Tehnični podatki - potrebne hitrosti

Vse o T-2 IP televiziji
poiuztrewq

Tehnični podatki - potrebne hitrosti

Odgovor Napisal/-a poiuztrewq » 5. Jan 2008 ob 01:14

Nekaj vprašanj za šefete in gazde: :D

1.) Koliko pokuri 1 SD TV kanal? 8 Mbit?
2.) Koliko pokuri 1 HD TV kanal? 40 Mbit?
3.) Glede na to, da imam modem SVM104, sem verjetno na VDSL in ne VDSL2?
4.) Ali je za VDSL2 potrebna podpora s strani centrale ali se enostavno zamenja modem z drugim in doseže višje hitrosti (glede na to, da sem blizu centrale, bi to zame pomenilo višje hitrosti)?
5.) Nazadnje ko sem spraševal na helpdesku, mi je bilo (če se prav spomnim) rečeno, da se modem synca z 33Mbps. Ali je to softwaresko zlimitirano (imamo 3xTV in 1Mbit net) ali je to dejanski max na naši parici?

Hvala!:)
LPD

Uporabniški avatar
Mark
T-2jevec
Prispevkov: 3096
Pridružen: 18. Mar 2006 ob 13:37
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO

Re: Tehnični podatki - potrebne hitrosti

Odgovor Napisal/-a Mark » 5. Jan 2008 ob 10:39

1. En SD kanal pokuri v poprečju od 4-7 Mbit! Odvisno seveda kaj gledaš, nemški malo več!
2. HD programi pokurijo od 22Mbit dalje, discovery še kakšnih 10 mbit več!
3. SVM104 je 4 portni VDSL1 modem, vdsl 2 so SV2M!
4. Za vdsl 2 je potrebno preklopit na centrali, ni pa nujno da boš dosegal bistveno višje hitrosti, če si blizu centrale! Pozna se na malo daljših razdaljah!

Če se ti modem sinhronizira s 33Mbit imaš za naročene storitve dovolj! To je max postavitev, ki se lahko malenkost razlikuje! Za TV porabiš cca 20Mbit oz malo več! Je pa to na parici, odvisno je tudi kje imaš modem priklopljen! Se lahko razlikuje od vtičnice do vtičnice! Zadnjič smo testirali pri enem naročniku! Na eni vtičnici cca 15Mbit, na drugi 28Mbit!

T2_Delavec
Starešina
Prispevkov: 12976
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 14:57
T-2: Že imam
Paket: Optika 100/10

Re: Tehnični podatki - potrebne hitrosti

Odgovor Napisal/-a T2_Delavec » 5. Jan 2008 ob 10:45

Nujno je da NI RAZVODA TELEFONSKE PARICE v stanovanju. Parica naj gre do štekarja (in če je treba do razcepnika), pa takoj v modem.
Optika 100/10

poiuztrewq

Re: Tehnični podatki - potrebne hitrosti

Odgovor Napisal/-a poiuztrewq » 5. Jan 2008 ob 12:24

Glede parice je tako, da po pravici niti ne vem, kje pride do hiše... ko smo pred leti stanovanje prenavljali, se je doštukavalo in vleklo telefonski kabel pod parketom tja, kjer je sedaj dnevna soba. Modem je postavljen točno tam, kjer pride kabel izpod parketa in to je edino mesto, kjer vem, da je parica na voljo.

Mogoče bom pa enkrat ugotovil, kje prileti na parcelo (pomoje gre kar v električno omarico) in tja postavil modem, nato pa vlekel naprej UTP omrežje.
Mark napisal/-a:1. En SD kanal pokuri v poprečju od 4-7 Mbit! Odvisno seveda kaj gledaš, nemški malo več!
2. HD programi pokurijo od 22Mbit dalje, discovery še kakšnih 10 mbit več!
3. SVM104 je 4 portni VDSL1 modem, vdsl 2 so SV2M!
4. Za vdsl 2 je potrebno preklopit na centrali, ni pa nujno da boš dosegal bistveno višje hitrosti, če si blizu centrale! Pozna se na malo daljših razdaljah!

Če se ti modem sinhronizira s 33Mbit imaš za naročene storitve dovolj! To je max postavitev, ki se lahko malenkost razlikuje! Za TV porabiš cca 20Mbit oz malo več! Je pa to na parici, odvisno je tudi kje imaš modem priklopljen! Se lahko razlikuje od vtičnice do vtičnice! Zadnjič smo testirali pri enem naročniku! Na eni vtičnici cca 15Mbit, na drugi 28Mbit!
Za naročene storitve imam dovolj, ne šteka res nič in dela ful lepo. Problem je, ker VoD šteka ampak tu so verjetno drugi problemi. Bom malo stestiral tako, da si bom pogledal ene par filmov ter nato reklamiral (ker sem že vnaprej prepričan, da ne bodo gledljivi) in sporočil po telefonu helpdesku, da ne dela.

Hitrosti so me zanimale predvsem zato, da vem, ali lahko računam na to, da bom v prihodnosti en SD STB zamenjal za HD verzijo preko VDSL tehnologije. Sedaj vem, da to nikakor ne bo možno, dokler ne pride FTTH. Je pa vprašanje, ali bo to v Solkanu sploh dejansko možno dobit. Če ne drugega pa sedaj vsaj vem, da bi lahko imel 4xSDTV in 2Mbit net.

Hvala za odgovore
D.

T2_Delavec
Starešina
Prispevkov: 12976
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 14:57
T-2: Že imam
Paket: Optika 100/10

Re: Tehnični podatki - potrebne hitrosti

Odgovor Napisal/-a T2_Delavec » 5. Jan 2008 ob 13:12

Odščipni parico in jo pusti pod parketom. To velja še posebej, če gre za ploščati kabel. Če imaš kabel, ki je daljši kot en meter, mora biti sukano, sicer bo precej piškavo delovale vse skupaj.
Optika 100/10

poiuztrewq

Re: Tehnični podatki - potrebne hitrosti

Odgovor Napisal/-a poiuztrewq » 5. Jan 2008 ob 15:41

Kabel je res flat in nesukan, vendar to zaenkrat ne gre. Ko bom pa to delal, bom odščipnil parico tam, kjer pride v hišo ter namontiral RJ11 konektor in direkt v modem.

Nato pa vesela vleka UTP kablov po (pre)tankih ceveh poleg elektrike... :evil:

Kako se drugi soočate s težavo naknadne napeljave omrežja po hišah? Jaz recimo vem, da bom moral napeljati UTP v 2 sobi v pritličju (vsaka na svoji strani hiše) ter v 3 sobe v 1. nadstropju (spet vsaka na drugem koncu), nato pa še en komad na podstrešje...

Se že vidim, kako bom iskal načrte bajte, da vidim, kje grejo podometne cevi za štrom.. :neutral:

T2_Delavec
Starešina
Prispevkov: 12976
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 14:57
T-2: Že imam
Paket: Optika 100/10

Re: Tehnični podatki - potrebne hitrosti

Odgovor Napisal/-a T2_Delavec » 5. Jan 2008 ob 15:45

Lej, flat kabel deluje kot antena, daljši je, bolje lovi iz ozračja. Posledično trpi tvoj signal. Imam osebno izkušnjo s tem na 5-metrskem kablu, torej mi lahko le verjameš. Un kabel pusti pod parketom, napelji novega UTP po robovih, ali po stropih.
Optika 100/10

poiuztrewq

Re: Tehnični podatki - potrebne hitrosti

Odgovor Napisal/-a poiuztrewq » 5. Jan 2008 ob 16:07

Navadni Nimda napisal/-a:Lej, flat kabel deluje kot antena, daljši je, bolje lovi iz ozračja. Posledično trpi tvoj signal. Imam osebno izkušnjo s tem na 5-metrskem kablu, torej mi lahko le verjameš. Un kabel pusi pod parketom, napelji novega UTP po robovih, ali po stropih.
Pa misliš, da bom dosegel potem dovolj bandwidtha za HDTV? Ker zaenkrat deluje dobro tudi tako. In če ne bom z UTPjem pridobil možnosti za HDTV, se tega itak ne bom lotil, ker bodo tudi 4xSDTV s takim kablom (pomoje) delali ok.

Koliko bi se modem moral sinhronizirati, glede na to da sem na 300m od centrale? Meni se ne zdi možno, da tistih 60Mbit, kolikor se pri T-2 ponuja maksimum... Morda pa z VDSL2? Ima kdo točne grafe in ve, koliko je v praksi odstopanja v primeru, da idealno zvežem parico?

LPD

T2_Delavec
Starešina
Prispevkov: 12976
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 14:57
T-2: Že imam
Paket: Optika 100/10

Re: Tehnični podatki - potrebne hitrosti

Odgovor Napisal/-a T2_Delavec » 5. Jan 2008 ob 16:12

A tristo metrov je zračne razdalje? Kabel gre lahko tudi dvakrat okoli bencinske pumpe in potem imaš lahko parico dolžine 1.1. kilometra. Poštimaj kolikor se da in se bo pač izstisnilo iz linije največ, kar se da. Če boš/si naročil HDTV, ti avtomatično dajo VDSL-2, če ne dosegaš pasovne širine, tko da se ti ni treba ubadati s tem.
Optika 100/10

Uporabniški avatar
slow_slow
T-2jevec / Moderator
Prispevkov: 5128
Pridružen: 19. Jul 2007 ob 13:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni DIAMANT HBO
Kraj: Maribor T-2
Kontakt:

Re: Tehnični podatki - potrebne hitrosti

Odgovor Napisal/-a slow_slow » 5. Jan 2008 ob 16:21

Lahko pa tudi meni na ZS poveš Id in lahko preverim, kaj se lahko da naredit od tukaj ;)

poiuztrewq

Re: Tehnični podatki - potrebne hitrosti

Odgovor Napisal/-a poiuztrewq » 5. Jan 2008 ob 16:58

slow_slow, imaš. Hvala za pripravljenost.
Navadni Nimda napisal/-a:A tristo metrov je zračne razdalje? Kabel gre lahko tudi dvakrat okoli bencinske pumpe in potem imaš lahko parico dolžine 1.1. kilometra. Poštimaj kolikor se da in se bo pač izstisnilo iz linije največ, kar se da. Če boš/si naročil HDTV, ti avtomatično dajo VDSL-2, če ne dosegaš pasovne širine, tko da se ti ni treba ubadati s tem.
300m je zračne, ja. Bencinske pumpe ni med nami in centralo, tako da brez skrbi. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Hvala,
D

T2_Delavec
Starešina
Prispevkov: 12976
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 14:57
T-2: Že imam
Paket: Optika 100/10

Re: Tehnični podatki - potrebne hitrosti

Odgovor Napisal/-a T2_Delavec » 5. Jan 2008 ob 17:06

Sigurno je vsaj ena pri Postojni in ena pri Musrki soboti. ;-)
Optika 100/10

poiuztrewq

Re: Tehnični podatki - potrebne hitrosti

Odgovor Napisal/-a poiuztrewq » 5. Jan 2008 ob 17:27

Navadni Nimda napisal/-a:Sigurno je vsaj ena pri Postojni in ena pri Musrki soboti. ;-)
Dobro, dobro... :roll:

Slow je nameril 502m, 30Mbit downloada in 15Mbit uploada. Poudariti je potrebno, da sem na skupno razvezanem dostopu.

LP D

Uporabniški avatar
RobertM
Moderator
Prispevkov: 2285
Pridružen: 24. Dec 2006 ob 12:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant BRO FTTH
Kraj: Okolica Tolmina

Re: Tehnični podatki - potrebne hitrosti

Odgovor Napisal/-a RobertM » 6. Jan 2008 ob 11:56

dpavli napisal/-a:
Navadni Nimda napisal/-a:Sigurno je vsaj ena pri Postojni in ena pri Musrki soboti. ;-)
Dobro, dobro... :roll:

Slow je nameril 502m, 30Mbit downloada in 15Mbit uploada. Poudariti je potrebno, da sem na skupno razvezanem dostopu.

LP D
VDSL2 ti zna znizati upload ampak vidim,da ga imas sedaj ulala ;-) Tudi linija do tebe je "nadpovprecna" :D
Pises,da gre flat kabel pod parketom-to pomeni,da imas zakljucne letvice pri zidu - moram povedati se kaj vec 8)
Pa za bozjo voljo ne turit novega kabla v cevi z elektriko :roll:


BDW. lahko gre kabel tudi okoli tistega BS na Vojkovi ali okoli apnence :mrgreen:
L.P.Robert
Pred zagonom jezika vklopi možgane !

Slika
Slika

poiuztrewq

Re: Tehnični podatki - potrebne hitrosti

Odgovor Napisal/-a poiuztrewq » 6. Jan 2008 ob 12:30

Uploada ne rabim več kot 1 Mbit kar se mene tiče... ;)

Imam zaključne letvice, itak, ampak jaz ne bi rad zadev doštukaval kot so sedaj. In če bom vlekel pod letvicami nov UTP, bo to zgolj doštukavanje. :)

A je 50Hz res tako problematičnih?

BDW. a ti si lokalni monter za naše področje?

Odgovori