Splošna debata o: multicast, unicast, HLS, ...

Vse o T-2 IP televiziji
raceboy
Faca
Prispevkov: 135
Pridružen: 23. Okt 2013 ob 18:43
T-2: Že imam
Paket: T3 Tera (Optika)

Re: Splošna debata o: multicast, unicast, HLS, ...

Odgovor Napisal/-a raceboy » 29. Jul 2016 ob 23:30

...kaj nisem ze prej napisal? pred modemom. mikrotik. poberi internet in vlan 3999. vsak v svoj bridge. in pol delaj s tem kar hoces

Bayern1
Guru
Prispevkov: 937
Pridružen: 20. Avg 2015 ob 11:32
T-2: Še nimam

Re: Splošna debata o: multicast, unicast, HLS, ...

Odgovor Napisal/-a Bayern1 » 30. Jul 2016 ob 08:16

raceboy napisal/-a:...kaj nisem ze prej napisal? pred modemom. mikrotik. poberi internet in vlan 3999. vsak v svoj bridge. in pol delaj s tem kar hoces
kako si mislim pred modemom? v modem innbox pride parica za signal...od innboxa naprej pa je router na katerem tece udpxy....nic mi ni jasno...

sent from Kodi 17 Krypton

raceboy
Faca
Prispevkov: 135
Pridružen: 23. Okt 2013 ob 18:43
T-2: Že imam
Paket: T3 Tera (Optika)

Re: Splošna debata o: multicast, unicast, HLS, ...

Odgovor Napisal/-a raceboy » 30. Jul 2016 ob 10:03

aja se opravicujem. jaz sem govoril za OŠO optiko. sem spregledal, da imas VDSL. Bi se moral malo poigrat s tem...vsekakor pa je vsaj meni najlazje z Mikrotikom tole vse skupej delat.

Bayern1
Guru
Prispevkov: 937
Pridružen: 20. Avg 2015 ob 11:32
T-2: Še nimam

Re: Splošna debata o: multicast, unicast, HLS, ...

Odgovor Napisal/-a Bayern1 » 30. Jul 2016 ob 10:14

sej sem na oso optiki in instalacija je taka kot sem napisal prej....ti si verjetno mislil na router da ima v sebi direkten priklop optike, brez innboxa.....to pa nimam in tudi verjetno ne obstaja tak da ima udpxy ze v sebi kot recimo asusovi ruterji....

tojla
Znanec
Prispevkov: 56
Pridružen: 8. Maj 2008 ob 20:57
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant
Kraj: Ljubljana

Re: Splošna debata o: multicast, unicast, HLS, ...

Odgovor Napisal/-a tojla » 6. Avg 2016 ob 13:33

Bom uporabil kar tole temo, če ni prava me prosim preusmerite...Imam Linux Mint, ki ga uporabljam bolj za server kot za kaj drugega. Zdaj bi ga rad uporabil tudi kot IPTV server, kar pomeni, da bi rad namestil udpxy. Vendar težavo imam z namestitvijo udpxy zadeve. Namestitev ok vendar, ko hočem zagnati (udpxy -p port) mi napiše "bash:... cannot execute binary file exec format error". Guglanje pove, da je najpogostejši vzrok za to različna bit verzija, kar naj bi pomenilo, da uporabljam 32 bit verzijo na 64 bit zadevi in obratno. Mint verzija je sigurno 32 bitna in tudi za udpxy nisem nikjer zasledil, da bi bile kje različne verzije. Poskusil sem že marsikaj vendar nimam rešitve. Če ima kdo kakšno rešitev ali vsaj namig v zvezi s tem.
lp

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1528
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: Splošna debata o: multicast, unicast, HLS, ...

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 6. Avg 2016 ob 15:04

Rešitev je dokaj enostavna. Preneseš si source in si sam zbuildaš za svojo distribucijo: http://www.udpxy.com/download/1_23/udpx ... rod.tar.gz

Kako? Razpakiraš v nek folder. Se v terminalu postaviš v ta folder. In potem poženeš "make". Če make ne deluje, moraš prej naložiti še developer toolse:
sudo apt-get update
sudo apt-get install build-essential

tojla
Znanec
Prispevkov: 56
Pridružen: 8. Maj 2008 ob 20:57
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant
Kraj: Ljubljana

Re: Splošna debata o: multicast, unicast, HLS, ...

Odgovor Napisal/-a tojla » 8. Avg 2016 ob 17:26

Moikrohard hvala za tole. Že prej sem naredil make, vendar očitno nekaj ni bilo ok. Ni mi pa padlo na pamet, da bi še enkrat namestil developer toolse. Po ponovni namestitvi/update toolsov dela make tako kot mora. Tnx :pivo:

serafko
Uporabnik
Prispevkov: 30
Pridružen: 6. Apr 2018 ob 07:46
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO

Re: Splošna debata o: multicast, unicast, HLS, ...

Odgovor Napisal/-a serafko » 6. Mar 2019 ob 15:45

Tema je sicer stara, vendar me je naslov napeljal nanjo, zato sprašujem tu.
Ali mi lahko kdo pove, kakšna je razlika med HLS in multicast protokolom za video vsebine.
Vem, da je pri HLS 30 sek. zamik vsebine.
1. Ali je kvaliteta HD streamov enaka, resolucija, bitrate?
2. Ali oba enako odžirata pasovno širino internetu? To mi niti ne pomeni veliko, ker imam optiko 500/100, kar je več kot dovolj.

Sprašujem zato, ker se je prejšnji torek (26.02.2018, do takrat je delovalo) nekaj spremenilo. Pri nas imamo 6 TV vmesnikov arris in le tisti, ki je direktno priključen na innbox G64 je deloval "normalno" (razen stalnega zatikanja slike, zato je normalno v navednicah), vsi ostali ki so priključeni preko switcha, pa v realnem času niso delovali. (okoli play puščice je arris vrtel v nedogled, in le če si šel za nekaj sekund nazaj, si lahko gledal tv, torej v načinu pogleda za nazaj in le tiste kanale, ki imajo ta način omogočen).
Ko sem prijavil napako, je prišel prijazen in komunikativen tehnik (Žiga). Rezultat je ta, da so vse vmesnike, ki so priključeni preko switcha prestavili na HLS, in le 1 vmesnik je ostal na multicastu, tisti, ki je direktno na innboxu. No, ta pa se še vedno zatika.

Imamo oranžni diamant HBO 500/100, TV switchi pa podpirajo IGMP snooping za multicast protokol.

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1528
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: Splošna debata o: multicast, unicast, HLS, ...

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 6. Mar 2019 ob 15:51

Glede na opisano ti je multikast na switchu crknil. Zamik namrec ne uporablja multicasta. Pri HLS se pa multicast nikoli ne uporablja. Ce ne vidis razlike v kvaliteti in te spice pri prenasanju HLS-ja ne motijo (kar te pri 500mbit downloada ne bi smelo), se ne sekiraj in ostani na HLS... je bolj odporen na napake v mreži.

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3235
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: Splošna debata o: multicast, unicast, HLS, ...

Odgovor Napisal/-a atepej » 6. Mar 2019 ob 17:13

serafko ima kakšna tv Android TV os ali Samsung Tizen.
Slika

serafko
Uporabnik
Prispevkov: 30
Pridružen: 6. Apr 2018 ob 07:46
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO

Re: Splošna debata o: multicast, unicast, HLS, ...

Odgovor Napisal/-a serafko » 7. Mar 2019 ob 00:10

Multicast na switchu ni crknil, ker sem za test zamenjal switch z novim. Naredil sem še en test, in sicer sem med innbox in tvjem vtaknil vmes nov switch (TL-SG105E) https://www.tp-link.com/dk/products/det ... G105E.html, samo not in ven, pa je bilo enako, kot na vseh ostalih TV-jih, ki so na switchu. Tudi, če sem zamenjal 3. in 4. port na inboxu med seboj (oba sta v bridge modu), je bilo enako preko switcha ni delalo.

TV je LG OLED 55B7V, tako, da T2 TV za nj še ni na voljo, pa tudi ko bo, ne vem, ali bi me zadovoljila slabša kvaliteta ki je na tej platformi. Menda imajo streami nižji bitrate, kako je pa z resolucijo, pa ne vem. Pri znancu sva na Sonyju OLED testirala, pa je kar slabše.
Aja še to, primerjavo kvalitete pri nas težko naredim, ker je oled popolnoma v drugem razredu kot vse ostale televizije pri nas.

Kako pa je s kvaliteto na HLS na arrisu?

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1528
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: Splošna debata o: multicast, unicast, HLS, ...

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 7. Mar 2019 ob 00:22

Zakaj sprašuješ, kakšna je kvaliteta HLS na Arrisu? Saj imaš 5 TV-jev sedaj na HLS in lahko na lastne oči preveriš, kakšna je kvaliteta. Delati primerjavo na različnih TV-jih tako ali tako ni smiselno. Preprosto sam oceni, ali ti je slika dobra ali ne.

Glede multicasta pa lahko trdiš, kar hočeš... me niti ne zanima, kaj vse si gor priklapljal, kaj si sprobaval in kakšno je trenutno stanje. Če ti predvajanje v živo ni delovalo, predvajanje v zamiku pa je delovalo, to pomeni, da multicast ni prišel do Arrisa. Glede na to, da ti je multicast na Arrisu, ki je priklopljen direktno na Innboxa, deloval, na drugih Arrisih, ki so priklopljeni preko switcha pa ne, sem preprosto sklepal, da je krivda v switchu. Če ti meniš, da to ni res, pač ni res... ampak dejstvo ostaja, da Arrisi na switchu niso dobili multicast streama.

serafko
Uporabnik
Prispevkov: 30
Pridružen: 6. Apr 2018 ob 07:46
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO

Re: Splošna debata o: multicast, unicast, HLS, ...

Odgovor Napisal/-a serafko » 7. Mar 2019 ob 15:21

Seveda lahko sam ocenim kvaliteto slike, na oled lahko gledam le muticast na ostalih pa HLS, kot si sam rekel, pa primerjava na različnih ni smiselna, torej ne morem primerjati, zato pa sprašujem, če kdo ve ali so HLS streami bolj stisnjeni, kot pa multicast.
Praviš, da v živo multicast ne pride do STB-ja, ali to pomeni, da v zamiku pa pride HLS???
Kot se mi zdi, na HLS ne moreš prestaviti sam, ampak morajo številko stb-ja nekje v sistemu določiti, da je na HLS in ne na multicastu.
Glede tega se mi zdi trditev, da multicast ne pride do arrisov malo nerazumljiva, če v time shift načinu pa deluje.
Pa še to, do prejšnjega torka je pa delovalo!!!, Zakaj že???

Uporabniški avatar
slow_slow
T-2jevec / Moderator
Prispevkov: 4864
Pridružen: 19. Jul 2007 ob 13:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni DIAMANT HBO
Kraj: Maribor T-2
Kontakt:

Re: Splošna debata o: multicast, unicast, HLS, ...

Odgovor Napisal/-a slow_slow » 7. Mar 2019 ob 15:33

Hja,
še enkrat preveri kako imaš zadevo priklopljeno.
arris z multicast(časovni zamik mislim da deluje kot HLS) mora biti na prav port na modemu, da deluje.

Drugače, pa glede na veliko število opreme, bi jaz pogledal, da ni kje kak "loop" na lastni mreži...
To lahko tudi povzroči nedelovanje ali zelo pomanjkljivo delovanje.

p.s.:
lahko pa ti tudi malo pogledam, če mi zaupaš preko ZS podatke.

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1528
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: Splošna debata o: multicast, unicast, HLS, ...

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 7. Mar 2019 ob 16:23

Če si na multicastu, se za timeshift uporablja RTSP.

Za primerjavo slike lahko enega od HLS STB-jev odklopiš in ga začasno priklopiš na OLED TV.

Odgovori