Patton in Mikrotik

Vse o T-2 IP telefoniji
Odgovori
andrejsvet
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 28. Dec 2015 ob 08:36
T-2: Že imam

Patton in Mikrotik

Odgovor Napisal/-a andrejsvet » 28. Maj 2016 ob 13:10

Pred kratkim sem uspel povezati optiko direktno preko SFP modula na Mikrotik Router in mi vse deluje razen ISDN telefonije, ki sem jo imel povezano preko Patton S-DTA naprave. Patton je povezan preko eth kabla na Mikrotik Router. Vse lučke na Pattonu gorijo razen Voip utripa zato predvidevam da bi moral najbrž kaj nastaviti vendar ne vem kaj. Mi lahko kdo pomaga?

|DSI|
Faca
Prispevkov: 180
Pridružen: 23. Jan 2007 ob 21:08
T-2: Že imam
Paket: T4 Tera 100/100
Kraj: Lj - Dravlje

Re: Patton in Mikrotik

Odgovor Napisal/-a |DSI| » 28. Maj 2016 ob 14:19

Mikrotik je pri tebi sedaj najbrž "all-in-one" naprava, torej tudi router za tvoje omrežje. Patton pa mora imeti direkten dostop do T-2 omrežja.

To lahko urediš na dva načina, zavisi malo od modela Mikrotika in tega na kateri port imaš priključenega Pattona:
a) Prva varianta: Kreiraš Bridge in vanj daš sfp1 port ter port na katerega je priključen patton (npr ether1).
b) Isto lahko na nekaterih Mikrotikih dosežeš tudi z master/slave port funkcijo: v tem primeru nastaviš, da je pri portu na katerega je povezan Patton kot "Master Port" izbran sfp1.

Verjetno uporabljaš kak RB2011 model. Tam je tako, da lahko b) varianto uporabiš samo če imaš Pattona priključenega na enega izmed Gigabitnih portov (Ether1 do Ether5). Če imaš priključeno na 100Mbps porte (Ether6-10) pa moraš narediti varianto a) z Bridge-om.
Slika T-2
Slika FTTH
Slika UMTS

andrejsvet
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 28. Dec 2015 ob 08:36
T-2: Že imam

Re: Patton in Mikrotik

Odgovor Napisal/-a andrejsvet » 29. Maj 2016 ob 17:40

hvala za natančna in jasna navodila. Ja uporabljam model RB2011. Ko sem dal sfp1 port v brigde ter priključil patton na port ether6 (ta je že bil v bridgu) isdn telefonija deljue.

Andrej

Uporabniški avatar
slow_slow
T-2jevec / Moderator
Prispevkov: 4897
Pridružen: 19. Jul 2007 ob 13:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni DIAMANT HBO
Kraj: Maribor T-2
Kontakt:

Re: Patton in Mikrotik

Odgovor Napisal/-a slow_slow » 30. Maj 2016 ob 07:14

A lahko samo poveš kateri mikrotik imaš?
tudi sam razmišljam o nabavi :)

|DSI|
Faca
Prispevkov: 180
Pridružen: 23. Jan 2007 ob 21:08
T-2: Že imam
Paket: T4 Tera 100/100
Kraj: Lj - Dravlje

Re: Patton in Mikrotik

Odgovor Napisal/-a |DSI| » 30. Maj 2016 ob 10:15

Saj načeloma neke izbire nimaš če želiš "all-in-one" napravo z WiFijem :D
Ostane ti edino RB2011UiAS-2HnD-IN (najbolj popularna varianta). Druga opcija je načeloma tudi CRS109-8G-1S-2HnD-IN.

Če ne rabiš WiFija oz. imaš zato drugo napravo, potem lahko vzameš praktično katerikoli model, ki ima v oznaki črko S (S pomeni da ima sfp port).
Edino modela RB260GS in RB260GSP nista primerna ker sta zgolj L2 stikali.
Slika T-2
Slika FTTH
Slika UMTS

Uporabniški avatar
slow_slow
T-2jevec / Moderator
Prispevkov: 4897
Pridružen: 19. Jul 2007 ob 13:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni DIAMANT HBO
Kraj: Maribor T-2
Kontakt:

Re: Patton in Mikrotik

Odgovor Napisal/-a slow_slow » 30. Maj 2016 ob 10:21

Kaj pa kakšna druga firma? :)

|DSI|
Faca
Prispevkov: 180
Pridružen: 23. Jan 2007 ob 21:08
T-2: Že imam
Paket: T4 Tera 100/100
Kraj: Lj - Dravlje

Re: Patton in Mikrotik

Odgovor Napisal/-a |DSI| » 30. Maj 2016 ob 11:31

Jah odvisno od želene funkcionalnosti. Če imaš router posebej, potem pač dela z vsakim L2 switchem, ki ima SFP porte :D

Ampak tako kot ugodna "all-in-one" varianta mi pade na pamet edino še Ubiquiti EdgeRouter X SFP. Je pa stvar brez WiFija...
Slika T-2
Slika FTTH
Slika UMTS

Uporabniški avatar
asgard
Nadebudnež
Prispevkov: 381
Pridružen: 13. Mar 2009 ob 15:23
T-2: Že imam
Paket: GPON ORAŽNI KAMEN 1000/100
Kraj: Idrija

Re: Patton in Mikrotik

Odgovor Napisal/-a asgard » 23. Jul 2018 ob 14:22

Ampak deluje super. Sam imam sicer brez optike gor, ampak 100 Gpon požira brez švicanja.

Odgovori