en kabel za telefon

Vse o T-2 IP telefoniji
Odgovori
Marki
Začetnik
Prispevkov: 2
Pridružen: 9. Okt 2013 ob 21:52
T-2: Že imam

en kabel za telefon

Odgovor Napisal/-a Marki » 9. Okt 2013 ob 21:59

V firmi imamo okoli 20 telefonov še na staro analogno centralo vezanih. Šli bi na IP telefonijo (T-2 optika je že v hiši), pa me zanima, če je možno kar zraven računalnika priklopit telefon (baje, da imajo eni telefoni noter en majhen switch, pa potem peljes naprej do racunalnika?)
A kdo kaj ve o tem, ker mi je praktično nemogoče vleči nove kable po hiši. Stara stavba, debele stene, velike razdalje, pa še prostora ni v luknjah...
In če je že treba vleči kable, a je možno dodati še en switch, ker so pisarne na eni in drugi strani stavbe, vmes pa 100m, pa ne bi rad vlekel 10 kablov...

Uporabniški avatar
RobertM
Moderator
Prispevkov: 2238
Pridružen: 24. Dec 2006 ob 13:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant BRO FTTH
Kraj: Okolica Tolmina

Re: en kabel za telefon

Odgovor Napisal/-a RobertM » 9. Okt 2013 ob 22:53

Načeloma bi šlo ampak se ustavi pri omejitvi 2-3 IPjev, ki jih dodeli T-2. :nevem:
Prav tako morajo biti telefoni vezani direkt na optični switch (modem) in ne na router, kamor so vezani računalniki.

V praksi sem izvedel že par instalacij (cca.100 telefonov) z " RJ45 splitterji".
V vtičnico priklopiš omenjeni splitter (slika spodaj) in na "A" vtič računalnike ter na "B" vtič IP telefone.
V server sobi pa ravno tako "A" vtiče v switch z routerjem za računalnike in "B" vtiče v switch za telefone, ki je vezan direkt na T-2 modem oziroma optični switch.BDW-v omari vedno zahtevam samo RUMENE kable za IP telefonijo ;-)
Splitterje so mi vedno dobavljali informatiki strank tako da ne poznam cene in slovenskega dobavitelja.

Slika
L.P.Robert
Pred zagonom jezika vklopi možgane !

Slika
Slika

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 502
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: en kabel za telefon

Odgovor Napisal/-a starfotr » 9. Okt 2013 ob 23:57

http://www.ebay.com/itm/DIGITUS-Cat5e-I ... 3cc5d0df26



Če je le možno je bolje uporabiti ločene kable, če ni možno se pač improvizira. Ceneje pa ni, kvečjemu dražje.
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

Marki
Začetnik
Prispevkov: 2
Pridružen: 9. Okt 2013 ob 21:52
T-2: Že imam

Re: en kabel za telefon

Odgovor Napisal/-a Marki » 10. Okt 2013 ob 07:30

Torej za deset telefonov oddaljenih recimo 70m je treba 10 kablov, če šparaš 5 (in ne le enega do switcha in nato kratke naprej) ? Za sedanje telefone imam potegnjen nekakšen telefonski multicore. Ali bi to bilo dobro za IP telefonijo? Mislim pa, da notri ni paric ampak ravne zice.
Kako sploh zgleda T-2 oprema za 20 ali 30 telefonov - modem za optiko in nato switch ali je to kako drugače?

Uporabniški avatar
RobertM
Moderator
Prispevkov: 2238
Pridružen: 24. Dec 2006 ob 13:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant BRO FTTH
Kraj: Okolica Tolmina

Re: en kabel za telefon

Odgovor Napisal/-a RobertM » 10. Okt 2013 ob 08:49

Če je v eni pisarni npr. 5 telefonov rabiš samo en direkt UTP in mini switch. Iz tega mini switcha lahko nadaljuješ v naslednjo pisarno,...
"Telefonski multicore" pa ni najbolj primeren za računalniške mreže in zato tudi ne za IP telefonijo.
L.P.Robert
Pred zagonom jezika vklopi možgane !

Slika
Slika

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3568
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: en kabel za telefon

Odgovor Napisal/-a atepej » 10. Okt 2013 ob 12:01

Če bi radi obdržali stare telefone se da to rešit tud z pstn vmseniki (ni ravno poceni rešitev) na primer:

MiLAN - LAN1 -> PSTN vmsenik 1a -> PSTN vmesnik 2a -> PSTN vmesnik 3a -> Router 1
MiLAN - LAN2 -> PSTN vmsenik 1b -> PSTN vmsenik 2b -> PSTN vmsenik 3b -> Router 2

Druga možnost pa je, da se PSTN vmesniki postavijo kjer je sedaj centrala (5 vmsenikov na LAN port) povezavo do telefonov pa se uporabi obstoječe povezave.

EDIT: Če pa bi raje imeli ISDN pa potrebujete 5 ISDN vmesnikov, glede prilopa pa beri drugo možnost edino spusti ven kar je napisano v oklepajih.
Slika

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 502
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: en kabel za telefon

Odgovor Napisal/-a starfotr » 10. Okt 2013 ob 13:10

Ali sedaj pri t-2ju nimate več IP telefonov, samo PSTN ali ISDN vmestnike?

Ker v ponudibi za pakete piše: "Stacionarni telefonski priključek z analognim ali osnovnim ISDN vmesnikom (ISDN-BRA) brez telefonskega aparata."
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

Uporabniški avatar
RobertM
Moderator
Prispevkov: 2238
Pridružen: 24. Dec 2006 ob 13:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant BRO FTTH
Kraj: Okolica Tolmina

Re: en kabel za telefon

Odgovor Napisal/-a RobertM » 10. Okt 2013 ob 16:31

Za poslovne stranke so-za fizične pa je možnost nakupa.
To je prišlo z novimi paketi ;)
L.P.Robert
Pred zagonom jezika vklopi možgane !

Slika
Slika

Uporabniški avatar
RobertM
Moderator
Prispevkov: 2238
Pridružen: 24. Dec 2006 ob 13:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant BRO FTTH
Kraj: Okolica Tolmina

Re: en kabel za telefon

Odgovor Napisal/-a RobertM » 10. Okt 2013 ob 16:37

Ker že mešamo jabolka, hruške in banane > @Marki ZS
L.P.Robert
Pred zagonom jezika vklopi možgane !

Slika
Slika

rossi
Navdušenec
Prispevkov: 707
Pridružen: 16. Dec 2007 ob 19:27
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO FTTH BRO
Kraj: Litija

Re: en kabel za telefon

Odgovor Napisal/-a rossi » 11. Okt 2013 ob 08:22

RobertM napisal/-a:....
Splitterje so mi vedno dobavljali informatiki strank tako da ne poznam cene in slovenskega dobavitelja.

Slika
Tole dobiš v Techtrade Trzin... cena je pa 4-5 EUR.

Odgovori