> 4GB RAM

Splošni pogovori, ki niso povezani s T-2
weidah
Nadebudnež
Prispevkov: 427
Pridružen: 7. Avg 2007 ob 01:27
T-2: Že imam

Re: > 4GB RAM

Odgovor Napisal/-a weidah » 14. Sep 2009 ob 01:52

Rad bi samo dodal, da 32 bitni windowsi dejansko podpirajo 4gb rama, vendar vam grafična požre svoje s svojim ramom, pa od diskov itd :beri:
Slika

Uporabniški avatar
vinko
Znanec
Prispevkov: 57
Pridružen: 26. Jan 2007 ob 16:23
T-2: Že imam
Paket: T2 mobilni internet, neomejeno
Kraj: Ljubljana

Re: > 4GB RAM

Odgovor Napisal/-a vinko » 14. Sep 2009 ob 09:05

Ampak za izkoristek nad 4 GB RAMA, pa ostale komponente verjetno niso več važne: se pravi osnovna plošča je načeloma lahko kakršnakoli, če ima le pravo podnožje za 64 bitni procesor, a ne ?
Slika

dbx
Model
Prispevkov: 238
Pridružen: 14. Jan 2008 ob 11:18
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO
Kraj: LJ-Brod

Re: > 4GB RAM

Odgovor Napisal/-a dbx » 14. Sep 2009 ob 09:30

Tudi matična plošča mora podpirati več kot 4GB. Ta podatek je vedno zapisan v specifikaciji.
Primer:
GIGABYTE GA-MA790XT-UD4P 790X
maksimalna količina podprtega pomnilnika: 16GB

http://www.mlacom.si/artikel/43322/GIGA ... -UD4P-790X
Slika

Uporabniški avatar
JayDee
Znanec
Prispevkov: 76
Pridružen: 28. Jul 2009 ob 14:17
T-2: Že imam
Paket: T3 GIGA: 10/2 + SDTV + 2x VoIP
Kraj: Medvode
Kontakt:

Re: > 4GB RAM

Odgovor Napisal/-a JayDee » 14. Sep 2009 ob 10:39

Če imaš 64-bitni procesor, lahko daš vseeno gor 32-bitne Windowse, samo problem bo v izkoristku RAM-a (kot so napisali že mnogi pred mano), zato ti pač priporočam dat gor 64-bitne Windowse. 32-bitni imajo oznako x86, 64-bitni pa x64. Če si fan XP-jev, boš 64-bitne malce težje dobil, med tem ko se Vista in Windows 7 dobi v obeh različicah enako enostavno.
vinko napisal/-a:BTW: kaj pa naslednja omejitev RAMA, se pravi za 64 bitne sisteme, koliko pa ta znaša (če sploh) ?
Problem 32-bitnih procesorjev je ta, da lahko RAM naslavljajo z 32-bitnimi naslovi. Teh je pa 2^32 oziroma 4.294.967.296, to je 4 GB. Nekateri naslovi se "izgubijo" za naslavlanje drugih stvari, tako da se teh 4 GB v teoriji dejansko zmanjša na 3 GB ali 3,5 GB. No, 64-bitni procesorji te težave nimajo, ker lahko naslavljajo s 64-bitnimi naslovi. Se pravi 2^64, to je 18.446.744.073.709.551.616 naslovov. Zdej si pa ti računaj, kolk je dejanska omejitev. :shock: Če se nisem zmotil v računanju, je to 7.2 miljard GB oziroma 16.8 miljonov TB. 8) Seveda, to je procesorjeva omejitev. Ampak če procesor naslavlja tolko, še ne pomeni, da ni drugih strojnih omejitev. Ravno iz tega razloga so operacijski sistemi (kot je Windows) softwaresko omejeni na maximalno velikost RAM-a. Bolj osnovne različice (Home itd.) na 8 GB, ostale (Pro, Enterprise, Ultimate) pa na 192 GB.

gulikoza
Starešina
Prispevkov: 1643
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 16:33
T-2: Že imam
Paket: 10/10 FTTH + tv + telefon

Re: > 4GB RAM

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 14. Sep 2009 ob 15:17

Hja, če smo čisto natančni 32-bitni procesorji podpirajo 36-bitno naslavljanje (M$ je to opcijo v ne-serverskih OSih izklopil, v linuxu pa lepo dela >4GB RAMa na 32-bitni različici), 64-bitni pa "samo" 48-bitno (omejitev ker se več zaenkrat itak ne rabi) :D
Slika Optika od 30.5.2008

Uporabniški avatar
kramp
Znanec
Prispevkov: 67
Pridružen: 5. Jan 2007 ob 20:36
T-2: Že imam
Paket: 2/2
Kraj: Črnomelj

Re: > 4GB RAM

Odgovor Napisal/-a kramp » 14. Sep 2009 ob 15:29

Kaj je pa z delovanjem driverjev in podobnih stvari, ki so mogoče 32 bitne, na 64 bitnih sistemih? :?

gulikoza
Starešina
Prispevkov: 1643
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 16:33
T-2: Že imam
Paket: 10/10 FTTH + tv + telefon

Re: > 4GB RAM

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 14. Sep 2009 ob 16:07

64-bitni sistem jasno rabi 64-bitne driverje. Programi pa načeloma delujejo vsi.
Slika Optika od 30.5.2008

Uporabniški avatar
JayDee
Znanec
Prispevkov: 76
Pridružen: 28. Jul 2009 ob 14:17
T-2: Že imam
Paket: T3 GIGA: 10/2 + SDTV + 2x VoIP
Kraj: Medvode
Kontakt:

Re: > 4GB RAM

Odgovor Napisal/-a JayDee » 14. Sep 2009 ob 16:38

Kot je gulikoza povedal - 64-bitni operacijski sistem "zahteva" 64-bitne driverje. V narekovajih pa zato, ker ti lahko iz lastnih izkušenj povem, da tudi 32-bitni driverji delujejo. (J*bi ga, za kakšn hardware 64-bitni driverji niti ne obstajajo, tko da se moraš zadovoljiti z 32-bitnimi.) Seveda pa, če obstajajo tudi 64-bitni, namesti le-te. Ne se "zajebavat" z 32-bitnimi sam zato, da sprobaš, če deluje. :lol:

gulikoza
Starešina
Prispevkov: 1643
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 16:33
T-2: Že imam
Paket: 10/10 FTTH + tv + telefon

Re: > 4GB RAM

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 14. Sep 2009 ob 16:48

32-bitni driver tehnično niti pod razno ne more delat na 64-bitnem sistemu ker driverji tečejo v istem procesu kot kernel. Kaj bi blo ko reče kernel driverju ja imaš napravo na 0xFFFF100000000000 :shock:
Slika Optika od 30.5.2008

Odgovori