Več dostopnih točk znotraj ene stavbe

Splošni pogovori, ki niso povezani s T-2
Odgovori
Uporabniški avatar
mahi
Legenda
Prispevkov: 1093
Pridružen: 14. Feb 2007 ob 11:38
T-2: Že imam
Paket: T-4 FTTH 10/10 + 1SDTV
Kraj: Portorož

Več dostopnih točk znotraj ene stavbe

Odgovor Napisal/-a mahi » 5. Okt 2009 ob 22:56

V podjetju imamo en ruter, na katerega je priključenih več brezžičnih dostopnih točk, ki pokrivajo določen del stavbe. Vsaka točka oddaja svoje ime in uporabniki se prijavljajo na tisto, ki jim je najbližja.

Zanima me, ali je mogoče, da bi vse dostopne točke oddajale eno ime, računalnik pa bi se avtomatsko povezal na najmočnejšo. To pomeni, da če bi uporabnik prešel v drugi del stavbe mu ne bi bilo potrebno se prijavit na novo dostopno točko ampak bi se računalnik samo dejno povezal na najbližjo?

Je kakšna ideja kako to rešit?
Slika

Uporabniški avatar
Seeker
Navdušenec
Prispevkov: 644
Pridružen: 29. Avg 2006 ob 21:41
T-2: Že imam
Paket: Kraljevi

Re: Več dostopnih točk znotraj ene stavbe

Odgovor Napisal/-a Seeker » 5. Okt 2009 ob 23:00

Seveda. Vse kar potrebuješ je:

- da so vse točke nastavljene z enakim ssidom ter enako zaščito (v primeru kode mora biti enaka, v primeru AAA imaš itak centralen server za avtentikacijo)
- da imaš v omrežju samo en DHCP server
- da so točke nastavljene na različne frekvence (kanale) - edini kanali, ki se ne prekrivajo so 1, 6, ter 11, tako da skompenziraš tako konfiguracijo, da se čimmanj motijo
- da vmes med točkami nimaš firewallov, natov, ipd., če ni potrebno (npr. če uporabljaš domače/small office routerje kot AP mora biti kabel, ki pride v router v LAN in ne WAN port)

Ostalo je vse avtomatsko in poteka točno tako kot si napisal. Računalnik se avtomatsko poveže/preveže na najmočnejšo točko in vse deluje 100%. Preskok se opazi edino v primeru video streaminga/VoIPa, in sicer zašteka za sekundo in spet naprej.

Uporabniški avatar
mahi
Legenda
Prispevkov: 1093
Pridružen: 14. Feb 2007 ob 11:38
T-2: Že imam
Paket: T-4 FTTH 10/10 + 1SDTV
Kraj: Portorož

Re: Več dostopnih točk znotraj ene stavbe

Odgovor Napisal/-a mahi » 5. Okt 2009 ob 23:23

Glede DHCPja ni problem, saj imamo sedaj Windows server 2003, ki deluje tudi kot DHCP ter dodeljuje IP številke. Če sem torej prav razumel, morajo dostopne točke imeti enk SSID ter enak način varnosti vključen ter da so na različnih kanalih, vendar pa ne na 1, 6 ali 11? Sem prav razumel?
Slika

Skorc
Legenda
Prispevkov: 1283
Pridružen: 21. Jul 2006 ob 11:12
T-2: Že imam
Paket: Malo mešano
Kraj: Pince

Re: Več dostopnih točk znotraj ene stavbe

Odgovor Napisal/-a Skorc » 5. Okt 2009 ob 23:30

da so točke nastavljene na različne frekvence (kanale) - edini kanali, ki se ne prekrivajo so 1, 6, ter 11, tako da skompenziraš tako konfiguracijo, da se čimmanj motijo
Napačno si razumel. Pri kombinaciji 1, 6 in 11 se bodo dostopne točke najmaj motile med sabo.
Lep pozdrav,
Škorc

Slika

Uporabniški avatar
mahi
Legenda
Prispevkov: 1093
Pridružen: 14. Feb 2007 ob 11:38
T-2: Že imam
Paket: T-4 FTTH 10/10 + 1SDTV
Kraj: Portorož

Re: Več dostopnih točk znotraj ene stavbe

Odgovor Napisal/-a mahi » 6. Okt 2009 ob 10:33

Hvala sem rešil.
Ali mogoče poznaš kakšen dober free radius server?
Slika

Uporabniški avatar
veiztex
Nadebudnež
Prispevkov: 457
Pridružen: 14. Dec 2006 ob 16:56
T-2: Že imam
Paket: Optika 10/10
Kraj: Ljubljana

Re: Več dostopnih točk znotraj ene stavbe

Odgovor Napisal/-a veiztex » 6. Okt 2009 ob 11:26

open radius?

Odgovori