 2020 ob 10:24

To tut men ni jasno kaj ma znamka telwfona za VoLTE... A ni to pač neki standard, ki se ga morajo proizvajalci držat?
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

Skorc
Legenda
Prispevkov: 1343
Pridružen: 21. Jul 2006 ob 11:12
T-2: Že imam
Paket: Malo mešano
Kraj: Pince

Re: Klicanje prek Wifi (Telekom)

Odgovor Napisal/-a Skorc » 8. Feb 2020 ob 11:12

Ja, to je tisti del SW kjer ponudnik storitev "zapeče svoje servise". Pred leti, ko je Telekom lansiral VoLTE ter VoWiFi sem želel prijatelju demonstrirati novo pridobitev (on ni imel modela telefona, ki podpira ta dva servisa, jaz pa nisem naročnik mobilne telefonije pri Telekomu) - njegovo kartico sem vtaknil v svoj telefon. Pa nikakor ni šlo :) Ja, nakar sva šla v eno od poslovalnic Telekoma kjer nama je prijazen dečko razložil, da je na telefonu potrebna Telekomova različica firmware-a. OK, pač ponudnik storitev poda zahtevo. Seveda se zadeva ne zavrti čez noč. Ampak od jeseni do danes bi pa že moralo biti, a ne. Valda, odvisno od datuma zahteve pri pristojnem organu.
Lep pozdrav,
Škorc

Slika

RAST
Model
Prispevkov: 222
Pridružen: 16. Nov 2008 ob 14:23
T-2: Že imam
Paket: Optika 400/50+TV

Re: Klicanje prek Wifi (Telekom)

Odgovor Napisal/-a RAST » 8. Feb 2020 ob 18:37

Jaz pa ne vem če je čisto tako. Sem na Telekomu, NOTE10 +, ampak SIO verzija programja (torej ne MOT, ni kupljen pri Telekomu) in mi vseeno dela VoLte in VoWifi!

Skorc
Legenda
Prispevkov: 1343
Pridružen: 21. Jul 2006 ob 11:12
T-2: Že imam
Paket: Malo mešano
Kraj: Pince

Re: Klicanje prek Wifi (Telekom)

Odgovor Napisal/-a Skorc » 8. Feb 2020 ob 22:59

Super, če je tako. Govorim iz lastnih izkušenj izpred slabih dveh let, tako je bilo takrat, če se je spremenilo "na bolje" pa je itak OK :) Ali drugače rečeno: Če so lagali mene, lažem tudi jaz vas :) No, morda pa test ni bil uspešen, ker je na mojem telefonu SIM različica. Kot rečeno, zgolj ugibam.
Lep pozdrav,
Škorc

Slika

Uporabniški avatar
hiberleaf
Model
Prispevkov: 235
Pridružen: 24. Sep 2018 ob 22:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO
Kraj: Ljubljana

Re: Klicanje prek Wifi (Telekom)

Odgovor Napisal/-a hiberleaf » 10. Feb 2020 ob 00:15

@RAST Kako pa veš, da ti funkciji delujeta - je med klicem napisano, da je v uporabi VoWiFi? Če imaš možnost naloži še FW, ki ni za slovenski trg in poročaj, če bosta storitvi še vedno delovali :D

RAST
Model
Prispevkov: 222
Pridružen: 16. Nov 2008 ob 14:23
T-2: Že imam
Paket: Optika 400/50+TV

Re: Klicanje prek Wifi (Telekom)

Odgovor Napisal/-a RAST » 10. Feb 2020 ob 08:35

@hiberleaf, vem po tem da če vklopim VoLte se zgoraj v vrstici dodatno pojavi ikona VoLte ki je sicer ni. Ko pa vklopim še VoWifi se ta ikona spremeni v ikono ki je kombinirana z znakom za WiFi in znakom za telefon. Testiram pa tako da dam fon v flight mode , aktiviram WiFi in pokličem kakšno številko znanca. In dela....Mora pa biti VoLte predhodno aktiviran.
Sicer sta mi obe funkciji delali tudi že na NOTE 9 ki pa je imel MOT verzijo programja.

Odgovori