Pomoč pri posodobitvi omrežja

Vse o T-2 IP televiziji
Odgovori
Uporabniški avatar
hepss
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 24. Nov 2013 ob 13:13
T-2: Že imam
Paket: T3 Tera

Pomoč pri posodobitvi omrežja

Odgovor Napisal/-a hepss » 24. Nov 2013 ob 13:33

Pozdravljeni!

Vem, da je na forumu že veliko tem odprtih na to temo. Novo pa odpiram, ker se želim prepričati, da bo izbrana rešitev primerna in dolgoročno delujoča za moj primer.

Naslednji teden nas pride T-2 priklopiti na njihovo optično omrežje. Do sedaj sem koristil njihove ADSL storitve. Ker bo optika omogočala, da se preko T-2 naroči tudi televizija, natančneje 2x HD in 1x SD sem se odločil, da povprašam za pomoč. Na novo sem naročil paket T3 tera s tremi televizijami in 100/20Mbit/s internetom.

Težava je v tem, da bi bilo treba iz 2. nadstropja (kjer se nahaja največ naprav, ki potrebujejo internet) vleči kable tudi v 1. nadstropje. Ker se mi zdi zelo nepraktičo vleči po hiši 4 utp kable, bi potegnil le enega in ga razdelil po cca. 15 metrih. Trenutno je ta kabel iz centrale priključen v linksysa...
Razmišljal sem, da bi omrežje postavil tako

Zanimajo me prednosti, slabosti in vaši pomisleki... Hvaležen pa bi bil tudi, če bi mi kdo znal predlagat kvaliteten switch, ki bi bil primeren za tako domače omrežje. Zanima me točen model, ki zagotavlja kvalitetno delovanje vsega, kar bi bilo posredno/neposredno priklopljeno vanj.

Hvala za pomoč!

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 8020
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Pomoč pri posodobitvi omrežja

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 24. Nov 2013 ob 14:39

tako kot si narisal na shemi je ok, vsaka televizija se priklopi na T2 switch oz. INNBOX optični "modem"
***
Večletne izkušnje pri xDSL priključkih - priklopi in odprava napak, napeljava in priklopi optičnih kablov, brezžične rešitve wifi, Izkušnje tudi na vzdrževanju in servisu računalniške opreme. :wink:

Uporabniški avatar
hepss
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 24. Nov 2013 ob 13:13
T-2: Že imam
Paket: T3 Tera

Re: Pomoč pri posodobitvi omrežja

Odgovor Napisal/-a hepss » 24. Nov 2013 ob 16:16

Mislim, da se nisva razumela. Trenutno imam dve T2-jevi škatli (SV2M104 in vood332) iz prve gre kabel v linksysa in pred njega sem mislil dat še en switch, da bi ga delil na 3 televizije in internet. Če pa jaz nisem prav razumel, hočem pravzaprav vprašat: če je res kot si rekel, da dodatnega switcha ne potrebujem, ker bi bilo (če gledam po trenutnih šktalicah) med njima 15m kabla. Mislil sem, da se bosta te dve škatlici zamenjali za eno in ta naj bi bil INNBOX optičmi "modem"...

gulikoza
Starešina
Prispevkov: 1643
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 15:33
T-2: Že imam
Paket: 10/10 FTTH + tv + telefon

Re: Pomoč pri posodobitvi omrežja

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 25. Nov 2013 ob 09:03

Problem je edino v tem, da na INNOBOXu ne dobiš TV in interneta na istem portu. Na tistem switchu bi ti tako delal TV ali pa internet, odvisno kam bi vštekal.
Jaz bi ti svetoval da potegneš vsaj 2 UTP kabla in nato po enem pelješ net na linksysa in drugega do switcha, kjer potem razdeliš na televizije. V skrajnem slučaju lahko uporabiš en UTP kabel in ga razdeliš (2 parici za vsako povezavo), vendar potem ne dobiš več kot 100Mbit na povezavo. Če boš že vlekel kabel, je potem vseeno a daš enega ali 2...
Slika Optika od 30.5.2008

Uporabniški avatar
hepss
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 24. Nov 2013 ob 13:13
T-2: Že imam
Paket: T3 Tera

Re: Pomoč pri posodobitvi omrežja

Odgovor Napisal/-a hepss » 25. Nov 2013 ob 09:37

Potem bom vlekel še en kabel, ker enega že imam. Se mi pa zdi pomembno, da dobijo vse naprave maksimalno mozno povezavo v danem trenutku. Polozit se en kabel še vedno ni tak problem kot vleči 4, ker jih toliko niti ne spravim vec v kanalcke.

Mi lahko svetujete se za kaksen kvaliteten switch, ki bo dobro delil kabel na 3 televizije? Je kakšna možnost, da mi ga priskrbi T2?
Zadnjič spremenil hepss, dne 25. Nov 2013 ob 09:43, skupaj popravljeno 1 krat.

gulikoza
Starešina
Prispevkov: 1643
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 15:33
T-2: Že imam
Paket: 10/10 FTTH + tv + telefon

Re: Pomoč pri posodobitvi omrežja

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 25. Nov 2013 ob 09:43

En kvaliteten 100Mb switch bi bil zadosti...ne vem zakaj mi kovinski vlivajo več zaupanja kot plastični.
Lahko pa tudi kaj takega: http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist ... een_switch
Slika Optika od 30.5.2008

Uporabniški avatar
hepss
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 24. Nov 2013 ob 13:13
T-2: Že imam
Paket: T3 Tera

Re: Pomoč pri posodobitvi omrežja

Odgovor Napisal/-a hepss » 25. Nov 2013 ob 09:45

Najlepša hvala za pomoč!

Odgovori