Neavtoriziran prenos podatkov

Splošni pogovori, ki niso povezani s T-2
Odgovori
gulikoza
Starešina
Prispevkov: 1643
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 16:33
T-2: Že imam
Paket: 10/10 FTTH + tv + telefon

Neavtoriziran prenos podatkov

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 29. Sep 2010 ob 07:18

Evo, zdaj sem pa jezen :grr:
Na svojem telefonu načeloma ne uporabljam prenosa podatkov. Imam konfiguriran Exchange predal, vendar je nastavljen da gre izključno preko WIFI. Telefon je Nokia E52, na računu operaterja (ni T-2...) prenosa podatkov v zadnjih mesecih ni bilo nič (mogoče 1x ali 2x nekaj KB, ko sem testiral priklop preko prenosnika).
Pridem nazaj iz tujine (USA), poraba kaže 60 EUR prenosa podatkov! Vsak drugi dan, prenos nekaj (med 5 in 10KB) vsako minuto, vsak prenos zaračunan 0.9 EUR. Najprej sem mislil da je kaka obračunska napaka, vendar bi bilo preveliko naključje da bi kazalo operaterja iz USA. Potem sem našel v telefonu log, kjer dejansko piše da se je priklapljal na dostopno točko...
Na sumu imam OVI maps, saj se čas prenosa podatkov nekako ujema s časom uporabe navigacije, pošte zagotovo nisem prejemal saj je v Inboxu ostala stara pošta. Zdaj, nisem bebsič - nastavitve sem 3x preveril in v OVIju je nastavljeno offline (brez povezave). Vse GPRS/UMTS dostopne točke imajo nastavljeno uporabo šele po potrditvi. Navigacijo sem julija testiral na hrvaškem in ni bilo nobenega prenosa podatkov, karte za ameriko sem predhodno naložil z ovi aplikacijo preko usbja. Vem da nekatere storitve v OVIju uporabljajo podatkovni dostop (Weather...) in če sem to izbral me vpraša ali se želim priklopiti. Vedno sem dal ne...me ne zanima kakšno je vreme, znam pogledat čez okno. Za samo navigacijo pa predvidevam da je bil uporabljen GPS...
Glede na to, da je v logu telefona viden prenos podatkov in glede na relativno majhen znesek se najbrž s kakšno reklamacijo niti nima smisla ukvarjati. Vendar pa mi gre zadeva močno v nos, ker se počutim nategnjenega da telefon počne nekaj kar ne želim. Kaj bo naslednje, bodo telefoni sami klicali v Indijo zato da bo operater zaslužil? :jao: Najbrž imam samo srečo da račun ni 35.000 EUR...še kot zanimivost - ikonce znotraj ovija so se takoj po prihodu v ameriko zamenjale (ostalo je tisto moj. položaj in vožnja, dodale pa so se kar neke nove - hrana, hoteli, aktivnosti če se prav spomnim - po prihodu nazaj so namreč izginile). Takrat sem predvideval da je ovi to sam zamenjal glede na položaj, sedaj pa razmišljam da je telefon najbrž to downloadal od nekje. Mislim res, kakšna neumnost...da se sam od sebe telefon priklaplja. Naslednjič vzamem staro regljo, za tista 2 smsa, ki sem jih poslal bo dovolj...
Slika Optika od 30.5.2008

gulikoza
Starešina
Prispevkov: 1643
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 16:33
T-2: Že imam
Paket: 10/10 FTTH + tv + telefon

Re: Neavtoriziran prenos podatkov

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 29. Sep 2010 ob 07:55

V telje temi viewtopic.php?f=18&t=6418 sem zasledil info o A-GPS. Dobro da prvič slišim o tem. Mimogrede sem šel v nastavitve telefona:

Načini določanja položaja:
- bluetooth - onemogočen
- strež. podprti GPS - omogočen (je to A-GPS? - edit: očitno je, preklopil na angleščino)
- vgrajeni GPS - omogočen
- wifi - omogočen
- omrežno - onemogočen

Dodatna nastavitev Upor. strežnika za določanje položaja (positioning server use) je onemogočena!
No ja, vsaka šola nekaj stane :roll: mi gre pa še vedno na živce...bo nekoč nastavitev kliči sredi noči v afriko na 090? Kaj nisi vedel da moraš to izklopiti, tvoja napaka?? :jao: Če je Ovi bil na offline in access point na After confirmation, potem se telefon ne bi smel priklapljati brez potrditve!
Slika Optika od 30.5.2008

Uporabniški avatar
NoName
Administrator
Prispevkov: 2025
Pridružen: 16. Nov 2006 ob 21:26
T-2: Že imam
Paket: VDSL T4 KING + HDTV
Kraj: Šmarje pri Jelšah

Re: Neavtoriziran prenos podatkov

Odgovor Napisal/-a NoName » 29. Sep 2010 ob 09:36

ja... dokler bodo takšne cene roaminga je najbolje imeti telefon v tujini kar ugasnjen... jaz sem bil za vikend v franciji pa sem ene 2x celo zalaufal garmina na nokii, seveda sem imel a-gps vkljucen.. cena verjetno ne bo tako visoka, ker gre le za eu, pa vendar... skoda, ker res ni boljse zascite pred takim prenosom podatkov... zal...
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!
Podpirajte avtorja - donirajte preko PayPala! Slika

Uporabniški avatar
Cobane
Nergač
Prispevkov: 3957
Pridružen: 27. Sep 2006 ob 07:39
T-2: Že imam
Paket: Tadrazga

Re: Neavtoriziran prenos podatkov

Odgovor Napisal/-a Cobane » 29. Sep 2010 ob 12:07

gulikoza napisal/-a:Telefon je Nokia E52, na računu operaterja (ni T-2...) prenosa podatkov v zadnjih mesecih ni bilo nič (mogoče 1x ali 2x nekaj KB, ko sem testiral priklop preko prenosnika).
... zato, ker tudi nisi uporabljal navigacije. Če bi jo, bi najbrž opazil, da se za A-GPS prenese 3-5 kB podatkov! Kar te pa pri domačem operaterju ne bi tako udarilo po žepu.

Telefoni imajo pač dve nastavitvi... eno je Assisted GPS, ki se avtomatsko vklopi, ko je zaznana uporaba GPS-a (na nivoju OS-a). Druga nastavitev je pa znotraj aplikacije, kjer ji dovoliš/preprečiš, da se priklaplja na določene storitve (mape, vreme, promet ...). Drugo nastavitev si našel, prvo si pa zgrešil, ker zanjo očitno niti nisi vedel. Verjemi pa, da bi bil brez storitve A-GPS precej mrzel, ker bi ti telefon predolgo "iskal" satelite. Če se pa v tem času še premikaš, mu pa brez A-GPS-a sploh ni pomoči.
Vse čestitke T-2ju. Nosečnica, ki bi imela toliko poporodnih težav, bi bila že zdavnaj pokojna! :rtmT2:

gulikoza
Starešina
Prispevkov: 1643
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 16:33
T-2: Že imam
Paket: 10/10 FTTH + tv + telefon

Re: Neavtoriziran prenos podatkov

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 29. Sep 2010 ob 12:12

Če bi bolj natančno prebral sem navigacijo testiral na hrvaškem. Račune natančno preverim, ker prenosa podatkov ni nič bi zagotovo to opazil... Drugo kot drugo je pa sama dostopna točka nastavljena da zahteva potrditev in se zato telefon a-gps gor ali dol ne bi smel heftati na net brez potrditve.
Slika Optika od 30.5.2008

Odgovori