Asterisk 11 in T-2 SIP trunk

Vse o T-2 IP telefoniji

Asterisk 11 in T-2 SIP trunk

OdgovorNapisal/-a pitarda » 14. feb 2017 ob 13:56

Zdravo,

Potrebujem pomoč glede konfiguracije Asteriska in SIP trunk-a.
Po navodilih iz foruma sem uspel priti do koraka, ko mi ukaz
Koda: Izberi vse
sip show peers

pokaže, da je SIP trunk status OK:

Koda: Izberi vse
Name/username             Host                                    Dyn Forcerport Comedia    ACL Port     Status      Description
T2SIP                     84.255.xxx.xxx                              No         No             5060     OK (9 ms)   SIPTrunk


ip route show mi pokaže:
Koda: Izberi vse
84.255.xxx.xxx via 10.140.xxx.xxx dev eth0



Nikakor pa mi ne uspe z dialplanom. Kako moram nastavit dialplan, da mi upošteva T-2 zahtevo za proženje klica:
Koda: Izberi vse
 
SBC-IP;
CdPn: Site ID + interna <> 1023454980
CgPn: E.164

IP-PBX;   
CdPn: 0051…
CgPn: Site ID + interna <> 1023454980


Hvala za pomoč.
pitarda
Novinec
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 14. feb 2017 ob 13:30
T-2: Že imam

Re: Asterisk 11 in T-2 SIP trunk

OdgovorNapisal/-a slow_slow » 14. feb 2017 ob 14:18

a mi daš podatke na ZS pa preverim, če imaš vse za nastavitve.
Uporabniški avatar
slow_slow
T-2jevec / Moderator
 
Prispevkov: 4546
Pridružen: 19. jul 2007 ob 13:19
Kraj: Maribor T-2
T-2: Že imam
Paket: Oranžni DIAMANT

Re: Asterisk 11 in T-2 SIP trunk

OdgovorNapisal/-a astras » 14. feb 2017 ob 15:11

Priporocal bi, da se obrnes na skrbnika svoje centrale oz asteriska. "Na suho" tega sam ne poceti, ker v lahko pride do kaksnih vdorov, itd, kar pa seveda ne bo vredu. Na trgu je ogromno podjetij, ki bodo uredili to zadevo, da bo delovala. T-2 tehnik je poslal pravilno konfiguracijo...

Upam, da uredis tako kot mora biti.
Ce bil bi vedez...

ne bil bi...

revez...
Slika
astras
T-2jevec
 
Prispevkov: 454
Pridružen: 8. feb 2009 ob 21:03
Kraj: Maribor
T-2: Že imam
Paket: baker+t4

Re: Asterisk 11 in T-2 SIP trunk

OdgovorNapisal/-a pitarda » 14. feb 2017 ob 15:26

Ne dvomim tega, da bi mi tehnik poslal nepopolno ali napačno konfiguracijo,... ampak imam problem, ker ne vem, kako naj implementiram dialplan, da bo deloval s T-2.
Ko sem postavljal Asterisk v Srbiji, kjer je bila konfiguracija "enostavnejša", mi dialplan ni delal problemov,... v tem primeru pa ne vem, kako implementirat site id, da bo ustrezalo zahtevam T-2.
Se zavedam varnostnega vidika in delam vse na tem, da je zadeva varna in kar se da zaščitena pred vdori (vključno z limitom na T-2 in obveščanju o stanju).
pitarda
Novinec
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 14. feb 2017 ob 13:30
T-2: Že imam

Re: Asterisk 11 in T-2 SIP trunk

OdgovorNapisal/-a NoName » 14. feb 2017 ob 16:11

v dialplanu pred dejanski Dial() vrži Set(CALLERID(num)=SITEIDEXT), s pravilnima SITE ID in EXTENSION recimo Set(CALLERID(num)=111111555)
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!
Podpirajte avtorja - donirajte preko PayPala! Slika
Uporabniški avatar
NoName
T-2jevec / Administrator
 
Prispevkov: 1985
Pridružen: 16. nov 2006 ob 21:26
Kraj: Šmarje pri Jelšah
T-2: Že imam
Paket: VDSL T4 KING + HDTV

Re: Asterisk 11 in T-2 SIP trunk

OdgovorNapisal/-a pitarda » 14. feb 2017 ob 16:33

To sem že dodal takole, da mi glede na userja doda pravi SITEID_EXT:

exten => _X./760,1,Set(CALLERID(num)=103333760)

Ampak,.. me najprej zanima, a mora biti SIP registriran? Show sip registry mi ne pokaže,da bi bil,... show sip peers pa pokaže, je trunk povezan...
pitarda
Novinec
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 14. feb 2017 ob 13:30
T-2: Že imam

Re: Asterisk 11 in T-2 SIP trunk

OdgovorNapisal/-a pitarda » 14. feb 2017 ob 19:52

Hvala vsem za pomoč.

Mi je uspelo. Sicer mi klic na GSM še ni uspel, na stacionarno številko pa že kliče.

sip show registry ne kaže sicer nobene SIP registracije (očitno je v primeru T-2 sip-a ni, oz. ni potrebna).

Dialplan pa deluje v formatu:

exten => _X./760,1,Set(CALLERID(num)=103333760)
exten => _X.,2,Dial(SIP/${EXTEN}@T2SIP)

kjer se v primeru, da pride klic iz extenzije 760, predstavi s svojim CALLERID-jem (SiteID + interna).

hvala in lp,
d.
pitarda
Novinec
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 14. feb 2017 ob 13:30
T-2: Že imam

Re: Asterisk 11 in T-2 SIP trunk

OdgovorNapisal/-a NoName » 14. feb 2017 ob 23:36

Če konfiguracijo IP telefonije komaj spoznavaš, priporočam, da dobro preveriš varnost postavljenega sistema... Nebi bilo prvič, da bi komu odtujili uporabniške račune in povzročili sive lase in velike račune...
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!
Podpirajte avtorja - donirajte preko PayPala! Slika
Uporabniški avatar
NoName
T-2jevec / Administrator
 
Prispevkov: 1985
Pridružen: 16. nov 2006 ob 21:26
Kraj: Šmarje pri Jelšah
T-2: Že imam
Paket: VDSL T4 KING + HDTV

Re: Asterisk 11 in T-2 SIP trunk

OdgovorNapisal/-a pitarda » 15. feb 2017 ob 09:51

Hvala za opozorilo.

Zahteve po varnosti se zavedam in delam vse na tem, da bo zadeva zaščitena,... vključno z možnostjo blokade in SMS obveščanju, ki ga T-2 ponuja.

Eno je, če bi mi npr. nekdo ukradel T-2 konfiguracijske podatke,... drugo pa, če mi nekdo vdre v Asterisk sistem,...

Glede kraje uporabniškega računa,... najbrž ima T-2 blokado in dovoli klice samo preko "našega" statičnega IP-ja? Kolikor vem, ne more nekdo z mojimi podatki uporabit SIP Trunk-a na Telekom omrežju...
Sam Asterisk ni dostopen navzven, je za VPN pregrado. Dialplan nima nazivov v stilu "default", "from-sip",... ampak vseeno bo zadeva budno pod očesom (preden gre Asterisk v resno uporabo, bom nastavil še iptables in pa log drop paketkov)...

hvala in lp,
d.
pitarda
Novinec
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 14. feb 2017 ob 13:30
T-2: Že imam

Re: Asterisk 11 in T-2 SIP trunk

OdgovorNapisal/-a NoName » 15. feb 2017 ob 11:05

Verjetno iz podatkov, ki si jih od T-2 dobil, lahko ugotovil, da je "SIP trunk" vezan na privatni IP naslov (10.x.x.x), ki je bil dodatno skonfiguriran na tvojem priključku - na IP telefonijo lahko vdre le in samo preko pomankljive zaščite samega PBX-a, za katerega skrbiš sam. Tisti privatni IP ter podatke o T-2 trunku lahko nekdo na Telekomovem omrežju vpiše kamorkoli hoče, ampak mu ne bo nikoli in nikdar delovalo :)

Priporočam, da podaš zahtevo za omejitev klicev v tujino in na komercialne številke za SIP trunk, saj se lahko s tem praktično izogneš posledicam kakih vdorov v tvoj PBX sistem.
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!
Podpirajte avtorja - donirajte preko PayPala! Slika
Uporabniški avatar
NoName
T-2jevec / Administrator
 
Prispevkov: 1985
Pridružen: 16. nov 2006 ob 21:26
Kraj: Šmarje pri Jelšah
T-2: Že imam
Paket: VDSL T4 KING + HDTV


Vrni se na IP telefonija

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost

cron