IP TV + LAN na istem router portu?

Vse o T-2 IP televiziji

IP TV + LAN na istem router portu?

OdgovorNapisal/-a mrbrdo » 11. dec 2017 ob 15:12

Živjo,

Imam situacijo, da imam od T-2 routerja do TVja speljan samo 1 LAN kabel. Pred TVjem imam switch na katerega je priklopljen še en računalnik. Fizično zraven T-2 routerja imam še svoj router (OpenWRT), ki ga lahko uporabim ali pa ne, mi je vseeno.

Do sedaj sem imel ta kabel priklopljen v T-2 router na port za IPTV. Na ta način mi deluje tako TV box (Arris) in pa tudi internet na ostalih napravah, ki so priklopljene na ta switch. Težava pa je v tem da te naprave ne "vidijo" ostalih računalnikov, ki so priklopljeni na druge porte oz. na moj OpenWRT router. Ali obstaja nek način, da bi lahko preko LAN kablov povezal vse naprave v LAN (da se vidijo med seboj), s tem da mi bo delal IPTV box, ki je preko switcha priklopljen skupaj še z enim računalnikom? Iz T-2 routerja lahko poljubno število kablov povežem na OpenWRT router, in vse naprave lahko poljubno priklopim na katerikoli router. Glavna stvar je da je IPTV box z routerjem povezan preko switcha na katerega so priklopljene še druge naprave.

Na T-2 podpori so mi rekli da ni možno, me pa zanima če obstaja kakšna neuradna rešitev, če se da nekako ustrezno skonfigurirat multicast promet tako da bo IPTV box deloval, čeprav bo priklopljen v lokalni LAN. Lahko tudi kaj čaram nekako tako da bi priklopil router na IPTV port in še na navaden port na T-2 routerju, če lahko nekako zbridgam vse skupaj da bi delovalo tako kot želim.
mrbrdo
Novinec
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 20. jan 2007 ob 16:52
Kraj: Ljubljana
T-2: Že imam
Paket: 4mbps512kbps

Re: IP TV + LAN na istem router portu?

OdgovorNapisal/-a Dami » 17. dec 2017 ob 19:20

Arris (iptv vmesnik) poleg multicast traffica, ki ga sicer lahko spravimo v LAN, potrebuje tudi t2 omrežje, zato ga ne moreš priklopit v isti lan k tvoja domača mreža.
Ne vem kak switch maš, ampak recimo da je dumb (no vlan), zato bi jaz na tvojem mestu zadevo rešil najenostavneje tako, da daš svoj ddwrt router na switch ter šele nanj priklopiš (fizično, kot wifi) vse pcje. T2 router pa naj bo v bridge. Switch ima tako vse porte na t2 omrezju, zato bi arris moral delat.
Dami
Znanec
 
Prispevkov: 52
Pridružen: 24. okt 2007 ob 12:16
Kraj: Slov. Bistrica
T-2: Že imam
Paket: FTTH Oranžni diamant

Re: IP TV + LAN na istem router portu?

OdgovorNapisal/-a mrbrdo » 18. dec 2017 ob 02:17

Ne vem če čisto razumem kaj predlagaš. Da priklopim switch na T-2 router na port za TV in potem svoj dd-wrt (no jaz imam OpenWRT) priklopim na ta switch, namesto da dd-wrt priklopim direktno na T-2 ruter?

Problem je da imam kabel za en računalnik speljan do T-2 ruterja (kjer je tudi dd-wrt, kamor je trenutno priklopljen), za drugega pa do switcha kamor je priklopljen TV. Switch je povezan s kablom do T-2 ruterja, vendar ne morem povlečt še enega kabla, ker ni prostora.
Sem mislil če bi se dalo na OpenWRT nekako glede na Mac od Arrisa mu forwardirat pravi promet, medtem ko bi ostalo bilo na lokalnem LAN-u... Če bi OpenWRT povezal na T-2 ruter z dvema kabloma. Flood od multicasta me ne moti.
mrbrdo
Novinec
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 20. jan 2007 ob 16:52
Kraj: Ljubljana
T-2: Že imam
Paket: 4mbps512kbps

Re: IP TV + LAN na istem router portu?

OdgovorNapisal/-a miha2017 » 18. dec 2017 ob 13:04

Priklopi openwrt router na t2-jev router. In potem si v switch nastavitvah na openwrtju tako nastavi vlane in ti bo arris delal preko porta 4 ter lokalna mreza prek portov 1-3.
Slika
miha2017
Začetnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 18. dec 2017 ob 12:54
Kraj: Ljubljana
T-2: Že imam

Re: IP TV + LAN na istem router portu?

OdgovorNapisal/-a mrbrdo » 22. dec 2017 ob 13:01

Miha hvala, nekaj takega sem tudi sam razmišljal, vendar a si tu upošteval, da imam na isti port na openwrtju priklopljen switch, na katerem je arris in še računalnik (ki bi ga pa imel v LANu)? Ne vem, ali je možno na openwrtju nekako promet usmeriti glede na MAC odjemalca ali kaj takega?
mrbrdo
Novinec
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 20. jan 2007 ob 16:52
Kraj: Ljubljana
T-2: Že imam
Paket: 4mbps512kbps

Re: IP TV + LAN na istem router portu?

OdgovorNapisal/-a miha2017 » 22. dec 2017 ob 14:41

Ce imas managed switch bi se verjetno dalo zrihtat.
Recimo jaz bi probal na openwrtju taggat vlan 1 in 2, ter potem na managed switchu nastavit kateri port bo uporabljal dolocen vlan.
miha2017
Začetnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 18. dec 2017 ob 12:54
Kraj: Ljubljana
T-2: Že imam

Re: IP TV + LAN na istem router portu?

OdgovorNapisal/-a mrbrdo » 23. dec 2017 ob 10:27

Lahko bi dal en ruter namesto switcha (dd-wrt/openwrt), tako da bi potem lahko to nastavljal. Glede na to da do njega pride samo en kabel, kako bi potem moral to nastavit? Se pravi na openwrtju bi tagal vlan 1 in 2, in potem z enim kablom povezal na še en openwrt ruter, kako bi moral tam skonfigurirat?
Hvala!
mrbrdo
Novinec
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 20. jan 2007 ob 16:52
Kraj: Ljubljana
T-2: Že imam
Paket: 4mbps512kbps

Re: IP TV + LAN na istem router portu?

OdgovorNapisal/-a miha2017 » 23. dec 2017 ob 22:03

Na drugem routerju nared nov vlan (za managment tega routerja, cpu tagged, port1 untagged, wan off) in nared nov interface, ki bo uporabljal ta vlan, potem izbrisi br-lan in wan interface. V switch nastavitvah taggas wan vlan 1 in 2, ter untaggas port 2 vlan 2, ki bo namenjen za tv ostali porti pa za lan.
miha2017
Začetnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 18. dec 2017 ob 12:54
Kraj: Ljubljana
T-2: Že imam

Re: IP TV + LAN na istem router portu?

OdgovorNapisal/-a mpm » 5. jan 2018 ob 01:41

miha2017, mogoče veš kako to narediti na routerj wr941nd (z LEDE)?
Problem tega routerja je da ni VLAN capable HW in nimam tega UI switch menija.
Berem na LEDE guide-ih da lahko narediš driver-level vlan, ampak mi zadeva ne uspe :(
mpm
Faca
 
Prispevkov: 121
Pridružen: 2. apr 2006 ob 09:39
Kraj: Ljubljana
T-2: Že imam


Vrni se na IP TV

Kdo je online

Po forumu brska: odpisani registriranih in 10 gostov