Z1

Vse o T-2 IP televiziji
Odgovori
Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3841
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Z1

Odgovor Napisal/-a atepej » 23. Jan 2016 ob 12:53

ZAGREB – Hrvaški svet za elektronske medije je danes odločil, da bodo zaradi spodbujanja sovraštva in diskriminacije za tri dni prepovedali oddajanje lokalni zasebni zagrebški televiziji Z1. To si je televizija prislužila z izjavami o predstavnikih Srbske pravoslavne cerkve na Hrvaškem. Z1 bo morala prepoved uveljaviti s 26. januarjem opolnoči.

Svet za elektronske medije je ocenil, da je urednik in voditelj oddaje Markov trg, Marko Jurič, kršil zakon o elektronskih medijih, ko se je odjavil z opozorilom Zagrebčanom, naj bodo previdni, ko se sprehajajo v bližini srbske pravoslavne cerkve sredi Zagreba, da bi lahko »kateri izmed četniških vikarjev pritekel iz cerkve in po svoji navadi izvedel svoj krvavi pokol«.

Na današnji seji so potrdili, da so po rednem nadzoru delovanja televizije Z1 ugotovili kršitve zakona, ki prepoveduje spodbujanje in širjenje sovraštva ter diskriminacije na podlagi rasne ali etnične pripadnosti, barve kože, spola, jezika, vere, političnega ali drugega prepričanja ter nacionalnega ali socialnega porekla. O primeru Z1 bodo seznanili tudi državno tožilstvo.

Tudi glavno združenje srbske nacionalne manjšine na Hrvaškem, Srbski nacionalni svet, je v četrtek napovedalo ovadbo Juriča zaradi spodbujanja sovraštva ter pozivanja k nasilju in linču.

Jurič je medtem sporočil, da ni imel namena, da bi koga žalil ali diskriminiral, temveč je želel odpreti temo o četniški ideologiji v Srbski pravoslavni cerkvi. Izrazil je tudi obžalovanje, če je koga prizadel.

Skliceval se je na video posnetke, ki so bili objavljeni na nekaterih spletnih portalih, na katerih je bilo videti več vodilnih srbskih pravoslavnih duhovnikov, ki so med srečanjem v Chicagu peli pesmi o četnikih. Ti pa so med drugo svetovno vojno zagrešili številne vojne zločine nad Hrvati.

Na posnetkih je videti tudi ljubljansko-zagrebškega metropolita Porfirija, kako od svojih kolegov zahteva, naj zapojejo četniško pesem, ki so jo nato skupaj peli.

Izjave Juriča je obsodilo tudi Hrvaško novinarsko društvo in združenje hrvaških novinarjev ter publicistov, v katerem je Jurič član sekretariata.
Slika

Odgovori