> 4GB RAM

Splošni pogovori, ki niso povezani s T-2
Uporabniški avatar
vinko
Znanec
Prispevkov: 57
Pridružen: 26. Jan 2007 ob 16:23
T-2: Že imam
Paket: T2 mobilni internet, neomejeno
Kraj: Ljubljana

> 4GB RAM

Odgovor Napisal/-a vinko » 13. Sep 2009 ob 17:05

Opažam zadnje čase, da je največja količina delovnega pomnilnika v osebnih rač. in laptopih 4 GB.
Nekje sem slišal, da je to zaradi neke omejitve pri operacijskem sistemih; v glavnem kao problem 32 ali 64 bitnosti (kako čudna beseda).
Vprašanje: bodo osebni računalniki imeli v prihodnje tudi več kot 4 GB delovnega pomnilnika ? Je za to potrebno imeti vsaj 64 bitni procesor/operacijski sistem/programje/igrovje ali vse skupaj ?

Nisem ravno strokovnjak za taka področja, pa rad vprašam na tem forumu, kjer se mi zdi, da so overall uporabniki zelo prijazni in bodo radi odgovorili.

Hvala za odgovor !
Slika

voyager2
Guru
Prispevkov: 982
Pridružen: 9. Mar 2007 ob 18:59
T-2: Že imam
Paket: T4 Tera 100/20 in T4 100/100
Kraj: Ljubljana

Re: > 4GB RAM

Odgovor Napisal/-a voyager2 » 13. Sep 2009 ob 17:30

Omejitev ni samo na strani operacijskega sistema, temveč na strojni opremi, predvsem pri procesorju. Če je ta 32 biten, zna uporabljati tam nekje do 3,5 GB pomnilnika. Če je procesor 64 bitni, pa brez težav dela z več kot 4 GB pomnilnika. No in 64 bitni procesorji se že kar nekaj časa izdelujejo in so v vseh novih (novejših) računalnikih, tudi prenosnikih.

64 bitni procesor potrebuje programsko opremo, ki zna strojno opremo popolnoma izkoristiti, torej da, 64 bitni procesor rabi za najboljše delovanje tudi recimo 64 bitni operacijski sistem, pa tudi drugo programsko opremo. Dela sicer tudi na 32 bitni, samo tam ni popolnoma izkoriščen.

Uporabniški avatar
Mark
T-2jevec
Prispevkov: 3043
Pridružen: 18. Mar 2006 ob 14:37
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO

Re: > 4GB RAM

Odgovor Napisal/-a Mark » 13. Sep 2009 ob 17:34

Če imaš 4GB rama in 32-bitni operacijski sistem, ne moreš vsega izkoristiti (Zaradi znanih omejitev). Najverjetneje ti bo prepoznalo samo dobrih 3GB. Rešitev je 64-bitni OS in ustrezen procesor, gonilniki za HW, itd. Naj bi bil Win 7 zadnji os iz strani MS s podporo 32-bitnim cpujem.

Priporočam tudi branje tega:
http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension,
http://www.geoffchappell.com/viewer.htm ... memory.htm,
http://support.microsoft.com/kb/929605/sl.
Zadnjič spremenil Mark, dne 13. Sep 2009 ob 17:37, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
vinko
Znanec
Prispevkov: 57
Pridružen: 26. Jan 2007 ob 16:23
T-2: Že imam
Paket: T2 mobilni internet, neomejeno
Kraj: Ljubljana

Re: > 4GB RAM

Odgovor Napisal/-a vinko » 13. Sep 2009 ob 17:36

Ok, torej so že vsi novejši procesorji, ki jih kupim danes 64-bitni. Ta pogoj je torej uresničen.
Kaj pa OS ? Ali je Windows 7 že 64 bitni operacijski program ? Se pravi, če je, bi morali biti tudi programi in igre pripravljeni za 64-bitno delovanje, da bi sistem polno izkoristili, in bi se lahko uporabljalo tudi več kot 4 GB RAMA.

BTW: kaj pa naslednja omejitev RAMA, se pravi za 64 bitne sisteme, koliko pa ta znaša (če sploh) ?

EDIT: nisem torej vedel, da je Windows 7 še vedno 32 bitni program :(
Slika

Uporabniški avatar
Mark
T-2jevec
Prispevkov: 3043
Pridružen: 18. Mar 2006 ob 14:37
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO

Re: > 4GB RAM

Odgovor Napisal/-a Mark » 13. Sep 2009 ob 17:40

Win Xp, Vista in Win 7 obstajajo tako v 32-bit, kot tudi v 64-bit. Prihajajoči pa bodo samo 64-bitni. Win 7 64bit bi naj podpiral do 192 GB pomnilnika.
* Starter: 8GB
* Home Basic: 8GB
* Home Premium: 16GB
* Professional: 192GB
* Enterprise: 192GB
* Ultimate: 192GB

Uporabniški avatar
music95
Nadebudnež
Prispevkov: 440
Pridružen: 20. Dec 2007 ob 22:18
T-2: Že imam
Paket: 1/256, TV, IP + PSNT TEL

Re: > 4GB RAM

Odgovor Napisal/-a music95 » 13. Sep 2009 ob 18:25

Mark, omejitvam nekaj ne štima. Jaz imam XP (nevem ali 64 ali 32) imam 4 GB rama in mi kaže 3,25 RAMa. Ok kul brezveze urejat ker grem itak na 7ko. Ali naj pri Windows 7 vzamem 32-bitno ali 64-bitno verzijo, da bo izkoriščen ves RAM?
Slika<-- Čakal 60 dni.

mali-40
Legenda
Prispevkov: 1222
Pridružen: 26. Apr 2006 ob 08:40
T-2: Še nimam
Paket: FTTH 20/20 T1
Kraj: koroška

Re: > 4GB RAM

Odgovor Napisal/-a mali-40 » 13. Sep 2009 ob 18:26

64

voyager2
Guru
Prispevkov: 982
Pridružen: 9. Mar 2007 ob 18:59
T-2: Že imam
Paket: T4 Tera 100/20 in T4 100/100
Kraj: Ljubljana

Re: > 4GB RAM

Odgovor Napisal/-a voyager2 » 13. Sep 2009 ob 18:31

Ja pazi, moraš vedet kaj imaš. 64 bit Windows ti ne bo delal na 32 bit procesorju. Poišči programček cpu-z in poženi. Ti bo napisalo kaj imaš.

Uporabniški avatar
vinko
Znanec
Prispevkov: 57
Pridružen: 26. Jan 2007 ob 16:23
T-2: Že imam
Paket: T2 mobilni internet, neomejeno
Kraj: Ljubljana

Re: > 4GB RAM

Odgovor Napisal/-a vinko » 13. Sep 2009 ob 19:02

Sem sam glih sprobal tale CPU-Z.
Ok, napiše med drugim tudi vse o procesorju, samo meni se zdi, da ne napiše, a je 32 ali 64 bitni procesor.
Ali je catch samo v tem, da ti točno napiše kakšen CPU imaš, pa pol v specifikacijah pogledaš, ali je 32 ali 64 bitni ?
Slika

voyager2
Guru
Prispevkov: 982
Pridružen: 9. Mar 2007 ob 18:59
T-2: Že imam
Paket: T4 Tera 100/20 in T4 100/100
Kraj: Ljubljana

Re: > 4GB RAM

Odgovor Napisal/-a voyager2 » 13. Sep 2009 ob 19:05

Čisto v prvem okenčku, zavihek CPU ti izpiše ime procesorja. Lahko ga potem daš v Google in pogledaš kaj izpiše. Tako lahko malo preveriš kakšen CPU imaš.

Dovolj pa je če ti piše pod Instructions EM64T. Če to piše imaš 64 bitni procesor.

sword
Nadebudnež
Prispevkov: 379
Pridružen: 2. Dec 2007 ob 22:16
T-2: Že imam

Re: > 4GB RAM

Odgovor Napisal/-a sword » 13. Sep 2009 ob 19:22

Uhh ... če sem prav razumel - Core 2 Duo e6400 podpira 64 bit?

ango
Nadebudnež
Prispevkov: 408
Pridružen: 5. Dec 2008 ob 21:38
T-2: Še nimam
Kraj: Izola

Re: > 4GB RAM

Odgovor Napisal/-a ango » 13. Sep 2009 ob 19:30

_____________________________
Kot v US, zgleda da bomo meli hitrejši mobilni internet kot pa žične povezave

voyager2
Guru
Prispevkov: 982
Pridružen: 9. Mar 2007 ob 18:59
T-2: Že imam
Paket: T4 Tera 100/20 in T4 100/100
Kraj: Ljubljana

Re: > 4GB RAM

Odgovor Napisal/-a voyager2 » 13. Sep 2009 ob 19:35

sword: ja je 64 bitni procesor

Uporabniški avatar
music95
Nadebudnež
Prispevkov: 440
Pridružen: 20. Dec 2007 ob 22:18
T-2: Že imam
Paket: 1/256, TV, IP + PSNT TEL

Re: > 4GB RAM

Odgovor Napisal/-a music95 » 13. Sep 2009 ob 21:40

voyager2 napisal/-a:Ja pazi, moraš vedet kaj imaš. 64 bit Windows ti ne bo delal na 32 bit procesorju. Poišči programček cpu-z in poženi. Ti bo napisalo kaj imaš.
Ej živo zmedo sm naredu iz tega. Lej js mam Intel CORE 2 QUAD Q6600. Na intlovi strani je (pomoje) pisal da je 64 bit. Dej prosim preveri pa povej, če lahko iz tem procesorjem pa 4GB rama poganjam Windows 7 64 bit s polno RAMa
Slika<-- Čakal 60 dni.

Uporabniški avatar
turist
Model
Prispevkov: 301
Pridružen: 7. Sep 2007 ob 10:58
T-2: Že imam
Paket: T4 optika(100/10) +2x tel +fax
Kraj: Kranj

Re: > 4GB RAM

Odgovor Napisal/-a turist » 13. Sep 2009 ob 21:42

Seveda lahko ! :D
Slika
Slika - Mobilno

Odgovori